„Bunul Dumnezeu a rânduit să faci parte din Biserica canonică a acestui pământ. Să te bucuri de această mare chemare – să faci parte din Biserica neamului tău. E o cinste să faci parte din Mitropolia Basarabiei. Ai frumoasa şi responsabila misiune să vorbeşti oamenilor adevărul. Bunul Dumnezeu să te ajute şi să te ocrotească. Preoţie îndelungată şi cu multe roade”. Cu aceste cuvinte mobilizatoare, rostite acum trei ani de PS Antonie, episcop de Bălţi, părintele Claudiu-Lucian Țugui a pornit în misiunea sfântă de a călăuzi sufletele credincioșilor de peste Prut, din Raionul Briceni.
Cu toate că este foarte tânăr, preotul botoșănean a fost primit de enoriași cu multă ospitalitate. Oamenii din aceste locuri au așteptat multă vreme să primească răspuns la rugăciunile lor, în care au cerut insistent un părinte duhovnic care să le care păcatele în urcușul duhovnicesc. Enoriașii din Briceni, dornici de a fi în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, au făcut numeroase demersuri și, din anul 2019, sfintele liturghii răsună în duminici și în sărbători în graiul nostru strămoșesc.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a fost înfiinţată, cu binecuvântarea Preasfințitului Antonie, Episcopul de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, parohia a fost recunoscută ca persoană juridică de către oficialii Republicii Moldova.
Chemarea tainică
Părintele Claudiu-Lucian Țugui a crescut în pridvorul bisericii. Copil fiind, deseori la Sfintele Liturghii îmbrăca veșmântul de ipodiacon și rostea în genunchi rugăciuni fierbinți către Bunul Dumnezeu care i-a transmis chemarea tainică de a fi slujitor la Altar.
Cândva, Cineva i-a zugrăvit în inimă portretul păstorului de suflete. „Un slujitor al celor sfinte trebuie să fie curat în gânduri, pilduitor în purtare, prudent în tăcere, folositor la vorbă, prieten smerit cu făcătorii de bine, mai apropiat de fiecare prin iubire şi să fie mai presus decât alţii prin rugăciune. Activitatea preotului nu se mărgineşte numai la cei ce vin la biserică. El trebuie să se gândească cum să deschidă sufletele celor care nu au venit la biserică. Când nu vin credincioşii la Biserică, trebuie să meargă Biserica la ei, şi făcând parte din Trupul tainic al lui Hristos. Mântuitorul ne sfătuieşte: „Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor,Fiți dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovați ca porumbeii” (Matei 10, 16)”, ne-a mărturisit preotul Claudiu-Lucian.
Misiunea
Și nu este doar poveste, este o convingere pe care a pus-o în inimile fraților noștri moldoveni, de la Briceni. Acum, după trei ani, enoriașii abia așteaptă Sfânta Liturghie, vin constant la biserică și își sprijină duhovnicul cu nădejde și bucurie.
„Ca și păstor de suflete aici în mica noastră comunitate creștină ortodoxă de români-basarabeni, pot spune că este o mare binecuvântare pe care Dumnezeu a făcut-o în această parte de nord a Moldovei. Pot spune că până în anul 2020, credincioșii români din acest colț al țării nu aveau un loc pentru a se putea ruga și pentru a participa la viața religioasă, dar cu ajutorul și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, episcop de Bălți, s-a luat decizia în anul 2019 de a se înființa o parohie ortodoxă cu hramul Pogorârea Sfântului Duh pentru frații noștri români din nordul Basarabiei, unde sfintele slujbe sunt oficiate în limba română”, a precizat preotul botoșănean. Această comunitate a luat ființă, în primul rând prin dorința românilor din orașul Briceni, care au vrut înființarea acestei comunități ortodoxe românești, în special a epitropul comunității din Briceni, Iurie Cioclea, dar și a celorlalți creștini fondatori ai comunității parohiale, care au simțit nevoia de a avea un loc de refugiu duhovnicesc și de rugăciune în rândul bisericii strămoșești.
„Frații noștri români-basarabeni, de aici din nordul Moldovei sunt oameni calzi la suflet, buni creștini, și în același timp foarte primitori. Participă regulat la sfintele slujbe organizate în zile de sărbători cât și în afara acestora, avem credincioși de toate vârstele, atât tineri cât și persoane mai înaintate în vârstă, dar toți cu un suflet de copil, cald și blând”, descrie părintele Claudiu spiritul comunității.
Și asta pentru că românii din stânga și din dreapta Prutului nu sunt cu nimic mai diferiți unii față de ceilalți. „Răspunsul este simplu, suntem unul și același neam de sânge, istoria poate confirma asta, deoarece frații niciodată nu se pot deosebi unul de celălalt, chiar dacă uneori trăsăturile sunt diferite, sunt din aceeași mamă”, spune părintele.
Preoteasa Andreea
Slujbele se țin într-un paraclis, o încăpere amenajată pentru a se putea desfășura actul liturgic, evident neîncăpător pentru mulțimea de enoriași care vin la rugăciune. Chiar dacă spațiul nu este generos, oamenii prezenți la slujbe se încarcă de fiecare dată cu putere duhovnicească, se întorc la casele lor descătușați și plini de nădejde.
Însă nu a fost ușor începutul și nici acum, după trei ani, dificultățile nu lipsesc. Părintele Claudiu face „naveta” din Botoșani, unde locuiește într-un apartament modest, la Briceni, ori de câte ori este nevoie. „Șoferul” său este… Andreea, preoteasa sa, o ieșeancă inimoasă, care a lăsat traiul modern dintr-un centru universitar ca să-i slujească lui Dumnezeu. Și tot ea este cea care dă răspunsurile la strană, până când Dumnezeu va rândui un dascăl, la momentul potrivit, așa cum se cuvine. Preoteasa mângâie sufletele enoriașilor, până când părintele Claudiu le vine în ajutor cu un sfat practic, se implică în viața socială, veghează din umbră ca slujitorul de la Altar, care i-a fost rânduit de Dumnezeu ca soț, să rămână dedicat misiunii, încurajând, făcând sacrificii pe care doar ea și Dumnezeu le știe uneori.
„Dumnezeu, când m-a trimis în această misiune, mi-a dat și rezolvarea acesteia pentru a putea merge mai departe: preoteasa mea, Andreea, care de fiecare dată mă susține și mă sprijină în orice lucru, pentru a trece cu bine peste toate încercările și greutățile vieții atât cele din casă cât și cele din parohie. Dacă nu ar fi ea, nu aș fi nici eu unde sunt acum. Preoteasa reprezintă 90% din misiunea unui preot, pentru că știe cum să gestioneze situațiile, ca la final toată lumea să fie împlinită. Ține și locul de dascăl la sfintele slujbe, participă la activitățile pe care le organizez în parohie și de fiecare dată îi mulțumesc pentru susținerea pe care mi-o acordă necondiționat în pastorație”, a mărturisit cu recunoștință părintele Claudiu Lucian Țugui.
Briceni, a doua casă
Chiar dacă acum slujbele se desfășoară într-un paraclis, parohul Claudiu-Lucian are planuri mărețe. Vocea sa blândă nu-l trădează, dar preotul Țugui este un om foarte ferm și de cuvânt, iar inițiativele sale, condimentate din plin cu energia și spiritul, uneori riscant, al tinereții, au dus la realizări notabile în doar trei ani de când a primit misiunea din Briceni. Cu ajutorul preoţilor din Protopopiatul Iași I (protopop – PC Preot Toma Gradinaciuc), al creștinilor cu simțire românească din localitate și aportul părintelui Claudiu-Lucian Țugui, împreună cu rudele sale, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt lăcaş în stil moldovenesc
Proiectul principal îl reprezintă în acest moment construcția viitoarei Biserici parohiale. De curând, a fost amenajat Centrul Social al parohiei, unde se vor desfășura diferite activități sociale și educative. „Aici vor fi distribuite pachete cu alimente și mâncare caldă pentru persoanele cu dezabilități din oraș fără vreo remunerație din partea beneficiarilor, acum ne-a mai rămas de achiziționat mobila pentru bucătărie, aragazul și chiuveta, beneficiarii centrului social vor primi totul gratuit”, a dezvăluit părintele Claudiu.
Mesagerul lui Dumnezeu
Preoții sunt oameni, dar nu sunt ca noi, ceilalți, totuși. Au ceva în plus. Au o chemare pe care doar ei au auzit-o. Creștinii pierd prea mult timp, prea mult suflet, stând cu ochii pe preoți. Trebuie ascuțite urechile, nu ochii. Pentru ascultarea și, mai ales, pentru înțelegerea, trăirea Cuvântului lui Dumnezeu. Preoții sunt mesageri ai lui Dumnezeu. Preoția nu este o meserie, ci o misiune importantă.
Preotul botoșănean Claudiu-Lucian Țugui a reușit să unească, măcar în rugăciune, românii de pe cele două maluri ale Prutului. Enoriașii l-au primit cu dragoste din prima zi și acum nu văd duminicile fără predica „părintelui Claudiu”. Cuvântul său de învățătură la sfintele slujbe este blând și rostit rar, mai mult pentru inima fiecărui credincios care participă la rugăciune spre folosul și învățătura celor prezenți.
Din data de 3 iulie 2022, Parohia Briceni din Republica Moldova editează o Foaie religioasă săptămânală de informare a enoriașilor, o cale de a intra cu un cuvânt de învăţătură, un sfat duhovnicesc, o pildă a sfinţilor părinţi în casele şi în sufletele tuturor.
***
Tânărul preot Claudiu Lucian Țugui a studiat la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani și a absolvit Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală. S-a căsătorit în data de 15 septembrie 2019 cu Andreea Paula. Pe 6 octombrie 2019 a fost hirotonit diacon de către PS Antonie, Episcop de Bălţi, în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Horeşti, raionul Făleşti. În prezent este preot la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Briceni.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News