Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani își sărbătorește ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea și este cel mai bătrân mucenic dintre cei cunoscuți de Biserică. A fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică și și-a închinat viața lui Hristos și îndrumării credincioșilor.

Micuța comunitate din Parcul Tineretului, cartier mărginaș  al municipiului Botoșani îl sărbătorește pe Sfântul Haralambie ca al doilea ocrotitor al parohiei, primul fiind Izvorul Tămăduirii. Dacă Maica Domnului este Izvor al  Tămăduirii, Sfântul Haralambie este ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. Nici nu se putea o asociere mai potrivită de hramuri pentru o biserică sau parohie, cum este acest locaș de cult, cele două sărbători îmbinând latura  liturgică  cu  cea  social-filantropică.

Joi seară, credincioși din tot orașul au ales să îl cinstească pe Sfântul Haralambie la Biserica „Izvorul Tămăduirii”, aceștia unindu-se în duh de rugăciune cu un sobor impresionant de preoți în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, în cadrul slujbei Vecerniei cu Litie, oficiată în cinstea hramului.

Publicitate

Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de psalți de la bisericile din Botoșani.

Starețul Mănăstirii Coșula, arhimandrit Calinic Chervase, a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut protopopului de Botoșani, părintele Petru Fercal, care a pus la sufletul celor prezenți exemplul oferit de sfinții mucenici care au suferit chinuri inimaginabile pentru păstrarea dreptei credințe.

Publicitate

„Știind câtă bunătate și dragoste au sfinții, să-i cinstim în rugăciune, cu cinstirea și ascultarea slujbelor, să-i citim acatistul, cu faptele bune cu prilejul acestor sărbători. Dăm slavă lui Dumnezeu că în orașul nostru avem un ocrotitor așa de bun față de creștini, față de necazurile oamenilor, față de epidemii ș.a.m.d, și mijlocește neîncetat și nu ne lasă. Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să fie lăcașul acesta înfrumusețat prin purtarea de grijă a părintelui paroh, enoriași și toți cei ce cu dragoste doresc să se implice în înfrumusețarea acestei biserici unde prin sfânta Liturghie și aici se coboară mila lui Dumnezeu prin rugăciunile Sfântului Haralambie, ca să rămânem pe drumul credinței. Ne rugăm Domnului să-și reverse asupra celor care se ostenesc aici și răbdarea și înțelepciunea și puterea de a continua și de a chivernisi bine și partea de slujire și partea misionară și socială ca să se vadă Biserica ne ține aproape de Dumnezeu”, a spus părintele protopop celor prezenți.

Parohul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, Ioan Alupoaiei, a mulțumit enoriașilor pentru sprijinul necontenit și neprețuit și pentru dragostea cu care participă la slujbele care se oficiază în sfântul locaș și contribuie la lucrările de înfrumusețare.

Sărbătoarea Sfântului Haralambie continuă, vineri, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Publicitate

 

Sfântul Haralambie a fost şi este cinstit de creştinii ortodocşi ca un mare mărturisitor şi ocrotitor al celor aflaţi în suferinţe şi necazuri.

Pentru credinţa sa neclintită şi pentru răbdarea de care a dat dovadă în faţa chinuitorilor, creştinii l-au cinstit şi iubit mult pe Sfântul Haralambie, rugându-l să-i ajute atunci când şi ei erau în suferinţe, boli sau necazuri ale vieţii. Astfel, evlavia credincioşilor ortodocşi l-a considerat pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie ocrotitor de boli, de moarte năprasnică, iar pentru că sfântul fusese păstor înainte de a fi hirotonit, ţăranii îi cereau să le apere animalele domestice şi să-i ajute să aibă roadă bogată. Cu siguranţă, Sfântul i-a ajutat pe foarte mulţi în rugăciunile lor, pentru că altfel nu s-ar putea înţelege mulţimea de tradiţii populare, legate de cinstirea lui, dar şi numărul mare de biserici şi mănăstiri care i-au fost închinate. Sensibili la sfinţii care au fost păstori, românii, cu un bogat trecut pastoral, s-au simţit ataşaţi foarte mult de acest sfânt, construind sfinte locaşuri în cinstea lui şi păstrându-i sfintele moaşte ca daruri nepreţuite şi făcătoare de minuni. Astfel, aproape în toate regiunile din România există cel puţin o biserică închinată Sfântului Haralambie.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O femeie din Vlădeni este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi, a părăsit domiciliul fără a anunță familia și nici nu a mai putut fi contactată ulterior.

Anușcă Ionela Violeta are următoarele semnalmente: păr șaten închis, ochi căprui, ten deschis.

Vestimentație: Tricou larg de culoare roșie, pantaloni de trening negri, în picioare purta șlapi roz.

Publicitate

Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

În ultimele trei zile, jandarmii au dat amenzi pe capete. La noapte vor sta cu ochii pe biserici

Publicat

Publicitate

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni.
De asemenea, jandarmii au verificat respectarea cadrului legal în ceea ce privește desfășurarea activităților de picnic și au avut în vedere combaterea consumului ilicit de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele trei zile ale lunii mai, echipajele de jandarmerie au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 12000 de lei și au întocmit în două situații acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.
Două persoane care au apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgență 112 au fost amendate cu câte 2000 de lei, iar opt sancțiuni au vizat nerespectarea prevederilor Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
În această noapte, jandarmii vor fi alături de botoșăneni, în zona bisericilor și a cimitirelor, la.slujbele de Înviere și vor lua măsurile necesare pentru ca liniștea credincioșilor și a clerului să nu fie tulburată de producerea unor incidente nedorite, care ar putea afecta siguranța participanților la manifestările religioase.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine,să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să aleagă trasee de deplasare luminate corespunzător și circulate și să solicite sprijinul jandarmilor în mod direct în cazul sesizării unor fapte antisociale de natură penală și contravențională.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA la Dorohoi. Zeci de amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Publicat

Publicitate

La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secților de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni și nr. 6 Pomîrla au organizat o acțiune pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 57 de autovehicule, iar 27 dintre conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în unul dintre cazuri.

De asemenea, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, dintre care 32 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea limitei legale de viteză.
În același context, au fost confiscați aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

Publicitate

Exemplu:
La data de 3 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.5 Mihăileni au oprit pentru control, pe DJ 291 B, în comuna Mihăileni, un tânăr de 25 de ani, din județul Suceava, care transporta aproximativ doi metri cubi de material lemnos.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale de proveniență sau transport pentru acestea.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost supus confiscării.

Publicitate

Foto: ARHIVĂ

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr beat din Hilișeu Horia, dat jos de la volan de polițiști pe o stradă din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, în jurul orei 3:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Dorohoi au oprit pentru control, pe o stradă din municipiul Dorohoi, un autoturism condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Hiliseu Horia.

În urma testării cu aparatul etilotest,.valoarea rezultată a fost de 0, 51 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending