Connect with us

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Sfânta Ecaterina” și-a cinstit ocrotitoarea spirituală. Protopopul de Botoșani: „Să ne rugăm fierbinte”

Publicat

Publicitate

Biserica „Sfânta Ecaterina”, aflată în cartierul ANL Bucovina, din Botoșani, a fost  plină ochi de credincioși. Veniți de prin toate colțurile municipiului, cu toții au ținut să se închine la icoana sfintei care oferă un exemplu de credință profundă.

Sărbătoarea parohiei a început cu slujba Vecerniei care a fost oficiată de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, protosinghel Ghedeon Huțanașu și protopopul de Botoșani, Petru Fercal.

Răspunsurile la strană au fost date de psalți veniți din mai multe zone din oraș, țesând împreună cu rugăciunile credincioșilor prezenți o atmosferă de Rai.

Cele cinci pâini au fost binecuvântate de protosinghelul Ghedeon printr-o rugăciune specială care amintește de cele cinci pâini binecuvântate de Iisus Hristos în deşert, pâini cu care au fost hrănite cinci mii de persoane care îl ascultau. La sfârșit, pâinea tăiată a fost împărţită credincioşilor.

Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească care izvora din credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Petru Fercal, protopop de Botoșani. În predica sa, a parcurs viața Sfintei Ecaterina, amintind de jertfa muceniței în contextul acelor vremuri și a pus la sufletul credincioșilor prezenți un îndemn. „ Să nu cădem în deznădejde, să plecăm genunchii, să citim Sfânta Scriptură, să ascultăm de poruncile sfinte. Și atunci gândirea noastră se va lumina și din fricoși vom deveni mai tari, că harului lui Dumnezeu ne va schimba, cum din pescari au devenit apostoli. Deci dacă în vremurile de azi sunt încercări grele pentru noi, să nu cădem în deznădejde și să ne rugăm fierbinte, cerând ajutorul sfinților, a Sfintei Ecaterina, care ne va înțelepți pentru că atunci când I s-a tăiat capul s-a rugat: Doamne, ajută fiecărui om care mi s-a rugat mie și fiecare rugăciune să se împlinească”, a spus celor prezenți părintele Petru Fercal.

Publicitate

Protopopul de Botoșani i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă grijă de copii, să îi crească în frica de Dumnezeu și să-i apere de toate ispitele moderne care încearcă să modeleze sufletele nevinovate spre a le duce pe calea pierzării.

Vineri dimineață, sărbătoarea a continuat cu slujba Utreniei și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protopop și un număr mare de preoți. Lăcașul de cult s-a dovedit și de această dată a fi neîncăpător, credincioșii fiind prezenți în număr mare de la mai multe parohii din oraș.

După Sfânta Liturghie, cei care au primit binecuvântare de duhovnic s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, din nou, protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de încurajare, de această dată pentru mame, arătând în predica sa importanța unei femei în familie și în societate, în creșterea pruncilor pe care trebuie să îi transforme în adevărați piloni de rezistență a unei lumi așa cum îi place lui Dumnezeu.

Părintele Petru Fercal a insistat pe sfințenia care trebuie să caracterizeze o femeie, stare care este necesară lucrurilor desăvârșite. „Femeia este cea care are grijă de copii, îi educă, îi învață, fuge la biserică, cu timp și fără timp. Sfințenia unei femei aduce pe lume copii curați, cu înclinații spre cultură, spre cele sfinte, care ajung adulți desăvârșiți”, a încurajat părintele protopop în cuvântul său.

Parohul Liviu Ilie Florariu a mulțumit tuturor pentru evlavia pe care au arătat-o Sfintei Mucenițe Ecaterina, prin prezența în număr atât de mare la hramul parohiei.

Sărbătoarea a mai cuprins Taina Sfântului Maslu cu un sobor de preoți, oficiată în seara zilei de vineri.

Scurt istoric

Parohia Sfânta Ecaterina s-a înființat în anul 2006, având în prezent peste o mie de familii.

Demersurile pentru ridicarea noii biserici au fost începute în 2008. În 2009 a fost turnată temelia, iar în 2011 s-a început lucrul la ziduri. Pe 27 mai 2012, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele protopop Lucian Leonte, alături de mai mulți preoți, a oficiat slujba de sfinţire a temeliei Bisericii „Sfânta Ecaterina”. Prima slujbă în Biserica „Sfânta Ecaterina” a fost oficiată pe 30 octombrie 2018.

Viața Sfintei Ecaterina

Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în orașul Alexandria din Egipt, în prima jumătate a secolului al IV-lea. Fiică a guvernatorului cetății, Sfânta Ecaterina a avut acces la cultura vremii, studiind cu râvnă operele literare și filosofice ale Antichității, științele și arta retoricii, pe măsura puterii ei de înțelegere și cuprindere, care era foarte mare. Astfel, pe lângă frumusețea fizică deosebită, Sfânta Ecaterina, dăruită de Dumnezeu și cu multă minte, a devenit prin educație neîntreruptă, o adevărată erudită.

Aspirând la o altă viață, față de cea pe care o doreau pentru ea părinții, Sfânta Ecaterina a refuzat în chip înțelept toate propunerile de căsătorie, cerând ca viitorul mire să o depășească în noblețe, bogăție, frumusețe și înțelepciune.

Prin mijlocirea unui anahoret din jurul Alexandriei, Sfânta a aflat că există pentru ea un Mire, Care depășește în noblețe, bogăție, frumusețe și înțelepciune, toate făpturile. Cu sfântă înțelepciune, părintele duhovnicesc, cunoscând sfințenia și frumusețea sufletului ei, a călauzit-o pe tânăra Ecaterina spre întâlnirea cu Mirele ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta însăși a avut două viziuni în urma cărora și-a asumat prin botez, credința creștină. În timpul celei de-a doua viziuni, Mântuitorul i-a dăruit un inel, zicându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.

Dedicată întru totul slujirii lui Dumnezeu în rugăciune și feciorie, hrănindu-se de la izvorul adevăratei înțelepciuni, Sfânta Ecaterina a adâncit repede cunoașterea și trăirea credinței creștine.

Comoara sufletului ei plin dragostea de Dumnezeu, nu putea rămâne neîmpărtășită, nici credința ei nemărturisită. Sfânta Muceniță Ecaterina a mărturisit public credința și a desființat pe scena publică credința și cultul zeilor. Împotriva ei, împăratul roman Valerius Maximian, unul dintre cei mai aspri persecutori ai creștinilor, a trimis 50 de învățați, recrutați din tot imperiul, care să o înfrunte în cuvânt, folosind subterfugiile retoricii.

Înțelepciunea, puterea și revărsarea de Duh a cuvintelor Sfintei Ecaterina i-a convins pe acești slujitori ai politeismului roman despre deșertăciunea închinării la idoli și despre adevărul credinței creștine, în așa măsură încât s-au încreștinat și au devenit martiri.  Alături de ei, a primit credința creștină și matiriul, spre viața veșnică, însăși împărteasa, soția lui Maximian, dar și Porfirie, comandantul gărzilor palatului imperial, împreună cu 150 de  ostași din subordinea lui.

După multe suferințe pe care le-a răbdat pentru Hristos, săvârșind minuni spre întărirea credinței tuturor  creștinilor aflați în cumpăna încercărilor, cum a fost, de pildă, sfărâmarea roții cu ascuțișuri, Sfânta a primit moarte martirică, tăindu-i-se frumosul și sfântul cap. În loc de sânge, din trupul neprihănit al Muceniței a izvorât lapte.

După vrednica mărturie a unor părinți înduhovniciți, Sfintele sale Moaște au fost luate de îngeri și duse pe muntele Sinai. Acolo sunt și astăzi, străjuite de zidurile celei mai vechi mănăstiri ortodoxe conservate integral: Mănăstirea Rugului Aprins sau a  Sfintei Ecaterina de pe Muntele Sinai, ctitorie a Împăratului Iustinian I, care datează din anul 527.

Sfânta Muceniță Ecaterina, prăznuită de către Biserica Ortodoxă la 25 noiembrie, este cinstită ca ocrotitoare a tinerilor, a elevilor și a studenților.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mai multe ore de sport în licee. Propunere ANS: „Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru obiceiuri sănătoase”

Publicat

Publicitate

Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Gabriel Toncean, a anunțat vineri inițierea unui proiect ce prevede dublarea numărului orelor de sport în licee, scrie alba24.ro.

”Faptul că liceenii din România au doar o oră de sport pe săptămână este o problemă reală, mai ales într-o perioadă în care stilul de viață sedentar și problemele legate de sănătate (obezitate, probleme de postură, stres) sunt tot mai frecvente. Un singur curs de educație fizică nu este suficient pentru a crea obiceiuri sănătoase și pentru a combate efectele negative ale statului pe scaun ore în șir”, susține Gabriel Toncean.

Acesta amintește că în alte țări europene elevii au mai multe ore de sport:

  • Finlanda – 3-4 ore de sport pe săptămână + pauze active
  • Franța – minimum 3 ore de sport
  • Germania – între 3 și 4 ore de educație fizică
  • Marea Britanie – cel puțin 2 ore obligatorii + multe activități extracurriculare

În România, este doar o oră de sport obligatorie pe săptămână

„De aceea, împreună cu colegii mei din ANS, am început demersurile inițierii unui proiect pe care îl vom înainta Ministerului Educației, pentru a dubla numărul orelor de sport în licee! Vrem ca tinerii să aibă mai multe oportunități de mișcare, să-și dezvolte obiceiuri sănătoase și să își îmbunătățească atât starea fizică, cât și cea mentală”, mai scrie vicepreședintele ANS.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consumul de semințe este interzis pe stadionul „Municipal” începând din data de 22.02.2025. Decizia a fost luată în conformitate cu HCL nr. 559/20.12.2023 și a fost adusă la cunoștința FC Botoșani de către Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani.
Mai jos redăm integral adresa celor de la DSA Botoșani către FC Botoșani:

„Direcția pentru Sport și Agrement Botoșani, referitor la respectarea Regulamentului de funcționare al Stadioanelor Municipal, Mecanex și Victoria din Municipiul Botoșani, prin prezenta, vă rugăm în calitatea dumneavoastră de utilizator, să luați toate măsurile necesare în vederea respectării art. 9, alin. (1), literda d) din Anxa nr. 3 la HCL nr. 559/20.12.2023 și anume:

„În stadioane sunt strict interzise următoarele: d) consumul de semințe”.

Totodată, vă informăm că am comunicat acest lucru și celor doi operatori economici ce prestează activități de comerț în timpul desfășurării competițiilor sportive.

Sursa: fcbt.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bucătăria unei case din Prăjeni a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, într-o gospodărie din localitatea Lupărie. Bucătăria unei case a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Când s-a produs evenimentul, proprietara nu era acasă. La întoarcere, bunurile din interiorul bucătăriei ardeau generalizat. Speriată că flăcările s-ar putea extinde la celelalte trei camere, aceasta a sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni, dar și o ambulanță SAJ . Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu cuprindă întreaga locuință.

Părinții proprietarei, care locuiesc în aceeași gospodărie, au primit îngrijiri medicale la fața locului. Mama, în vârstă de 74 de ani, s-a intoxicat ușor cu fum în timp ce încerca să salveze câteva bunuri din interiorul casei, iar tatăl, în vârstă de 75 de ani, a suferit un atac de panică.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

Publicitate

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

FOTO cu caracter ilustrativ

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițișilor din Bucecea, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român. Sancțiuni uriașe aplicate transportatorilor

Publicat

Publicitate

Joi, în intervalul orar 09:00-11:30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu Serviciul Rutier și reprezentanți ai Registrului Auto Român au organizat o acțiune  pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru menținerea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor.

 

Astfel, au fost controlate peste 30 de autovehicule,  iar în urma neregulilor constatate 15 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare totală de aproximativ 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, trei au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor, fiind retrase și certficatele de înmatriculare, iar patru sancțiuni au fost aplicate pentru neresepctarea prevederilor privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale conducătorilor auto care transportau marfă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending