Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Veselie și bucate tradiționale la Mihai Viteazu, unde gospodinele au sărbătorit Lăsatul Secului

Publicat

Publicitate

Nimeni nu se bucura mai tare de tradiții așa cum o face omul crescut la tara, care a trăit dintotdeauna in universul rural, unde timpul parcă stă în loc și bucuria este mai curată și sufletul vibrează mai tare.

Lăsatul Secului este ziua cea de pe urmă de frupt sau de dulce a Câșlegilor, când începe/se intră în post. Așadar, de luni, 18 martie, începe Postul Mare.

În satul Mihai Viteazu, meșterele populare Maria Zoițanu și Aurica Cojocariu au făcut astăzi Lăsatul Secului.

Publicitate

Gospodinele din sat s-au revăzut și au degustat din bucatele gustoase făcute de meșterele populare și celelalte ajutoare.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce se întâmplă la Havârna? Incendiu uriaș, noaptea trecută. Aproape 50 de hectare de stuf și vegetație uscată s-au făcut scrum

Publicat

Publicitate

Aproximativ 45 de hectare de vegetație uscată, arbuști, deșeuri menajere și vegetale stuf au ars, noaptea trecută, în localitatea Tătărășeni din comuna Havârna.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna, cu patru autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare, arderea fiind întreținută de vânt.

În unele dintre locuri accesul cu autospeciale nu s-a putut realiza din cauza terenului, flăcările fiind stinse de pompieri cu ajutorul lopeților speciale.

Publicitate

Intervenția a durat mai bine de șapte ore.

Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind utilizarea focului deschis în spații deschise.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Publicitate

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

Publicitate

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.




Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Primarul Cosmin Andrei anunță Poliție Anti-Drog și programe de consiliere în școli pentru prevenirea consumului de droguri

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, consideră că prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul elevilor trebuie să fie o prioritate a viitoarei administrații municipale. Edilul susține că, în urma numeroaselor discuții cu părinții care au copii de vârstă școlară, a constatat că există o îngrijorare foarte ridicată față de riscurile la care sunt expuși elevii, în contextul intensificării traficului de droguri la nivel național. Copiii și adolescenții de vârstă școlară reprezintă categoria cea mai vizată de către traficanți și de aceea Primăria trebuie să se implice pentru prevenirea și combaterea drogurilor în rândul elevilor.

Primarul Cosmin Andrei a explicat că programul său va avea două componente majore: una combativă îndreptată împotriva traficanților de droguri și una preventivă și de sprijin pentru elevii care ar putea deveni sau sunt deja victime ale acestui flagel.

Componenta combativă presupune constituirea unor patrule speciale de Poliție Anti-Drog, organizate în cadrul Poliției Locale, care vor supraveghea unitățile de învățământ și zonele adiacente, pentru a descuraja comercializarea substanțelor interzise. De asemenea, Primăria va instala camere de luat vederi, de înaltă rezoluție și cu înregistrare 24/24 ore, în proximitatea școlilor și a altor locuri frecventate de adolescenți. „Scopul este de a le face o viață cât mai grea traficanților, pentru a descuraja cu fermitate și severitate acest tip de activitate”, a spus Cosmin Andrei, care a mai adăugat că va propune un protocol de colaborare între Primărie și celelalte autorități cu competențe în combaterea de droguri.

Publicitate

Componenta preventivă are în vedere desfășurarea un program de consiliere în unitățile de învățământ, prin care specialiștii și chiar foști consumatori care au trecut prin coșmarul dependentului de droguri să le prezinte elevilor cât de grave sunt consecințele acestui flagel și care sunt căile prin care pot evita riscurile. „În cazul copiilor și adolescenților există un grad mult mai scăzut de a conștientizare a consecințelor. De aceea, această categorie de vârstă este cea mai „vânată” de traficanți, întrucât aderența la consumul de droguri e mult mai ridicată decât în cazul adulților. Scopul programului de prevenție este să creștem acest grad de conștientizare a consecințelor teribile ale consumului de droguri, care poate distruge chiar și destinul unor copii educați, de bună calitate”, a explicat primarul.

Programul anti-drog propus de Cosmin Andrei va avea și o componentă de consiliere pentru elevii care sunt consumatori de droguri. „Există și această problemă a celor care au fost deja prinși în capcana drogurilor și care se simt singuri în lupta cu dependența. E foarte important să le oferim o cale de ieșire din acest tunel întunecat al consumatorului de droguri”, a mai spus edilul.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: 915 secții de votare în străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

MAE informează într-un comunicat transmis sâmbătă că ministrul Luminiţa Odobescu a emis, în acest sens, ordinul nr. 868/2024 publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 434/10 mai 2024, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (9) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare şi ale art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Potrivit MAE, pentru scrutinul din 9 iunie vor fi organizate cu 80 mai multe secţii decât cele înfiinţate la alegerile prezidenţiale din 2019 (835 de secţii de votare), cu 167 mai multe secţii decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020 (748 de secţii) şi cu 474 mai multe decât secţiile de votare organizate la alegerile europarlamentare din 2019 (441 secţii).

Publicitate

Cele mai multe secţii vor fi organizate în statele în care se regăsesc cele mai numeroase comunităţi de cetăţeni români: Italia (150 de secţii), Spania (147 de secţii), Regatul Unit al Marii Britanii (104 secţii), Germania (87 secţii), Franţa şi Principatul Monaco (67 de secţii), Republica Moldova (52 secţii), SUA (45 secţii), Belgia (24 secţii), Austria (17 secţii), Irlanda (16 secţii), Regatul Ţărilor de Jos (16 secţii), Danemarca (14 secţii), Canada (12 secţii).

Propunerile Misiunilor Diplomatice şi Oficiilor Consulare ale României în străinătate privind secţiile de votare care vor fi organizate în afara ţării au avut la bază atât consultările periodice cu reprezentanţi ai comunităţilor de cetăţeni români din diaspora, cât şi dinamica relocării cetăţenilor români din diaspora înregistrată în ultimii ani.

Lista secţiilor de votare din străinătate şi a adreselor sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor (https://www.mae.ro/node/64518).

Publicitate

MAE reaminteşte că la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La scrutinul din 9 iunie votarea începe la ora locală 07,00 şi se încheie la ora 22,00. Alegătorii care la ora 22,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59. AGERPRES/(AS – editor: Florentina Peia, editor online: Irina Giurgiu)

 

Publicitate

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe/facebook.com

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Efectele spectaculoase ale celei mai puternice furtuni solare care a lovit Pământul în ultimii 160 de ani

Publicat

Publicitate

Noaptea ce a trecut a adus, cu siguranță, cel mai impresionant episod istoric de auroră boreală vizibilă în România din mai toate regiunile sale. Mai mult ca sigur, sunteți asaltați în primele ore ale dimineții de impresiile nocturne asupra acestui fenomen.

Explicațiile succinte de natură meteorologică sunt legate în primul rând de faptul că anul 2024 este un an de maximă activitate solară. Astfel de ani apar o dată la cca. 11 ani și de aceea astfel de fenomene apar rar la latitudinile noastre. Ce știm despre ciclul solar în curs este pe de o parte că e unul mult mai intens decât se așteptau specialiștii în acest domeniu, dar totodată că este mult mai slab decât cicluri solare din trecutul nu foarte îndepărtat.

Cu toate acestea, intensitatea aurorelor polare nu depinde de intensitatea ciclului solar, definită pe baza numărului de pete solare identificabile pe discul solar, ci în mod direct de intensitatea erupțiilor solare individuale capabile să direcționeze către Terra o contitate foarte mare de radiație corpusculară.

Publicitate

Aceste particule ajunse de la soare la nivelul planetei noastre sunt direcționate pe liniile de forță ale câmpului geomagnetic spre latitudini mari, polare, acolo unde coboară în păturile joase ale atmosferei și determină agitarea electrică a gazelor atmosferice, soldată cu eliberarea de lumină, ce face fenomenul vizibil cu ochiul liber atunci când radiația luminoasă este redusă, adică pe parcursul nopții. Așadar, pe de o parte, o erupție solară foarte puternică ce a “împins” fenomenul până la latitudini mici.

Totuși, astfel de erupții solare au mai fost și în trecut, așadar vizibilitatea fenomenului a fost cauzată și de alți factori mult mai meteorologici. Și în toamna trecută am avut un episod similar, doar că la acel moment cerul a fost acoperit în multe regiuni din România în timp ce în noaptea trecută cerul mai mult senin a potențat vizibilitatea fenomenului. Deopotrivă, o cauză la fel de meteorologică este dată și de faptul că din punct de vedere sinoptic gradul de transparență a atmosferei terestre în aceste zile a fost unul foarte mare în condițiile în care ne aflăm într-o masă de aer mai degrabă rece cu o încărcătură redusă în aerosoli ce ar fi putut reduce vizibilitatea.

Nu în ultimul rând, față de multele cicluri solare trecute, de această dată prognoza accesibilă a erupțiilor solare a pus pe mulți în gardă asupra producerii fenomenului, astfel încât acesta a fost căutat cu migală de amatori. Chiar și așa, pentru mulți, fenomenul a trecut neobservat, deoarece în realitate, cu ochiul liber, acesta a fost mult mai discret decât îl puteți admira în noianul de imagini fotografice care au căutat varianta scenică perfectă. Cu toate acestea, pe cât de discret, pe atât de insolit pentru cei care l-au observat din jurul paralelei de 45 grade.

Publicitate

În imaginea de mai jos, aurora a fost fotografiată fără prea multe prelucrări fotografice din localitatea Iepureni, județul Iași în momentul în care din punct de vedere astronomic intram în crepusculul de dimineață și altitudinile la care se producea aurora începeau să fie atinse de primele raze difuze ale soarelui, spune Conf. dr. Lucian Sfîcă.

Și la Botoșani fenomenul a fost surprins de un fotograf la Bucecea. Este vorba de Florin Cristescu, care a postat imaginea pe pagina sa de socializare.

Iată imaginea:

Publicitate

 

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending