Biserica „Sfânta Ecaterina”, aflată în cartierul ANL Bucovina, din Botoșani, a fost plină ochi de credincioși. Veniți de prin toate colțurile municipiului, cu toții au ținut să se închine la icoana sfintei care oferă un exemplu de credință profundă.
Sărbătoarea parohiei a început cu slujba Vecerniei care a fost oficiată de un sobor impresionant de preoți, în frunte cu starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei, protosinghel Ghedeon Huțanașu și protopopul de Botoșani, Petru Fercal.
Răspunsurile la strană au fost date de psalți veniți din mai multe zone din oraș, țesând împreună cu rugăciunile credincioșilor prezenți o atmosferă de Rai.
Cele cinci pâini au fost binecuvântate de protosinghelul Ghedeon printr-o rugăciune specială care amintește de cele cinci pâini binecuvântate de Iisus Hristos în deşert, pâini cu care au fost hrănite cinci mii de persoane care îl ascultau. La sfârșit, pâinea tăiată a fost împărţită credincioşilor.
Litia simbolizează şi este, de asemenea, o actualizare a agapelor din comunităţile creştine foarte timpurii. Pe atunci, după ce credincioşii primeau Trupul şi Sângele lui Hristos se adunau la o masă comună. În acest fel, ei exprimau legătura frăţească care izvora din credinţa comună şi Împărtăşirea din acelaşi Dumnezeu.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Petru Fercal, protopop de Botoșani. În predica sa, a parcurs viața Sfintei Ecaterina, amintind de jertfa muceniței în contextul acelor vremuri și a pus la sufletul credincioșilor prezenți un îndemn. „ Să nu cădem în deznădejde, să plecăm genunchii, să citim Sfânta Scriptură, să ascultăm de poruncile sfinte. Și atunci gândirea noastră se va lumina și din fricoși vom deveni mai tari, că harului lui Dumnezeu ne va schimba, cum din pescari au devenit apostoli. Deci dacă în vremurile de azi sunt încercări grele pentru noi, să nu cădem în deznădejde și să ne rugăm fierbinte, cerând ajutorul sfinților, a Sfintei Ecaterina, care ne va înțelepți pentru că atunci când I s-a tăiat capul s-a rugat: Doamne, ajută fiecărui om care mi s-a rugat mie și fiecare rugăciune să se împlinească”, a spus celor prezenți părintele Petru Fercal.
Publicitate
Protopopul de Botoșani i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă grijă de copii, să îi crească în frica de Dumnezeu și să-i apere de toate ispitele moderne care încearcă să modeleze sufletele nevinovate spre a le duce pe calea pierzării.
Vineri dimineață, sărbătoarea a continuat cu slujba Utreniei și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele protopop și un număr mare de preoți. Lăcașul de cult s-a dovedit și de această dată a fi neîncăpător, credincioșii fiind prezenți în număr mare de la mai multe parohii din oraș.
După Sfânta Liturghie, cei care au primit binecuvântare de duhovnic s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
La finalul Sfintei Liturghii, din nou, protopopul Petru Fercal a avut un cuvânt de încurajare, de această dată pentru mame, arătând în predica sa importanța unei femei în familie și în societate, în creșterea pruncilor pe care trebuie să îi transforme în adevărați piloni de rezistență a unei lumi așa cum îi place lui Dumnezeu.
Părintele Petru Fercal a insistat pe sfințenia care trebuie să caracterizeze o femeie, stare care este necesară lucrurilor desăvârșite. „Femeia este cea care are grijă de copii, îi educă, îi învață, fuge la biserică, cu timp și fără timp. Sfințenia unei femei aduce pe lume copii curați, cu înclinații spre cultură, spre cele sfinte, care ajung adulți desăvârșiți”, a încurajat părintele protopop în cuvântul său.
Parohul Liviu Ilie Florariu a mulțumit tuturor pentru evlavia pe care au arătat-o Sfintei Mucenițe Ecaterina, prin prezența în număr atât de mare la hramul parohiei.
Sărbătoarea a mai cuprins Taina Sfântului Maslu cu un sobor de preoți, oficiată în seara zilei de vineri.
Scurt istoric
Parohia Sfânta Ecaterina s-a înființat în anul 2006, având în prezent peste o mie de familii.
Demersurile pentru ridicarea noii biserici au fost începute în 2008. În 2009 a fost turnată temelia, iar în 2011 s-a început lucrul la ziduri. Pe 27 mai 2012, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele protopop Lucian Leonte, alături de mai mulți preoți, a oficiat slujba de sfinţire a temeliei Bisericii „Sfânta Ecaterina”. Prima slujbă în Biserica „Sfânta Ecaterina” a fost oficiată pe 30 octombrie 2018.
Viața Sfintei Ecaterina
Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în orașul Alexandria din Egipt, în prima jumătate a secolului al IV-lea. Fiică a guvernatorului cetății, Sfânta Ecaterina a avut acces la cultura vremii, studiind cu râvnă operele literare și filosofice ale Antichității, științele și arta retoricii, pe măsura puterii ei de înțelegere și cuprindere, care era foarte mare. Astfel, pe lângă frumusețea fizică deosebită, Sfânta Ecaterina, dăruită de Dumnezeu și cu multă minte, a devenit prin educație neîntreruptă, o adevărată erudită.
Aspirând la o altă viață, față de cea pe care o doreau pentru ea părinții, Sfânta Ecaterina a refuzat în chip înțelept toate propunerile de căsătorie, cerând ca viitorul mire să o depășească în noblețe, bogăție, frumusețe și înțelepciune.
Prin mijlocirea unui anahoret din jurul Alexandriei, Sfânta a aflat că există pentru ea un Mire, Care depășește în noblețe, bogăție, frumusețe și înțelepciune, toate făpturile. Cu sfântă înțelepciune, părintele duhovnicesc, cunoscând sfințenia și frumusețea sufletului ei, a călauzit-o pe tânăra Ecaterina spre întâlnirea cu Mirele ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta însăși a avut două viziuni în urma cărora și-a asumat prin botez, credința creștină. În timpul celei de-a doua viziuni, Mântuitorul i-a dăruit un inel, zicându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”.
Dedicată întru totul slujirii lui Dumnezeu în rugăciune și feciorie, hrănindu-se de la izvorul adevăratei înțelepciuni, Sfânta Ecaterina a adâncit repede cunoașterea și trăirea credinței creștine.
Comoara sufletului ei plin dragostea de Dumnezeu, nu putea rămâne neîmpărtășită, nici credința ei nemărturisită. Sfânta Muceniță Ecaterina a mărturisit public credința și a desființat pe scena publică credința și cultul zeilor. Împotriva ei, împăratul roman Valerius Maximian, unul dintre cei mai aspri persecutori ai creștinilor, a trimis 50 de învățați, recrutați din tot imperiul, care să o înfrunte în cuvânt, folosind subterfugiile retoricii.
Înțelepciunea, puterea și revărsarea de Duh a cuvintelor Sfintei Ecaterina i-a convins pe acești slujitori ai politeismului roman despre deșertăciunea închinării la idoli și despre adevărul credinței creștine, în așa măsură încât s-au încreștinat și au devenit martiri. Alături de ei, a primit credința creștină și matiriul, spre viața veșnică, însăși împărteasa, soția lui Maximian, dar și Porfirie, comandantul gărzilor palatului imperial, împreună cu 150 de ostași din subordinea lui.
După multe suferințe pe care le-a răbdat pentru Hristos, săvârșind minuni spre întărirea credinței tuturor creștinilor aflați în cumpăna încercărilor, cum a fost, de pildă, sfărâmarea roții cu ascuțișuri, Sfânta a primit moarte martirică, tăindu-i-se frumosul și sfântul cap. În loc de sânge, din trupul neprihănit al Muceniței a izvorât lapte.
După vrednica mărturie a unor părinți înduhovniciți, Sfintele sale Moaște au fost luate de îngeri și duse pe muntele Sinai. Acolo sunt și astăzi, străjuite de zidurile celei mai vechi mănăstiri ortodoxe conservate integral: Mănăstirea Rugului Aprins sau a Sfintei Ecaterina de pe Muntele Sinai, ctitorie a Împăratului Iustinian I, care datează din anul 527.
Sfânta Muceniță Ecaterina, prăznuită de către Biserica Ortodoxă la 25 noiembrie, este cinstită ca ocrotitoare a tinerilor, a elevilor și a studenților.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
În cursul acestei seri, echipajele de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o locuință din localitatea Dumeni. A fost afectată o cameră a casei, iar în urma evenimentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 77 de ani, a suferit arsuri.
Se pare că victima se afla într-una dintre camere și efectua lucrări de reparație la o drujbă, moment în care, cel mai probabil, vaporii de combustibil acumulați în încăpere s-au aprins, declanșând incendiul.
La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi cu o autospecială de stingere, precum și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, bărbatul fusese evacuat din locuință de către un vecin. Împreună cu echipajul medical, pompierii i-au acordat imediat primul ajutor și au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, prevenind extinderea acestuia.
Publicitate
Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al județului Botoșani recomandă cetățenilor să evite efectuarea lucrărilor care implică substanțe inflamabile în spații închise, neventilate. Manipularea necorespunzătoare a carburanților sau a echipamentelor ce funcționează pe bază de combustibil poate duce la acumularea de vapori inflamabili și, implicit, la producerea unor evenimente tragice.
Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie electrică. Măsurile adoptate urmăresc creșterea gradului de informare a consumatorilor, în vederea unei tranziții clare și echitabile la încheierea, începând cu data de 1 iulie 2025, a schemei de sprijin instituită de stat.
Astfel, furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu propriu, cu privire la:
încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025;
revenirea la prețul contractual stabilit între părți, fie cel agreat la semnarea contractului, fie cel comunicat cu ocazia actualizării condițiilor economice;
modul de stabilire a prețului pentru clienții aflați în regim de furnizare de ultimă instanță, dacă este cazul;
posibilitatea schimbării furnizorului, proces care este gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic;
modalitățile de încheiere a unui contract de furnizare în regim concurențial și accesul la aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, de pe site-ul ANRE.
Pentru clienții care nu vor înregistra modificări de preț contractual de la 1 iulie 2025, furnizorii au obligația de a comunica explicit prețul actual aplicabil, pentru a permite o informare corectă și decizii fundamentate privind schimbarea furnizorului sau negocierea unui nou contract.
Informarea se va transmite anexată facturii sau prin modalitatea agreată contractual astfel încât fiecare client final să primească în timp util toate datele esențiale.
ANRE a desfășurat un proces de consultare publică asupra proiectului de ordin, în perioada 1–14 aprilie 2025, implicând activ operatorii economici din domeniu și organizațiile reprezentative ale consumatorilor. Propunerile primite au fost analizate și integrate, acolo unde s-a considerat justificat din punct de vedere tehnic și legal.
În spațiul digital, delimitarea clară între realitate și dezinformare devine tot mai dificilă. Mesajele false, livrate convingător și repetitiv, pot modela percepții și influența decizii.
Impactul primei expuneri la o informație este semnificativ. Tocmai de aceea, este esențial să verificăm înainte de a crede sau distribui, au transmis sâmbătă reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).
Potrivit DNSC, gândirea critică, verificarea informațiilor și prudența digitală sunt elemente-cheie în combaterea manipulării online.
Cum poți identifica un conținut manipulator sau un zvon?
Evaluează sursa – Are credibilitate? E semnată de un autor cunoscut?
Solicită dovezi – Date verificabile, surse transparente, nu doar opinii.
Analizează contextul – Informația este completă și actualizată?
Observă tonul – Este emoțional, alarmist sau lipsit de asumare?
Verifică în mai multe surse – Preferabil din zona instituțională sau media consacrată.
Resurse utile despre percepție, tehnici de manipulare și strategii de protecție cognitivă pot fi găsite pe platforma sigurantaonline.ro/fakenews.
O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.
La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:
✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;
Publicitate
✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;
✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;
✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;
✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.