Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Sesiuni de prim ajutor dedicate jandarmilor

Publicat

Publicitate

Acordarea primului ajutor este foarte importantă și poate face diferența dintre viață și moarte. De aceea, orice persoană care ajunge la locul unui eveniment poate ajuta victimele, dacă are cunoștințele necesare.

Pentru a veni în sprijinul polițiștilor și al jandarmilor, care uneori ajung primii la o situație de urgență, la nivel național, se derulează sesiuni de pregătire a personalului în acordarea primului ajutor de bază.

În ultimele două zile, 16 dintre jandarmii botoșăneni au participat la activitățile de instruire, susținute de coordonatorul SMURD și un paramedic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Publicitate

Acestea au constat, atât în pregătire teoretică, cât și practică, fiind exersate manevrele de resuscitare în caz de stop cardio-respirator sau cele specifice dezobstrucției căilor respiratorii.

Paramedicii le-au explicat că atunci când o persoană se îneacă cu alimente nu mai poate respira și nici vorbi, deci nu poate cere ajutorul, iar cei din jur trebuie să reacționeze imediat. Pentru exemplificarea pașilor ce trebuie urmați în astfel de situații, coordonatorul SMURD a folosit manechine, astfel încât fiecare jandarm participant să aibă ocazia de a se antrena în condiții cât mai apropiate de realitate.

Principalul obiectiv al acțiunilor este acela de a dobândi deprinderile minime necesare pentru aplicarea diferitelor tehnici și manevre de acordare a primului ajutor, fără echipamente speciale.

Publicitate

Activitățile fac parte dintr-un plan de măsuri privind pregătirea personalului Ministerului Afacerilor Interne, beneficiari fiind polițiștii și jandarmii.

Acesta este începutul unei ample activități de instruire la care vor participa toți angajații Inspectoratelor de Poliție și Jandarmi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O tânără din Hilișeu Horia parcă a intrat în pământ! Dacă o vedeți, sunați la 112. O caută familia

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 31 de ani, din satul și comuna Hilișeu Horia, care a părăsit domiciliul la data de 15 mai a.c., iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Furtună Ana Maria are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 63 de kg, păr roșcat lung, ochi căprui.

Vestimentație la momentul plecării: pantaloni tip blue jeans de culoare albastră și o bluză gri.

Publicitate

„Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, au transmis polițiștii botoșăneni.

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Expoziţia „Arta – expresia sufletului”, vernisată la Muzeul de Etnografie Botoşani. Au expus elevii de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”

Publicat

Publicitate

Arta este în esență cea mai profundă expresie a creativității umane. Prin modul său de manifestare, poate fi considerată o formă de cunoaștere.

Astfel, obiectivul fiecărui dascăl fiind descoperirea unor noi metode de a călăuzi drumul către cunoaştere, arta oferă o nouă abordare a problemei. Artele vizuale (pictura, sculptura, gravura şi desenul) devin un instrument important de acordare a propriului eu creator la pulsul lumii contemporane, o descoperire a firescului ascuns în cuvinte sau culoare.

Primele cuvinte ale copiilor au fost culorile. Fiecare sugerând o stare de spirit, o dorinţă, o idee, o nevoie inconştientă de a se exprima şi de a se defini în raport cu sine şi cu universul care, la vârsta dintâi, îi domină prin forme şi valori necunoscute. Învaţă să citească imagini. O întreagă poveste poate fi descifrată doar prin culorile care redau întâmplări, personaje, decoruri.

Publicitate

Mai târziu, relaţia inocentă dintre culoare şi copil se deteriorează, prin impunerea unor reguli care adultului i se par fireşti, dar care tulbură echilibrul fragil al lumii interioare a copilului.

De aceea, există proiecte educaţionale care vin în sprijinul ideii că elevul are propria putere de a transfigura realitatea, filtrând-o prin prisma propriei sensibilităţi, prismă care reflectă culorile prin cuvinte sau cuvintele prin culori. Sunt proiecte ale căror obiective urmăresc ca elevul să îşi dezvolte imaginaţia şi puterea de creaţie, să dezvolte un limbaj artistic adecvat fiecărei teme vizate, să îşi descopere noi valenţe creative, să se autoevalueze, manifestând spirit critic, interes şi atitudine obiectivă, în raport cu evaluarea celorlalţi participanţi la proiect şi cu evaluarea juriului şi, în primul rând, să se elibereze de reguli şi norme impuse de modele, dezvoltându-şi un stil propriu de creaţie şi de exprimare artistică.

Un astfel de proiect a fost expoziţia „Arta – expresia sufletului”, al cărei vernisaj a avut loc vineri, 17 mai 2024, la ora 14.00, la Muzeul de Etnografie Botoşani. Au expus elevii claselor de gimnaziu de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, coordonaţi de profesorii Diana şi Andrei Alupoaie. 

Publicitate

La vernisaj au participat elevi, părinţi, cadre didactice, care au putut admira compoziţii plastice cu personaje, în culori vii, compoziţii grafice, naturi statice , lucrări de modelaj cu personaje, reliefuri decorative și figurative și studiu după natură.

Gazda vernisajului, doamna curator Laura Tocariu a vorbit despre farmecul lucrărilor, importanţa unui astfel de demers, care încurajează creativitatea şi dezvoltă încrederea în sine a artistului în devenire şi a invitat publicul să se bucure de lucrările expuse.

„A fost un exerciţiu foarte bun pentru ei, au învăţat ce presupune panotarea unei expoziţii, lucrările fiind doar de la clasele de gimnaziu.  Am ales titlul „Arta – expresia sufletului”, întrucât nu am vrut să limităm creativitatea prin alegerea unei singure teme, aici intrând o gamă larga de teme, tocmai pentru a-i lăsa liberi în exprimarea artistică. Ne dorim să repetăm experienţa, prin organizarea altor ediţii ale acestei expoziţii”, a declarat profesor Andrei Alupoaie.

Publicitate

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 17 – 27 mai 2024.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

(P) Cel mai mare program de investiții în educație în administrația lui Cosmin Andrei: 50 de milioane de euro în 3 ani și jumătate

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că peste 25% din fondurile pentru investiții atrase de administrația locală în ultimii 3 ani și jumătate sunt pentru educație, respectiv reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, construcția de școli, grădinițe și creșe.

Am promis în 2020 programul EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE. M-am ținut de cuvânt și am alocat în ultimii trei ani și jumătate peste 50 de milioane de euro, 25% din totalul investițiilor atrase pentru dezvoltarea orașului. Sunt 25 de unități școlare, la 17 au început lucrările de reabilitare, la 8 sunt proiecte aprobate și urmează reabilitarea. Sunt 2 creșe noi care se construiesc, la Pod de Piatră au început lucrările, urmează la ANL Șoseaua Iașului. Amândouă sunt creșe verzi, la standarde moderne, cu un consum redus de energie. Voi continua investițiile în educație și în următorul mandat pentru a reabilita și dota toate unitățile de învățământ din orașul nostru la cele mai înalte standarde europene”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Primarul Cosmin Andrei împreună cu echipa sa a reușit să câștige cel mai mare proiect cu finanțare europeană pentru dotarea tuturor școlilor din municipiul Botoșani. După ce sunt reabilitate unitățile de învățământ, vor începe programele de achiziții pentru mobilier școlar nou, echipamente didactice moderne, echipamente IT și pentru dotarea laboratoarelor de specialitate.

Publicitate

Sunt părinte și știu cât de important este pentru copiii noștri să aibă cele mai bune condiții la clasă, atât din punct de vedere al spațiilor din școli, cele mai bune condiții de igienă, curățenie, și confort, cât și al dotărilor de care dispun respectiv laboratoare dotate, table inteligente, echipamente IT noi. Ați fost alături de mine, v-am ascultat preocupările și am găsit soluții împreună. În ultimii ani am finalizat multe proiecte în municipiul Botoșani, dar cel mai important, care este în defășurare și va continua este programul de reabilitare și cel de dotare al școlilor din municipiu”, a precizat Cosmin Andrei.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. Un incendiu a izbucnit la subsol

Publicat

Publicitate

Panică, în această după-amiază, pe scara unui bloc de pe Aleea Arcului din municipiul Botoșani, după ce la subsol a izbucnit un incendiu.

Locatarii au simțit miros de fum și de plastic încins și au sunat după ajutor, la 112.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Publicitate

Când au ajuns echipajele de salvatori, ardeau două prize, mai multe cabluri electrice, un transformator electric și o baterie de 12 Volți, cu degajări mari de fum.

Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au folosit și un ventilator pentru evacuarea fumului din interiorul scării de bloc.

Nu s-a impus evacuarea locatarilor.

Publicitate

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

❗️ATENTIE❗️

✔️ Nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

Publicitate

✔️ Nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher;
✔️ Nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

✔️ Nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;

✔️ Verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending