Connect with us

Eveniment

FOTO: Un autoturism a luat foc la Leorda. Șoferița a sunat la 112

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc în timp ce se deplasa pe raza localității Leorda, în urmă cu puțin timp. Conducătoarea auto a observat că iese fum de sub bord, a oprit și a sunat la 112.

Ajunși la fața locului cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au constatat că mașina era cuprinsă de flăcări în totalitate. Incendiul a fost stins în limitele găsite.

Cauza probabilă o constituie scurtcircuitul.

ℹ️ Pentru a preveni astfel de evenimente, respectați următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție, șoferi! Polițiștii rutieri, prezenți zilnic în trafic cu radarele din dotare. ROADPOL – SPEED – Săptămână dedicată combaterii vitezei excesive în trafic

Publicat

Publicitate

În perioada 7 – 13 aprilie 2025, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Poliției Române, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, împreună cu celelalte subunități de profil, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive.

Activitățile sunt desfășurate conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), iar scopul acestor este prevenirea accidentelor rutiere generate de viteza excesivă sau neadaptată și creșterea siguranței pe drumurile publice din județ.

Astfel, polițiștii rutieri vor acționa zilnic, folosind aparatele radar din dotare.

De asemenea, astăzi, 9 aprilie, va avea loc SPEED MARATHON, o acțiune-maraton desfășurată timp de 24 de ore, la nivelul județului.

În cadrul acesteia, controalele privind respectarea vitezei legale vor fi intensificate, în special pe drumurile cu risc ridicat de accidente.

Prima victimă, la Vorona.  Conducătorul auto, un tanar de 24 de ani, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de peste 2.000 de lei, iar permisul de conducere i-s fost reținut pentru 120 de zile.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din Buimăceni, comuna Albești

Publicat

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost descoperită, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Buimăceni, în timpul executării unor lucrări pentru rețeaua de aducțiune a apei.

Proprietarul a anunțat imediat autoritățile, iar echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit de urgență. Pirotehnicienii au constatat faptul că grenada de mână defensivă, rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, reprezenta un real pericol, putând exploda la cel mai mic impact mecanic.

Muniția a fost ridicată în siguranță și transportată la poligonul militar de la Copălău, unde va fi distrusă într-un cadru controlat.

Reamintim populației:

În cazul în care descoperiți obiecte ce pot fi muniție neexplodată:

– nu le atingeți, mișcați sau loviți;

Publicitate

– nu încercați să le demontați;

– nu le transportați și nu le introduceți în locuințe;

– anunțați imediat autoritățile apelând 112.

Citeste mai mult

Administratie

„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, scrie ADEVĂRUL.

Consiliul Județean (CJ) Botoșani practică o adevărată „laptopiadă” de aproximativ patru ani. Sau pentru a explica mai bine fenomenul putem preciza că din 2021 până în luna martie a anului 2025, CJ a cheltuit în jur de 55 de mii de euro pentru laptopuri și abonamente de trafic de date mobile. Laptopurile, dotate cu abonamentul de internet aferent sunt destinate consilierilor județeni. Culmea, o parte a acestora sunt oameni de afaceri sau persoane care își permit lejer propriul laptop. Ca să nu mai vorbim de faptul că la ședințele de Consiliul Județean, mare parte dintre laptopurile cumpărate de instituție, nu au fost utilizate niciodată.

Laptopurile din vremea pandemiei

Povestea laptopurilor de la Consiliul Județean începe în primăvara anului 2021. Mai precis, la începutul lunii martie, a acelui an, conducerea Consiliului Județean a decis să contracteze 33 de abonamente de internet cu trafic de date mobile, pachet care includea modem, dar și un laptop. Abonamentele erau valabile pentru 24 de luni și au costat aproximativ 30.000 de euro. Întregul pachet digital a fost oferit consilierilor județeni pentru a-l folosi la ședințele lunare. Șefii de la Consiliul Județean au motivat investiția prin faptul că ordinea de zi și toate materialele necesare consilierilor județeni, la ședințe, va fi trimisă în format electronic. „Consilierii judeţeni primesc tot ce înseamnă material pentru şedinţele de consiliu în format electronic. Practic, noi nu mai punem la dispoziţia consilierilor toate materialele în format letric”, preciza Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, în anul 2021.

Mai mult decât atât, laptopurile ar fi fost utile, fiind vreme de pandemie, pentru ședințe on-line, fiindcă pachetul conținea un soft pentru organizarea de ședințe în sistem de audioconferință. Consilierii județeni au primit însă laptopurile după ridicarea restricțiilor, când efectiv se putea întâlni în format fizic. Adică, erau inutile din acest punct de vedere. Investiția a stârnit stupoare în rândul multor aleși județeni. Și asta în condițiile în care o bună parte dintre aceștia erau oameni de afaceri, manageri în cadrul unor mari companii și chiar antreprenori în domeniul IT. „Cred eu că toţi consilierii judeţeni îşi permit un laptop sau orice dispozitiv pentru conectare”, spunea în 2021, consilierul județean Viorel Iliuţă. „Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? Nu!”, adăuga un alt consilier județean, care, la acea vreme avea o firmă în domeniul IT.

S-a schimbat conducerea Consiliului Județean, s-au schimbat și laptopurile

Publicitate

Au trecut patru ani de la investiția cu pricina. S-a schimbat și conducerea Consiliului Județean. În locul social-democratei Doina Federovici la șefia județului a venit liberalul Valeriu Iftime. Povestea cu laptopurile în schimb s-a repetat. Mai precis, în luna martie, au fost primite alte laptopuri, în locul celor de acum patru ani, cu tot cu cele peste 30 de abonamente și modemuri.

Toată povestea a costat aproximativ 25.000 de euro. Noua conducere a Consiliului Județean a motivat spunând că de fapt s-a prelungit contractul deja existent pentru cele 32 de abonamente la internet cu trafic de date mobile, ale consilierilor județeni. Iar laptopurile noi au venit și ele la pachet. „S-a reînoit contracul pentru internet și s-au încheiat pentru consilierii județeni 30 și ceva de contracte. Au venit la pachet alte laptopuri”, precizează vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Bursuc. La fel, nu se știe ce vor face cu respectivele abonamente.

„Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri”

Nici laptopurile noi, nici cele vechi, în majoritate, nu au fost utilizate de consilierii județeni la ședințe. Șefii de la Consiliul Județean spun că cele vechi au fost date funcționarilor instituției. La fel și dintre cele noi, care nu vor fi dorite de consilierii județeni, vor ajunge tot la angajații Consiliului Județean. „Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri din Consiliul Județean. Acuma s-a încheiat alt contract și am avut posibilitatea ca pe astea sau o parte din cele noi, să le dăm funcționarilor noștri”, adaugă vicepreședintele Bursuc.

Sursa: ADEVĂRUL

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Eupsihie

Publicat

Publicitate

Sfântul Eupsihie (†362) era din Cezareea Capadociei și a trăit pe vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363). Eupsihie avea părinţi credincioşi, de neam bun, fiind mari dregători în cetate, iar ei l-au crescut pe fiul lor în dreapta credinţă şi în fapte bune.

Astfel, el îi ajuta pe cei nevoiaşi şi săraci, având înţelepciune şi curăţie, încât viaţa sa era pildă vie de trăire creştinească. În vremea aceea, creștinii, care erau numiți de împărat „galileeni”, erau siliți prin diverse amenințări și chinuri să se lepede de Hristos.

Văzând mulțimea de păgâni din Cezareea, care mergea să aducă jertfe zeilor, Eupsihie s-a umplut de râvnă pentru Domnul și, luând cu sine mai mulți creștini, a sfărâmat idolii din cetate. Fapta aceasta l-a mâniat cumplit pe Iulian Apostatul, care a poruncit ca toți cetățenii vinovați să fie uciși sau întemnițați, iar averile lor să fie confiscate, încă și bunurile bisericilor din cetate să fie luate, iar clericii să fie trimiși la oaste.

Cetăţii i s-a luat numele ei împărătesc, Cezareea, urmând să fie numită cu numele său de dinainte şi să fie numărată împreună cu satele. Pe Sfântul Eupsihie l-au chinuit cumplit și l-au silit să aducă jertfe idolilor. Însă ostașul lui Hristos nicidecum nu s-a supus, ci cu bărbăție mărturisea credința cea dreaptă a creștinilor. De aceea, l-au spânzurat de un lemn și l-au strujit cu gheare de fier, apoi i-au tăiat capul cu o sabie.

După moartea împăratului Iulian, creștinii din Cezareea au ridicat o biserică frumoasă deasupra mormântului Sfântului Mucenic Eupsihie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending