Biserica „Sfânta Ecaterina”, aflată în cartierul ANL Bucovina, din Botoșani, a fost plină ochi de credincioși. Veniți de prin toate colțurile municipiului, cu toții au ținut să se închine la icoana sfintei care oferă un exemplu de credință profundă.
Sărbătoarea parohiei a început cu slujba Vecerniei care a fost oficiată de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, protosinghel Ghedeon Huțanașu și protopopul de Botoșani, Petru Fercal.
Răspunsurile la strană au fost date de psalți veniți din mai multe zone din oraș, țesând împreună cu rugăciunile credincioșilor prezenți o atmosferă de Rai.
Cele cinci pâini au fost binecuvântate de protosinghelul Ghedeon printr-o rugăciune specială care amintește de cele cinci pâini binecuvântate de Iisus Hristos în deşert, pâini cu care au fost hrănite cinci mii de persoane care îl ascultau. La sfârșit, pâinea tăiată a fost împărţită credincioşilor.
Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească care izvora din credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Petru Fercal, protopop de Botoșani. În predica sa, a parcurs viața Sfintei Ecaterina, amintind de jertfa muceniței în contextul acelor vremuri și a pus la sufletul credincioșilor prezenți un îndemn. „ Să nu cădem în deznădejde, să plecăm genunchii, să citim Sfânta Scriptură, să ascultăm de poruncile sfinte. Și atunci gândirea noastră se va lumina și din fricoși vom deveni mai tari, că harului lui Dumnezeu ne va schimba, cum din pescari au devenit apostoli. Deci dacă în vremurile de azi sunt încercări grele pentru noi, să nu cădem în deznădejde și să ne rugăm fierbinte, cerând ajutorul sfinților, a Sfintei Ecaterina, care ne va înțelepți pentru că atunci când I s-a tăiat capul s-a rugat: Doamne, ajută fiecărui om care mi s-a rugat mie și fiecare rugăciune să se împlinească”, a spus celor prezenți părintele Petru Fercal.
Publicitate
Protopopul de Botoșani i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă grijă de copii, să îi crească în frica de Dumnezeu și să-i apere de toate ispitele moderne care încearcă să modeleze sufletele nevinovate spre a le duce pe calea pierzării.
Vineri dimineață, sărbătoarea a continuat cu slujba Utreniei și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protopop și un număr mare de preoți. Lăcașul de cult s-a dovedit și de această dată a fi neîncăpător, credincioșii fiind prezenți în număr mare de la mai multe parohii din oraș.
După Sfânta Liturghie, cei care au primit binecuvântare de duhovnic s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
La finalul Sfintei Liturghii, din nou, protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de încurajare, de această dată pentru mame, arătând în predica sa importanța unei femei în familie și în societate, în creșterea pruncilor pe care trebuie să îi transforme în adevărați piloni de rezistență a unei lumi așa cum îi place lui Dumnezeu.
Părintele Petru Fercal a insistat pe sfințenia care trebuie să caracterizeze o femeie, stare care este necesară lucrurilor desăvârșite. „Femeia este cea care are grijă de copii, îi educă, îi învață, fuge la biserică, cu timp și fără timp. Sfințenia unei femei aduce pe lume copii curați, cu înclinații spre cultură, spre cele sfinte, care ajung adulți desăvârșiți”, a încurajat părintele protopop în cuvântul său.
Parohul Liviu Ilie Florariu a mulțumit tuturor pentru evlavia pe care au arătat-o Sfintei Mucenițe Ecaterina, prin prezența în număr atât de mare la hramul parohiei.
Sărbătoarea a mai cuprins Taina Sfântului Maslu cu un sobor de preoți, oficiată în seara zilei de vineri.
Scurt istoric
Parohia Sfânta Ecaterina s-a înființat în anul 2006, având în prezent peste o mie de familii.
Demersurile pentru ridicarea noii biserici au fost începute în 2008. În 2009 a fost turnată temelia, iar în 2011 s-a început lucrul la ziduri. Pe 27 mai 2012, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele protopop Lucian Leonte, alături de mai mulți preoți, a oficiat slujba de sfinţire a temeliei Bisericii „Sfânta Ecaterina”. Prima slujbă în Biserica „Sfânta Ecaterina” a fost oficiată pe 30 octombrie 2018.
Viața Sfintei Ecaterina
Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în orașul Alexandria din Egipt, în prima jumătate a secolului al IV-lea. Fiică a guvernatorului cetății, Sfânta Ecaterina a avut acces la cultura vremii, studiind cu râvnă operele literare și filosofice ale Antichității, științele și arta retoricii, pe măsura puterii ei de înțelegere și cuprindere, care era foarte mare. Astfel, pe lângă frumusețea fizică deosebită, Sfânta Ecaterina, dăruită de Dumnezeu și cu multă minte, a devenit prin educație neîntreruptă, o adevărată erudită.
Aspirând la o altă viață, față de cea pe care o doreau pentru ea părinții, Sfânta Ecaterina a refuzat în chip înțelept toate propunerile de căsătorie, cerând ca viitorul mire să o depășească în noblețe, bogăție, frumusețe și înțelepciune.
Prin mijlocirea unui anahoret din jurul Alexandriei, Sfânta a aflat că există pentru ea un Mire, Care depășește în noblețe, bogăție, frumusețe și înțelepciune, toate făpturile. Cu sfântă înțelepciune, părintele duhovnicesc, cunoscând sfințenia și frumusețea sufletului ei, a călauzit-o pe tânăra Ecaterina spre întâlnirea cu Mirele ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta însăși a avut două viziuni în urma cărora și-a asumat prin botez, credința creștină. În timpul celei de-a doua viziuni, Mântuitorul i-a dăruit un inel, zicându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.
Dedicată întru totul slujirii lui Dumnezeu în rugăciune și feciorie, hrănindu-se de la izvorul adevăratei înțelepciuni, Sfânta Ecaterina a adâncit repede cunoașterea și trăirea credinței creștine.
Comoara sufletului ei plin dragostea de Dumnezeu, nu putea rămâne neîmpărtășită, nici credința ei nemărturisită. Sfânta Muceniță Ecaterina a mărturisit public credința și a desființat pe scena publică credința și cultul zeilor. Împotriva ei, împăratul roman Valerius Maximian, unul dintre cei mai aspri persecutori ai creștinilor, a trimis 50 de învățați, recrutați din tot imperiul, care să o înfrunte în cuvânt, folosind subterfugiile retoricii.
Înțelepciunea, puterea și revărsarea de Duh a cuvintelor Sfintei Ecaterina i-a convins pe acești slujitori ai politeismului roman despre deșertăciunea închinării la idoli și despre adevărul credinței creștine, în așa măsură încât s-au încreștinat și au devenit martiri. Alături de ei, a primit credința creștină și matiriul, spre viața veșnică, însăși împărteasa, soția lui Maximian, dar și Porfirie, comandantul gărzilor palatului imperial, împreună cu 150 de ostași din subordinea lui.
După multe suferințe pe care le-a răbdat pentru Hristos, săvârșind minuni spre întărirea credinței tuturor creștinilor aflați în cumpăna încercărilor, cum a fost, de pildă, sfărâmarea roții cu ascuțișuri, Sfânta a primit moarte martirică, tăindu-i-se frumosul și sfântul cap. În loc de sânge, din trupul neprihănit al Muceniței a izvorât lapte.
După vrednica mărturie a unor părinți înduhovniciți, Sfintele sale Moaște au fost luate de îngeri și duse pe muntele Sinai. Acolo sunt și astăzi, străjuite de zidurile celei mai vechi mănăstiri ortodoxe conservate integral: Mănăstirea Rugului Aprins sau a Sfintei Ecaterina de pe Muntele Sinai, ctitorie a Împăratului Iustinian I, care datează din anul 527.
Sfânta Muceniță Ecaterina, prăznuită de către Biserica Ortodoxă la 25 noiembrie, este cinstită ca ocrotitoare a tinerilor, a elevilor și a studenților.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar dezechilibre în productivitatea muncii, pe piețele financiare și în consumul de energie, relevă o analiză semnată de Radu Puiu, analist financiar XTB România.
‘Tranziția la o altă oră este o tradiție istorică și a fost introdusă pentru prima dată în urmă cu aproximativ 100 de ani, în timpul Primului Război Mondial. Principalul motiv la acea vreme era că se economisea energie (electricitate, cărbune, combustibil pentru lămpi etc.) deoarece oamenii se puteau folosi de lumina naturală la serviciu, fără a consuma resurse suplimentare. Totuși, societatea s-a schimbat în ultimii 50 de ani, prin urmare se pune întrebarea dacă acest concept mai are sens astăzi. Pe scurt, răspunsul este nu, fiind la mijloc mai multe motive. Primul dintre acestea este impactul asupra consumului de energie. În case și în fabrici se foloseau becurile clasice acum mulți ani, care consumau relativ multă energie. În prezent, însă, sunt folosite alternative mai eficiente, astfel încât lumina nu mai este un factor diferențiator’, spune Radu Puiu.
Potrivit acestuia, astăzi, în mod paradoxal, efectul poate fi complet opus. Deoarece oamenii se trezesc mai devreme după schimbarea orei, când este mai frig, companiile ar putea chiar să încălzească birourile puțin mai mult sau să folosească aerul condiționat o oră în plus în timpul verii. Mai multe studii au arătat că trecerea la ora de vară economisește o cantitate neglijabilă de energie electrică chiar și în prezent.
Un alt factor avut în vedere este modul în care s-a schimbat structura muncii.
‘De exemplu, în trecut, un număr mare de persoane lucrau în agricultură, domeniu unde lumina naturală era importantă. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor, numărul celor care lucrează în acest sector a scăzut treptat. Așadar, dacă în trecut era adevărat că trecerea la ora de vară era benefică pentru sectorul agricol, astăzi acest argument s-ar aplica unui număr mult mai mic de persoane’, subliniază analistul financiar.
Un alt argument discutat este impactul asupra sănătății fizice și mentale, împreună cu siguranța și nivelul de criminalitate. În acest context, trecerea de la ora de iarnă la ora de vară vine cu aspecte pozitive în multe privințe. Concret, serile mai lungi, cu mai multă lumină, determină oamenii să petreacă mai mult timp în aer liber, făcând sport sau la terase în baruri sau alte spații turistice. Acest lucru este pozitiv pentru economie, deoarece oamenii cheltuiesc mai mulți bani. În același timp, sportul va putea, în cele din urmă, crește și productivitatea societății.
Publicitate
În SUA au fost efectuate mai multe studii pe această temă, care au confirmat această afirmație. În mod similar, datele arată că mai multă lumină duce la o rată mai scăzută de criminalitate. Totuși, și în acest caz, statisticile variază. În același timp, unele studii arată că schimbarea orei reduce productivitatea la locul de muncă în primele zile, susține analistul financiar.
De asemenea, schimbarea orei poate cauza probleme în logistică sau pe piețele financiare, în special atunci când trecerea nu are loc în același timp la nivelul tuturor statelor, mai punctează Radu Puiu. Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru Europa și SUA, care schimbă ora la câteva săptămâni distanță. O astfel de situație poate produce complicații și costuri ridicate pentru sincronizarea operațiunilor logistice și comerciale, subliniază el.
‘Ora de vară poate avea mai multe avantaje în ceea ce privește economisirea energiei, economia sau sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, argumentul principal al modificării orei în trecut a fost economisirea de energie, aspect neglijabil în prezent. Problema constă, în principal, în problemele identificate în ‘funcționarea’ firească a oamenilor, dar și în complicații înregistrate în piețe, transport, logistică sau alte servicii. Prin urmare, soluția ideală ar fi, probabil, să fie desemnată una dintre ore, preferabilă fiind ora de vară, pentru a evita complicațiile privind tranziția, care este pusă în aplicare în mod diferit în diferite părți ale lumii’, mai arată analistul financiar XTB România.
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume.
XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. AGERPRES
Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.
Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.
Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.
În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.
Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România
Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.
Publicitate
De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.
În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.
Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.
Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.
De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.
Schimbări climatice la nivel global
Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.
În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.
Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.
Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.
Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii
Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.
Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.
În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.
Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.
Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.
‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.
Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.
La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.
În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.
Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.