Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO&VIDEO: Animale ARSE de vii, după ce zeci de hectare din Botoșani au fost PÂRJOLITE de inconștiența „gospodarilor”

Publicat

Publicitate

Alte 16 incendii s-au înregistrat, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul județului Botoșani. Cu toate apelurile făcute de autorități, oamenii continuă igienizeze terenurile și gospodăriile dând foc la resturile vegetale sau vegetației uscate. Pentru 15 dintre incendii, cauza probabilă a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise (foc în aer liber).

La Bălușeni, un foc aprins pentru a distruge câteva gunoaie a fost scăpat de sub control și a mistuit un adăpost de animale și 25 tone de furaje. În incendiu au pierit și patru oi și două capre.
La Bobulești, flăcările s-au extins de la vegetația uscată, la o stupină.
În total, în urma celor 15 incendii, a ars vegetația uscată de pe aproximativ 45 de hectare.

Informare preventivă

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă contravenţională, al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice;
2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
În condiţiile în care se obţin toate aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, cetățenii trebuie să respecte următoarele reguli şi măsuri preventive:
➢la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
✓ desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
✓ arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
✓ colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
✓ executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
✓ curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
✓ asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
✓ supravegherea permanentă a arderii;
✔ stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
✓ se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Studiu: Şoferii sunt mai puțin atenți și DISTRAŞI când folosesc sistemele de automatizare a mașinilor

Publicat

Publicitate

Şoferii tind să se implice în activităţi nelegate de condus, ca verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când utilizează sisteme de automatizare parţială, arată un nou studiu al IIHS, relatează mediafax.ro.

Un nou studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) a scos în evidenţă faptul că şoferii sunt mai predispuşi să se angajeze în activităţi nelegate de condus, cum ar fi verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când folosesc sisteme de automatizare parţială, scrie Reuters.

Studiile au fost întreprinse pe parcursul unei luni şi au inclus două sisteme cunoscute: Autopilot de la Tesla şi Pilot Assist de la Volvo.

Sistemele de automatizare parţială, care folosesc camere, senzori şi programe pentru a regla viteza şi a menţine maşina pe banda proprie, permit uneori schimbarea automată a benzii.

Cu toate acestea, şoferii sunt obligaţi să monitorizeze constant drumul şi să fie pregătiţi să preia controlul în orice moment, majoritatea sistemelor cerându-le, de altfel, să ţină mâinile pe volan.

Studiul IIHS a arătat că, în ciuda regulilor menite să limiteze distragerea atenţiei, şoferii îşi adaptează comportamentul pentru a include activităţi nelegate de condus.

Publicitate

David Harkey, preşedintele IIHS, a spus că aceste rezultate arată nevoia unor măsuri de siguranţă mai clare pentru a preveni utilizarea greşită a sistemelor de automatizare parţială.

„Dacă îi antrenezi pe oameni să creadă că atenţia înseamnă doar să mişti volanul din când în când, atunci exact asta vor face”, a spus Harkey.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școala Altfel: Lecție de prim ajutor pentru elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Elevii claselor a VI-a A și a IX- a D de la Colegiul Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au participat, astăzi, la o lecție de prim ajutor. Activitățile au fost organizate în cadrul Programului “Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ.

Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. Totodată, le-au arătat celor prezenți cum să execute corect resuscitarea, copiii fiind nerăbdători să încerce aceste manevre.

De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. Astfel, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni.

Copiii au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor deoarece se pot lovi.

“Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă și sfaturi din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ZUMBA cu Dana la Școala de Dans Arlechin! HAI cu prietenii și fă mișcare alături de cei cu aceeași pasiune ca tine!

Publicat

Publicitate

Asociația Județeană de Dans Sportiv Botoșani organizează, la Casa de Cultură a Tineretului, din Botoșani, începând cu 26 septembrie 2024, ora 17:00, grupe pentru începători și avansați, în cadrul proiectului – Zumba cu Dana la Școala de Dans Arlechin.

Parte din programul „Sport și mișcare pentru fiecare”, desfășurat și în orașul Săveni din 2022, acest proiect aduce energia și bucuria Zumba în viețile copiilor, tinerilor și adulților!

Dana Filip, instructor acreditat de Aerobic-Fitness și Zumba și coordonator a claselor de Zumba la Asociația Arlechin, te îndeamnă:

„Dansați, dragilor, pentru că dansul este BUCURIE, DESCĂTUȘARE și TERAPIE! Este cea mai plăcută și ușoară formă de MIȘCARE, o adevărată PROVOCARE care ne învață ELEGANȚA și ne face să ne simțim MINUNAT! Nu este COMPETIȚIE, nu este pentru PODIUM și nu este pentru COMPARARE!”, au transmis membrii de Zumba la Asociația Arlechin.

Flavius Damean, CEO al Asociației Arlechin și președinte al Asociației Județene de Dans Sportiv Botoșani, a explicat:

„Obiectivele programului Zumba cu Dana la Școala de Dans Arlechin sunt centrate pe îmbunătățirea sănătății și bunăstării participanților. Cu experiența sa vastă ca instructor acreditat de Aerobic-Fitness și Zumba, Dana creează un mediu pozitiv și energic, care îi va motiva pe cursanți să participe regulat la clase. Printr-o combinație de coregrafii dinamice și exerciții specifice, programul ajută la dezvoltarea coordonării, flexibilității și tonusului muscular, contribuind astfel la o condiție fizică optimă. În plus, Dana încurajează participanții să-și atingă obiectivele personale, sprijinind astfel creșterea încrederii în sine și îmbunătățirea imaginii personale. Clasele sunt concepute pentru a facilita socializarea, transformând antrenamentele într-o experiență interactivă și plăcută. Programul este flexibil și adaptat nevoilor fiecărui participant, asigurându-se că toată lumea se simte inclusă și motivată să progreseze. Sub îndrumarea Danei, fiecare antrenament este sigur și eficient, mișcările fiind corect executate pentru a preveni accidentările și a maximiza rezultatele, oferind astfel o experiență plăcută și sigură pentru toți participanții.”

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai mulți elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au luat lecții de prim ajutor. Profesori au fost paramedicii SMURD

Publicat

Publicitate

Elevii claselor a VI-a A și a IX- a D de la Colegiul Național “Mihai Eminescu ” din municipiul Botoșani au participat, astăzi, la o lecție de prim ajutor. Activitățile au fost organizate în cadrul Programului “Școala Altfel”, la solicitarea instituției de învățământ.

Paramedicii SMURD le-au vorbit copiilor despre obstrucția căilor aeriene, fie cu alimente ingerate în grabă, fie cu diverse obiecte precum monezi, mărgele, agrafe, nasturi etc. Totodată, le-au arătat celor prezenți cum să execute corect resuscitarea, copiii fiind nerăbdători să încerce aceste manevre.

De asemenea, s-au adus în discuție și accidentele ce se pot produce atunci când aceștia se află în școală. Astfel, li s-a recomandat să nu se joace cu obiectele folosite la ore, precum compasul din trusa de geometrie pentru că acesta este ascuțit și îi poate răni.

Copiii au fost sfătuiți să nu se împingă pe hol sau în apropierea scărilor deoarece se pot lovi.

Cu acest prilej, salvatorii au oferit materiale de informare preventivă și sfaturi din cadrul campaniilor naționale: „Nu tremur la cutremur”, Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale!”, „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”, „R.I.S.C. – Mai bine previi, decât să nu fii!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău!”

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending