Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Un preot din Botoșani este duhovnicul credincioșilor de pe malul celălalt al Prutului. „Sunt oameni calzi la suflet”

Publicat

Publicitate

„Bunul Dumnezeu a rânduit să faci parte din Biserica canonică a acestui pământ. Să te bucuri de această mare chemare – să faci parte din Biserica neamului tău. E o cinste să faci parte din Mitropolia Basarabiei. Ai frumoasa şi responsabila misiune să vorbeşti oamenilor adevărul. Bunul Dumnezeu să te ajute şi să te ocrotească. Preoţie îndelungată şi cu multe roade”. Cu aceste cuvinte mobilizatoare, rostite acum trei ani de PS Antonie, episcop de Bălţi, părintele Claudiu-Lucian Țugui a pornit în misiunea sfântă de a călăuzi sufletele credincioșilor de peste Prut, din Raionul Briceni.

Cu toate că este foarte tânăr, preotul botoșănean a fost primit de enoriași cu multă ospitalitate. Oamenii din aceste locuri au așteptat multă vreme să primească răspuns la rugăciunile lor, în care au cerut insistent un părinte duhovnic care să le care păcatele în urcușul duhovnicesc. Enoriașii din Briceni, dornici de a fi în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, au făcut numeroase demersuri și, din anul 2019, sfintele liturghii răsună în duminici și în sărbători în graiul nostru strămoșesc.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a fost înfiinţată, cu binecuvântarea Preasfințitului Antonie, Episcopul de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, parohia a fost recunoscută ca persoană juridică de către oficialii Republicii Moldova.

Publicitate

Chemarea tainică

Părintele Claudiu-Lucian Țugui a crescut în pridvorul bisericii. Copil fiind, deseori la Sfintele Liturghii îmbrăca veșmântul de ipodiacon și rostea în genunchi rugăciuni fierbinți către Bunul Dumnezeu care i-a transmis chemarea tainică de a fi slujitor la Altar.

Cândva, Cineva i-a zugrăvit în inimă portretul păstorului de suflete. „Un slujitor al celor sfinte trebuie să fie curat în gânduri, pilduitor în purtare, prudent în tăcere, folositor la vorbă, prieten smerit cu făcătorii de bine, mai apropiat de fiecare prin iubire şi să fie mai presus decât alţii prin rugăciune. Activitatea preotului nu se mărgineşte numai la cei ce vin la biserică. El trebuie să se gândească cum să deschidă sufletele celor care nu au venit la biserică. Când nu vin credincioşii la Biserică, trebuie să meargă Biserica la ei, şi făcând parte din Trupul tainic al lui Hristos. Mântuitorul ne sfătuieşte: „Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor,Fiți dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovați ca porumbeii” (Matei 10, 16)”, ne-a mărturisit preotul Claudiu-Lucian.

Misiunea

Și nu este doar poveste, este o convingere pe care a pus-o în inimile fraților noștri moldoveni, de la Briceni. Acum, după trei ani, enoriașii abia așteaptă Sfânta Liturghie, vin constant la biserică și își sprijină duhovnicul cu nădejde și bucurie.

Publicitate

„Ca și păstor de suflete aici în mica noastră comunitate creștină ortodoxă de români-basarabeni, pot spune că este o mare binecuvântare pe care Dumnezeu a făcut-o în această parte de nord a Moldovei. Pot spune că până în anul 2020, credincioșii români din acest colț al țării nu aveau un loc pentru a se putea ruga și  pentru a participa la viața religioasă, dar cu ajutorul și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, episcop de Bălți, s-a luat decizia în anul 2019 de a se înființa o parohie ortodoxă cu hramul Pogorârea Sfântului Duh pentru frații noștri români din nordul Basarabiei, unde sfintele slujbe sunt oficiate în limba română”, a precizat preotul botoșănean. Această comunitate a luat ființă, în primul rând prin dorința românilor din orașul Briceni, care au vrut înființarea acestei comunități ortodoxe românești, în special a epitropul comunității din Briceni, Iurie Cioclea, dar și a celorlalți creștini fondatori ai comunității parohiale, care au simțit nevoia de a avea un loc de refugiu duhovnicesc și de rugăciune în rândul bisericii strămoșești.

„Frații noștri români-basarabeni, de aici din nordul Moldovei sunt oameni calzi la suflet, buni creștini, și în același timp foarte primitori. Participă regulat la sfintele slujbe organizate în zile de sărbători cât și în afara acestora, avem credincioși de toate vârstele, atât tineri cât și persoane mai  înaintate în vârstă, dar toți cu un suflet de copil, cald și blând”, descrie părintele Claudiu spiritul comunității.

Și asta pentru că românii din stânga și din dreapta Prutului nu sunt cu nimic mai diferiți unii față de ceilalți. „Răspunsul este simplu, suntem unul și același neam de sânge, istoria poate confirma asta, deoarece frații niciodată nu se pot deosebi unul de celălalt, chiar dacă uneori trăsăturile sunt diferite, sunt din aceeași mamă”, spune părintele.

Publicitate

Preoteasa Andreea

Slujbele se țin într-un paraclis, o încăpere amenajată pentru a se putea desfășura actul liturgic, evident neîncăpător pentru mulțimea de enoriași care vin la rugăciune. Chiar dacă spațiul nu este generos, oamenii prezenți la slujbe se încarcă de fiecare dată cu putere duhovnicească, se întorc la casele lor descătușați și plini de nădejde.

Însă nu a fost ușor începutul și nici acum, după trei ani, dificultățile nu lipsesc. Părintele Claudiu face „naveta” din Botoșani, unde locuiește într-un apartament modest, la Briceni, ori de câte ori este nevoie. „Șoferul” său este… Andreea, preoteasa sa, o ieșeancă inimoasă, care a lăsat traiul modern dintr-un centru universitar ca să-i slujească lui Dumnezeu. Și tot ea este cea care dă răspunsurile la strană, până când Dumnezeu va rândui un dascăl, la momentul potrivit, așa cum se cuvine. Preoteasa mângâie sufletele enoriașilor, până când părintele Claudiu le vine în ajutor cu un sfat practic, se implică în viața socială, veghează din umbră ca slujitorul de la Altar, care i-a fost rânduit de Dumnezeu ca soț, să rămână dedicat misiunii, încurajând, făcând sacrificii pe care doar ea și Dumnezeu le știe uneori.

„Dumnezeu, când m-a trimis în această misiune, mi-a dat și rezolvarea acesteia pentru a putea merge mai departe: preoteasa mea, Andreea, care de fiecare dată mă susține și mă sprijină în orice lucru, pentru a trece cu bine peste toate încercările și greutățile vieții atât cele din casă cât și cele din parohie. Dacă nu ar fi ea, nu aș fi nici eu unde sunt acum. Preoteasa reprezintă 90% din misiunea unui preot, pentru că știe cum să gestioneze situațiile, ca la  final toată lumea să fie împlinită. Ține și locul de dascăl la sfintele slujbe, participă la activitățile pe care le organizez în parohie și de fiecare dată îi mulțumesc pentru susținerea pe care mi-o acordă necondiționat în pastorație”, a mărturisit cu recunoștință părintele Claudiu Lucian Țugui.

Briceni, a doua casă

Chiar dacă acum slujbele se desfășoară într-un paraclis, parohul Claudiu-Lucian are planuri mărețe. Vocea sa blândă nu-l trădează, dar preotul Țugui este un om foarte ferm și de cuvânt, iar inițiativele sale, condimentate din plin cu energia și spiritul, uneori riscant, al tinereții, au dus la realizări notabile în doar trei ani de când a primit misiunea din Briceni. Cu ajutorul preoţilor din Protopopiatul Iași I (protopop – PC Preot Toma Gradinaciuc), al creștinilor cu simțire românească din localitate și aportul părintelui Claudiu-Lucian Țugui, împreună cu rudele sale, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt lăcaş în stil moldovenesc

Proiectul principal îl reprezintă în acest moment construcția viitoarei Biserici parohiale. De curând, a fost amenajat Centrul Social al parohiei, unde se vor desfășura diferite activități sociale și educative. „Aici vor fi distribuite pachete cu alimente și mâncare caldă pentru persoanele cu dezabilități din oraș fără vreo remunerație din partea beneficiarilor, acum ne-a mai rămas de achiziționat mobila pentru bucătărie, aragazul și chiuveta, beneficiarii centrului social vor primi totul gratuit”, a dezvăluit părintele Claudiu.

Mesagerul  lui Dumnezeu

Preoții sunt oameni, dar nu sunt ca noi, ceilalți, totuși. Au ceva în plus. Au o chemare pe care doar ei au auzit-o. Creștinii pierd prea mult timp, prea mult suflet, stând cu ochii pe preoți. Trebuie ascuțite urechile, nu ochii. Pentru ascultarea și, mai ales, pentru înțelegerea, trăirea Cuvântului lui Dumnezeu. Preoții sunt mesageri ai lui Dumnezeu. Preoția nu este o meserie, ci o misiune importantă.

Preotul botoșănean Claudiu-Lucian Țugui a reușit să unească, măcar în rugăciune, românii de pe cele două maluri ale Prutului. Enoriașii l-au primit cu dragoste din prima zi și acum nu văd duminicile fără predica „părintelui Claudiu”. Cuvântul său de învățătură la sfintele slujbe este blând și rostit rar,  mai mult pentru inima fiecărui credincios care participă la rugăciune spre folosul și învățătura celor prezenți.

Din data de 3 iulie 2022, Parohia Briceni din Republica Moldova editează o Foaie religioasă săptămânală de informare a enoriașilor, o cale de a intra cu un cuvânt de învăţătură, un sfat duhovnicesc, o pildă a sfinţilor părinţi în casele şi în sufletele tuturor.

 

***

Tânărul preot Claudiu Lucian Țugui a studiat la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani și a absolvit Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală. S-a căsătorit în data de 15 septembrie 2019 cu  Andreea Paula. Pe 6 octombrie 2019 a fost hirotonit diacon de către PS Antonie, Episcop de Bălţi, în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Horeşti, raionul Făleşti. În prezent este preot la  Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Briceni.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Reducerea drastică a taxelor pe muncă, prioritatea AUR pentru resuscitarea economiei

Publicat

Publicitate

Cândva considerată o perlă a economiei locale, industria textilelor din județul Botoșani a devenit o relicvă. Sute de oameni și-au pierdut locul de muncă pentru că politicile fiscale au falimentat fabricile cu tradiție. Șansa redresării este reducerea drastică a contribuțiilor de pe umerii firmelor și angajaților, o măsură majoră pe care doar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are voința și capacitatea să o implementeze.

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședintele AUR Botoșani, a ajuns miercuri în mijlocul lucrătorilor unei fabrici din Botoșani, cărora le-a prezentat planul de guvernare al liderului George Simion pentru reducerea taxelor pe muncă. Planul prevede diminuarea tuturor contribuțiilor, de la sistemul de pensii până la cel de asigurări sociale și de sănătate, astfel încât dările la stat să nu depășească 25% pentru primii 5.000 de lei din salariul brut.

„România a ajuns o țară în care munca a devenit cel mai scump produs: peste 40% din munca românilor intră în vistieriile statului, iar în schimb serviciile acestuia pentru cetățean au fie calitate îndoielnică, fie lipsesc cu desăvârșire. Statul a ajuns o povară pe spatele contribuabilului și nu un sprijin pentru acesta”, a atras atenția Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Senat.

Publicitate

Statisticile confirmă dezechilibrul dintre munca prestată de români și banii cu care rămân în buzunar, un raport care, mai departe, afectează companiile care încearcă să asigure salarii atractive. Salariul mediu net în România este de aproximativ 5.200 de lei, iar salariul mediu brut este de aproximativ 8.400 de lei, iar diferența este compusă numai din taxe și impozite.

Dintr-un salariu minim brut, adică 3.700 de lei, un angajat plătește la stat 1.340 de lei și rămâne în buzunar cu 2360 de lei, o sumă echivalentă cu condamnarea la sărăcie. De asemenea, statisticile arată că România are aproximativ 5,7 milioane de angajați, din care circa 1,3 milioane lucrează în administrația publică. Din totalul de angajați, aproximativ 1 milion de români primesc salariul minim.

Însă realitatea este ușor diferită de cifrele oficiale, pentru că suprataxarea muncii a determinat antreprenorii să găsească alternative pentru a supraviețui pe o piață distorsionată.

Publicitate

„Taxarea ridicată a muncii, corelată cu puterea redusă de cumpărare, determină mulți antreprenori să declare angajații cu salariul minim pe economie, preferând să plătească taxe și impozite mici și să scoată banii sub formă de dividende. Există de multe ori o casierie fictivă, pe care nu o pot niciodată închide în mod real, dacă vor ca firma lor să supraviețuiască. Prin politica fiscală a partidului AUR, aceste practici vor înceta de la sine”, a mai explicat Cătălin Silegeanu.

Pentru ca forța de muncă să nu mai plece în străinătate, pentru ca angajații să simtă rostul muncii în țara lor și pentru ca statul să nu mai fie inamicul mediului de afaceri, AUR trebuie să guverneze și să facă dreptate pentru fiecare cetățean.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna septembrie 2024 a fost de 8553 lei și cel net 5228 lei

Publicat

Publicitate

CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT*) PE ECONOMIE ÎN LUNA
SEPTEMBRIE 2024 A FOST 8553 LEI ŞI CEL NET 5228 LEI
▪ În luna septembrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8553 lei, cu 110 lei (+1,3%) mai mare decât în
luna august 2024.
▪ Câştigul salarial mediu net a fost 5228 lei, în creştere cu 70 lei (+1,4%) față de luna august 2024.
▪ Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în
tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11626 lei), iar cele mai mici în
fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3016 lei).
Septembrie 2024 comparativ cu Septembrie 2023
▪ Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%**)
.
Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum
▪ Indicele câştigului salarial real1 a fost 108,8% în luna septembrie 2024 față de luna septembrie 2023.
▪ Indicele câştigului salarial real a fost 101,1% în septembrie 2024 față de luna august 2024.
▪ Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,2%, cu 2,5 puncte procentuale mai
mare decât cel înregistrat în luna august 2024.
Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete,
în perioada septembrie 2022 – septembrie 2024

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor
anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).
Acestea influenţează creșterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din
urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Septembrie 2024 comparativ cu August 2024
În luna septembrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic2
, nivelul câştigului salarial mediu net a
crescut comparativ cu luna august 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale,
pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din
profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au
datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au
înregistrat după cum urmează:
• cu 13,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 12,7% în fabricarea produselor de cocserie şi
a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;
• între 4,0% și 8,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, tăbăcirea şi finisarea pieilor

Publicitate

(inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea
blănurilor), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace
de transport, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru
transport, telecomunicaţii;
• între 1,5% și 4,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice),
fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor farmaceutice
de bază şi a preparatelor farmaceutice, alte activităţi de servicii, industria construcţiilor metalice şi a produselor
din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de editare, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea
calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor textile, fabricarea
articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei,
inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea produselor din cauciuc şi
mase plastice.
Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna august 2024 au fost determinate de acordarea în lunile
precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri
(inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările
de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat
după cum urmează:
• 11,6% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;
• între 4,5% și 9,5% în extracţia minereurilor metalifere, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări
şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun;
• între 1,0% și 3,5% în transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia
celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia cărbunelui superior şi
inferior, fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene.
În sectorul bugetar3 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în
învăţământ (+4,7%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: Botoșaniul, o ruină după alegeri

Publicat

Publicitate

După ce, vorba aia, și-au văzut sacii în căruță, nu i-a mai interesat de botoșăneni. Așa arată strada Bucium din Botoșani în secolul 21, sub conducerea celor care se lăudau că sunt profesioniști în administrație și știu ce înseamnă dezvoltarea. Da? Așa arată dezvoltarea? Să ne mai mire oare că oamenii nu mai au încredere în politicieni? Cu așa indiferență arătată după alegeri, cred și eu că botoșănenii privesc orice promisiune cu scepticism. Pe bună dreptate!

Pentru că eu nu pot să îi las pe oameni fără un răspuns, l-am sunat pe domnul primar să ne lămurească puțin cu situația în care se află strada și vedeți și voi care e atitudinea. “Fiecare cu treaba lui”, ne zice domnul primar. Dacă mie îmi spune să îmi văd de treaba mea, mă întreb ce le spune botoșănenilor când vin cu o sesizare…

Ceea ce nu înțelege primarul nostru „deranjat” este că o stradă care nu are rețea de apă și canalizare este exclusiv treaba Primăriei, adică a investitorului. Compania de apă intervine după ce aceste rețele sunt făcute. În cazul de față nu este nici apă, nici canalizare, iar dezastrul pe care îl vedeți pe strada Bucium este în sarcina Primăriei.

Publicitate

Nu mă mai miră nimic, însă un lucru este cert: nu voi lăsa sub nicio formă lucrurile la voia întâmplării, cum a făcut-o PSD! Voi face tot ce îmi stă în putință să îmbunătățim situația de pe strada Bucium, la fel cum îmi propun cu orice problemă pe care mi-o veți semnala de acum înainte!

#continuamschimbarea #ValeriuIftime

CMF 11240002

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (301)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

Publicitate

Citesc jurnalul Cameliei Răileanu, „Întoarcerea din Iad” (ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Florentina Toniţă, Editura „Eikon”, Bucureşti, 2018). Reţin de la pagina 32: „Astăzi citesc în pagina culturală a ziarului local despre o altă carte a lui Cristi B. Lucrarea lui de doctorat la Sorbona: „Călugărul şi moartea”.  El e un viitor Eliade, se spune. Prin iarnă am aflat că el şi Smaranda sunt studenţi la indianistică, doctoranzi la Sorbona. Pe Cristi l-am cunoscut în adolescenţă. Era brunet, demonic, trăznea a ţigări proaste şi făcea pe haimanaua. Părea trist şi sensibil. Şi negrul îl prindea bine. Deşi singuratic, era curtat de toate fetele şi-l priveam ca, mai târziu, pe Andru. Învăţa franceza purtând în buzunar un mic dicţionar din care rupea câte o foaie când considera că terminase de memorat tot. Scria poezii, iar în lucrarea de olimpiadă îmi spunea că a făcut numai nişte „speculaţii”. Într-o noapte de întorceam de la Operă toţi „olimpicii” şi profesorul nostru s-a oprit ca străluminat în mijlocul străzii, să exclame: „Ce frumos scrii tu, Carmen!” Entuziasm de poet în miez de noapte. Un sâmbure de lumină în miezul adolescenţei mele.  O adolescenţă marcată de spaimă şi de violenţă. Eu n-am fost un  „copil teribil”, cum a fost Cristi, dar am avut părinţi teribili şi, ca-n piesa omonimă a lui Cocteau, îmi numeam adesea casa: harabaua blestemată. Viitorul Eliade avea un scris infect: mărunt, de tipar, îngrămădit. Mi-a scris o poezie pe o banchetă, în tren, când ne întorceam de la „naţionala” de română. Am şi acum peticul acela de hârtie. Versurile sunau ciudat de delicat pentru un „dur” ca el: „Când macii înfloresc / prin păr şi prin buzunare  / Îmi cer smerit semenilor şi Timpului / iertare”;

 

Adrian Romilă, în „Luceafărul de dimineaţă” nr. 1 din 2006,  despre  „cititorul profesionist”: 1. „are mereu timp pentru lectură”; 2. „când nu are timp şi-l procură sacrificând somnul de noapte, întâlniri cu prietenii, privitul la televizor”; 3. „posedă acel organ special capabil să reacţioneze puternic la claritatea de cristal a unei formulări, la atingerea catifelată a unei metafore, la intensitatea culorilor dintr-o imagine sau la eşafodajul complicat al ideilor”; 4. „lumea e multidimensională, cu deschideri şi treceri, labirintică încrucişare de staţii şi parcursuri”; 5. „EU-l său are conturul în mişcare, trece prin alţii pentru a ajunge la sine mai bogat, încărcat de experienţa oglindirii prin sinele tuturor celor pe care i-a cunoscut şi i-a asimilat printr-un fascinant act de iubire: lectura”;

Publicitate

Psihologul Ana Muntean consideră că atunci când se naşte un copil, acesta se naşte de două ori: 1. „în primul rând BIOLOGIC (aducând pe lume încă o fiinţă); 2. „în al doilea rând PSIHOLOGIC (aducând pe lume încă un om a cărui caracteristică dominantă este aceea de a fi fiinţă socială);

  1. D. Zeletin, în „Ateneu” nr. 1 din 2006, face o paralelă între Sadoveanu şi Vasile Voiculescu. Reţinem: 1. SADOVEANU: „preocupat de epic şi de ideea istoriei ca sumă de eroi şi de viteji” – VOICULESCU: „consumă din plin experienţa medicului dăruit”; 2. SADOVEANU: „are plăcerea naturii” – VOICULESCU: „are plăcerea naturalului”; 3. SADOVEANU: „a început prin naturalism” – VOICULESCU: „a sfârşit prin naturalism”; 4. SADOVEANU: „are înclinaţia de a contempla natura” – VOICULESCU: „are înclinaţia de a experimenta natura”; 5. SADOVEANU: „păstrează distanţa faţă de mister” – VOICULESCU: „”percută misterul lumii”; 6. SADOVEANU: „e detaşat” –VOICULESCU: „e implicat”; 6. SADOVEANU: „se opreşte la om” – VOICULESCU: „trece dincolo de om”; 7. SADOVEANU: „izvorăşte din semnul exclamării” – VOICULESCU: „izvorăşte din semnul întrebării”; 8. SADOVEANU: „încifrează iniţierea până la semn”- VOICULESCU: „divulgă iniţierea până la destrămare”; 9. SADOVEANU: „e resemnat în faţa inaccesibilului”- VOICULESCU: „se lasă provocat de inaccesibil până la obsesiv”; 10. SADOVEANU: „ipostaza de MAG” – VOICULESCU: „ipostaza de APOSTOL”; 11. SADOVEANU: „suferinţa e problema celorlalţi” – VOICULESCU: „suferinţa e problemă personală”; 12. SADOVEANU: „măreţia sa e o indiferenţă ataractică şi cu nimb în faţa misterului lumii” – VOICULESCU: „rămâne veşnic ispitit să intre în jertfelnicul galeriilor unei lumi care nu se dezvăluie perfect ori se arată numai prin semne, spaţiu strâmt, neprielnic desfacerii aripilor, impropriu măreţiei”; 13. SADOVEANU: „lasă misterul acolo unde se află şi-l cântă într-o continuă stare de graţie” – VOICULESCU: „forţează misterul şi îl iscodeşte ritualic”; 14. SADOVEANU: aşterne ireal peste real, de unde impresia de levitaţie” – VOICULESCU: „scotoceşte realul din imaginar, de unde impresia de arheolog în căutarea arhetipurilor”; 15. SADOVEANU: „zări exterioare” – VOICULESCU: „zări lăuntrice”;

Andrei Pleşu, în „Dilema veche” nr. 780 din 2019, despre  vanitate: „Nu scapă nimeni. Sau aproape nimeni. Loveşte în proşti (care devin fuduli) ca şi în deştepţi (care devin proşti). Sminteşte, în egală măsură, pe urâţi şi pe frumoşi, pe talentaţi şi pe netalentaţi, pe credincioşi şi pe atei, pe politicieni şi pe „simplii cetăţeni”, pe laici ca şi pe aparţinătorii clerului. Reuşeşte să transforme complexele de inferioritate în complexe de superioritate, încurajează impostura,  amputează simţul ridicolului, inhibă orice urmă de umor, de decenţă, de generozitate.  Eul propriu pârjoleşte totul în jur: realitatea devine materie primă a unor ambiţii private, ceilalţi devin adversari sau unelte, viaţa nu mai e trăită decât ca o mare ocazie pentru un cult egolatru. Cazurile de vindecare sunt rare.”;

 

Publicitate

Continui să citesc jurnalul Cameliei Răileanu, „Întoarcerea din Iad” (ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Florentina Toniţă, Editura „Eikon”, Bucureşti, 2018). Reţin de la pagina 52 despre Nichita Stănescu (decedat în ziua de 13 decembrie 1983): „Nichita Stănescu a intrat în poezia românească ca un Făt – Frumos în basm. Înalt, zvelt… Aşa scria Paul Georgescu. Nichita Stănescu a ieşit din viaţă ca din basm, spun eu acum cu gândul la gerurile din acea zi de 13. Despre moartea poetului n-am aflat de la şcoală, nici de la Radio sau TV, ci de la vânzătorul de ziare din centru, vânzător pe lângă care treceam zilnic, fără să-i dau importanţă. Pe atunci vânzătorii nu aveau ştiri senzaţionale cu care să-şi vândă ziarele. Ce ştiri să fi avut? Că-n judeţul Dolj s-au recoltat atâtea şi atâtea tone de grâu la hectar? Dar „Scânteia” din acea zi avea, în pagina de mică publicitate, la capitolul decese, un anunţ pe care vânzătorul l-a făcut public, strigând: Luaţi „Scânteia”! A murit Nichita Stănescu! A murit poetul! Şi arătând tuturor anunţul pe pagină. Tinerii liceeni, ieşind de la şcoală, se îmbulzeau ca atunci când se primea revista „Flacăra” a lui Adrian Păunescu. Tinerii se îmbulzeau şi repetau: A murit poetul! Poetul Stănescu! I s-a făcut o troiţă de lemn. Au plâns câţiva adolescenţi bucureşteni. A plâns şi Gheorghe Tomozei, care a scos imediat un album memorial. N-am avut bani să-l cumpăr. Eram o adolescentă fără bani, doar cu lacrimi. Păream patetică şi singulară”;

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending