Connect with us

Eveniment

FOTO: Șapte absolvenți ai Academiei de Poliție „A.I. Cuza” au intrat în echipa Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Începând cu luna iulie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani și-a mărit echipa cu  șapte absolvenți ai Academiei de Poliție ”A.I. Cuza”, din București. 

 

Tinerii ofițeri au fost repartizați în ordinea mediilor de absolvire pe locurile vacante existente la nivelul unității, respectiv la Poliția Orașului Ștefănești, Poliția Municipiului Dorohoi, Poliția Municipiului Botoșani, Serviciul Rutier, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Biroul Juridic.

 

Cinci dintre ofițeri au urmat cursurile universitare de licență ale Academiei de Poliție ”A.I. Cuza”, iar doi dintre aceștia au urmat programul de studii universitare de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție, la aceeași instituție de învățământ.

 

Publicitate

Pentru o perioadă, ofițerii de poliție debutanți se vor afla sub îndrumarea unui tutore, pentru a se familiariza cu specificul activității pe care urmează să o desfășoare.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

World Vision România: Unu din patru copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina

Publicat

Publicitate

World Vision România lansează campania ‘Hrănește-le foamea de carte’ pentru copiii din medii vulnerabile

București, 30 aprilie. În cazul unuia din patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc. Totodată, din lipsa banilor, părinții nu își permit să îi țină la școală.

Mai mult, două treimi dintre cadrele didactice care predau în învățământul simultan (65%) consideră că sărăcia gospodăriilor de proveniență este principala barieră în calea performanței școlare a elevilor din învățământul simultan.

Campania ‘Hrănește-le foamea de carte’ pentru copiii din medii vulnerabile

Pentru copiii din medii vulnerabile, foamea nu se vede, foamea se simte, uneori în stomac, alteori în minte. Astfel, Fundația World Vision România lansează campania ‘Hrănește-le foamea de carte’, pentru programul Pâine și Mâine prin care copiii din clasele primare primesc o masă caldă la prânz și două ore de ajutor la teme.

În 2025, 152 de copii pot beneficia de acest sprijin cu ajutorul contribuabililor care aleg să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit. Procesul este simplu, complet digitalizat și durează doar un minut. Formularul poate fi completat online aici: https://bit.ly/3CKNIrE. În contextul în care doar o treime dintre români redirecționează acest procent, implicarea fiecăruia poate face o diferență majoră în viața unui copil de la sat.

Publicitate

În cadrul programului ‘Pâine și Mâine’, Fundația World Vision România oferă o masă caldă zilnică pentru peste 1000 de copii din mediul rural, din județele Botoșani, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Iași, Olt, Teleorman, Mehedinți, Vâlcea și Vaslui. Copiii primesc și ajutor două ore la teme și desfășoară activități de educație remedială sub îndrumarea a 98 cadre didactice. La nivelul anului 2024, prin programul ‘Pâine și mâine’, au fost oferite 204.000 porții de masă caldă copiilor în cadrul programului de after-school și Școală de Vară.

Învățământul simultan, noua abordare a programului Pâine și Mâine

La finalul anului 2024, World Vision România a lansat noua abordare a programului ‘Pâine și Mâine’, dedicat în noul an școlar exclusiv elevilor ce studiază în regim simultan.

Pentru aproape o treime dintre cadrele didactice din învățământul simultan perspectiva generală asupra avantajelor oferite de învățământul simultan copiilor este cea de servicii minimale educaționale: copiii pot interacționa cu alți copii și au posibilitatea de a acumula câteva informații. 65% dintre cadrele didactice consideră că învățământul simultan este benefic pentru că le oferă totuși o șansă (singura în fapt) de a avea acces la educație copiilor din zonele afectate de depopulare severă, în condițiile lipsei facilităților de transport.

‘Își împart câte trei frați aceeași pereche de ghete ca să vină la școală când plouă, că restul au doar papuci, îi vezi cu hăinuțele rupte, cu mâinile și năsucurile murdare. Mi-e milă de ei să-i văd cum vin înghețați de frig, să îi știu cu stomacurile goale, unii dintre ei și cu vreo vânătaie de la vreun părinte alcoolic. Cum să îl cert că nu și-a făcut temele când el n-are nici masă ca lumea acasă pe care să scrie? Cum să vreau să aibă caiete curate când el nici creion nu are sau pix? El vine micuțul de drag la școală, că speră să-i fie mai bine în viață și să scape de sărăcia din casa de acum. Dar pentru cei mai mulți visul acesta este rapid spulberat.’ (învățătoare, învățământ simultan)

Rezultatele care se opun greutăților din mediul rural

Peste 50% dintre școlile din programul ‘Pâine și mâine’ raportează o prezență a copiilor de 99% la școală, astfel copiii din comunitățile rurale își doresc să meargă la școală, chiar dacă au nenumărate dificultăți. Atât masa caldă, cât și orele remediale îi ajută foarte mult în prevenirea abandonului școlar, profesorii raportând o creștere semnificativă a prezenței copiilor la școală (cu mai mult de 40%).

De asemenea, rezultatele școlare ale copiilor din program s-au îmbunătățit pentru cel puțin 70% dintre copii: 82% dintre elevi și-au îmbunătățit rezultatele la limba română, iar 85% dintre copii și-au îmbunătățit rezultatele la matematică. Astfel, programul ‘Pâine și mâine’ are un impact semnificativ asupra celor 1.030 de elevi de școală primară din 12 județe ale țării.

Andra vrea să devină învățătoare, iar Ana-Maria, polițistă

Andra și Ana-Maria învață la o școală dintr-un sat din județul Dolj. În școala lor, elevii învață în sistem simultan, ceea ce înseamnă că un singur cadru didactic desfășoară orele cu mai multe clase deodată, în aceeași încăpere. Pășim ușor în sala de clasă și vedem exact cum decurge ora – în partea stângă, clasa pregătitoare și clasa întâi lucrează împreună la ora de dezvoltare personală; pe mijloc sunt elevii de clasa a doua, care scriu de zor pe portative la ora de muzică; iar în dreapta, elevii de clasa a treia și a patra au ora de educație civică. În tot acest timp, doamna învățătoare jonglează cu materii, fișe de lucru și mânuțe ridicate.

Andra și Ana-Maria își iau un pic privirea din manualul de educație civică și ne spun despre visurile lor: Andra își dorește să devină învățătoare, iar Ana Maria polițistă. Tot ele ne fac semn către o băncuță mai îndepărtată, unde fratele lor mai mic, Valentin, colorează concentrat un greiere și o furnică. Acasă mai au o soră mai mare, una mai mică și încă un frate sau o soră pe drum.

În ultimul an școlar, copiii au făcut parte din programul Pâine și Mâine. Prin program, elevii beneficiază de două ore suplimentare la școală, în care primesc ajutor la teme și șansa de a recupera lacunele de la clasă. În cele două ore, clasa cu cele 5 stadii de învățare, se împarte la două cadre didactice, astfel că cei mici pot aprofunda un pic mai bine materia, iar doamnele învățătoare pot acorda mai multă atenție fiecărui elev în parte.

Dar partea preferată a copiilor nu este aceasta, ci masa caldă pe care o primesc zilnic, tot prin intermediul programului. Pentru mulți copii din mediul rural, masa primită la școală este singura masă din zi.

Vrem să continuăm să le oferim o masă caldă în fiecare zi și ajutor la teme

Ce este 3,5% și cum funcționează

Orice ajutor poate face o diferență imensă, iar educația este singură șansă pe care o au pentru a-și construi un viitor un pic mai blând. În această perioadă, se poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, formularul poate fi completat direct aici.Durează doar 1 minut completarea formularului, durează o viață ajutorul dat.

Orice cetățean român cu venituri declarate plătește la stat un impozit pe venit. Din acest impozit, cetățenii pot redirecționa 3,5% către o fundație/organizație neguvernamentală (ONG) în misiunea căreia cred. Neredirecționat, acest procent va ajunge la stat, unde nu există o vizibilitate asupra modului în care banii vor fi cheltuiți.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. Detalii la www.woldvision.ro și http://fb.com/WorldVisionRomania

Rucsandra Topoloiu
Specialist PR
Departament Comunicare&Advocacy
World Vision Romania / National Office

Citeste mai mult

Eveniment

RCA se schimbă: Apare CAZIERUL AUTO pentru mașinile din România

Publicat

Publicitate

Un proiect de lege prevede introducerea cazierului auto, odată cu modificarea reglementărilor RCA. Măsura se adresează șoferilor implicați în incidente rutiere, relatează alba24.ro.

La baza de date RCA administrată de Biroul Asigurătorilor de Vehicule, va avea acces Poliția Rutieră, Registrul Auto Român și societățile de asigurare. Aici vor putea fi identificați proprietarii de vehicule implicate în accidente rutiere.

Istoricul mașinii va putea fi urmărit și se va putea obține acces la un tip de ”cazier” sau ”certificat de daunalitate”.

Se va putea verifica dacă vehiculele implicate în accidente rutiere au fost reparate în service-uri autorizate și RAR va putea monitoriza situația printr-o nouă inspecție tehnică periodică.

Odată cu implementarea cazierului auto, istoricul mașinii va fi mult mai precis. Astfel, şoferii care au cauzat multe accidente vor plăti asigurări mult mai mari, potrivit antena3.ro.

Plata RCA în rate

Propunerile privind modificările legislației RCA aparțin ASF și sunt la un proiect de lege aflat la Camera Deputaților

Publicitate

Odată cu interconectarea bazei de date RCA, vor putea fi identificate în trafic vehiculele care circulă fără asigurare obligatorie, pe lângă rovinietă.

Vicepreședintele ASF, Adrian Mititelu, a precizat pentru profit.ro că una dintre propuneri ca plata RCA în rate să devină obligatorie, nu doar opțională și să se facă prin decontare directă (direct debit).

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Restricții de circulație pe o stradă din municipiul Botoșani, în vederea finalizării lucrărilor de asfaltare

Publicat

Publicitate

Circulația rutieră va fi restricționată pe o porțiune de drum din strada Bucovina, în vederea finalizării lucrărilor de asfaltare.
În cursul zilei de vineri, 2 mai 2025, în intervalul orar 08:00 – 22.00, porțiunea de drum cuprinsă între intersecțiile cu străzile Viilor și Nicolae Iorga până la intrarea în comuna Curtești va fi închisă traficului rutier, pentru ca utilajele să toarne stratul de uzură.
Intervențiile programate vor completa lucrările efectuate la partea de reabilitare trotuare, amenajare sistem colectare ape pluviale și strat de binder, turnat înainte de Sărbătorile Pascale.
Constructorul susține că circulația va putea fi reluată mai devreme, în funcție de cum vor decurge lucrările.

Citeste mai mult

Eveniment

Câte E-uri poate conține un grătar de 1 Mai. Valorile nutriționale pentru o porție de mici, muștar și pâine. Analiza InfoCons

Publicat

Publicitate

Se apropie Ziua de 1 Mai, zi în care românii obișnuiesc să sărbătorească această zi cu un grătar tradițional. ”Vedetele” unei mese la grătar de 1 Mai vor fi mici, pâine și muștar. Totuși, o astfel de masă poate conține până la 9 aditivi alimentari (E-uri), 46,2 grame de zahăr și 11,1 grame de sare.

InfoCons a realizat un studiu privind ingredientele și valorile nutriționale ale produselor specifice acestei zile: micii, muștarul și pâinea. În urma centralizării și analizării datelor, au rezultat următoarele informații:

Aditivi alimentari (E-uri), pe categorii de produse:

  • Mici: între 0 și 5 E-uri
  • Muștar: între 0 și 6 E-uri
  • Pâine: între 0 și 8 E-uri

Conținutul de zaharuri (la 100g de produs):

  • Mici: între 0 g și 3,2g zahăr
  • Muștar: între 0,9g și 34g zahăr
  • Pâine: între 0,18g și 9g zahăr

Conținutul de sare (la 100g de produs):

  • Mici: între 1,07g și 2,6g sare
  • Muștar: între 0,82g și 6,5g sare
  • Pâine: între 0,003g și 2g sa

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending