Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: „Siguranţa pe Internet”, subiect dezbătut de polițişti cu elevii din Botoșani. Oamenii legii rcomandă

Publicat

În perioada 14-21 noiembrie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității au fost prezenți alături de elevii Colegiului Național Grigore Ghica Dorohoi în mijlocul cărora au derulat activităţi de informare pe tema prevenirii victimizării minorilor prin infracţiuni informatice, activități care se vor desfășura până la sfârșitul lunii.

 

Siguranţa pe Internet este subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii. Recomandările generale privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente. Prevenirea victimizării prin infracțiuni informatice reprezintă o prioritate a Poliției Române pentru anul 2022, copiii și tinerii reprezentând unul din grupurile țintă ale activităților preventive.

 

În paralel, polițiștii de prevenire alături de cei din cadrul Biroului de Siguranță Școlară au participat la lectoratul cu părinții organizat de unitatea școlară în data de 22 noiembrie. Teme precum protecția adolescenților împotriva bullyingului sau cyberbullyingului au fost printre principalele teme de discuție cu aceștia.

 

În cadrul activităților au fost distribuite materiale realizate  în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică – Consiliul Judeţean Botoşani.

 

Activităţi similare vor avea loc şi la nivelul altor unităţi şcolare din judeţ.

 

RECOMANDĂRI  PENTRU ADOLESCENȚI

 

  • Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta;
  • Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice;
  • Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ștergi din amintirea ta trauma rușinii si umilinței la care ai fost expus. Gandește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent!
  • Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet  este adevărat!
  • Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!
  • Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

Publicat

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilor județene au fost modernizate sau reabilitate, începând cu anul 2021.

Un județ cu o infrastructură rutieră precară nu poate emite pretenții de dezvoltare, motiv pentru care, împreună cu echipa PSD și cea de la Consiliul Județean, am conturat un program de modernizare a drumurilor județene de care ne-am ținut cu strictețe. Astfel, în cei trei ani și jumătate de mandat s-au modernizat și reabilitat 210 kilometri de drum județean. Consiliul Județean Botoșani este singurul din Regiunea de Nord-Est a țării care a finalizat Drumul Strategic și a atras toți banii europeni. De asemenea, am asfaltat sectorul Prăjeni – Plugari, care asigură o alternativă mai rapidă drumului național spre Iași. Am modernizat Drumul «Mănăstirilor» și toate celelalte sectoare finanțate prin PNDL 2”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean și al PSD Botoșani, care este convinsă că senatorul Lucian Trufin este candidatul cel mai potrivit pentru a continua programul de modernizare a drumurilor județene.

În prezent, se lucrează la modernizarea celor cinci sectoare de drum județean, pentru care s-au obținut finanțări prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Împreună cu doamna președinte Doina Federovici am văzut care este stadiul lucrărilor pe șantierele din județ. Voi continua programul de modernizare conturat de dumneaei și echipa pe care a condus-o. Sunt convins că, împreună, vom găsi soluții de finanțare și pentru celelalte sectoare de drum din județ care necesită lucrări de modernizare sau reabilitare. Voi munci zi de zi, așa cum am făcut-o din postura de primar și de senator, și voi colabora cu toți primarii, indiferent de culoarea politică a acestora. Cu o experiență de 12 ani la nivel local și de 8 ani la nivel legislativ, știu bine ce înseamnă administrația locală. Știu cum se scrie un proiect pentru a obține fonduri europene, cum să gestionez programele locale și naționale pentru asfaltarea drumurilor. Doar împreună cu botoșănenii putem să continuăm proiectele pentru județul nostru!”, a declarat senatorul social-democrat Lucian Trufin, candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.

Doina Federovici a mai subliniat faptul că echipa PSD este garantul modernizării și dezvoltării județului și de aceea este nevoie de continuitate atât la nivelul Consiliului Județean și al Primăriei Municipiului Botoșani, cât și în ceea ce privește reprezentanții județului Botoșani în Parlament: „Sunt convinsă că tandemul Lucian Trufin, președinte al CJ Botoșani, și Cosmin Andrei, primar al Municipiului Botoșani, este cea mai bună soluție pentru continuarea procesului de dezvoltare. Împreună cu echipele de consilieri PSD, vor reuși să implementeze toate proiectele începute în acest mandat, să continue ritmul susținut de atragere a fondurilor europene și să gândească noi proiecte pentru botoșăneni”.

În acest mandat, sub administrația PSD, în județul Botoșani a avut loc cel mai amplu proces de modernizare a drumurilor județene din ultimii 30 de ani.

Citeste mai mult

Educație

Profesorii își pot reactualiza dosarele la inspectoratele școlare pentru prelungirea contractului de muncă pe perioadă determinată. Data limită

Publicat

Este vorba despre cadrele didactice cu definitivare în învățământ, cel puțin, informează EDUPEDU.Potrivit metodologiei, până în 18 aprilie se face reactualizarea dosarelor personale, la inspectoratele şcolare, a cadrelor didactice care au primit acordul de principiu privind prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2024-2025.

Stabilirea prelungirii duratei contractelor individuale de muncă este pentru cadrele didactice angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, care

au dobândit cel puţin definitivarea în învăţământ, în baza notei sau mediei de repartizare minimum 7 (şapte) obţinute la concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar.

Este vorba despre candidați din sesiunile 2023 şi/sau 2022, respectiv 2023, 2022, 2021 şi/sau 2020 pentru învăţători/profesori pentru învăţământ primar, pentru finalizarea ciclului primar la aceeaşi clasă de elevi.

De asemenea, comisia de mobilitate verifică dosarele şi situațiile transmise de unitățile de învățământ, potrivit edupedu.ro.

În perioada 3-11 aprilie au fost depuse cereri.

Până în 25 aprilie se vor reactualiza listele cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate.

Emiterea şi comunicarea deciziilor de repartizare se face în perioada 8-10 mai 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare, în întreaga ţară

Publicat

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire în zilele următoare, în întreaga ţară, iar probabilitatea pentru precipitaţii, sub formă de ploaie, dar şi mixte în zona montană înaltă, se va menţine ridicată până pe 28 aprilie 2024, arată prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), relatează AGERPRES.

În Banat, intervalul va debuta cu o vreme extrem de caldă pentru luna aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse în general între 28 şi 31 de grade. Răcirea va fi accentuată în 17 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13 – 15 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de peste 11 – 13 grade, în primele două nopţi, de numai 2 – 3 grade, în 19 şi 20 aprilie, ca ulterior să crească până spre 7 – 9 grade, la finalul intervalului. Vor fi ploi în 17 şi 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt probabile şi după data de 21 aprilie.

În Crişana, vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată în 17 şi 18 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 10 – 12 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 14 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel că spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de 11 – 12 grade, în primele două nopţi, de numai un grad – maximum două grade, în 19 şi 20 aprilie, pentru ca ulterior să crească până spre 6 – 8 grade. Ploi se vor semnala în zilele de 17 şi 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade în care va ploua sunt destul de probabile şi după data de 21 aprilie.

În Transilvania, răcirea vremii va fi accentuată după data de 17 aprilie. Astfel, până la finalul primei săptămâni, sunt prognozate temperaturi maxime în medie de 10 – 13 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată şi se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 18 – 19 grade. Media temperaturilor minime va fi de 8 – 10 grade, în primele nopţi, va scădea până la zero grade, în 20 aprilie, apoi va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 5 – 6 grade, la finalul intervalului. Ploi vor fi în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată.

În Maramureş, vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 10 – 12 grade. Până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13 – 14 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 17 – 18 grade. Media temperaturile minime va fi de 8 – 11 grade, în primele nopţi, va scădea până la zero grade în 20 aprilie, apoi va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 6 – 7 grade, la finalul intervalului. Vor fi ploi în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar ulterior probabilitatea pentru intervale cu ploaie se va menţine ridicată.

În Moldova, vremea va fi extrem de caldă marţi (16 aprilie), cu temperaturi maxime cuprinse în general între 28 şi 31 de grade. În 17 aprilie, răcirea vremii va fi accentuată în partea nordică a regiunii, apoi se va resimţi în toată zona, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea la 12 – 13 grade, iar până la finalul primei săptămâni sunt prognozate valori de cel mult 13 – 15 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de 12 – 13 grade, în primele nopţi, va scădea până la 2 – 3 grade, în data de 20 aprilie. Ulterior, se va înregistra o creştere uşoară şi treptată a valorilor termice, până la 6 – 8 grade la finalul intervalului. Va ploua în zilele de 17 şi 18 aprilie, însemnat cantitativ, iar perioade în care precipitaţiile vor fi prezente, după data de 21 aprilie.

În Dobrogea, regimul termic va fi mult mai ridicat decât în mod obişnuit până pe data de 17 aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse, în general, între 27 şi 31 de grade şi minime de 13-15
grade. Răcirea se va resimţi şi în această regiune începând cu ziua de joi (18 aprilie), când valorile termice se vor apropia de normalul climatologic, astfel încât maximele se vor situa între 16 şi 18 grade, iar minimele vor fi de 6 – 8 grade. O încălzire uşoară şi treptată este posibilă spre finalul lunii, când sunt estimate temperaturi maxime în jurul a 20 de grade şi minime de 10 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în perioada 18 – 22 aprilie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

În Muntenia, marţi, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime de 30 – 32 de grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire, chiar accentuată după 18 aprilie şi în a doua jumătate a primei săptămâni sunt prognozate valori termice diurne în general de 15 – 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20 – 22 de grade. Media temperaturilor minime va fi de peste 12 – 14 grade, în primele nopţi, va scădea până la 4 grade, în perioada 19 – 23 aprilie, apoi va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 7 – 8 grade. Vor fi ploi începând cu a doua parte a nopţii de marţi spre miercuri (16/17 aprilie) şi până joi dimineaţa (18 aprilie), local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în zilele următoare (până în 22 aprilie), apoi acestea se vor semnala pe arii mai restrânse.

În Oltenia, pe parcursul zilei de marţi, 16 aprilie, vremea va fi extrem de caldă pentru această perioadă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu temperaturi maxime de peste 32 de grade. Răcirea va fi accentuată începând cu 17 aprilie, astfel încât în a doua jumătate a primei săptămâni sunt prognozate valori termice diurne în general de 15 – 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20 – 22 de grade. Totodată, media temperaturile minime va fi de peste 12 – 14 grade în primele nopţi, va scădea până la 4 – 5 grade, în perioada 19 – 23 aprilie, după care va urma o creştere uşoară şi treptată, până la valori de 7 – 8 grade, la finalul intervalului. Ploi se vor semnala începând din noaptea de marţi spre miercuri (16/17 aprilie) şi până joi dimineaţa (18 aprilie), local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în zilele de 21 şi 22 aprilie, iar în restul intervalului va fi mai redusă.

La munte, în primele două zile din interval, valorile termice vor fi cu mult peste normalul climatologic, cu o medie a temperaturilor maxime pentru întreaga zonă montană de 18 – 20 de grade şi minime, în general, de 6 – 8 grade. Scăderea de temperatură va fi accentuată în zilele următoare, astfel încât vremea va deveni rece în perioada 18 – 22 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 2 – 4 grade, iar a celor minime între -4 şi -2 grade. Spre finalul lunii, tendinţa va fi de încălzire uşoară şi treptată spre valori maxime ce vor atinge o medie de 10 grade şi minime de 2 – 3 grade. Vor fi precipitaţii (ploi, dar şi precipitaţii mixte îndeosebi în zona înaltă) în zilele de 17, 18 şi 19 aprilie, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată şi în restul intervalului. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Mașinile care nu mai au nicio șansă să treacă de ITP. Obligațiile inspectorilor de la stațiile de verificare sunt bine stabilite

Publicat

Nerespectarea regulilor ITP poate avea consecințe serioase pentru toți șoferii din România. Mai exact, din data de 15 aprilie 2024, o nouă măsură impusă de autorități vine să întărească necesitatea respectării termenelor și standardelor pentru verificarea tehnică periodică a mașinilor, scrie playtech.ro.

Fiecare șofer este obligat să prezinte mașina la ITP conform legislației în vigoare. Scopul acestei proceduri este de a asigura că vehiculul este într-o stare tehnică corespunzătoare, pentru a reduce riscul de accidente și a menține siguranța în trafic.

Printre aspectele esențiale care trebuie verificate în cadrul ITP se numără starea filtrului de particule, nivelurile de fluide precum uleiul, lichidul de răcire și lichidul de frână.

Funcționarea corectă a acestor componente este crucială pentru buna funcționare a mașinii și pentru respectarea standardelor de mediu.

De exemplu, filtrul de particule (DPF pentru mașinile diesel sau GPF pentru cele pe benzină) este esențial pentru reducerea emisiilor nocive. O defecțiune a acestuia poate duce la respingerea mașinii la ITP din cauza nivelului prea mare de emisii.

Este important de menționat că efectuarea unor reparații rapide înainte de ITP nu este recomandată, deoarece orice intervenție poate fi observată de inspectorii de la stația de verificare.

Lipsa documentelor necesare duce la respingerea mașinii la controlul ITP

Mai mult, lipsa documentelor necesare, cum ar fi certificatul de înmatriculare, asigurarea valabilă și cartea de identitate a mașinii, poate duce, de asemenea, la respingerea mașinii la ITP.
Obligațiile inspectorilor de la stațiile de verificare sunt bine stabilite, aceștia având responsabilitatea de a informa șoferii în legătură cu eventualele neconformități și necesitatea unei noi verificări.

Procesul de monitorizare a calității verificărilor se face prin selectarea aleatorie a unui procent din mașinile verificate, în conformitate cu legislația în vigoare.

Aceste măsuri au fost introduse pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță și conformitate în traficul rutier din România și pentru a evita posibilele riscuri asociate unor vehicule în stare tehnică precară.

Respectarea termenelor și a standardelor pentru ITP este esențială pentru protecția și securitatea tuturor participanților la trafic.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending