Connect with us

Eveniment

FOTO: La un pas de dezastru! Pădurea din comuna Nicșeni salvată de flăcări de sătenii care luptat cu focul alături de primar

Publicat

Publicitate

În jur de 20 de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări, pe fondul intensificării rafalelor de vânt, luni, în comuna botoșăneană Nicșeni. Zeci de săteni s-au alăturat membrilor Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din comuna menționată, sub coordonarea șefului Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul comunei  Victor Claudiu Bulboacă.

Flăcările care se extindeau rapid amenințau o pădure la mai puțin de 500 metri și afectarea unei ferme piscicole cu amenajările existente.

Interventia a durat nu mai puțin de 3 ore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce așteptări au angajații de la anul 2025. Domeniile cele mai căutate și nivelurile de salarii

Publicat

Publicitate

În 2025, angajaţii nu se așteaptă la creșteri de salariu și vor încerca să-și păstreze locurile de muncă. Sunt concluziile unei analize pe piață, scrie alba24.ro.

Anul 2024 s-a dovedit a fi un an complicat pentru întreaga economie şi niciun sector nu a fost scutit de dificultăţi. Pentru 2025, prognozele din perspectiva angajărilor şi salariilor indică o stagnare mai ales în privinţa remuneraţiilor, scrie Ziarul Financiar.

Totuşi, Andrei Fruză, CEO-ul platformei de recrutări BestJobs, subliniază că sectorul comerţului electronic este singurul ce ar putea sfida regulile. Dezvoltarea sa rapidă ar permite şi în 2025 angajări şi creşteri semnificative de salariu.

”Într-o creştere structurală este e-commerce-ul, de exemplu, la fel şi nevoia de logistică, de echipe logistice care să acopere livrarea coletelor, a produselor. De asemenea, în zona de transporturi, de distribuţie ne aşteptăm să crească salariile.” a declarat Andrei Frunză, citat de Mediafax.

IT-ul, pe de altă parte, s-ar putea transforma în victima problemelor de ordin politic şi economic din 2025. Potrivit lui Andrei Frunză, aici noile recrutări s-ar putea realiza pe salarii mai mici. Singurii care vor încasa bani serioşi sunt specialiştii din IT, cum sunt cei pregătiţi pentru domeniul securităţii cibernetice.

„Cu siguranţă, recrutările noi se fac la un alt nivel salarial, mai jos, în general. Sunt şi poziţiile specifice, unde anumite competenţe rare rămân foarte căutate. Există creştere salarială şi există cerere mare în securitate cibernetică, de exemplu. Un interval salarial aici depinde de senioritate, dar este în jur de 3.000 de euro”, a mai spus CEO-ul BestJobs.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O mașină a luat foc în mers, la Tocileni. Șoferul cerut ajutor la 112

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc, în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Tocileni.

Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că ardea partea din față a mașinii și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă.
Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. O oală uitată pe aragaz a adus pompierii

Publicat

Publicitate

Nu lăsați aragazul nesupravegheat atunci când gătiți. În urmă cu puțin timp, o oală cu mâncare uitată pe foc a pus în pericol locatarii unui bloc de pe strada Împărat Traian, din municipiul Botoșani. Alarma a fost dată de vecinii care au văzut că iese fum din apartamentul de la etajul III

  • Patru echipaje aparținând Detașamentului de Pompieri Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD. Pompierii au constatat faptul că proprieura! Cîn apartamentul plin de fum și l-au evacuat. Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, nu a avut de suferit în urma acestei întâmplări. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, vă recomandăm:

✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;

✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;

✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;

✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.

Publicitate

Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:

✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;

✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;

✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.

Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, valorificând experiența construirii de parteneriate cu mediile cultural-academice din țară și din străinătate pe linia susținerii studiilor românești și beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Botoșani, a adoptat inițiativa organizării Galei Culturii Naționale, în data de 14 ianuarie 2025, în cadrul Zilelor Eminescu.

Gala Culturii Naționale are în centrul său două evenimente – o Gală de decernare a Premiilor Naționale dedicate promovării culturii române și o dezbatere culturală.

Gala Premiilor Culturii Naționale,  ediția 2025, va avea loc la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (strada Teatrului, nr. 5).  Potrivit jurizării ce a avut loc în august 2024, se vor acorda trei premii: Premiul Național pentru excelență în cultură; Premiul Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române; Premiul Național pentru traducere din literatura română și promovarea studiilor românești în mediul internațional.

Ceremonia de decernare a Premiilor Naționale se va încheia cu recitalul „Domnule și frate Eminescu”, susținut de Maestrul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu.

Actor de teatru și film și lider în domeniul cultural, Constantin Chiriac este președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, director al Bursei de Spectacole de la Sibiu și fondator al Aleii Celebrităților din Sibiu, al Școlii de teatru și management cultural din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu, al Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural din cadrul aceleiași universități, al Asociației Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Este profesor universitar la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la importante universități din România și din străinătate, susținând cursuri și conferințe la universități din lumea întreagă.

În 2019 Ministrul Culturii din Franța, Franck Riester, l-a decorat în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

Publicitate

În 2020 a fost decorat în grad de Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare Franța, de către Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe din Franța și a primit Distincția Culturală a Academiei Române.

La începutul anului 2024, Constantin Chiriac a primit premiul The Angel Award din partea International Society for the Performing Arts (ISPA), iar Primăria Sibiu i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, iar Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu i-a oferit titlul onorific de Profesor Emerit și medalia.

Constantin Chiriac a jucat în peste 40 de spectacole, colaborând cu regizori importanți, și a susținut one-man show-uri și recitaluri de poezie în peste 50 de țări. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat, de-a lungul a peste 30 de ediții, sub Înaltul Patronaj al Președinților României și a primit Înaltul Patronaj al Regelui Charles al III-lea și al Președintelui Germaniei. Festivalul a primit importante recunoașteri din partea Regelui Belgiei, a Președintelui Israelului, Împăratului Japoniei și a Regelui Spaniei. În cadrul Galei UNITER 2024, primește Premiul preşedintelui UNITER, pentru 30 de ani de FITS.

Recitalul „Domnule şi frate Eminescu“ este construit ca un dialog între Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi porneşte de la dimensiunea poeziei populare ca matrice, explorând legătura creatoare și prietenia unică dintre cei doi scriitori români.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending