Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Sfânta Treime”, din municipiul Botoșani, este în sărbătoare

Publicat

Publicitate

„În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta” ar fi putut spune, duminică seară, zecile de credincioși din municipiul Botoșani, care au participat la sărbătoarea Bisericii  ce poartă hramul „Sfânta Treime”, situată „în capătul liniei 1”. În paraclisul de la demisolul acestei impunătoare clădiri, într-un spațiu destul de generos, nu aveai unde să arunci un ac. Credincioșii s-au rugat împreună cu un sobor numeros de preoți,  alături de părintele protopop Petru Fercal, popasul duhovnicesc reprezentând Vecernia cu Litie.

La strană, răspunsurile duhovnicești au fost date de un număr mare de cântăreți bisericești, veniți de la toate bisericile din Botoșani.

La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele protopop a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Publicitate

În cuvântul de învățătură de la final, părintele Petru Fercal a pus la sufletul credincioșilor prezenți importanța și semnificația Sărbătorii Sfintei Treimi, arătând printre altele că nu lasă iubirea lui Dumnezeu ca răutatea și ura să-și facă tron în lumea aceasta. „Știm foarte bine că antihristul își pregătește împărăția sa. Va spune: eu sunt dumnezeu, eu vă dau servicii, eu vă dau mâncare, eu vă dau de toate, fără pecetea mea nu puteți face nimic. Și multă lume va fi înșelată și mulți se vor prăbuși. Însă cel ce se va ruga cu smerenie și va chema mila Domnului, pe acela Dumnezeu nu îl va părăsi și nu îl va lăsa. Cu noi este Dumnezeu, cu această nădejde trăim că vom putea ocoli și trece peste încercările cele din urmă pregătită de antihrist. Să nu uităm că numai prin post și rugăciune, smerenie și fapte bune, vom putea birui lucrarea vrăjmașului care vine cu răutate și egoism care vine să distrugă trăirii lui Hristos Domnul plină de iubire, pace și smerenie. Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le va da har. Să nu cădem în deznădejde”, a spus părintele protopop în cuvântul de învățătură.

Preotul Petru Fercal i-a îndemnat pe cei prezenți să crească copiii în frumusețea virtuților, din răsputeri să întemeieze familii cu binecuvântarea Domnului după rânduiala statornicită de la început, bărbat și femeie, care prin Taina Cununiei să dea naștere pruncilor. „Apoi să ne iubim țara aceasta, să ne folosim de roadele pământului. Ne rugăm să găsim modalități de a-i convinge pe cei plecați din țară să se întoarcă pe pământul acesta și aici să-i hrănim cu valorile frumoase. E adevărat sunt mari încercări. Dar să ne rugăm ca Dumnezeu să dea minte conducătorilor să înțeleagă că toți cei care se îndepărtează de Dumnezeu nu pot ajunge la desăvârșire și nici la mântuire. Să ne mulțumim cu mai puțin, dar să fim echilibrați, să fim oameni de omenie. Să-i pregătim pe copiii noștri să fie demni de numele de creștin, de român”, a mai spus părintele protopop.

La final, părintele paroh Gheorghiță Bădărău, fost protopop de Săveni, a mulțumit tuturor pentru că au înfrumusețat sărbătoarea bisericii cu prezența și cu rugăciunile.

Publicitate

Luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, credincioșii pot participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de preoți.

Parohia Sfânta Treime din Botoșani a luat ființă la data de 1 mai 1995, prin Decizia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. În toamna anului 1995 a început construcția unui paraclis din lemn, în care s-a slujit începâand cu data de 7 aprilie 1996 si care a fost sfintit la data de 1 iunie 1996, de catre PS Episcop Calinic Botosaneanul. În martie 1998 au inceput sapaturile pentru biserica mare, care este prevazuta cu demisol. Sfintirea locului bisericii mari s-a facut la data de 28 iunie 1998 de catre PS Episcop Calinic Botosaneanul.

Publicitate

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Incendiu la Flămânzi. Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc. Două ore au luptat pompierii cu flăcările

Publicat

Publicitate

Un transformator electric pe bază de ulei a luat foc, cel mai probabil, din cauza suprasolicitării. S-a întâmplat în această după-amiază, la un punct de trasformare din orașul Flămânzi. Localnicii au observat că iese fum din clădire și au sunat la 112 după ajutor.

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au constatat faptul că ardea violent transformatorul și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se se extindă la celelalte încăperi ale clădirii, dar și la alte construcții din apropiere, inclusiv la Casa de Cultură din orașul Flămânzi. După stingerea incendiului, pompierii au răcit transformatorul, eliminând astfel pericolul de explozie care putea să apară că urmare a supraîncălzirii celor aproximativ 1000 de litri de ulei.

Intervenția a durat mai bine de două ore.

Publicitate

Specialiștii furnizorului de energie electrică urmează să remedieze defecţiunile.

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

3 Mai: Ziua soțiilor de militari

Publicat

Publicitate

Nu e uşor să fii soţie de pompier! Deloc! E mai greu decât să fii chiar pompier! Pentru că soţiile noastre poartă în suflet toată responsabilitatea familiei. Ele ne poartă de grijă atunci când plecăm, ele se frământă toată noaptea, până ne întoarcem sănătoşi, ele încurajează copiii şi îndepărtează grijile din jurul lor, când suntem în misiune, a dezvăluit maiorul Alin Găleată de la ISU BUCOVINA.

Dar cele mai grele momente pentru soţiile de pompier sunt acelea în care vin să-şi comemoreze soţii căzuţi la datorie sau pe cei care au pierdut bătălia cu boli necruţătoare, unele survenite la vârste la care nici la pensie nu apuci să te gândeşti…

Nu! Nu e uşor să fii soţie de pompier! Şi dacă pentru pompieri sunt atât de multe statui ridicate, sunt sigur că şi soţiile noastre merită adevărate monumente închinate lor, pentru viaţa pe care şi-o asumă alături de noi…

Publicitate

* * *

Ziua soțiilor de militari a fost decisă, la nivel internațional, în anul 1984.

La mulți ani cu sănătate jumătăților noastre, care ne-au fost alături si fără de care nu am fi putut suporta privațiunile serviciului militar!

Publicitate

La mulți ani tuturor soțiilor de militari !

Citeste mai mult

Eveniment

MAE condamnă ferm actele de violenţă împotriva jurnaliştilor. Mesajul tranșant transmis de Ziua Libertății Presei

Publicat

Publicitate

MAE condamnă “ferm” toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

În context, MAE reiterează importanţa libertăţii şi pluralismului media, părţi componente ale libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, elemente esenţiale pentru o democraţie consolidată, rezilientă şi pentru un stat de drept funcţional.

“Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, A press for the Planet: Journalism in the face of the environmental crisis, comunitatea internaţională subliniază importanţa pe care jurnalismul şi libertatea de expresie îl au în contextul crizei mondiale a protecţiei mediului, activitatea jurnaliştilor fiind esenţială în diseminarea informaţiilor privind chestiuni de actualitate în acest domeniu, precum schimbările climatice, poluarea şi, mai ales, educaţia pentru mediu a tinerei generaţii”, se precizează într-un comunicat transmis, vineri, de reprezentanții instituției conduse de Luminița Odobescu.

Publicitate

MAE îşi exprimă susţinerea pentru jurnalismul independent, siguranţa şi protecţia jurnaliştilor şi a lucrătorilor media şi reafirmă importanţa acţiunilor decisive care asigură funcţionarea mass-media într-un mediu politic, economic şi juridic viabil.

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Parcul Cholet din Dorohoi. Școlile de subofițeri au scos 700 de locuri

Publicat

Publicitate
După ce jandarmii botoșăneni au promovat cariera militară în Jandarmeria Română pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, în fața Muzeului de Istorie, vineri, oamenii legii s-au aflat în Parcul Cholet din municipiul Dorohoi. Asta pentru oferi informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de admitere aprilie – iulie 2024 au pus la dispoziția candidaților nu mai puțin de 700 de locuri.
„Dacă ai vârsta de maxim 27 de ani, diplomă de bacalaureat și ești într-o formă fizică bună, atunci ai ocazia să te înscrii pentru examenul de admitere până pe data de 14 mai inclusiv.
Unul din cele 700 de locuri poate fi al tău, dacă dorești să lucrezi într-o echipă profesionistă”, dau asigurări jandarmii botoșăneni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending