Actorul Vlad Ivanov a acceptat invitatia de a deveni Ambasador BookLand si de a inaugura Scoala Gimnaziala Nr. 1 din comuna Sulita, judetul Botosani. Evenimentul a avut loc in contextul finalizarii lucrarilor de renovare la unitatea de invatamant, lucrari derulate de Asociatia BookLand cu sprijinul partenerilor autoritatilor locale si comunitatii din localitatea Sulita, timp de 11 luni, in perioada noiembrie 2022 – septembrie 2023. Originar din Botosani, Vlad Ivanov a vizitat scoala din Sulita pe data de 13 octombrie, celebrand alaturi de cadrele didactice, elevi si parinti transformarea totala a scolii: atat prin renovarea si modernizarea cladirii principale, cat si prin finalizarea lucrarilor la noul corp, a carui constructie fusese abandonata cu mai multi ani in urma.
Valoarea totala a investitiilor s-a ridicat la 350.000 EURO, din care sponsorizarile atrase de Asociatia BookLand au insumat 230.000 EURO, iar contributia Primariei Sulita a fost in valoare de 120.000 EURO. Aceasta este cea de-a treia unitate scolara renovata de Asociatia BookLand in judetul Botosani, dupa scolile renovate in 2020 in comunele Mileanca si Viisoara, ca parte a programului sau national de renovare de scoli si gradinite din mediul rural.
„Cred ca bucuria de oameni e bucuria cea mai mare pe care o poti trai in viata. O asemenea bucurie mi-a fost data si mie atunci cand am fost invitat de Asociatia BookLand sa inaugurez scoala renovata cu ajutorul sponsorilor si autoritatilor locale din comuna Sulita, judetul Botosani. Am avut sansa sa fiu acolo, in locurile natale, pentru ca si eu m-am nascut la Botosani, dar nu despre mine este vorba acum, este vorba despre acest lucru fantastic pe care il fac cei de la Asociatia BookLand, acela de a darui bucurie. Am simtit bucuria asta enorma, incarcata cu multa recunostinta in ochii acelor copii de la scoala din Sulita. Este un loc in care isi vor gasi a doua casa pentru ca scoala este atat de colorata in culori vii si iti da o liniste, o bucurie de a fi acolo. Am fost coplesit de emotia copiilor care nu conteneau sa spuna cat de fericiti sunt in acel loc acum. Mi-as dori sa revin la aceasta scoala si sa aud ca foarte multi dintre ei au ajuns oameni, asa cum mi-a spus mie un baietel de 5 ani cand l-am intrebat ce vrea sa se faca cand o sa fie mare si el mi-a spus: ‚Domnu’ Vlad, eu vreau sa ma fac OM.’ Asadar, tot respectul meu pentru oamenii din Asociatia BookLand si toata dragostea pentru acesti copii care sper din tot sufletul sa ajunga OAMENI. Va iubesc!” – Vlad Ivanov, Actor & Ambasador BookLand
„Colaborarea cu Asociatia BookLand a fost total neobisnuita pentru noi datorita aglomerarii de idei, asteptari si realizari ivite din nevoia de a crea un spatiu educational propice dezvoltarii intelectuale si personale a elevilor. Am cunoscut persoane care au venit spre noi cu sufletul deschis si cu dorinta de a infaptui lucruri pe care noi nu am fi reusit sa le facem fara un ajutor ca cel primit. Am invatat, in acelasi timp, ca daruind poti primi cu aceeasi masura sau chiar mai mult, ca bucuria copiilor nu ai cum sa o masori atunci cand spun ʻMultumim!ʼ, ca au constientizat ca pentru orice isi doresc trebuie sa se mobilizeze. Cuvintele sunt putine pentru a ne transmite recunostinta si ori de cate ori o facem, simtim ca nu e suficient. Asa ca, vom forma o inima mare din totalul inimilor care bat zi de zi in aceasta scoala si vom spune cu totii: ʽVa apreciem, va dorim sa aveti parte de multe experiente frumoase, ca cea pe care ne-ati impartasit-o noua! Suntem aici si va asteptam sa ne treceti pragul pentru a va bucura impreuna cu noi’.” – Livia Colac, Director Scoala Generala Nr. 1, Sulita, judetul Botosani
„Bocanitul continuu al mesterilor a meritat. Elevii si profesorii de la scoala din Sulita se bucura azi de conditii de invatamant mai ceva ca la oras. Salile de clasa, holurile, toaletele – totul e nou. La fel si reteaua termica, sanitara si electrica. Ba chiar avem in noul corp de cladire, termoizolat si frumos decorat, si o sala de sport, cu vestiar si toaleta, un laborator de informatica, un laborator de stiinte si o magazie de lemne. Peste tot au fost montate pardoseli din parchet, mocheta, gresie, usi, ferestre, corpuri de iluminat, prize si intrerupatoare, calorifere. Dar si acoperis nou si pavaj, pervazuri de marmura si granit. Pana si mobilierul scolar, care urmeaza sa fie inlocuit printr-un proiect guvernamental castigat de Primaria comunei Sulita, a fost improspatat, cu ajutorul zecilor de voluntari ai Fundatiei Vodafone Romania si _VOIS (Vodafone Intelligent Solutions), care au slefuit si vopsit scaun cu scaun, bancuta cu bancuta. Si au si montat teava si sipcile care formeaza un gard jucaus pentru o viitoare zona de activitati in aer liber, la doi pasi de ‘copilul citind in iarba’, o sculptura care sa le aduca aminte de BookLand si de indemnul de a invata.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand
Transformarea scolii a fost sustinuta de Primaria Sulita, care a acoperit integral costul de manopera si a asigurat invelitoarea de pe cladirea principala, pavajul din spatele scolii, agregatul balastier si sprijinul logistic aferent. Totul pentru ca elevii sa poata avea parte de conditii excelente de invatatura. Proiectul de renovare a fost sustinut de peste 50 de companii private, parteneri ai Asociatiei BookLand: Leroy Merlin, MaxBet, SAP Romania, Fundatia Vodafone Romania, _VOIS, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel Romania, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery Romania, Sipex, Zahar Margaritar, Linde Gaz Romania, Xella RO, Profi, Caparol, Instal Impex, Ravago ROM, RoofArt Romania, Etanco, Foliarex, Kronospan, Parchet Shop, Terra Gres, Cesarom, Romstal, Siniat, Mindo, Raveli, Masterplast, Piatra Online, Hirsch Porozell, Holver, Porta Doors, RTH Proconstruct, Stift Lux Design, Sanotechnik, Savelectro, Romprofix, Almalux Lighting, Ferro Romania, Policolor, Marvicon, Panasonic, FamousRoses.eu, Pepiniera „Gradina Verde” si ATIP Design.
Publicitate
Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80descoli din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020-2023, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177.
Si pentru ca BookLand si-a propus din 2025 sa asigure un pachet complet de servicii educationale, asociatia se pregateste de constructia primului Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, unde vor fi formati specialistii de care Romania are atat de multa nevoie in productie si servicii. Campusul isi va deschide portile in judetul Arges, pentru peste 300 de elevi din mediul rural si va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal (cu profil profesional), functionand ca o scoala privata, dar 100% gratuita, cu o programa comparabila cu cea din campusurile occidentale si dotata cu toate spatiile si facilitatile necesare: biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, teren si sala de sport, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina legume si solar. Mai mult, elevii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus si in cadrul companiilor partenere, urmand ca, dupa finalizarea studiilor, sa poata accesa oportunitatile de munca asigurate de partenerii economici BookLand. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO si reprezinta pilonul unui demers scalabil, urmand ca experienta dobandita in acest proiect sa stea la baza unei retele nationale de centre educationale BookLand, care va include cate un campus in fiecare judet.
Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru normalitate in educatie se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:
Revista „Ramuri” nr. 12 din 2024. Gabriela Gheorghişor publică o cronică („Vremea elegiei”) la volumul lui Gellu Dorian, „Zilele unui timp infernal” (Editura „Tracus Arte”, 2024). Reţin: 1. „Gellu Dorian analizează/înregistrează un timp golit de timp, o peltea indefinită în care mintea obosită se împotmoleşte, o vreme de sărbătoare nesfârşită fără nimic de sărbătorit, un ceasornic crăpat căruia i s-au blocat rotiţele, o aşteptare zadarnică a neaşteptatului, un calendar decolorat, lipsit de orice semnificaţie”; 2. „dacă maşinăria temporală rulează în gol, ca o moară stricată, distincţie între „săptămâna de lucru” şi „săptămâna de sărbătoare” sau „alte zile oarecare”, nu mai este decât una aparentă”; 3. „Gellu Dorian pare că şi-a pierdut nu numai liniştea (pe care poeţii nici nu o cunosc vreodată cu adevărat), ci şi nădejdea că va fi citit, de unde şi un acut sentiment al deşertăciunii ce-i străbate versurile”; 4. „poetul se simte ca un tren deraiat pe o linie moartă, actor şi spectator al unei vieţi umile, creatură abandonată ironiei sorţii”; 5. „Zilele unui timp infernal” este un volum elegiac unitar, al crizei şi al înstrăinării, al declinului şi al golului, cu imagini poetice memorabile, adesea suprarealiste, cu plasticizări tropice sugestive. Senzaţia de nimicnicie şi inutilitate, într-o vreme câinoasă, nu poate fi contracarată decât tot prin scris”; 6. „Pentru Gellu Dorian, poezia rămâne colacul de salvare din bulboana existenţială, o cale spre imponderabilitatea şi ascensionalitatea fiinţei”;
Ziarul „Lumina” din 18 decembrie 2024 acordă o pagină întreagă lui Theodor Damian. Reţin din prezentarea făcută: „A publicat mai multe volume în domeniile teologie şi etică, critică literară, poezie şi comentariu literar, numeroase studii, eseuri, recenzii, articole în cărţi, ziare şi reviste academice şi literare de prestigiu din România şi din străinătate. A participat şi prezentat comunicări ştiinţifice la un mare număr de congrese naţionale şi internaţionale. A primit numeroase premii şi distincţii pentru activitatea sa la nivel teologic, literar, cultural în general”.
Prezentare este urmată de şase poeme: „Orb, aşa scriu”; „Ne trebuie o egipteancă”; „Un alt pustiu”; „Gura Peşterii”; „Sfială” şi „Refugiu”. Câteva versuri, de o sclipitoare reflecţie, merită reţinute: 1. „Scriu din inima scrisului / de-acolo de unde vine / Cuvântul”; 2. „Orb / aşa scriu / ca o prăpastie / infinită/ şuvoiul de lumină îl sorb / când îl simt lângă mine”; 3. „Ne trebuie o Marie / O Egipteancă la fiecare / să ne conducă / din partea în care-am murit / în partea unde / nu se mai moare”; „Şi oul este un eon / e o peşteră în adâncul lui”; „Casa tatălui meu / e dintr-un alt vis / nu acela în care cazi / ci acela / din care / încă nu te-ai desprins”; „Trebuie să deschidem o secţie de chirurgie existenţială”; „Ne găsim locul / ca litera reaşezată-n cuvânt”:
O casă din localitatea Corni a fost în pericol, în această seară, după ce funinginea depusă pe pereții din interiorul coșului de fum s-a aprins.
Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit cu autospecială de stingere și au lichidat incendiul înainte să se înregistreze pagube materiale însemnate.
Pentru prevenirea unor situații similare, ISU Botoșani vă reamintește:
– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
Publicitate
– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
Este o zăpadă superbă lângă noi, la Vatra Dornei, pentru cei care se hotărăsc acum să meargă la ski, însă Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vreme rea.
Este vorba despre avertizări de tipul cod galben şi cod portocaliu de vânt puternic, viscol şi precipitaţii. Acestea vizează zone din sudul şi sud-estul României, relatează mediafax.ro.
O avertizare cod galben de vânt puternic vizează Muntenia, Dobrogea, centrul şi sudul Moldovei. Aceasta a intrat în vigoare miercuri, la ora 10.00 şi va fi valabilă până joi, la ora 20.00. În Muntenia, Dobrogea, precum şi în centrul şi sudul Moldovei vântul va avea intensificări, cu rafale de 50…70 km/h, anunţă specialiştii.
Codul portocaliu de vânt este valabil în acelaşi interval în estul Munteniei şi pe litoral. Acolo vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze de 70…90 km/h, transmite ANM.
O altă avertizare cod galben de viscol va fi în vigoare până joi la ora 20.00. Local în Carpaţii Meridionali şi în sudul Carpaţilor Orientali va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 100 m. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…80 km/h.
Publicitate
Codul portocaliu de viscol este valabil de miercuri la ora 10.00 până joi la ora 8.00. În intervalul menţionat va fi viscol puternic la altitudini de peste 1600 m în estul Carpaţilor Meridionali şi în Carpaţii de Curbură. Vântul va avea rafale de 90…110 km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
De asemenea, a fost emisă o avertizare cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Aceasta este valabilă până joi la ora 10.00. În intervalul menţionat, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie. Local se vor acumula cantităţi de apă de 20…25 l/mp şi izolat de 30…40 l/mp. În restul Olteniei şi al Munteniei, precum şi în Dobrogea vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, iar cantităţile de apă vor fi izolat de 10…15 l/mp. Vor fi condiţii de polei, a precizat ANM.
Sistemele de supraveghere aeriană ale României şi cele NATO nu au detectat traversarea spaţiului aerian românesc de către o rachetă rusească, relatează mediafax.ro, după ce autorităţile ucrainene au raportat că o rachetă rusească ar fi trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi, pentru două minute, prin nordul României, desupra localității Darabani.
MApN continuă cercetările pentru clarificarea situaţiei, iar forţele aeriene rămân în alertă pentru protejarea spaţiului naţional şi aliat.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat printr-un comunicat că sistemele de supraveghere aeriană ale României, integrate în sistemul NATO, nu au detectat vreo rachetă rusească traversând spaţiul aerian naţional.
Informaţiile au apărut după ce autorităţile ucrainene au raportat că, în jurul orei 7:30, o rachetă a Federaţiei Ruse ar fi evoluat prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi, pentru aproximativ două minute, prin zona de nord a României, în proximitatea localităţii Darabani.
Sistemele de monitorizare ale României, împreună cu mijloacele suplimentare NATO, nu au confirmat acest incident. MApN a anunţat că structurile competente vor continua cercetările pentru clarificarea circumstanţelor.
Forţele şi mijloacele Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană, sub comandă naţională şi NATO, rămân în alertă pentru protejarea spaţiului aerian al României şi al aliaţilor, relatează sursa citată.
Publicitate
Pe 25 decembrie, Rusia a desfăşurat un atac aerian de amploare asupra mai multor oraşe ucrainene, inclusiv Harkov, Dnipro şi Kremenciuk. Explozii au fost raportate în aceste zone, iar cel puţin doi civili au fost spitalizaţi în urma atacurilor.