Connect with us

Eveniment

FOTO: Un preot din Botoșani este duhovnicul credincioșilor de pe malul celălalt al Prutului. „Sunt oameni calzi la suflet”

Publicat

Publicitate

„Bunul Dumnezeu a rânduit să faci parte din Biserica canonică a acestui pământ. Să te bucuri de această mare chemare – să faci parte din Biserica neamului tău. E o cinste să faci parte din Mitropolia Basarabiei. Ai frumoasa şi responsabila misiune să vorbeşti oamenilor adevărul. Bunul Dumnezeu să te ajute şi să te ocrotească. Preoţie îndelungată şi cu multe roade”. Cu aceste cuvinte mobilizatoare, rostite acum trei ani de PS Antonie, episcop de Bălţi, părintele Claudiu-Lucian Țugui a pornit în misiunea sfântă de a călăuzi sufletele credincioșilor de peste Prut, din Raionul Briceni.

Cu toate că este foarte tânăr, preotul botoșănean a fost primit de enoriași cu multă ospitalitate. Oamenii din aceste locuri au așteptat multă vreme să primească răspuns la rugăciunile lor, în care au cerut insistent un părinte duhovnic care să le care păcatele în urcușul duhovnicesc. Enoriașii din Briceni, dornici de a fi în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, au făcut numeroase demersuri și, din anul 2019, sfintele liturghii răsună în duminici și în sărbători în graiul nostru strămoșesc.

Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a fost înfiinţată, cu binecuvântarea Preasfințitului Antonie, Episcopul de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, parohia a fost recunoscută ca persoană juridică de către oficialii Republicii Moldova.

Chemarea tainică

Părintele Claudiu-Lucian Țugui a crescut în pridvorul bisericii. Copil fiind, deseori la Sfintele Liturghii îmbrăca veșmântul de ipodiacon și rostea în genunchi rugăciuni fierbinți către Bunul Dumnezeu care i-a transmis chemarea tainică de a fi slujitor la Altar.

Cândva, Cineva i-a zugrăvit în inimă portretul păstorului de suflete. „Un slujitor al celor sfinte trebuie să fie curat în gânduri, pilduitor în purtare, prudent în tăcere, folositor la vorbă, prieten smerit cu făcătorii de bine, mai apropiat de fiecare prin iubire şi să fie mai presus decât alţii prin rugăciune. Activitatea preotului nu se mărgineşte numai la cei ce vin la biserică. El trebuie să se gândească cum să deschidă sufletele celor care nu au venit la biserică. Când nu vin credincioşii la Biserică, trebuie să meargă Biserica la ei, şi făcând parte din Trupul tainic al lui Hristos. Mântuitorul ne sfătuieşte: „Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor,Fiți dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovați ca porumbeii” (Matei 10, 16)”, ne-a mărturisit preotul Claudiu-Lucian.

Misiunea

Și nu este doar poveste, este o convingere pe care a pus-o în inimile fraților noștri moldoveni, de la Briceni. Acum, după trei ani, enoriașii abia așteaptă Sfânta Liturghie, vin constant la biserică și își sprijină duhovnicul cu nădejde și bucurie.

Publicitate

„Ca și păstor de suflete aici în mica noastră comunitate creștină ortodoxă de români-basarabeni, pot spune că este o mare binecuvântare pe care Dumnezeu a făcut-o în această parte de nord a Moldovei. Pot spune că până în anul 2020, credincioșii români din acest colț al țării nu aveau un loc pentru a se putea ruga și  pentru a participa la viața religioasă, dar cu ajutorul și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie, episcop de Bălți, s-a luat decizia în anul 2019 de a se înființa o parohie ortodoxă cu hramul Pogorârea Sfântului Duh pentru frații noștri români din nordul Basarabiei, unde sfintele slujbe sunt oficiate în limba română”, a precizat preotul botoșănean. Această comunitate a luat ființă, în primul rând prin dorința românilor din orașul Briceni, care au vrut înființarea acestei comunități ortodoxe românești, în special a epitropul comunității din Briceni, Iurie Cioclea, dar și a celorlalți creștini fondatori ai comunității parohiale, care au simțit nevoia de a avea un loc de refugiu duhovnicesc și de rugăciune în rândul bisericii strămoșești.

„Frații noștri români-basarabeni, de aici din nordul Moldovei sunt oameni calzi la suflet, buni creștini, și în același timp foarte primitori. Participă regulat la sfintele slujbe organizate în zile de sărbători cât și în afara acestora, avem credincioși de toate vârstele, atât tineri cât și persoane mai  înaintate în vârstă, dar toți cu un suflet de copil, cald și blând”, descrie părintele Claudiu spiritul comunității.

Și asta pentru că românii din stânga și din dreapta Prutului nu sunt cu nimic mai diferiți unii față de ceilalți. „Răspunsul este simplu, suntem unul și același neam de sânge, istoria poate confirma asta, deoarece frații niciodată nu se pot deosebi unul de celălalt, chiar dacă uneori trăsăturile sunt diferite, sunt din aceeași mamă”, spune părintele.

Preoteasa Andreea

Slujbele se țin într-un paraclis, o încăpere amenajată pentru a se putea desfășura actul liturgic, evident neîncăpător pentru mulțimea de enoriași care vin la rugăciune. Chiar dacă spațiul nu este generos, oamenii prezenți la slujbe se încarcă de fiecare dată cu putere duhovnicească, se întorc la casele lor descătușați și plini de nădejde.

Însă nu a fost ușor începutul și nici acum, după trei ani, dificultățile nu lipsesc. Părintele Claudiu face „naveta” din Botoșani, unde locuiește într-un apartament modest, la Briceni, ori de câte ori este nevoie. „Șoferul” său este… Andreea, preoteasa sa, o ieșeancă inimoasă, care a lăsat traiul modern dintr-un centru universitar ca să-i slujească lui Dumnezeu. Și tot ea este cea care dă răspunsurile la strană, până când Dumnezeu va rândui un dascăl, la momentul potrivit, așa cum se cuvine. Preoteasa mângâie sufletele enoriașilor, până când părintele Claudiu le vine în ajutor cu un sfat practic, se implică în viața socială, veghează din umbră ca slujitorul de la Altar, care i-a fost rânduit de Dumnezeu ca soț, să rămână dedicat misiunii, încurajând, făcând sacrificii pe care doar ea și Dumnezeu le știe uneori.

„Dumnezeu, când m-a trimis în această misiune, mi-a dat și rezolvarea acesteia pentru a putea merge mai departe: preoteasa mea, Andreea, care de fiecare dată mă susține și mă sprijină în orice lucru, pentru a trece cu bine peste toate încercările și greutățile vieții atât cele din casă cât și cele din parohie. Dacă nu ar fi ea, nu aș fi nici eu unde sunt acum. Preoteasa reprezintă 90% din misiunea unui preot, pentru că știe cum să gestioneze situațiile, ca la  final toată lumea să fie împlinită. Ține și locul de dascăl la sfintele slujbe, participă la activitățile pe care le organizez în parohie și de fiecare dată îi mulțumesc pentru susținerea pe care mi-o acordă necondiționat în pastorație”, a mărturisit cu recunoștință părintele Claudiu Lucian Țugui.

Briceni, a doua casă

Chiar dacă acum slujbele se desfășoară într-un paraclis, parohul Claudiu-Lucian are planuri mărețe. Vocea sa blândă nu-l trădează, dar preotul Țugui este un om foarte ferm și de cuvânt, iar inițiativele sale, condimentate din plin cu energia și spiritul, uneori riscant, al tinereții, au dus la realizări notabile în doar trei ani de când a primit misiunea din Briceni. Cu ajutorul preoţilor din Protopopiatul Iași I (protopop – PC Preot Toma Gradinaciuc), al creștinilor cu simțire românească din localitate și aportul părintelui Claudiu-Lucian Țugui, împreună cu rudele sale, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din oraşul Briceni a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt lăcaş în stil moldovenesc

Proiectul principal îl reprezintă în acest moment construcția viitoarei Biserici parohiale. De curând, a fost amenajat Centrul Social al parohiei, unde se vor desfășura diferite activități sociale și educative. „Aici vor fi distribuite pachete cu alimente și mâncare caldă pentru persoanele cu dezabilități din oraș fără vreo remunerație din partea beneficiarilor, acum ne-a mai rămas de achiziționat mobila pentru bucătărie, aragazul și chiuveta, beneficiarii centrului social vor primi totul gratuit”, a dezvăluit părintele Claudiu.

Mesagerul  lui Dumnezeu

Preoții sunt oameni, dar nu sunt ca noi, ceilalți, totuși. Au ceva în plus. Au o chemare pe care doar ei au auzit-o. Creștinii pierd prea mult timp, prea mult suflet, stând cu ochii pe preoți. Trebuie ascuțite urechile, nu ochii. Pentru ascultarea și, mai ales, pentru înțelegerea, trăirea Cuvântului lui Dumnezeu. Preoții sunt mesageri ai lui Dumnezeu. Preoția nu este o meserie, ci o misiune importantă.

Preotul botoșănean Claudiu-Lucian Țugui a reușit să unească, măcar în rugăciune, românii de pe cele două maluri ale Prutului. Enoriașii l-au primit cu dragoste din prima zi și acum nu văd duminicile fără predica „părintelui Claudiu”. Cuvântul său de învățătură la sfintele slujbe este blând și rostit rar,  mai mult pentru inima fiecărui credincios care participă la rugăciune spre folosul și învățătura celor prezenți.

Din data de 3 iulie 2022, Parohia Briceni din Republica Moldova editează o Foaie religioasă săptămânală de informare a enoriașilor, o cale de a intra cu un cuvânt de învăţătură, un sfat duhovnicesc, o pildă a sfinţilor părinţi în casele şi în sufletele tuturor.

 

***

Tânărul preot Claudiu Lucian Țugui a studiat la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Gheorghe” din Botoșani și a absolvit Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Pastorală. S-a căsătorit în data de 15 septembrie 2019 cu  Andreea Paula. Pe 6 octombrie 2019 a fost hirotonit diacon de către PS Antonie, Episcop de Bălţi, în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Horeşti, raionul Făleşti. În prezent este preot la  Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Briceni.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comercianții online, luați la ochi de ANAF. Aproximativ 11.000 de vânzători, somați să își declare veniturile

Publicat

Publicitate

Comercianții online, luați la ochi de ANAF. Fiscul a început să notifice comercianții online care nu declară veniturile în mod corect. Până acum au fost notificate aproximativ 11.000 de persoane fizice. Sunt vizați cei care fac comerț cu produse cosmetice, telefoane, aparatură electronică, haine sau mașini. 

Produsele se vând atât pe site-urile de anunțuri, cât și pe rețelele sociale.

Inspectorii anti-fraudă verifică conturile bancare, declarațiile depuse de firmele de curierat, dar și raportările platformelor de comerț.

Comercianții online, luați la ochi de ANAF: Cine este vizat

Sunt vizați comercianții care cumpără produse (de pe platforme chinezești sau de pe alte siteuri, de exemplu) pentru a le revinde, nu persoanele fizice care vând lucruri personale în regim de mică publicitate.

Jurnaliștii de la Știrile ProTV au discutat cu Cosmin Neculiță, inspector șef serviciu antifraudă, pentru a afla cum abordează fiscul această situație.

Publicitate

„La momentul începerii activității acestei direcții, ne-a fost un pic mai greu de a identifica persoanele care efectuează expediții, însă din 2023 s-a implementat un formular specific.

Este vorba despre declarația 395, pe care o depun firmele de curierat în care sunt sintetizate toate expedițiile realizate de către orice entitate, persoană fizică sau juridică, contra ramburs” a spus acesta.

Vezi și: ANAF Antifraudă va trimite somații pentru prezentarea la sediu. Contribuabilii care le ignoră riscă închisoarea
De asemenea, platformele declară vânzările făcute, iar inspectorii ANAF se uită și la conturile bancare.

„Cele mai mari sume au fost în industria produselor cosmetice peste 60 de milioane de lei, încasate de un grup de societăți, să spunem, și persoane fizice, cu veniturile nedeclarate pe produsele electronice, telefoane mobile, vânzări de aproximativ 45 de milioane de lei fără a fi declarate și, de asemenea, produse textile.

Putem preciza lenjeria de pat, care este cel mai vândut produs și pentru care s-au încasat rambursuri de între 5 și 15 milioane de către persoane fizice” a adăugat el.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CODUL GALBEN de ger a băgat în ședință autoritățile de la Botoșani. Măsurile discutate

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani, toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să intervină pentru salvarea vieții și protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor.

În contextul Codului Galben de ger, pentru siguranța cetățenilor, monitorizarea eficientă a evoluției situației operative și asigurarea unei intervenții prompte în cazul înregistrării unor evenimente nedorite, prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat, astăzi, o nouă ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.

Au fost prezentate misiunile desfășurate de structurile cu rol în gestionarea unor situații de urgență generate de fenomene meteo periculoase, din momentul în care s-au înregistrat temperaturi sub limita înghețului.

Totodată, s-a dispus intensificarea acțiunilor preventive, prin aplicarea tuturor măsurilor dispuse în Planul de protecţie şi intervenţie în cazul căderilor masive de zăpadă, a producerii gheţii şi poleiului în Judeţul Botoşani, iarnă 2024-2025 și Planul de Intervenţie pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite.

Printre acestea, reamintim:

– continuarea misiunilor de patrulare, la nivelul tuturor localităților, în vederea identificării persoanelor fără adăpost şi transportul acestora la spaţii de cazare special amenajate, inclusiv de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. La întoarcerea din misiuni, echipajele SMURD și SAJ vor verifica zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost. Până în acest moment, pompierii militari și polițiștii locali au avut 12 astfel de acțiuni în municipiile Botoșani și Dorohoi, fiind identificate 24 de astfel de persoane. Cazarea acestora în spaţiile special amenajate se face după evaluarea stării de sănătate în Unitățile de Primiri Urgenţe;

Publicitate

– verificarea clădirilor dezafectate sau aflate într-o stare avansată de uzură care reprezintă un loc de refugiu pentru persoanele fără adăpost şi luarea măsurilor ce se impun astfel încât să fie redus riscul de incendiu ce poate fi generat de folosirea mijloacelor de încălzire improvizate (sobe necurăţate şi nereparate, foc deschis în încăperi etc.);

– monitorizarea persoanelor vulnerabile, cu probleme medicale (dializate, imobilizate, dependente de oxigen), a gravidelor la termen, astfel încât, dacă situația o va impune să poată fi aduse în centrele medicale specializate sau evacuate. Potrivit datelor furnizate de unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile responsabile, în județul Botoșani, au fost identificate 7 463 de persoane vulnerabile, din care: 265 care necesită dializă, 156 dependente de oxigen, 3692 persoane imobilizate sau greu deplasabile, 3077 persoane singure, izolate, 273 gravide în ultimul trimestru;

– identificarea locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti cu un grad ridicat de risc la incendiu (a căror proprietari sunt persoane în vârstă sau cu probleme medicale locomotorii, familii cu mulţi copii, case aflate în construcție, unde există posibilitatea ca mijloace de încălzire locală (sobele) să nu fie finalizate; locuințe a căror acoperişuri sunt construite din materiale uşor inflamabile (stuf, şindrilă, carton bitumat sau a căror instalaţii electrice prezintă risc în exploatare datorită vechimii acestora).

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se va continua informarea populației asupra măsurilor de prevenire a incendiilor, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

Aceste aspecte au fost transmise tuturor primăriilor din județ.

Totodată, la toate subunitățile de pompieri este asigurată operativitatea tehnicii de intervenție specifice sezonului rece.

Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Evoluția situației operative va fi atent monitorizată pentru asigurarea implementării măsurilor necesare gestionării eficiente a situațiilor de urgență care pot pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.

Reamintim faptul că județul Botoșani se va afla, până miercuri, sub incidența unui Cod Galben de ger. Temperaturile minime se vor situa între minus 17 și minus 10 grade.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

 

Informare preventivă

Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru perioada următoare, ISU Botoșani recomandă cetățenilor să acorde o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, astfel încât să își protejeze, atât viața, cât și bunurile.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu la exploatarea sobelor, a aparatelor sau a mijloacelor electrice de încălzire, trebuie respectate următoarele măsuri:

– verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– folosiţi soba doar cu uşa închisă și aşezaţi o tavă metalică în dreptul uşii acesteia;

– nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi cu soba aprinsă;

– verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau înlocuiți-le;

– decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

Totodată, este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate.

De asemenea, este necesară respectarea următoarelor recomandări:

– îmbrăcați-vă gros;

– pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;

– evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;

– mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;

– protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;

– purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;

– în situații de urgență, apelați numărul unic 112.

Citeste mai mult

Eveniment

Armă neletală, fără documente justificative, descoperită la Frontiera Stânca

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit la controlul de frontieră un pistol din categoria armelor neletale, pentru care, un bărbat cu cetățenie R. Moldova nu avea documente necesare deţinerii şi transportului.

 

În data de 14 februarie a.c, în jurul orei 09.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pasager într-un autocar ce venea din Cehia, un bărbat cu cetățenie Republica Moldova, în vârstă de 42 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport și a persoanei. Echipa comună de control a descoperit în rucsacul bărbatului, ascuns și nedeclarat, un pistol din categoria armelor neletale, marca CZ SHADOW, calibru 4,5 mm, un încărcător cu muniție cu o butelie de gaz, precum și alte trei butelii cu dioxid de carbon și un recipient care conținea 1.410 bile de metal cu dimetrul 4,5 mm, pentru care nu deținea documente necesare deținerii și transportului.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a achiziționat pistolul și muniția din Cehia, de la un magazin de profil.

Conform prevederilor legale, arma a fost ridicată în vederea continuării și definitivării cercetărilor.

Publicitate

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase – arme neletale care sunt supuse autorizării.

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Viitori polițiști, în practică la IPJ Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 17 februarie, până la în luna august 2025, 38 de elevi ai școlilor de agenți de poliție, vor desfășura stagiu de practică la Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

 

În această perioadă elevii au oportunitatea de a-și completa cunoștințele teoretice acumulate în timpul școlii, sub îndrumarea unor tutori aleși din rândul polițișilor  cu experiență.

 

Aceștia au fost repartizați pe raza întregului județ, la structuri de ordine publică și poliție rutieră.

Publicitate

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending