Connect with us

Eveniment

FOTO: Un ansamblu de vehicule încărcat cu gunoi s-a răsturnat pe o stradă din municipiul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Un ansamblu de vehicule încărcat cu gunoi s-a răsturnat pe o stradă din municipiul Dorohoi și s-a oprit lângă gardul unei gospodării. Evenimentul a avut loc în această dimineață.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că nu erau persoane încarcerate și că existau scurgeri de carburanți pe partea carosabilă. Conducătorul auto a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor și au acționat pentru sablarea părții carosabile, dar și pentru deconectarea bornelor de la bateria ansamblului rutier.

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Dacă vă planificați vacanțele: Ianuarie, luna în care biletele de avion sunt mai ieftine chiar și cu 60%

Publicat

Publicitate

Ianuarie rămâne luna celor mai mici prețuri la biletele de avion, în medie cu până la 60% sub nivelul obișnuit către destinații precum Milano, Paris, Londra, Leeds, Malaga, Pescara, Viena, Londra sau Bari, arată o analiză publicată de o platformă de rezervări online, relatează agerpres.ro.

‘După îndelungi analize ale sistemelor de rezervare de bilete de avion și ale rezervărilor făcute de români, Vola.ro confirmă că luna Ianuarie este cea mai bună pentru a rezerva bilete de avion la cele mai mici prețuri. Zborurile cumpărate de Ieftinuarie sunt, în medie, cu până la 60% mai ieftine decât cele achiziționate în restul anului. Pe lângă cele mai mici tarife ale anului, această ediție de Ieftinuarie aduce și un parteneriat exclusiv cu Revolut, banca digitală cu peste patru milioane de clienți în România. În perioada Ieftinuarie, cele mai accesibile biletele de avion de pe Vola.ro sunt sub 30 de euro, pentru destinații precum Milano, Paris, Londra, Leeds, Malaga, Pescara, Viena, Londra sau Bari. De asemenea, există și numeroase zboruri sub 50 de euro spre orașe ca: Pisa, Basel, Roma, Oslo, Napoli, Stockholm, Valencia sau Copenhaga’, menționează reprezentanții companiei, într-un comunicat.

În plus, destinațiile care sunt de obicei mai scumpe beneficiază de prețuri speciale în ianuarie, iar printre orașele care pot fi vizitate în 2025 cu sub 100 de euro se află: Marrakech – cu prețuri de la 62 de euro, Dublin (de la 63 de euro), Lisabona (de la 66 de euro), Salzburg (de la 74 de euro), Helsinki (de la 79 de euro), Mykonos (de la 90 de euro), Santorini (de la 91 de euro) și Zurich (de la 95 de euro).

De asemenea, există rute noi cu plecare din România sau destinații mai puțin cunoscute, cu prețuri accesibile: București – Leipzig, cu zboruri de la 43 de euro, București – Salerno (de la 47 de euro), București – Riga (de la 77 de euro) și București – New York (de la 500 de euro).

Potrivit sursei citate, clienții care vor să își planifice următoarele călătorii pot profita de campania Ieftinuarie pentru a rezerva zboruri la tarife accesibile pentru întregul an.

Totodată, cei care cumpără bilete de avion în această perioadă și vor efectua plățile prin Revolut Pay vor primi de zece ori mai multe RevPoints.

Publicitate

Datele recente de la Revolut arată că românii au cheltuit aproximativ 600 de milioane de euro în Germania, Italia, Marea Britanie, Spania și Olanda, primele cinci destinații în funcție de sumele cheltuite. Utilizatorii români Revolut au efectuat tranzacții în valoare de 66 de milioane de euro în străinătate, cele mai multe (7,5 milioane) fiind realizate în Germania.

Cheltuielile totale în străinătate au crescut cu 42%, în 2024 comparativ cu 2023, în timp ce suma medie pentru plata cu cardul peste hotare a fost de 21 de euro.

Vola.ro este lider de piață în România, compania având o prezență puternică și în Polonia, Bulgaria și Moldova. De la înființarea din 2007, Vola.ro a înregistrat o creștere rapidă, extinzându-și constant atât cifra de afaceri, cât și numărul de angajați și clienți.

În 2024, Resource Partners, unul dintre cei mai importanți manageri regionali de fonduri de tip private equity din Europa Centrală și de Est achiziționează o participație de 80% din capitalul grupului ITH din care face parte Vola.ro.

Citeste mai mult

Economie

Ce angajaţi nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda crizelor? Experții au găsit răspunsul

Publicat

Publicitate

Experţii au găsit răspunsul la întrebarea „cine sunt cei care nu vor avea niciodată o problemă în a găsi un loc de muncă în ciuda incertitudinilor şi crizelor?”, relatează mediafax.ro.

2025 este un an complicat din punct de vedere economic, politic şi social. Toate tensiunile din sfera economică se vor resimţi în domeniile economiei, iar printre cele mai loviţi vor fi it-iştii.

Cu toate acestea, potrivit lui Marius Opriş, partenerul companiei de training şi consultanţă Ascendis, indiferent de companie, angajaţii specializaţi, cei cu aptitudini esenţiale pentru companii şi deci foarte căutate, nu vor avea probleme în ceea ce priveşte găsirea unui job sau în privinţa salariilor, anunţă Ziarul Financiar.

„Unde mă aştept într-adevăr la scăderi este zona de IT, dar nu pe zona de specialişti pe care se bate toată lumea, ci toată pleiada de alţi oameni din industria de IT. Chiar vorbeam cu un antreprenor care spunea că a venit momentul adevărului pentru industria de IT”

Pentru companiile din alte domenii exceptând IT-ul, 2024 a fost un an foarte bun. Marius Opriş este de părere că domenii precum cel farmaceutic a prosperat în anul ce tocmai a trecut. Aici au început să apară tot mai mulţi antreprenori care se dezvoltă puternic şi rapid, care fac bani şi care pot impulsiona economia.

„2024 a fost un an foarte bun. Un exemplu este industria farmaceutică, unde s-au făcut foarte mulţi bani. Banii ăştia pot fi puşi la lucru. Am cunoscut antreprenori români care au 100-200 de farmacii pe care i-am văzut plecând de la o farmacie. Noi privim cu îngrijorare anul 2025, dar şi cu optimism”, a mai spus Marius Opriş, partener Ascendis, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, ocrotitoarea studenților

Publicat

Publicitate

Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, este cunoscută ca făcătoare de minuni fiind ocrotitoare studenților. În Belarus, Rusia și Ucraina în ziua Sfintei este sărbătoarea națională numită „Ziua studenților”. Sfânta este serbată în calendarul ortodox la data de 12 ianuarie.

Viața pe scurt – Sfânta Muceniță Tatiana diaconița (sinaxar)

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, s-a născut în Roma veche, într-o familie nobilă, care cunoscuse credința creștină și o păstra în taină din cauza persecuțiilor împăratului roman Antonim Eliogabal (218-222), renumit pentru fărădelegile sale.

Tatăl Sfintei Tatiana fusese de trei ori consul, însă era creștin binecredincios și temător de Dumnezeu, păzind în taină credința cea dreaptă, pe care a împărtășit-o și fiicei sale. După moartea persecutorului Antonim, pe tronul Romei a urcat tânărul împărat Alexandru Sever (223-235) în vârstă de doar 16 ani. Mama acestuia, pe nume Mammea, era creștină, de la ea învățând și el să-L cinstească pe Hristos, însă nu cu dreaptă credință, ci, acceptând și cultul zeilor, în palatul său găsindu-se, pe lângă chipul lui Hristos și statuile zeilor Apolo și Orfeu, dar și imaginea lui Avraam, cel din legea veche.

Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița 12 ianuarie

Odată ajunsă la vârsta majoratului, Sfânta Tatiana a refuzat să se căsătorească, alegând să trăiască în curăție și în dragoste față de Hristos, rugându-se ziua și noaptea și ajutându-i pe cei bolnavi și nevoiași. Părinții Sfintei nu s-au împotrivit acestei hotărâri, așa încât Sfânta a mers mai departe, punându-se cu totul în slujirea Bisericii. Datorită curăției în care își ducea viața, Sfânta Muceniță Tatiana a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor.

Publicitate

Rolul diaconițelor în primele secole creștine

În zorii creștinismului, diaconițele făceau parte dintr-un ordin clerical, fiind hirotonite de către preot. Misiunea lor consta în acordarea ajutorului necesar preotului la administrarea Sfintelor Taine (Botezul și Mirungerea — ungerea cu Sfântul Mir a fetelor și femeilor care se botezau), la catehizarea lor. La acea vreme, botezul avea loc la maturitate, iar fetele și femeile care doreau să se boteze nu puteau fi atinse de un bărbat, chiar dacă acesta era preot. De aceea, preotul era ajutat la împlinirea ritualului de o diaconiță. Ulterior, ungerea cu Sfântul Mir împlinită de diaconițe s-a păstrat doar în anumite biserici creștine. În Biserica rusă și în cea greacă, instituția diaconițelor există și astăzi.

Martiriul Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița

Deși actualul împărat nu îi mai prigonea pe creștini în mod direct, primejdia venea acum din partea dregătorilor mai mari sau mai mici, care căutau cu tot dinadinsul să dezrădăcineze credința în Hristos. Așa se face că s-a dezlănțuit atunci o mare prigoană, iar Sfânta Muceniță care L-a mărturisit fără frică pe Hristos înaintea acestora a fost prinsă și supusă la chinuri groaznice. Pentru început a fost dusă în templul zeului Apolo, pentru a-l cinsti și a-i aduce jertfe. Refuzând acest lucru, ea s-a rugat lui Hristos și îndată s-a pornit un cutremur, iar statuile zeului au fost distruse împreună cu o parte a templului. Foarte mulți persecutori și idolatri au murit atunci, iar diavolii care-și făcuseră locaș între zidurile templului aceluia au fugit, tânguindu-se în întuneric și scrâșnind din dinți, fiind văzuți de cei de față sub forma unei umbre care zbura prin aer.

Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița 12 ianuarie

După acest episod tulburător, persecutorii au poruncit ca Sfânta Muceniță Tatiana diaconița să fie torturată. I-au smuls ochii fecioarei cu niște cârlige, însă ea a răbdat toate fără teamă, rugându-se în schimb pentru chinuitorii ei, implorând pe Domnul ca ochii duhovnicești ai acestora să se deschidă, iar Domnul a auzit rugăciunea roabei sale. Călăii au văzut patru îngeri care au înconjurat-o pe Sfântă și au început să-i bată pe chinuitorii ei. Văzând aceasta, opt dintre ei au crezut în Hristos și au căzut în genunchi înaintea Sfintei Tatiana, cerându-i iertare pentru păcatul pe care îl săvârșiseră împotriva ei: „Iartă-ne, slujitoarea adevăratului Dumnezeu, iartă-ne de cele ce ți-am făcut fără de voie!” Au fost torturați și executați la rândul lor pentru că au mărturisit credința creștină, primind astfel Botezul sângelui.

Continuând sub semnul persecuțiilor, mucenița a fost dusă de judecător la templul zeiței Artemis, pentru a-i aduce jertfă acesteia. Fecioara s-a prezentat la locul cu pricina ca și cum ar fi fost de acord cu acel compromis, iar în clipa în care a ajuns în apropierea templului, diavolul care locuia aici s-a cutremurat de venirea ei și a zis: „Vai mie, vai mie! Unde voi fugi de la Duhul Tău, Dumnezeule al cerului, pentru că foc din cele patru unghiuri ale templului mă izgonesc?” În clipa următoare, la rugăciunea Sfintei, fulgere au coborât din cer, arzând templul și tot ce era în el.

După aceste încercări eșuate, chinuitorii au aruncat-o în foc, însă focul nu o ardea, dimpotrivă, își potolea văpaia cinstind-o pe roaba lui Hristos. Văzând că nu reușesc să o facă pe Sfântă să se închine idolilor, ighemonii (chinuitori) au aruncat-o în cușca unui leu, crezând că acesta, flămând fiind, o va sfâșia. Leul însă, simțind sfințenia muceniței, s-a așezat supus la picioarele ei. După ce a fost luat de lângă dânsa, leul a atacat pe unul dintre ighemoni, omorându-l.

Martiriul Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița 12 ianuarie

După foarte multe încercări de a o face pe Sfânta Muceniță Tatiana diaconița să renunțe la credința creștină, ighemonii i-au tuns părul capului, crezând că așa o vor birui, bănuind că ar fi fost o vrăjitoare și că puterea ei ar fi avut legătură cu lungimea părului. După ce au tuns-o, au închis-o în templul zeului Die, pentru că li se părea că de acum nu va mai putea face nici un rău idolului lor, de vreme ce, odată cu părul, s-au luat de la dânsa și puterea vrăjilor. Două zile mai târziu, păgânii au venit la templu pentru a aduce jertfă zeului Die, dar când au intrat au găsit idolul sfărâmat și pe Sfânta luminată în rugăciune. Toate rănile chinurilor pe care le suferise parcă nu existaseră vreodată, Sfânta fiind vindecată prin harul Dumnezeiesc.

După mai multe chinuri groaznice, care nu au avut nici un rezultat, judecătorul a hotărât omorârea Sfintei Mucenițe Tatiana prin tăierea capului. Alături de ea, a suferit martiriul prin decapitare și tatăl ei în ziua de 12 ianuarie 225.

Citeste mai mult

Eveniment

Câte cazuri de metapneumovirus au fost confirmate în țară. Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor recomandate de INSP

Publicat

Publicitate

Au fost confirmate mai multe cazuri de metapneumovirus în țară. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat situația la nivel național, scrie alba24.ro.

Au fost confirmate două cazuri, ambele în Capitală, iar un altul, în Oradea, este în curs de validare. Este vorba despre Metapneumovirusul uman (HMPV).

„Primul caz detectat și raportat, în luna noiembrie, în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) este din București. Un al doilea caz din București a fost confirmat ieri, 9 ianuarie 2025, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” iar cazul din Oradea este în curs de validare”, a transmis INSP, potrivit Mediafax.

Ce este metapneumovirusul

Conform specialiștilor, HMPV este un virus respirator obișnuit care este urmărit în România în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI): „Acesta a fost detectat la un număr mic de cazuri, începând din sezonul 2013-2014. Atunci au fost doar 15 cazuri în intreg sezonul, în alți ani sub 10, iar în sezonul 2024-2025 au fost confirmate, până la această dată, două cazuri”.

„Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, nivelul infecțiilor respiratorii acute, inclusiv cauzate de Metapneumovirusul uman (hMPV), în China este în limitele așteptate pentru sezonul de iarnă, fără modele neobișnuite de izbucniri epidemice. Autoritățile chineze au confirmat că sistemul sanitar nu este copleșit, iar spitalizările sunt în prezent mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Nu au fost declarate situații de urgență și, în consecință, nu au fost declanșate nici măsuri de răspuns la acestea”, arată INSP.

Publicitate

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor
INSP recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor:

  •  spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun
  • respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului
  • aerisirea zilnică a încăperilor
  • evitarea locurilor aglomerate
  • adresarea la medicul de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate
  • evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora și adresarea la medicul de familie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending