Connect with us

Eveniment

FOTO: Trei persoane din Botoșani, reținute pentru braconaj în urma unei acțiuni de amploare a polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au desfășurat o acțiune de amploare pentru descurajarea și combaterea braconajului cinegetic, constând în vânătoarea practicată de persoane care nu dețin permis de vânătoare, transportul vânatului în mod ilegal, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uzul de armă fără drept.

 

Astfel, având în vedere cercetările care se efectuează în cadrul unui dosar penal privind infracțiuni de braconaj, la data de 7 noiembrie 2024, au fost puse în executare opt mandate de percheziție domiciliară, la persoane bănuite de comiterea faptei, din municipiul Botoșani, comuna Răchiți și com Bălușeni.

 

În urma activităților desfășurate au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, patru autoturisme, cu o valoare de piață de aproximativ 40.000 euro, o armă de vânătoare, în valoare de 7.500 lei, un dispozitiv de vizualizat pe timp de noapte și termoviziune, în valoare de 1950 euro, 12 cartușe cu proiectil, cantitatea de  aproximativ 100 de kg de carne congelată, susceptibilă de a fi origine vânat, ce a fost predată D.S.V.S.A, în vederea expertizării.

 

Publicitate

Cu prilejul activităților desfășurate au fost identificate și controlate 24 de exemplare canine din rase cu potențial agresiv, dintre care 6 exemplare nu erau sterilizate, iar 14 nu erau microcipate, motiv pentru care a fost aplicată proprietarilor și o sancțiune de 10.000 de lei

 

De asemenea, trei persoane au fost conduse la sediul poliției, în baza unor mandate de aducere, ulterior, față de acestea fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Papa Francisc a murit luni dimineață la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul

Publicat

Publicitate

Papa Francisc a murit luni dimineață la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat, informează AFP.

”În această dimineață, la ora 07:35, episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui”, a anunțat cardinalul Kevin Farrell, într-un comunicat publicat de Vatican pe contul său de Telegram.

AGERPRES

Lumea a primit vestea tragică a morții Sanctității Sale, Papa Francisc, la vârsta de 88 de ani. Născut Jorge Mario Bergoglio în Argentina, Papa Francisc a fost primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani. A devenit Suveran Pontif în 2013, după demisia Papei Benedict al XVI-lea, care a renunțat la funcție din cauza problemelor de sănătate, fiind primul papă în 600 de ani care a ales să abdice.

Papa Francis, singurul pontif non-european din ultimul mileniu 

Ultima întrevedere oficială a Papei a fost duminică, în prima zi de Paște, când l-a primit pe vicepreședintele american J.D. Vance, în ciuda faptului că nu a fost programată oficial o întâlnire, a transmis Vaticanul.

Publicitate

Internat cu pneumonie bilaterală la Spitalul Gemelli din Roma, încă din data de 14 februarie 2025, în ciuda tratamentului intensiv primit, incluzând oxigenoterapie și transfuzii de sânge, starea sa s-a agravat. Suveranul Pontif a trecut la cele veșnice luni, 21 aprilie 2025, lăsând în urmă o moștenire de iubire, umilință și devotament față de semeni.

De-a lungul celor 12 ani de pontificat, Papa Francisc a avut parte de o serie de probleme de sănătate. În ultimii ani, Suveranul Pontif s-a confruntat cu multiple afecțiuni, inclusiv episoade frecvente de gripă și infecții respiratorii. În 2021, a fost operat de colon, iar în 2023 a suferit o intervenție chirurgicală pentru a repara o hernie abdominală. În același an, a fost spitalizat pentru trei zile din cauza unei bronșite. Durerile cauzate de sciatică, o afecțiune care provoacă disconfort intens în zona spatelui și a picioarelor, i-au dat și ele mari bătăi de cap. Mai recent, în decembrie 2024, în timpul unei ceremonii la Bazilica Sfântul Petru, a fost observat cu o vânătaie mare pe bărbie, despre care Vaticanul a spus că a fost rezultatul unei căzături minore. În ianuarie 2025, Papa a căzut din nou și s-a rănit la braț.

Recentele probleme de sănătate au fost agravate nu doar de vârsta înaintată, ci și de o infecție respiratorie din tinerețe, care l-a determinat să piardă o parte dintr-un plămân, factor care a contribuit la agravarea pneumoniei bilaterale cu care a fost internat la Spitalul Gemelli în februarie 2025.

În decembrie 2024, Papa a aprobat o ceremonie funerară simplificată și a decis să fie înmormântat într-un singur sicriu din lemn și zinc, în locul celor trei sicrie folosite tradițional (unul din chiparos, unul din zinc și altul din ulm, așezate unul în interiorul celuilalt). Într-un interviu din 2023, menționa că a ales ca loc de odihnă Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, unul dintre cele mai frecventate lăcașuri de cult, fiind totodată și biserica sa preferată.

Cine a fost Papa Francisc

Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio pe 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina, a fost fiul unor imigranți italieni. Înainte de a urma calea preoției, a studiat chimia și a lucrat ca tehnician în laborator.

În 1958, la vârsta de 22 de ani, Bergoglio a intrat în Societatea lui Isus (Ordinul Iezuiților), fiind hirotonit preot în 1969. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires în 1998 și a fost numit cardinal în 2001. La 13 martie 2013, a fost ales cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice, devenind astfel primul Suveran Pontif din America și primul iezuit care a ocupat această funcție.

Pontificatul său a fost marcat de o abordare pastorală profundă și de o atenție specială acordată celor marginalizați. Papa Francisc a promovat dialogul inter-religios, a subliniat importanța protejării mediului și a pledat pentru justiție socială. Enciclica sa Laudato si’ (un document oficial emis de Papă, adresat întregii Biserici pentru a transmite învățăturile și pozițiile asupra unor subiecte de mare importanță religioasă, morală sau socială) a subliniat necesitatea unei ecologii integrale și a responsabilității față de creație.

Adevărul

Citeste mai mult

Eveniment

Ce facem cu lumânarea folosită în noaptea de Înviere?

Publicat

Publicitate

Lumânarea de Înviere este ofrandă adusă lui Dumnezeu, alături de osteneala de a fi prezenţi la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii. De aceea, lumânarea se folosește într-o rânduială aparte. Deşi găsim la tot pasul fel de fel de practici superstiţioase, ea nu se stinge de pragul casei sau de grindă, nici nu se afumă cu ea vitele din gospodării şi nici nu se ghiceşte cu ea.

„Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele dedesubt”, aşa cântăm în noaptea Sfântă a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Clipele nopții pline de lumină sunt trăite de către creștinii din lumea întreagă. Mai mult sau mai puțini pregătiți, cu toții am fost cu lumânarea, dar și cu inima pâlpâind lângă Hristos. Am cântat Hristos a Înviat! – imnul care a adus și unora, și altora, bucurie pe chip. Bucurie pe care am prelungit-o în dumnezeiasca Liturghie, dar și mai apoi, în liniștea căminului.

Am luat lumina cu noi. Şi la propriu, şi la figurat. În suflete, dar și în lumânările aprinse de la biserică, transformând străzile, satele şi cimitirele îi râuri de lumină dătătoare de speranţă. Trist este pentru cei care fac ordine în biserici şi în curţile aferente bisericilor, după slujba Învierii, care găsesc lumânări uitate sau pur şi simplu aruncate. În acest context se naşte întrebarea: ce facem cu lumânarea pe care am avut-o lângă inimă în noaptea Învierii?

Dincolo de simbolismul acestei lumânări care ni-l face prezent pe Mântuitorul Iisus Hristos, numit în Sfânta Evanghelie „Lumina lumii”, lumânarea de Înviere ne aduce aminte de jertfa noastră personală. Este ofrandă adusă lui Dumnezeu, alături de osteneala de a fi prezenţi la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii. De aceea, lumânarea se folosește într-o rânduială aparte. Deşi găsim la tot pasul fel de fel de practici superstiţioase, ea nu se stinge de pragul casei sau de grindă, nici nu se afumă cu ea vitele din gospodării şi nici nu se ghiceşte cu ea.

Cu toate că nu există o exprimare tipiconală oficială, corect este ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce şi nici să nu se alăture celorlalte lumânări folosite la biserică. Lumânarea cu care am primit lumină este luată acasă şi arsă câte un pic în toată săptămâna luminată. Dacă timpul sau spaţiul nu ne permit acest lucru, lumânarea poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică ori la mormintele celor dragi.

Unii credincioşi, cu încuviinţarea preotului, păstrează o parte din această lumânare pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală – amintindu-ne că Hristos pe toate le-a biruit, dăruindu-ne speranţa bucuriei.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața.

”Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, în bazinul superior al râului Prut din Ucraina, se vor produce creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție pe râul Prut – sectorul amonte Acumularea Stânca Costești (județul Botoșani)”, avertizează hidrologii.

Astfel, se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră”.

Atenționarea Cod galben de inundații a intrat în vigoare duminică, la ora 23:00, și va fi valabilă până marți, la ora 9:00. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Ploaia de meteori Liride: Un spectacol de lumină pe cerul României

Publicat

Publicitate

Luna aprilie aduce un eveniment astronomic spectaculos: ploaia de meteori cunoscută sub numele de Liride. Considerată una dintre cele mai vechi și mai constante roiuri de meteori observate de omenire, Liridele își fac apariția cu regularitate în această perioadă a anului, fiind documentate încă din Antichitate.

Cu o activitate previzibilă și un farmec aparte, acest fenomen continuă să fascineze astronomii și pasionații de cer înstelat, oferind în fiecare primăvară un adevărat spectacol nocturn, scrie alba24.ro

Deși ploaia de meteori este activă între 15 și 29 aprilie, cele mai bune momente de observație vor fi în seara de 21 aprilie, înainte ca luna să răsară și să scadă vizibilitatea, potrivit earthsky.org.

În primele ore ale nopții – între 22:00 și 2:00 – cerul ar putea oferi cele mai bune condiții pentru observație, mai ales în zonele rurale, ferite de poluarea luminoasă a orașelor.

Aceste corpuri cerești, numite liride, se vor putea observa aproximativ 10–20 de „stele căzătoare” pe oră în condiții optime de cer întunecat și orizont liber.

La momentul de vârf și din anumite zone montane, pot fi observate și mai multe, spre 60-100.

Publicitate

Cum le urmărim cel mai bine?

  • Alege o locație cu cer întunecat (departe de lumina orașului).
  • Privește spre nord-est, spre constelația Lyra, dar meteoriții pot apărea oriunde pe bolta cerească.
  • Fii răbdător: organismul îți va adapta vederea la întuneric în aproximativ 20–30 de minute.
  • Echipament: nu ai nevoie de telescop sau binoclu – doar ochii și un loc confortabil de observare.

Liridele par să pornească din constelația Lyra (de unde și numele), în apropierea stelei Vega. Meteoriții traversează cerul cu viteze de aproximativ 49 km/s, lăsând adesea traiectorii luminoase albe sau verzui.

Primele atestări scrise datează din 687 î.Hr., în cronici chineze, ceea ce face din Liride una dintre cele mai vechi înregistrări astronomice.

În Europa medievală, călugării au consemnat spectacolul ceresc al Liridelor în cronografiile lor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending