Connect with us

Educație

FOTO: Vlad Ivanov a inaugurat Școala Gimnazială Nr. 1 din Sulița, Botoșani, renovată de Asociația BookLand

Publicat

Publicitate

Actorul Vlad Ivanov a acceptat invitatia de a deveni Ambasador BookLand si de a inaugura Scoala Gimnaziala Nr. 1 din comuna Sulita, judetul Botosani. Evenimentul a avut loc in contextul finalizarii lucrarilor de renovare la unitatea de invatamant, lucrari derulate de Asociatia BookLand cu sprijinul partenerilor autoritatilor locale si comunitatii din localitatea Sulita, timp de 11 luni, in perioada noiembrie 2022 – septembrie 2023. Originar din Botosani, Vlad Ivanov a vizitat scoala din Sulita pe data de 13 octombrie, celebrand alaturi de cadrele didactice, elevi si parinti transformarea totala a scolii: atat prin renovarea si modernizarea cladirii principale, cat si prin finalizarea lucrarilor la noul corp, a carui constructie fusese abandonata cu mai multi ani in urma.

Valoarea totala a investitiilor s-a ridicat la 350.000 EURO, din care sponsorizarile atrase de Asociatia BookLand au insumat 230.000 EURO, iar contributia Primariei Sulita a fost in valoare de 120.000 EURO. Aceasta este cea de-a treia unitate scolara renovata de Asociatia BookLand in judetul Botosani, dupa scolile renovate in 2020 in comunele Mileanca si Viisoara, ca parte a programului sau national de renovare de scoli si gradinite din mediul rural.

„Cred ca bucuria de oameni e bucuria cea mai mare pe care o poti trai in viata. O asemenea bucurie mi-a fost data si mie atunci cand am fost invitat de Asociatia BookLand sa inaugurez scoala renovata cu ajutorul sponsorilor si autoritatilor locale din comuna Sulita, judetul Botosani. Am avut sansa sa fiu acolo, in locurile natale, pentru ca si eu m-am nascut la Botosani, dar nu despre mine este vorba acum, este vorba despre acest lucru fantastic pe care il fac cei de la Asociatia BookLand, acela de a darui bucurie. Am simtit bucuria asta enorma, incarcata cu multa recunostinta in ochii acelor copii de la scoala din Sulita. Este un loc in care isi vor gasi a doua casa pentru ca scoala este atat de colorata in culori vii si iti da o liniste, o bucurie de a fi acolo. Am fost coplesit de emotia copiilor care nu conteneau sa spuna cat de fericiti sunt in acel loc acum. Mi-as dori sa revin la aceasta scoala si sa aud ca foarte multi dintre ei au ajuns oameni, asa cum mi-a spus mie un baietel de 5 ani cand l-am intrebat ce vrea sa se faca cand o sa fie mare si el mi-a spus: ‚Domnu’ Vlad, eu vreau sa ma fac OM.’ Asadar, tot respectul meu pentru oamenii din Asociatia BookLand si toata dragostea pentru acesti copii care sper din tot sufletul sa ajunga OAMENI. Va iubesc!” – Vlad Ivanov, Actor & Ambasador BookLand

„Colaborarea cu Asociatia BookLand a fost total neobisnuita pentru noi datorita aglomerarii de idei, asteptari si realizari ivite din nevoia de a crea un spatiu educational propice dezvoltarii intelectuale si personale a elevilor. Am cunoscut persoane care au venit spre noi cu sufletul deschis si cu dorinta de a infaptui lucruri pe care noi nu am fi reusit sa le facem fara un ajutor ca cel primit. Am invatat, in acelasi timp, ca daruind poti primi cu aceeasi masura sau chiar mai mult, ca bucuria copiilor nu ai cum sa o masori atunci cand spun ʻMultumim!ʼ, ca au constientizat ca pentru orice isi doresc trebuie sa se mobilizeze. Cuvintele sunt putine pentru a ne transmite recunostinta si ori de cate ori o facem, simtim ca nu e suficient. Asa ca, vom forma o inima mare din totalul inimilor care bat zi de zi in aceasta scoala si vom spune cu totii: ʽVa apreciem, va dorim sa aveti parte de multe experiente frumoase, ca cea pe care ne-ati impartasit-o noua! Suntem aici si va asteptam sa ne treceti pragul pentru a va bucura impreuna cu noi’.Livia Colac, Director Scoala Generala Nr. 1, Sulita, judetul Botosani

Bocanitul continuu al mesterilor a meritat. Elevii si profesorii de la scoala din Sulita se bucura azi de conditii de invatamant mai ceva ca la oras. Salile de clasa, holurile, toaletele – totul e nou. La fel si reteaua termica, sanitara si electrica. Ba chiar avem in noul corp de cladire, termoizolat si frumos decorat, si o sala de sport, cu vestiar si toaleta, un laborator de informatica, un laborator de stiinte si o magazie de lemne. Peste tot au fost montate pardoseli din parchet, mocheta, gresie, usi, ferestre, corpuri de iluminat, prize si intrerupatoare, calorifere. Dar si acoperis nou si pavaj, pervazuri de marmura si granit. Pana si mobilierul scolar, care urmeaza sa fie inlocuit printr-un proiect guvernamental castigat de Primaria comunei Sulita, a fost improspatat, cu ajutorul zecilor de voluntari ai Fundatiei Vodafone Romania si _VOIS (Vodafone Intelligent Solutions), care au slefuit si vopsit scaun cu scaun, bancuta cu bancuta. Si au si montat teava si sipcile care formeaza un gard jucaus pentru o viitoare zona de activitati in aer liber, la doi pasi de ‘copilul citind in iarba’, o sculptura care sa le aduca aminte de BookLand si de indemnul de a invata.”Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

Transformarea scolii a fost sustinuta de Primaria Sulita, care a acoperit integral costul de manopera si a asigurat invelitoarea de pe cladirea principala, pavajul din spatele scolii, agregatul balastier si sprijinul logistic aferent. Totul pentru ca elevii sa poata avea parte de conditii excelente de invatatura. Proiectul de renovare a fost sustinut de peste 50 de companii private, parteneri ai Asociatiei BookLand: Leroy Merlin, MaxBet, SAP Romania, Fundatia Vodafone Romania, _VOIS, UniCredit Consumer Financing, Decathlon, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel Romania, Elis Pavaje, Arkema, Titan Machinery Romania, Sipex, Zahar Margaritar, Linde Gaz Romania, Xella RO, Profi, Caparol, Instal Impex, Ravago ROM, RoofArt Romania, Etanco, Foliarex, Kronospan, Parchet Shop, Terra Gres, Cesarom, Romstal, Siniat, Mindo, Raveli, Masterplast, Piatra Online, Hirsch Porozell, Holver, Porta Doors, RTH Proconstruct, Stift Lux Design, Sanotechnik, Savelectro, Romprofix, Almalux Lighting, Ferro Romania, Policolor, Marvicon, Panasonic, FamousRoses.eu, Pepiniera „Gradina Verde” si ATIP Design.

Publicitate

Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020-2023, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice si mobilizand sute de companii sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177.

Si pentru ca BookLand si-a propus din 2025 sa asigure un pachet complet de servicii educationale, asociatia se pregateste de constructia primului Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, unde vor fi formati specialistii de care Romania are atat de multa nevoie in productie si servicii. Campusul isi va deschide portile in judetul Arges, pentru peste 300 de elevi din mediul rural si va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal (cu profil profesional), functionand ca o scoala privata, dar 100% gratuita, cu o programa comparabila cu cea din campusurile occidentale si dotata cu toate spatiile si facilitatile necesare: biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, teren si sala de sport, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina legume si solar. Mai mult, elevii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus si in cadrul companiilor partenere, urmand ca, dupa finalizarea studiilor, sa poata accesa oportunitatile de munca asigurate de partenerii economici BookLand. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO si reprezinta pilonul unui demers scalabil, urmand ca experienta dobandita in acest proiect sa stea la baza unei retele nationale de centre educationale BookLand, care va include cate un campus in fiecare judet.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru normalitate in educatie se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Copilașii de la Grădinița nr. 3 din Dorohoi s-au întâlnit cu pompierii

Publicat

Publicitate

Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de „Marţi, 13” o zi cu ghinion, dar se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri „ghinionul” prin faptul că nu suntem destul de bine informați. De aceea, la nivelul IGSU, s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată Informării Preventive.

Pompierii botoșăneni au diseminat astăzi mesajul preventiv prin distribuirea de materiale aferente campaniei în locurile aglomerate din municipiul Botoșani, dar și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

De asemenea, Inspectorii de Prevenire au fost prezenți la Grădinița nr. 3 din Dorohoi, unde au desfășurat diverse activități, pe parcursul cărora copiii au învățat cum trebuie să se protejeze dacă un incendiu îi surprinde în locuință sau la școală, dar și cum să reacţioneze în situația producerii unui cutremur.

Pompierii botoșăneni si membrii serviciilor voluntare din comunele județului au abordat următoarele aspecte:
✔ verificarea și curățarea coșurilor de evacuare a fumului;
✔ verificarea sobelor și alimentarea acestora cu materiale combustibile potrivite;
✔ evitarea supeaîncălzirii sobei;
✔ depozitarea cenușii și a jarului provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor de animale, a magaziilor de lemne sau de furaje;
✔ folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze și verificarea acestora de către personal specializat;
✔ instalarea în locuințe a detectoarelor de fum și de gaz;
✔ supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun în orice împrejurare.

Activitățile urmăresc creșterea nivelului de siguranță în rândul cetățenilor și crearea unei culturi preventive, cu precădere pe respectarea regulilor privind apărarea împotriva incendiilor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită, la meciul din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României

Publicat

Publicitate

Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită!
Biletele pentru meciul dintre FC Botoșani și AFC Hermannstadt, din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României, sunt disponibile online pe 🌐 www.fcbt.ro și 🌐 www.bilete.ro.

Partida FC Botoșani 🆚 AFC Hermannstadt va avea loc duminică, 18 mai 2025, începând cu ora 🕔 17:00, pe stadionul 🏟 Municipal din Botoșani. Hai la stadion să susții echipa ta de suflet!

Citeste mai mult

Eveniment

Minivacanță de Rusalii 2025: Angajații din România vor beneficia de trei zile libere, la începutul lunii iunie

Publicat

Publicitate

Angajații din România se vor bucura de o minivacanță de trei zile la începutul lunii iunie. Sărbătoarea Rusaliilor are loc la 50 de zile după Paște și comemorează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor. În 2025, prima zi de Rusalii va fi celebrată duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie, va fi zi liberă legală.

Pentru angajații din România, a doua zi de Rusalii (luni, 9 iunie) este declarată zi liberă legal prin lege, ceea ce înseamnă că aceștia vor putea să se bucure de un weekend prelungit, în perioada 7 – 9 iunie.

Semnificația religioasă a sărbătorii

Cunoscută și sub denumirea de „Cincizecime”, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă unul dintre cele mai vechi și importante praznice creștine. Aceasta comemorează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos, la 50 de zile după Înviere, eveniment care marchează, în mod simbolic, și întemeierea Bisericii creștine.

Potrivit tradiției biblice, după ce Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor, apostolii au început să vorbească în limbi diferite și să predice cuvântul lui Dumnezeu, răspândind astfel învățăturile creștine în întreaga lume.

Minivacanță de Rusalii. Calendarul zilelor libere rămase în 2025

În anul 2025, românii vor beneficia de un total de 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. Dintre acestea, 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere vor cădea în weekend.

Iată lista completă a zilelor libere legale rămase pentru anul 2025:

Publicitate
  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
  • 8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
  • 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni) – zi liberă legal
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri) – zi liberă legal
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni) – zi liberă legal
  • 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi) – zi liberă legal
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri) – zi liberă legal

Este important de menționat că Ziua Copilului (1 iunie) cade într-o zi de duminică în 2025, suprapunându-se peste weekendul obișnuit.

Citeste mai mult

Cultura

„Noaptea Muzeelor” 2025 la Muzeul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform tradiției ultimilor ani, Muzeul Județean Botoșani va lua parte și în 2025 la „Noaptea Muzeelor”, eveniment cultural de anvergură națională care mobilizează numeroase instituții de profil muzeal din întreaga țară într-o binevenită celebrare a culturii. Astfel, în data de 17 mai 2025, în intervalul orar 16.00-22.00, intrarea va fi liberă la următoarele muzee botoșănene:

  • Muzeul de Etnografie (Bd. Mihai Eminescu, nr. 50, Botoșani), unde, pe lângă expoziția permanentă care pune în valoare arealul etnografic al Botoșaniului, vizitatorii vor putea contempla expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”, încorporând atât piese din patrimoniul Muzeului de Etnografie, cât și lucrări de artă vizuală ale artistei Ioana Gina Poleac;
  • Casa Memorială „Nicolae Iorga” (Str. Nicolae Iorga, nr. 14, Botoșani), cu expoziția permanentă care omagiază opera și activitatea istoricului;
  • Muzeul „Ștefan Luchian” (Str. Ștefan Luchian, nr. 92, Ștefănești), cu expoziția permanentă dedicată vieții și creației artistului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending