Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Vacă salvată de pompierii botoșăneni dintr-o groapă betonată

Publicat

Publicitate

Rămasă captivă într-un cămin de apă din beton, o bovină a fost salvată de pompierii botoșăneni.

Animalul a căzut în groapa adâncă de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să o scoată din captivitate. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice.

Cu ajutorul kitului de salvare din spații înguste au reuşit să o aducă la suprafaţă. Aceasta nu a fost rănită.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat mai puțin de 20 de minute. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Tocileni, comuna Stăuceni,

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Publicitate

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.

Vava

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod galben de CANICULĂ, astăzi și mâine, la Botoșani. Temperaturile vor ajunge la 36 de grade

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculă, valabil astăzi și mâine, în județul Botoșani. În intervalul menționat, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 35 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități, a anunțat ISU Botoșani.

Local, noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔️️efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

✔️evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

✔️purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

Publicitate

✔️evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;

✔️consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;

✔️mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;

Publicitate

✔️păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;

✔️nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

✔️creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.

Evitaţi creşterea temperaturii, având grijă să:

✔️limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

✔️menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

✔️scădeţi temperatura, având grijă să aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu;

✔️reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔️respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;

✔️nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;

✔️nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;

✔️pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;

✔️nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;

✔️nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Citeste mai mult

Economie

De mâine, 1 IULIE, crește SALARIUL de bază minim brut pe țară. De la 3.300 lei a fost majorat la 3.700 lei lunar

Publicat

Publicitate

De mâine, 1 iulie, crește salariul de bază minim brut pe țară după ce Guvernul a aprobat majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, faţă de 3.300 lei cât este în prezent.

Măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă şi reducerea muncii la negru şi la nivel economic, prin creşterea consumului, cu influenţă şi asupra importului bunurilor de consum şi sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

“Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaţilor din România şi să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată presupune o apropiere a remuneraţiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experienţa anilor trecuţi, creşterea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime”, preciza Ministerul Muncii.

Astfel, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.

Totodată, valoare netă majorată a salariului minim brut pe ţară este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi.

Publicitate

De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Cinci botoșăneni s-au ales cu amenzi după ce au provocat scandal la Zilele comunei Tudora

Publicat

Publicitate

Jandarmii de la Botoșani au anunțat astăzi că în cadrul misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice, executată sâmbătă la manifestările cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea Zilei comuna Tudora, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, în vederea bunei desfășurări a evenimentului și preîntâmpinării unor incidente nedorite.

Cu toate acestea, au existat câteva cazuri izolate de nerespectare a prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, respectiv adresare de injurii, provocare și participare la scandal sau refuz de legitimare, sens în care au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2000 de lei.

În această după-amiază, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu polițiștii botoșăneni, vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională și fluidizarea traficului rutier și pietonal, comform competențelor instituționale, la Ziua comunei Corni, unde vor lua măsurile legale în cazul producerii unor astfel de fapte, fără a fi tolerate încălcările legislației în vigoare.

“Recomandăm participanților la manifestările publice să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să supravegheze minorii care îi însoțesc, să acorde atenția cuvenită bunurilor personale de valoare aflate asupra lor și să solicite sprijinul jandarmilor botoșăneni în mod direct, atunci când situația o impune”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, plutonier adjutant șef Dan Izotov.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Duminica tuturor sfinților, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, Soborul Sfinților 12 Apostoli

Publicat

Publicitate

În 2024, pe 30 iunie, este triplă sărbătoare pentru credincioși: Duminica tuturor sfinților, Soborul celor 12 Apostoli și Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț. 

În prima duminică după Rusalii, cunoscută drept Duminica Tuturor Sfinţilor. În fiecare zi a calendarului Bisericii, se prăznuiesc unul sau mai mulţi sfinţi. Însă, în această duminică sunt cinstiţi toţi sfinţii, cunoscuţi şi necunoscuţi potrivit crestinortodox.ro.

Duminica Tuturor Sfinților nu este doar a celor care au fost, ci și a celor care vor fi.

„Sfințenia se atinge atunci când în rugăciune nu mai ești conștient de tine, ci numai de Dumnezeu, când în rugăciunea pentru ceilalți nu mai ești conștient de tine, ci numai de ceilalți”. Deci, sfințenia are ca izvor principal comuniunea”, spune părintele Dumitru Stăniloae.

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Potrivit calendar ortodox 2024, Sfântul Ierarh Ghelasie este sărbătorit de biserică în 30 iunie. În secolul al XIV-lea, mai întâi a fost sihastru pe valea pârâului Râmeţ din Munţii Apuseni. Apoi a fost egumen al Mănăstirii Râmeţ din judeţul Alba. Era originar din partea locului, potrivit Agerpres.

În tradiţia locului se spune despre Cuviosul Ghelasie că avea 12 ucenici cu care împreună se ruga şi postea, săvârşind sfintele slujbe cu mare osârdie şi frică de Dumnezeu. În toată săptămâna, Cuviosul Ghelasie nu primea mâncare, îndestulându-se numai cu Preacuratele Taine.

Publicitate

Ziua mergea cu ucenicii la ascultare, iar noaptea făcea priveghere şi săvârşea Sfânta Liturghie. Numai sâmbăta şi Duminica mânca împreună cu călugării la trapeza mănăstiri.

Acest cuvios sihastru era, de asemenea, un mare părinte duhovnicesc al sihaştrilor din Munţii Râmeţ, precum şi al sătenilor din Ţara Moţilor.

Odată, urcând Sfântul Ierarh Ghelasie în poiană cu asinul său la adunat fân, şi-a cunoscut dinainte sfârşitul. Deci, rugându-se mult, şi-a chemat ucenicii, poruncindu-le să trăiască în desăvârşită dragoste, să iubească Biserica şi să fugă de beţie, desfrâu şi de tot păcatul. Apoi, sărutându-i pe toţi, şi-a dat sufletul în mâinile lui Hristos.

Publicitate

A fost îngropat lângă zidul bisericii şi mulţi bolnavi se vindecau la mormântul lui.

În anii din urmă, s-au descoperit în chip minunat, în jurul mănăstirii, bucăţi din sfintele sale moaşte, prin care se fac nenumărate minuni în rândul credincioşilor veniţi la mănăstire.

Sfântul Ghelasie a fost arhiepiscop şi păstor sufletesc al credincioşilor din centrul Transilvaniei şi din Munţii Apuseni în secolele XIV-XV, retrăgându-se la bătrâneţe în mănăstirea de metanie, Râmeţ

Soborul Sfinților 12 Apostoli

Soborul Sfinţilor 12 Apostoli este prăznuit de Biserică în ziua de 30 iunie.

Sfântul Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Apostol Iacov, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Filip, Sfântul Apostol Vartolomeu, Sfântul Apostol Toma,

Sfântul Apostol Matei, Sfântul Iacov al lui Alfeu, Sfântul Apostol Iuda, Sfântul Apostol Simon, Sfântul Matia,

Sfântul şi Marele Apostol Pavel, chemat de Domnul la apostolie mai târziu decât toţi, au fost martori direcţi ai evenimentelor care constituie revelaţia şi istoria mântuirii, Iisus Hristos împlinind iconomia mântuirii odată pentru totdeauna.

După cum s-a hotărât la Sinodul ecumenic de la Constantinopol (381) în formula „Cred în una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”, una din însuşirile fundamentale ale Bisericii este apostolicitatea.

Această caracteristică a Bisericii creştine este dată nu numai de continuitatea istorică din timpul Apostolilor şi până astăzi, ci şi de faptul că are o trimitere mesianică, cei 12 Apostoli având misiunea de a propovădui Împărăţia lui Dumnezeu: „Şi chemând pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat putere şi stăpânire peste toţi demonii şi să vindece bolile. Şi i-a trimis să propovăduiască împărăţia lui Dumnezeu şi să vindece pe cei bolnavi (Luca 9, 1, 2)”.

Apostolii sunt chemaţi de Mântuitorul Hristos pentru transmiterea şi aplicarea lucrării Sale, devenind în acest fel împreună lucrători cu Dumnezeu la zidirea Bisericii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending