Connect with us

Eveniment

FOTO: ,,Șezătorile iernii”, ediția de anul acesta un real succes. Tradiția merge mai departe

Publicat

Publicitate

„Șezătorile iernii” – activitate aflată la cea de a XXXIII –a ediție, desfășurată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, au debutat cum nu se putea mai frumos, în comuna Gorbănești, într-un cadru de poveste, cu oameni gospodari, care au ținut să readucă în atenție cele mai vechi tradiții moștenite de la strămoșii noștri. Domnul Primar Ionuț Melinte cu sprijinul cadrelor didactice a reușit să mobilizeze locuitorii comunei pe care o conduce cu un deosebit simț al răspunderii, astfel încât să scoată la lumină îndeletnicirile de odinioară ale sătenilor. „Micii actori”, Trupa „Floare Albastră”, Fanfara Gorbănești, Ansamblul „Floare Albastră”, meșteri populari care continuă meștesugurile țesutului, cusutului, împletitului, torsului și depănatului, dansatori și soliști vocali, recitatori, dar și câțiva crescători de animale, ne-au transpus parcă într-o altă dimensiune a timpului. Invitații speciali ai Centrului: ,,10 pentru folclor” Suceava, scriitori – membri ai Uniunii Scriitorilor, soliști colaboratori, au adus un plus de valoare activității. Șezătoarea s-a bucurat de un număr destul de mare de spectatori care la final s-au prins în joc. La final gazdele au fost servit participanții de gazde cu plăcinte, colaci și mere.
„Șezătorile iernii” au continuat în aceeași notă de reînviere a tradițiilor de odinioară la Vorona. Liceul Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost gazda unor momente de excepție pregătite de cadrele didactice coordonate de Domnul Director Sergiu Dascălu.
Ansamblul folcloric ,,Codrulețul” a scris o poveste actuală a tinerilor care aleg să plece din sat, iar părinții luptă pe orice cale să-i aducă înapoi, argumentând cu motive bine întemeiate cum ar fi: mâncarea sănătoasă gătită după spusele bătrânilor, fetele frumoase și gospodine crescute cu principii sănătoase și frică de Dumnezeu, horile și jocurile satului unde lumea se adună și se bucură de muzică și voie bună, atmosfera trăită în armonie de săteni, pădurile și peisajul desprins din tablouri. Povestea a fost pusă în scenă de către membrii Ansamblului ,,Codrulețul”, la care s-au alăturat meșteri populari vestiți care au ținut să explice tinerilor și tuturor celor prezenți cum se lucrează produse din piei de oaie, coșuri de nuiele, cum se nividește, țese, coase. Un grup de elevi îndrumați de un cadru didactic au descris și demonstrat cum se fac plăcintele poale-n brâu și alivencile. Momentul a fost binecuvântat de un preot din sat care a sfințit icoanele pictate de către un alt grup de elevi din cadrul Liceului Tehnologic ,,Ștefan cel Mare și Sfânt” și care au fost dăruite apoi reprezentanților de seamă ce și-au adus aportul la organizarea acestei activități. Un plus de experiență au adus și invitații Centrului: ,,10 pentru folclor” Suceava, care au ținut să sublinieze importanța păstrării tradițiilor și folclorului românesc.
Finalul poveștii a fost unul fericit, povestea încheindu-se cu întoarcerea fiului la vatră și căsătoria cu o fată din sat, prezentându-se astfel obiceiul de nuntă tradițională cu vornic, cu gătitul miresei, jucatul zestrei, închinatul darului și hora gospodarilor. Tradițiile merg mai departe.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025

Publicat

Publicitate

Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:

  • Cine va beneficia – Nu s-a decis până la ce nivel al pensiei se va acorda acest sprijin.
  • Cum va fi distribuit – Nu se știe dacă banii vor fi plătiți într-o singură tranșă sau în mai multe (ex. două sau trei tranșe).
  • Metoda exactă de alocare – Nu există încă un plan detaliat despre modul în care se va împărți suma alocată.

Detaliile specifice, precum pragul maxim al pensiei pentru eligibilitate și modalitatea de plată, urmează să fie stabilite de către Ministerul Muncii după aprobarea bugetului.

 

Măsurile care urmează să fie luate

  • Ministerul Muncii trebuie să facă o analiză și să vină cu propuneri concrete.
  • După această analiză, se va decide în cadrul Coaliției de guvernare care sunt criteriile exacte și modalitatea de plată.
  • Se estimează că aceste detalii vor fi clarificate în una-două săptămâni după aprobarea bugetului.

Declarația ministrului Finanțelor

Până în momentul de față, avem o anvelopă aprobată (2 miliarde de lei, n.r.). Din câte știu, nu a existat nicio discuție concretă cu privire la modul de alocare, modul de împărțire și la nivelul pensiei până la care se va aloca un sprijin anual one-off pentru cei cu pensii mici.

Trebuie să așteptăm ca Ministerul Muncii să înceapă această analiză și să putem analiza variantele. Eu nu am văzut nici măcar un material de lucru. Cu siguranță, după aprobarea bugetului, în cel mai scurt timp, Ministerul Muncii va pregăti pentru Coaliție câteva alternative și se vor lua decizii acolo” a precizat ministrul Finanțelor.

Publicitate

El a explicat, de asemenea, că nu există nicio discuție concretă nici cu privire la modalitatea de plată, respectiv dacă se va plăti o dată sau se va plăti în două sau trei tranșe, și nici cu privire la pensia maximă până la care se va acorda acest ajutor.

”Rugămintea mea este să așteptăm o săptămână, două săptămâni. În această perioadă, după aprobarea bugetului, cu siguranță Ministerul Muncii va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret pentru Coaliție”, a mai spus Tanczos Barna.

Conform unor surse guvernamentale citate de economedia.ro, se ia în considerare ca acest ajutor să fie acordat pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Totuși, aceste detalii nu au fost încă finalizate și vor fi clarificate în perioada următoare

Citeste mai mult

Eveniment

Ajutorul financiar pentru pensionarii cu venituri mici a fost aprobat. Până la ce nivel al pensiei se va acorda

Publicat

Publicitate

Guvernul României a alocat 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor financiar one-off (plată unică) destinat pensionarilor cu venituri mici, scrie alba24.ro.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, explică faptul că Guvernul a alocat deja un buget de 2 miliarde de lei pentru un ajutor one-off (adică o plată unică) destinat pensionarilor cu pensii mici. Totuși, deocamdată nu s-a stabilit clar:

Cine va beneficia – Nu s-a decis până la ce nivel al pensiei se va acorda acest sprijin.

Cum va fi distribuit

Nu se știe dacă banii vor fi plătiți într-o singură tranșă sau în mai multe (ex. două sau trei tranșe).

Metoda exactă de alocare – Nu există încă un plan detaliat despre modul în care se va împărți suma alocată.
Detaliile specifice, precum pragul maxim al pensiei pentru eligibilitate și modalitatea de plată, urmează să fie stabilite de către Ministerul Muncii după aprobarea bugetului.

Publicitate

Astfel, ajutorul financiar pentru pensionari este aprobat în principiu, dar încă nu s-a decis clar cine îl primește, cât primește și cum va fi plătit. Ministerul Muncii trebuie să finalizeze aceste detalii în perioada următoare.

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Liviu Șoptelea. Despre Bienala de pictură și grafică „Ștefan Luchian” 2025

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Liviu Șoptelea, pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, filiala Iași, și inițiatorul Bienalei de pictură și grafică „Ștefan Luchian” Botoșani, care în acest an a ajuns la a II-a ediție.
Liviu Șoptelea a vorbit despre această manifestare care a adunat în acest an peste 100 de lucrări din pictură și grafică, de la artiști din România dar și din străinătate, și care, pentru prima dată, a reușit să ofere și câte un premiu în bani la fiecare categorie.
Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Educație

Gramatica, studiată și la liceu. Clase cu profil intensiv și la alte discipline. Noutăți pentru elevi, pregătite de minister

Publicat

Publicitate

Noutăți pentru elevii de liceu. Gramatica va fi introdusă la clasele a IX-a și a X-a „în unități de învățare”, la limba română. Pe lângă clasele intensive limbă modernă sau informatică, vor apărea și cele cu studiu intensiv la alte discipline, scrie alba24.ro.

Modificările au fost anunțate în contextul punerii în dezbatere publică a noilor planuri-cadru, de către ministerul Educației și Cercetării (MEC).

„Limba și literatura română: Va include explicit și unități de învățare pentru gramatică, în principal în clasele a IX-a și a X-a, pentru a asigura continuitatea și completarea studiului prin programele școlare de gimnaziu”, se arată în planurile-cadru.

Ideea ca gramatica să fie reintrodusă la liceu era lansată chiar în iulie 2022 de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Clase cu studiu intensive pe diferite discipline

Alte planuri la minister privesc posibilitatea de a studia intensiv la liceu și alte discipline, în afara de informatică sau limba modernă.

Publicitate

„Dacă până acum aveam doar clase de intensiv limbă modernă sau informatică, prin flexibilizarea curriculumului de specialitate pot apărea clase cu studiu intensiv pe diferite discipline. Ne referim aici la cele patru specializări din filiera teoretică”, a declarat Gabriel Vrînceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum, potrivit edupedu.ro.

„Flexibilizarea CS-ului, a curriculumului de specialitate, presupune o zonă în care o parte a bugetului de ore să fie la dispoziția școlii. Aceasta ce înseamnă? Dacă până acum aveam doar clase de intensiv limbă modernă sau informatică, prin această flexibilizare pot apărea clase care să sugereze un studiu intensiv pe diferite discipline, ne referim aici la filiera teoretică, la cele patru specializări din filiera teoretică”, a precizat Vrînceanu.

Acesta spune că la filiera teoretică profil umanist, ”disciplinele se vor duce către cele 2 arii care sunt caracteristice acestui profil umanism, adică limbă și comunicare, respectiv om și societate, față de curriculum diferențiat care ducea orele și către alte discipline”.

Elevii care au început clasa a VIII-a în 2024 ar ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe. Lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending