Connect with us
Publicitate

Administratie

FOTO: Ziua Națională a fost marcată și la Botoșani. Sute de botoșăneni au fost prezenți la manifestări

Publicat

Ziua Națională a fost marcată și la Botoșani cu mult fast, fiind onorată de prezența multor botoșăneni de toate vârstele.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă a deschis în această dimineață, la ora 9.30, seria de manifestări dedicate Zilei Naționale a României în județul Botoșani. Programul a început cu intonarea Imnului Naţional al României, după care un sobor de preoți a oficiat o slujbă specifică. Au urmat intervenții ale oficialilor botoșăneni, la final fiind depuse coroane şi jerbe de flori la monumentul din Centru Vechi.

Momentul cel mai așteptat ceremonia militară care s-a desfășurat în Piața 1 Decembrie 1918 și parada detașamentului de onoare și a detașamentului cu tehnică de intervenţie pe strada Cuza Vodă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Miercuri sună sirenele: Începe „Săptămâna Protecției Civile”. Ziua Protecției Civile din România, sărbătorită pe 28 februarie

Publicat

În fiecare an, Ziua Protecției Civile din România este sărbătorită pe 28 februarie. Pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, în perioada 26 februarie – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani va desfășura mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Astfel, botoșănenii interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Zilnic, între orele 09:00 – 14:00, de pe 26 februarie, până pe 04 martie a.c., vor fi organizate puncte de informare și educare preventivă cu tematică de protecție civilă în locurile cu aglomerări de persoane din municipiile Botoșani și Dorohoi, dar și în orașele Săveni, Flămânzi, Darabani, Bucecea și Ștefănești.

Pe 28 februarie, între orele 10:00 – 14:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Ștefănești, Săveni, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.

Aceștia vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Tot pe 28 februarie, în parcarea Carrefour va fi amenajată o expoziție de tehnică de intervenție. Vor fi expuse cele mai noi autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor, de asanare pirotehnică, de descarcerare și acordare a primului ajutor medical și vor fi prezentate exerciții demonstrative.

În aceeași zi, la ora 10:00, va avea loc un nou exercițiu „Miercurea sirenelor”.

Duminică, 3 martie a.c., preoții care slujesc în bisericile din județ vor transmite participanților o serie de recomandări și măsuri pe care trebuie să le adopte pentru protejarea vieții și a bunurilor materiale. Activitățile se vor desfășura pentru a marca „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”.

Acțiunile din cadrul Săptămânii Protecției Civile se vor încheia luni, 4 martie a.c. când comemorăm 47 de ani de la cel mai mare cutremur din România.

Totodată, în perioada 26.02 – 04.03.2024, pe timpul activităților de recunoaștere în teren, echipajele ISU Botoșani vor vor distribui materiale informative din cadrul campaniilor naționale și le vor oferi cetățenilor sfaturi despre cum să prevină o situație de urgență.

Acțiuni de informare și educare preventivă se vor desfășura și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care au primit materiale preventive în vederea distribuirii acestora către cetățeni. Pompierii voluntari se vor implica și în exerciții de evacuare în caz de cutremur sau incendiu.

Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea vă invităm să fiți alături de noi, să ne urmăriți pe pagina de internet, paginile de socializare și portalul fiipregătit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiilor de urgență.

Citeste mai mult

Administratie

Petiție pentru reluarea traseelor microbuzelor pe ruta Codreni – Mileanca – Havârna (Balinți) – George Enescu – Dorohoi – Botoșani

Publicat

Mai mulți botoșăneni din zona de nord a județului Botoșani au lansat o petiție online pentru reluarea traseelor microbuzelor transport călători ruta: Codreni-Mileanca – Havârna (Balinți) – George Enescu – Dorohoi – Botoșani și retur.

Petiția este adresată președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Fedorovici, iar prin aceasta, cetățenii comunelor Codreni – Mileanca – Havârna, George Enescu, cer liderilor administrației publice locale scoaterea la licitație a traseelor de transport călători, cu legătură directă, fără transport / schimbare în autogara Dorohoi pe ruta Codreni – Mileanca – Havârna (Balinti) – George Enescu – Dorohoi – Botosani si retur.

“Majoritatea celor interesați sunt oamenii bătrâni, bolnavi care trebuie ajutați să ajungă la Spitalul Județean Botoșani, Casa de Pensii, Consiliului Județean Botoșani, Judecătoria Botoșani sau Prefectura Botoșani.

Menționăm că pentru o singură călătorie dus-întors, cu 2 microbuze pensionarii trebuie să folosească 4 tichete din 6 primite.

În așteptarea unui răspuns pozitiv in favoarea cetățenilor, locuitori a acestor comune, vă mulțumim anticipat! se precizează în textul petiției, care poate fi semnată AICI.

Citeste mai mult

Economie

Doar 3% din companiile agricole din România sunt deţinute de străini

Publicat

Doar 3% din companiile agricole din România sunt deţinute de străini, iar cei mai mulţi investitori străini în agricultură în România sunt din Italia, având circa 1.000 de firme. Italienii au o poziţie de forţă în producţia cerealelor, jumătate dintre firme având activitate în acest sector şi, cu precădere, în vestul ţării, anunţă Ziarul Financiar, citat de mediafax.ro.

Italia, Germania, Republica Mol­dova, Olanda şi Spania sunt prin­cipalele ţări de origine ale acţio­narilor companiilor care activează în agricultura românească. În total, 3,1% din cele 133.461 de companii agricole active în România au capital străin, arată o analiză ZF făcută pe baza datelor Termene.ro, platformă de analiză. ZF a luat în calcul companiile cu codul CAEN 01, cu excepţia „0170 – vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului şi activităţi de servicii anexe vânătorii“, care sunt în funcţiune şi sunt organizate în formele SRL, SA, PFA, IFAM, SNC, SRLD, II, AF şi SCA.

De ce au ales pământurile româneşti?

„În Italia, ponderea terenului arabil este mult mai redusă, iar atomizarea func­ţio­nează, de asemenea. Despre Olanda, nu are rost să discutăm, pentru că efectiv nu mai are loc unde să plaseze capitalul, fiind o piaţă saturată şi normată. În Spania, nu există un potenţial agricol semnificativ. La grâu, Spania generează maxim 5% din cele 135 de milioane de tone anuale ale UE, iar la porumb au un maxim de 7% din cele 60 de milioane de tone producţie Uniunii. Terenurile din Spania sunt extrem de aride din cauza poziţionării geografice şi climei, astfel încât nu mai există loc de expan­siu­ne“, spune Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant în agrobusiness şi fondator al Romanian Agri Column. Acesta a adăugat că investiţia în terenuri este încă foarte profitabilă în România.

Când privim totul în termeni de preţ pe hectar, constatăm că în România, preţurile sunt extrem de atractive, iar în comparaţie directă cu Franţa, de exemplu, a subliniat Cezar Gheorghe.

La fel este şi în comparaţie cu alte ţări, iar acest aspect reprezintă un motiv serios pentru investitori să-şi extindă activitatea în România.

Citeste mai mult

Eveniment

Incredibil de cald pentru februarie. Temperaturile au ajuns ieri în România chiar și la 22 de grade Celsius

Publicat

Vreme incredibil de caldă pentru acest moment al anului în România și celel mai ridicate temperaturi pentru această perioadă a anului. Ieri, sâmbătă, 24 februarie, temperaturile au ajuns în România chiar și la 22 de grade Celsius și tendința se va păstra.

Directorul ANM, Elena Mateeescu, a anunţat prognoza meteo pentru perioada următoare. Ea spune că vremea va rămâne frumoasă în următoarele zile, cu temperaturi care vor trece de 20 de grade Celsius, la anumite stații.

Potrivit acesteia, se vor înregistra temperaturi cuprinse între 12-19°C și săptămâna viitoare, când senzația va fi una că a venit primăvara.

Vor fi și ploi mai slabe în Maramureș, în Crișana, în Oltenia, apoi și în Banat și în Transilvania, dar și în partea de vest și nord-vest a Munteniei sau în nordul Moldovei.

La nivel local vor fi posibile cantități de 10-15l/m² iar la munte, la altitudini mai mari de 2.000 metri sunt posibile precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și chiar și intensificări ale vântului, cu viteze la rafală care pot depăși 40-50 de kilometri la oră, a spus Elena Mateescu la Antena 3.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending