O mașină electrică a viitorului, concepută și realizată la Cluj-Napoca, face senzație pe străzile din municipiu. Prototipul a fost omologat deja de RAR în vederea efectuării testelor pe stradă, iar următorul pas presupune trecerea la o serie limitată de aproximativ cinci bucăți. Mașina electrică „Made in Cluj” are o caroserie din fibră de carbon și o autonomie de 300 de kilometri.
Proiectul a fost inițiat și lansat în urmă cu patru ani de startup-ul NewCar4Future, iar principalul investitor este Voicu Oprean, fondatorul companiei clujene AROBS Transilvania Software, care a cooptat, pentru partea de design pe Szabo Peter din Târgu Mureș, și alți parteneri. Prototipul a fost realizat la Cluj-Napoca și a primit deja numere de înmatriculare de teste, fiind omologat de RAR, scrie Cluj24.ro.
„Este o mașină electrică gândită, concepută și dezvoltată la Cluj-Napoca. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), cu firme și persoane fizice pasionate de construirea și testarea limitelor tehnologice într-un domeniu atât de frumos, dar și foarte concurențial. În acest proiect am reușit să îmbinăm talente și resurse de design, inginerie mecanică, electrică și electronică, dar și hardware și software.
Am transformat un vis nebunesc (ar zice unii) în realitate: mașina electrică made in Cluj. Marea provocare este acum atragerea de fonduri pentru prima serie de producție”, a declarat pentru Cluj24 Voicu Oprean, investitor principal NewCar4Future, fondator și CEO al AROBS.
Mașina, surprinsă în teste pe străzile din Cluj-Napoca
„În ultima perioadă, lucrurile au început să se simplifice din punct de vedere administrativ, în contextul în care am primit suportul tuturor autorităților, astfel că mașina a primit omologarea în vederea efectuării testelor de drum din partea Registrului Auto Român (RAR). Investiția de până acum în dezvoltarea prototipului a fost de aproximativ 500.000 de euro”, a spus pentru Cluj24 Adrian Donca, Business Development Manager al proiectului.
Publicitate
Potrivit acestuia, mașina a fost omologată în vederea efectuării testelor pe stradă, iar următorul pas presupune saltul de la prototip la o serie limitată, de aproximativ 5 bucăți.
„Pentru aceasta va trebui să identificăm componenta de finanțare, privată sau publică, de care avem nevoie în dezvoltarea proiectului. Este un proces continuu de cercetare, dezvoltare, inovare și testare. Când ieșim pe stradă cu acest prototip, trebuie să ne asigurăm că atât siguranța celor din mașină, cât și a celorlalți participanți la trafic este maximă. Din momentul acordării finanțării, în doi ani ne propunem să producem o serie limitată de aproximativ 5 bucăți. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi necesară o sumă de aproximativ 20 de milioane de euro”, a precizat Donca.
Ce caracteristici are mașina electrică „Made in Cluj”
Mașina electrică „Made in Cluj” este realizată din fibră de carbon, cântărește 2 tone și poate prinde o viteză maximă testată de 120 de km pe oră.
Interiorul are patru locuri și este din piele ecologică. Din punct de vedere al siguranței, mașina este ranforsată exact ca una de la cursele de raliuri.
Bateriile sunt românești și alimentează două motoare electrice amplasate în roțile din spate, autonomia asigurată fiind de 300 de km.
Prototipul dispune de frână regenerativă și nu are oglinzi laterale, ci un sistem de camere video cu două ecrane amplasate în bord.
Farurile sunt pe bază de led-uri, fiind aplicată o inserție de led-uri în față și spate care dau o notă aparte mai ales pe timp de noapte.
Una dintre cele mai importante componente este cea software, iar bordul electronic futurist include o consolă centrală cu touch screen de unde se schimbă electronic inclusiv viteza, neavând un schimbător de viteze clasic, și unde sunt afișate diverse date privind răcirea bateriei, a motoarelor și consumul de energie.
În plus, bijuteria pe patru roți produsă de clujeni nu are chei fizice nici pentru deschisul portierelor, nici de contact pentru pornirea motorului.
Portierele se deschid cu ajutorul unui senzor, trebuie doar să apropii mâna de o zonă prestabilită din exteriorul mașinii. Pornirea și oprirea se fac cu ajutorul unei aplicații de smartphone.
Mașina electrică ”Made in Cluj” nu are încă un nume și nicio siglă, acestea fiind aspecte la care, încă, se lucrează, ideea lansată de Voicu Oprean fiind un sondaj în urma căruia să se stabilească atât numele, care să fie unul românesc, cât și logo-ul.
Dezvoltatorii proiectului intenționează să prezinte mașina în luna ianuarie a anului viitor la Consumer Electronics Show (CES) la Las Vegas și caută soluții de finanțare pentru transportul prototipului cu vaporul până în SUA.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică – Etnografie – Științele Naturii, în colaborare cu Liceul Tehnologic Bucecea, organizează atelierele de creație intitulate ‘Simbol și meșteșug în încondeierea ouălor’.
Aflat la a șaptea ediție, proiectul valorifică încondeierea ouălor, practicată în lumea satelor în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Înălțare. Urmărind atât dezvoltarea abilităților artistice ale participanților, cât și transmiterea noțiunilor teoretice referitoare la simbolistica decorului și la tehnica de lucru, atelierele se vor derula cu ajutorul unui grup de elevi de la Liceul Tehnologic Bucecea, pricepuți în arta închistririi ouălor, grup coordonat de prof. Maria Ursulean.
Activitatea va avea loc în data de 22 mai 2025, începând cu orele 12.00, la Muzeul de Etnografie Botoșani, Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.
O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Bunurile din mai multe camere, dar și o parte din acoperiș, au luat foc din cauza unui scurtcircuit. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemnate.
La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Avrămeni. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție, dar și la alte clădiri din gospodărie. Au ars bunurile din trei camere și un hol, dar și acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.
Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:
▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;
▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;
Publicitate
▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;
▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;
▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;
▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
O persoană a decedat, iar alte două au fost rănite în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme.
La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanț de terapie intensivă mobilă SMURD, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.
Aceștia au constatat faptul că unul dintre autoturisme era răsturnat pe capotă, iar șoferul era încarcerat. Medicii au stabilit ca acesta avea leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul.
Două persoane din cealaltă mașină au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.
Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateria autoturismelor.
Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.
Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de închisoare, scrie radiodifuzorul de stat NOS.
Reamintim faptul că celebrul „coif dacic” sau „Coiful de aur de la Coțofenești” a fost furat pe 25 ianuarie din Muzeul Drents din Assen (Olanda), alături de trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.
Persoana care a comandat jaful se pare că a abordat membri ai clubului de motocicliști Hardliners, care la rândul lor au recrutat autorii jafului.
Poliția pare să mențină deschise și alte piste de investigație, dar acestea presupun tot mai mult existența unui client român. Procuratura nu dorește să comenteze „sugestiile și acuzațiile” făcute de RTL Nieuws.
Coiful nu ar fi fost topit
Dacă scenariul este corect, coiful dacic vechi de 2500 de ani este probabil încă intact, scrie RTL Nieuws.
Publicitate
„Indiciile că coiful nu a fost topit se înmulțesc”, au aflat jurnaliștii olandezi, de la o sursă apropiată anchetei. „Probabil se află undeva în apropierea localității Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.
Poliția a ajuns rapid în Heerhugowaard în timpul investigației. Șapte suspecți au fost arestați în urma unor descinderi la domicilii și spații de depozitare. Procuratura a declarat la începutul acestei luni că deține numeroase dovezi împotriva suspecților. O sursă a declarat pentru RTL Nieuws că autorilor li s-au promis 15.000 de euro de persoană.
Clubul de motocicliști Hardliners MC, interzis de justiția olandeză
Clubul de motocicliști Hardliners MC a fost fondat în 2019 din închisoare de către conducerea Hells Angels din Haarlem.
Aceasta s-a întâmplat cu o zi înainte ca Hells Angels să fie interzis, iar noul club de motocicliști a ajuns rapid la 22 de filiale în toată Olanda.
În 2024, acest club de motocicliști a fost interzis de justiția olandeză.