Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Zeci de angajați ai Consiliului Județean Botoșani au curățat Drumul Mănăstirilor, în cadrul „Let’s do it, Romania”

Publicat

Publicitate

Zeci de angajați ai Consiliului Județean Botoșani, ADI Ecoproces și ADI Aqua au ecologizat, în cadrul campaniei „Let’s do it, România!”, Drumul Mănăstirilor în zona adiacentă Sihăstriei Voronei.
În alegerea zonei s-a ținut cont că aici se află arii protejate și este de datoria tuturor botoșănenilor să le mențină curate. De asemenea, Drumul Mănăstirilor este cea mai importantă rută turistică din județ, lucru demonstrat la sfârșitul săptămânii trecute, când mii de persoane au participat la acțiunile religioase care au avut loc la Mănăstirea Voronei, respectiv Sihăstria Voronei.
La fel ca în edițiile trecute, în campania din acest an s-au implicat și instituțiile subordonate Consiliului Județean, iar Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces” a pus la dispoziția voluntarilor 6.500 de saci menajeri de 120 de litri și 1.000 de mănuși. De asemenea, operatorii de salubritate vor colecta sacii cu deșeuri adunați în puncte fixe, iar operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Stăuceni, pe parcursul acțiunii, își va prelungi programul.

 

 

 

 

Publicitate

 

 

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un tânăr din Avrămeni a condus beat prin comună. Polițiștii din Vlăsinești au pus capăt aventurii penale

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul comunal DC13, comuna Avrămeni, un autoturism, condus de un tânăr, de 29 de ani, din aceeași comună.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Fermierii care dau foc miriștii, vegetației uscate existente pe pășuni și fânețe și resturilor vegetale nu mai primesc bani de la APIA

Publicat

Publicitate

Fermierii au obligația respectării GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile și  GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 – Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

Fermierii care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Național Strategic PS 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.

Prin respectarea celor două GAEC-uri, respectiv GAEC 3 și GAEC 10, fermierii contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură, prin interdicția arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole și trebuie respectat de către toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile. Fermierii care utilizează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.).

Standardul GAEC 10 se aplică pe toate pajiștile permanente de pe teritoriul național.

Publicitate

Vegetația pajiștilor permanente include vegetația uscată existentă pe pășuni și fânețe, miriștea și resturile vegetale rămase în urma pășunatului sau după recoltarea fânului, precum și vegetația invazivă sau vegetația dăunătoare covorului ierbos pe pajiștile permanente.

Obiectivul principal al standardelor GAEC 3 și GAEC 10 îl reprezintă menținerea nivelului de materie organică din sol.

Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10 de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare nr. P272/11.04.2023 //3179/20.04.2023 //92433/20.04.2023, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția arderii vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000, cu completările și modificările ulterioare, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control.

Publicitate

Astfel, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Garda Naţională de Mediu (G.N.M.) şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.), elaborează materiale informative (afișe, pliante, postere, comunicate de presă etc.) cu privire la interdicția arderii miriștilor și vegetației uscate pe terenurile arabile și de pe pajiștile permanente, și le transmit către structurile județene din subordine, în vederea diseminării către populație, în cadrul campaniilor de informare publică.

În cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10.

Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului.

Pentru mai multe informații privind normele de condiționalitate, vă rugăm să consultați:

  • Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiționalitatea în cadrul intervențiilor sub formă de plăți directe și unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, cu modificările și completările ulterioare;
  • Ghidul fermierului privind condiţionalitatea, postat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro .

 

Citeste mai mult

Eveniment

11 dintre cei 107 sportivi români care vor lupta pentru medaliile olimpice, începând de vineri, sunt născuți la Botoșani

Publicat

Publicitate

11 dintre cei 107 sportivi români care vor lupta pentru medaliile olimpice, începând de vineri, sunt născuți la Botoșani.
Nouă canotori, o halterofilă și un luptător vor intra în lupta pentru cele mai râvnite medalii!

Canotaj
Iulia Liliana Bălăucă
Patricia Andreea Cireș
Geanina Dumitrița Juncanariu
Andrada Maria Moroșanu
Simona Geanina Radiș
Mihai Chiruță
Florin Bogdan Horodișteanu
Claudiu Neamțu
Mugurel Vasile Semciuc

Haltere

Loredana Elena Toma

Lupte greco-romane

Alin Alexuc-Ciurariu

Publicitate

„Doi dintre antrenorii lotului olimpic sunt botoșăneni de origine, multipla campioană Doina Ignat și antrenorul bărcii femine de 8+1, Ciprian Atomei!
Prezența la cea mai importantă competiție sportivă a lumii a acestor performeri nu ar fi fost posibile fără munca unor antrenori devotați, care i-au descoperit și care le-au insuflat dragostea față de performanță: Ion Asaftei, Iulia și George Bulie, Mihai Drescanu și Ciprian Atomei”, scrie președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul Rabla Plus 2024: O nouă etapă de înscrieri a început la ora 10:00. Mașinile achiziționate vor avea aplicat un autocolant

Publicat

Publicitate

Potrivit ghidului de finanțare, autovehiculele nou achiziţionate prin program vor avea aplicat pe lunetă un autocolant.  O nouă etapă de înscrieri începe luni, la ora 10:00. Administrația Fondului pentru Mediu organizează începând de luni o nouă sesiune de înscriere pentru persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice în cadrul Programului Rabla Plus, informează alba24.ro.

Potrivit AFM, sumele alocate pentru etapa a II-a de înscrieri, organizată în perioada 22 iulie – 18 august 2024, sunt următoarele:

  • persoane juridice – 240.000.000 lei;
  • unități administrativ-teritoriale și instituțiile publice – 120.000.000 lei.

Înscrierile se realizează prin încărcarea în aplicația informatică a documentelor necesare, în limita sumelor alocate.

De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus va fi organizată a III-a sesiune de înscriere, astfel:

Etapa a III-a: 19 august – 19 septembrie 2024

  • Persoane juridice – 100.000.000 lei
  • UAT-uri și instituții publice – 100.000.000 lei

Etapa a III-a: 19 august – 25 noiembrie 2024

Publicitate
  • Persoane fizice – 100.000.000 lei

Noul calendar de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul programului și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.

Vezi AICI Ghidul de finanțare.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

Publicitate

Programul Rabla Plus 2024: O nouă etapă de înscrieri începe luni, 22 iulie. Valoarea ecotichetului

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

  • 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Autovehiculele nou achiziţionate prin program vor avea aplicat pe lunetă un autocolant

Potrivit ghidului de finanțare, producătorii validaţi sunt obligaţi să aplice pe luneta autovehiculelor comercializate în cadrul programului un autocolant, fără a restrânge sau estompa vizibilitatea sub limita legal admisă.

Beneficiarii sunt obligați să menţină şi să întreţină autocolantul aplicat pe autovehiculele noi în bună stare până la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending