Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Trei profesori de la Liceul „Demostene Botez” Trușești au participat la un curs de formare ERASMUS+ în BARI, ITALIA

Publicat

Publicitate

O nouă poveste… de data aceasta călătoria Erasmus+ începe în Bari, inima Pugliei cu profesori din România de la Liceul ”Demostene Botez”, Trușești ,Turcia Grecia care au explorat limitele educației nonformale. În perioada 15-19 august 2024, 3 cadre didactice de la Liceul „Demostene Botez” din Trușești, au participat la cursul de formare profesională ”Time To Act- Non Formal Education Through In &Outdoor Methods To Empower Students’ active Participation And Inclusion, în Bari, Italia, mobilitate din cadrul proiectului de acreditare Erasmus+ 2020-1-RO01-KA120-SCH-095763 2021-1-RO01-KA121-SCH-000007956.

Proiectul școlii noastre a fost o oportunitate prin însăși dimensiunea europeană pe care a adus-o, un schimb real de bune practici realizându-se prin contactul cu oameni ce dețin experiențe si viziuni diferite, prin participarea la cursuri cu metode și strategii inovative, ce au vizat creșterea calității educației. Cursul de formare desfășurat la Bari a avut ca obiectiv dezvoltarea capacității de elaborare și utilizare a unor strategii educative comportamentale ce promovează nediscriminarea, egalitatea de șanse și incluziunea socială în activitățile extracurriculare.

Astfel, s-a creat și contextul ideal pentru promovarea educației nonformale ca metodă eficientă de incluziune socială. În cele 5 zile de curs s-au abordat aspecte diferite ale incluziunii: teoretice (integrare vs. incluziune, dezvoltarea psiho-socială, tipuri de comunicare pentru o mai bună incluziune) și practice (cum să creezi un climat pozitiv școlar, managementul conflictelor, activități bazate pe artă și teatru, învățare bazata pe proiecte, activități cross-curiculare într-o clasă incluzivă și cum să adaptezi curriculumul într-un astfel de mediu).

Prima zi a debutat cu activități de cunoaștere a participanților și schimburile interculturale prin intermediul metodelor non-formale: Carousel Method, Mission Impossible: Cultural Challenges, Intrecultural Iceberg. În zilele următoare activitățile cursului au vizat însușirea de strategii de conștientizare a incluziunii sociale, cât și strategii de educație incluzivă pentru elevii cu oportunități reduse, având posibilitatea de a-și exersa abilitățile de mediator de conflicte prin jocuri și metode non-formale.

Echipa Erasmus+ de la Liceul ”Demostene Botez”, Trușești a îmbinat armonios activităţile de formare cu cele culturale şi a trăit timp de cinci zile pe ritmul şi sufletul trepidant al locuitorilor, înconjuraţi de sunete, culori şi miresme specifice, fascinaţi de privelişti încărcate de istorie, cultură şi civilizaţie.

Când copilul merge afară, i se oferă întreaga lume. Hai să îl ducem afară pentru a-i arăta lucruri reale în loc de reprezentări ale unor idei și să nu îi ținem în încăperi. (Maria Montessori)

Publicitate

Profesor Cătălina Gania

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Accident la Românești: Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier

Publicat

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs în urmă cu puțin timp, în localitatea Dămideni. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care erau, în total, cinci persoane.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două echipaje aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Trei dintre acestea, un bărbat, o femeie și o fetiță, care se aflau într-unul dintre autoturisme, au fost rănite. Victimele au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Înaltpreasfințitul Teofan va oficia slujba înmormântării părintelui Ioan Alupoaiei. Va sluji alături de un sobor de preoți

Publicat

Publicitate

După o lună de suferință, duhovnicul credincioșilor din Cartierul Parcul Tineretului și nu numai, Părintele Ionică a trecut la cele veșnice joi dimineața. Pentru el se oficiază slujbe și parastase la Biserica „Izvorul Tămăduirii”. Luni, 16 septembrie, la aniversarea zilei de naștere a preotesei Eusebia, după Sfânta Liturghie, în jurul orei 12:30, un sobor de preoți va săvârși Slujba înmormântării pentru clerici.

Va participa și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții și sfinții în Împărăția Sa! Consiliul și comitetul parohial, au comunicat reprezentanții parohiei.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei

Publicat

Publicitate

Joi, la Biserica „Izvorul Tămăduirii”  din municipiul Botoșani, zeci de credincioși s-au rugat împreună cu un sobor de preoți la primul parastas pentru pomenirea părintelui paroh Ioan Alupoaiei. În cadrul slujbei, preoții au citit rugăciuni de dezlegare din rânduiala specială a înmormântării preoților.  La sfârșit, părinte profesor Partenie Apostoaie de la Biserica Vovidenia a ținut un cuvânt de învățătură și de îmbărbătare pentru familie și enoriași.

Mâine dimineață, începând cu ora 7.00, se va oficia Sfânta Liturghie și pomenire pentru părintele Ioan. Vineri seară,începând cu ora 18.00 se va oficia din nou slujba parastasului.

Trupul părintelui va fi depus în biserica în care a slujit peste 20 de ani.

Sâmbătă și duminică, va fi oficiată sfânta și dumnezeiasca liturghie. De menționat că rânduiala liturgică se va desfășura în mod obișnuit.

Luni dimineață se va oficia sfânta liturghie, după care va urma slujba înmormântării.

Începând de marți, până la împlinirea a 40 de zile, în fiecare zi se va oficia sfânta liturghie în biserica ctitorită de părintele Ioan ALupoaie.

Publicitate

 

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii de la Botoșani au ARBORAT drapelul României pe Vârful Omu. Vineri este Ziua Pompierilor. Sărbătoare la Darabani

Publicat

Publicitate

În lupta pentru viață sau cu flăcările, fizic și emoțional, un pompier urca și coboară, într-o singură misiune, cei mai înalți munți din lume. Nu există suficiente cuvinte și nici înălțimea adecvată de a le mulțumi pentru efortul depus, spun pompierii ISU de la Botoșani.

Pentru al patrulea an consecutiv, salvatorii botoșăneni au ales să sărbătorească Ziua Pompierilor din România, la înălțime.

Anul acesta, plutonier adjutant șef Adrian Maghiar, plutonier adjutant șef Radu Sorlescu, plutonier adjutant șef Paul Dohotaru, plutonier adjutant Dragoș Zamfir, plutonier adjutant Paul Ciocan, plutonier adjutant Teodor Nedelcu, plutonier adjutant Iulian Ticu, sergent major Andrei Puiu și sergent major Cosmin Tîmpău au arborat drapelul României pe Vf. Omu, la o altitudine de peste 2 500 de metri. Au ajuns și la Crucea Caraiman, Babele și Sfinxul.

“Ei au considerat că aceste vârfuri muntoase sunt cele mai bune locuri de unde ar putea să le ureze colegilor un gând bun de ziua lor. La mulți ani tuturor pompierilor!”, au transmis pompierii ISU pe pagina lor de socializare.

Vineri, pompierii sărbătoresc împlinirea a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii și Ziua Pompierilor din România, la Darabani.

“Vă invităm să fiți alături de noi”, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Publicitate

Manifestările vor avea loc începând cu ora 12:00, în Parcul Central al orașului, unde se va desfășura un ceremonial militar, care se va încheia cu defilarea gărzii de onoare, a plutoanelor de pompieri și a tehnicii de intervenție.

De asemenea, între orele 13:00 – 15:00, tot în Parcul Central din orașul Darabani, vor fi organizate acțiuni de informare și educare preventivă, exerciții demonstrative și activități interactive, care presupun parcurgerea unui traseu aplicativ, plimbarea cu șenilata și coborârea pe tiroliană.

Activitățile vor fi organizate în colaborare cu Primăria Orașului Darabani.

Publicitate

În același timp, Vineri, 13 septembrie a.c., între orele 10:00 – 15:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier militar.

Aceștia vor avea ocazia să vadă autospecialele folosite în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil, au transmis pompierii ISU Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending