Connect with us

Eveniment

FOTO: Troița din curtea Secției de Psihiatrie, situată în Parcul Tineretului, a fost sfințită de un sobor de preoți

Publicat

Publicitate

În urmă cu două zile, când era a fost prăznuit Sfântul Ștefan, Întâiul Mucenic, un sobor de preoți, din care au făcut parte părintele stareț al Mănăstirii Coșula, arhimandrit  Calinic Chirvase, părintele Petru Chirvase și părintele Vladimir Orlovschi, a sfințit o frumoasă troiță în curtea Secției de Neuropsihiatrie, situată în Parcul Tineretului din municipiul Botoșani. 

Așezat în inima părculețului, sub o perdea imensă de clorofilă, edificiul religios a fost rânduit în numele Sfintei Treimi spre folosul celor suferinzi, a rudelor şi prietenilor acestora care vin să-i viziteze, dar şi a celor ce trudesc în această secție a Spitalului Județean „Mavromati”. Prilej de încântare şi reculegere, troiţa aceasta se dorește a fi un medicament pentru vindecarea păcatelor, un mod eficient de alinare, încurajare, speranţă, putere şi iertare.

Ștefania și Serghei

Convinsă fiind că troița este, dincolo de jertfa financiară, un simbol de credinţă, dar în acelaşi timp mediator între cer şi pământ, Ștefania, o botoșăneancă profund credincioasă, susținută de soțul Serghei, a avut parte chiar în ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor de o frumoasă slujbă de sfințire a troiței pe care a donat-o, la care au participat angajații centrului. Ștefania a vrut să așeze troița într-un loc potrivit și a cerut ajutor părintelui Petru Chirvase, care a cerut aprobările necesare, convins fiind că amplasarea edificiului religios în curtea spitalului aduce un plus de binecuvântare și creează contextul înmulțirii serviciilor religioase în cadrul micuței secții medicale. „Desigur că aici se vor săvârși de acum și alte slujbe, cum ar fi, de exemplu, Sfântul Maslu. Sfinţirea unei troiţe devine pentru ctitorii şi închinătorii ei un mod de viaţă jertfelnic, autentic creştinesc, un urcuş spre veşnicie”, a precizat părintele Petru Chirvase.

Amenajată pe cheltuiala angajaților

Troiţa a fost montată pe cheltuiala angajaților secției din Parcul Tineretului, care au plătit meșterii și materialele necesare și a devenit o jertfă şi o responsabilitate deosebită pentru ctitorii ei de a prelungi în timp virtutea dragostei, dar şi o mare bucurie, mulţumire sufletească, aceea de a dărui aproapelui o fărâmitură din coşul darurilor primite de la Bunul Dumnezeu.

Publicitate

Recent, o astfel de troiță a fost ridicată și în curtea Spitalului de Pneumoftizologie din Municipiul Botoșani și a avut parte de o slujbă deosebită de sfințire, la care au participat mai mulți preoți, dar și cadre medicale, numerosi invitați.

La finalul evenimentului religios, părintele Petru Chirvase a citit o rugăciune de dezlegare și, fiind a treia zi de Crăciun, sărbătoare sporită de bucuria sfințirii, beneficiarii secției au primit câte un dar consistent.

Misiunea poate continua

„O cruce frumoasă, un proiect care se încadrează în normele Bisericii, cred că poate fi luat de model pentru cei interesați. Aceștia au toată blagoslovenia să o facă.
Am primit donație de la familia Feraru Mariana și Constantin 3 bucăți și una de la Serghei și Ștefania. Am montat 3 troițe în 3 incinte de spital din Botoșani. Atenție, mai avem una foarte frumoasă și vrem să o amplasăm tot într-o secție de spital sau în curtea unei școli din mun. Botoșani. Aștept așadar telefon de la unul dintre șefii de secție sau directori de școală pentru cea pe care o avem pe stoc (repet, este gratuită). Mai avem promisiune de 2-3 bucăți, deci rugăm doritorii să reflecteze (telefoneze)”, a transmis părintele Petru Fercal.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Fotografia zilei. Semne bune anul are: Botoșănenii nu mai sparg sticlele și paharele de șampanie pe stradă în seara de Anul Nou

Publicat

Publicitate

Botoșănenii par să fi făcut un pas spre civilizația europeană chiar din primele minute ale anului 2025 iar acest lucru se vede și după seara de Revelion petrecută în stradă la inițiativa Primăriei Municipiului Botoșani.

Dacă în ultimul deceniu Pietonalul Unirii era martor al haosului cu sute de sticle și pahare de șampanie sparte pe trotuare de participanții la Concertul de Anul Nou, anul acesta a adus o schimbare remarcabilă. Fără sticle distruse, fără cioburi împrăștiate, atmosfera a fost una de sărbătoare autentică, dar respectuoasă. Chiar dacă nu au încăput în coșuri, sticlele de șampanie care nu au mai putut fi luate acasă au fost lăsate frumos lângă coșurile de gunoi stradal, dar nu sparte, nu aruncate și nu distruse pe beton.

Imaginile surprinse imediat după spectacolul de Revelion oferit de municipalitate spun o poveste diferită – una a unei seri frumoase, fericite și surprinzător de curate, în contrast puternic cu peisajul dezolant din anii anteriori, care părea mai degrabă scena unui conflict decât o sărbătoare.

Ne alăturăm și noi celor care au remarcat această evoluție pozitivă și le transmitem botoșănenilor mesajul auzit pe străzi: „Așa DA!” Felicitări pentru că ați demonstrat că civilizația începe cu fiecare dintre noi!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe localități din Botoșani rămân fără apă. Anunțul Nova APASERV

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că din cauza unei avarii majore apărută pe magistrala de transport apă din material PHD, cu diametrul de 400 mm, ce face legătura între Stația de tratare Ștefănești și rezervorul situat în județul Botoșani, com. Călărași, sat Libertatea, alimentarea cu apă potabilă va fi întreruptă pe o perioadă de 72h, începând din data de 02 ianuarie 2025.

Afectați de sistarea furnizării  apei potabile vor fi consumatorii din localitățile: Răuseni, Călărași, Santa Mare, Hlipiceni, Dămideni (com. Românești), inclusiv Andrieșeni și Bivolari din județul Iași.

            Având în vedere că umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, pentru evitarea producerii unor eventuale noi avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, informăm utilizatorii din zonele afectate că reluarea furnizării apei potabile va fi resimțită diferențiat.

            Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și rugăm toți utilizatorii afectați să își constituie minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere!

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Suntem complet în Spaţiul Schengen. Putem călători oriunde în Uniunea Europeană fără controale la graniţă cu Bulgaria şi Ungaria

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră. Ce înseamnă pentru business intrarea completă a României în Schengen, relatează mediafax.ro.

Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.

Punctele de trecere a frontierei unde e eliminat controlul începând cu 1 ianuarie 2025
La frontiera româno-bulgară:

11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele
3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat
7 cu specific portuar: Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet.

La frontiera româno-ungară:

Publicitate

12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni şi Cenad
5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai

Pe Dunărea interioară:

2 cu specific portuar: Cernavodă şi Brăila

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri.

Este important de reţinut că persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv paşaport sau carte de identitate.

Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.

Ce înseamnă pentru business intrarea completă a României în Schengen
Transportatorii primesc cea mai bună veste, pentru că nu vor mai fi nevoiţi să aştepte zile în vamă, aspect care le va reduce costurile şi va face transportatorii români mai competitivi. „Intrarea în Schengen duce şi la o creştere a numărului de străini care vor veni în România pe cale terestră“. Pentru industrie, reducerea de costuri a transporturilor în Vest înseamnă un motiv în plus pentru investiţii în România.

Este o veste foarte bună intrarea cu frontierele terestre în spaţiul Schengen, atât pentru business, economie, cât şi pentru turişti sau pentru românii care călătoresc, au spus oamenii de business şi analiştii financiari consultaţi de ZF.

Zilele de aşteptare la vama Schengen pentru transportatorii români vor dispărea, iar acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a costurilor şi o creştere a eficienţei.

Cu borna Schengen atinsă, care înseamnă că persoanele şi mărfurile vor circula liber pe toate căile, mai rămâne intrarea în zona euro în materie de integrare europeană.

Pentru industria României, mai ales industria auto, în corzi din cauza dificultăţilor din ultimii ani, înseamnă de asemenea o scădere a costurilor, care este un factor în plus pentru investiţii în România, din moment ce piaţa vestică, o piaţă cu putere de cumpărare mare, vânată de toţi investitorii, devine mai uşor de accesat.

„Industria auto va câştiga la competitivitate prin faptul că se vor reduce costurile cu transporturile şi logistica atât pe fluxul de intrare (aprovizionare cu componente), cât şi pe fluxul de ieşire (livrare autoturisme). Companiile au fost nevoite să investească în stocuri tampon pentru a asigura fluxul de producţie pentru o perioadă mai lungă, din cauza incertitudinilor cu sosirea transporturilor de componente“, a spus Adrian Sandu, secretar general la Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Intrarea în Schengen reprezintă un pas înainte pentru industria transporturilor din România, ce va aduce multiple avantaje strategice. În prezent, la un voiaj de patru sau cinci zile unele camioane pierd în prezent şi o zi din cauza statului în vamă, unde un camion aşteaptă şi câteva ore la vama Nădlac cu Ungaria, potrivit jucătorilor din piaţă, dar au fost şi cazuri în care camioanele au stat şi câteva zile.

Economia României este trasă în jos de exportul net, pentru că importurile sunt mai mari decât exporturile, iar consumul intern este alimentat de bunuri din afară.

Transporturile au înregistrat însă, an de an, excedent comercial şi au mai redus din dezechilibrul comercial, care, la rândul lui, pune presiune pe moneda naţională.

Excedentul din transporturi ar putea creşte faţă de circa 6 mld. euro anul trecut, în condiţiile în care camioanele nu vor mai aştepta zeci de ore să treacă vama.

„Eliminarea barierelor vamale între România şi statele Schengen reduce semni­ficativ timpii de tranzit, ceea ce înseamnă livrări mai rapide şi optimizarea rutelor. Acest aspect este esenţial pentru noi, transportatorii, deoarece creşte eficienţa operaţională şi reduce costurile asociate cu aşteptările la frontieră“, a spus pentru ZF Cristian Dolofan, CEO al Dolo Trans Olimp, cu afaceri de 118 mil. euro anul trecut. Compania s-a concentrat pe transportul de autovehicule, avea contracte cu Pirelli, Michelin, Samsung, LKW Walter, dar transporta inclusiv pentru Mercedes Benz, pe lângă maşinile Dacia de la Mioveni, dar şi autovehicule Peuget şi Citroen pentru Trust Motors, potrivit ultimelor date. Fără controalele la graniţe, cheltuielile cu combustibilul, taxe suplimentare sau orele suplimentare de condus sunt diminuate. Astfel, marja de profitabilitate creşte, iar competi­tivitatea pe piaţa europeană devine mai accentuată, a mai precizat el.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Vasile. Să le spunem: LA MULȚI ANI!

Publicat

Publicitate

Pe 1 ianuarie, în fiecare an este sărbătorit Sfântul Vasile. Este prima sărbătoare importantă, cu cruce roșie în calendar ortodox 2025. Este prilej de bucurie, voie bună, mesaje și urări de bine în noul an.

De Sfântul Vasile, peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica. Este ziua numelui Vasile și a derivatelor acestuia.

Ziua trebuie să vină cu gânduri bune și speranță pentru un an cu belșug.

Și, așa cum Sfântul Vasile era ocrotitor al săracilor, și cei care respectă tradiția nu trebuie să uite de semenii lor.

Sfântul Vasile. Nume care se sărbătoresc în 1 ianuarie

Cel mai des întâlnit prenume în rândul bărbaţilor este Vasile.

Se mai regăsesc și prenume derivate:

Publicitate
  • Sica/Sică
  • Sile
  • Silica/Silică
  • Vasi
  • Vasilica/Vasilică
  • Vasila

Sfântul Vasile. Semnificația numelui

Numele Vasile ar proven din cuvântul grecesc „basileios”.

Înseamnă „regal” și a fost format de la substantivul comun „basileus”, care înseamnă „rege” sau „conducător”. Există și varianta potrivit căreia numele de Vasile provine de la termenul grecesc „basilike”. Adică o construcție ridicată prin cheltuieli imperial. Un loc care era destinat judecății sau adunărilor. Tot de aici vine și termenul de „basilică”, folosit pentru biserici.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending