Connect with us

Eveniment

FOTO: „Să descoperim împreună robotica și programarea în Autocad”, schimb de experiență între elevii a două licee din Botoșani

Publicat

Publicitate

În învățământul modern, o mare importanță are câștigarea și dezvoltarea interesului elevilor pentru școală prin sporirea interesului practic și atractivității orelor cu ajutorul mijloacelor multimedia, a calculatorului și a noilor strategii didactice.

Cunoașterea și utilizarea calculatorului a devenit o condiție importantă a reușitei profesionale pentru viitorul absolvent de liceu. O mare atracție în informatică a devenit robotica, unul dintre cele mai dinamice domenii ale tehnologiei avansate. De asemeni, cunoașterea aplicației AutoCad este viitorul asigurat al oricărui inginer proiectant indiferent de domeniul în care profesează.

În acest sens colaborarea dintre Colegiul Național ”A. T. Laurian” și Liceul ” Dimitrie Negreanu” din Botoșani desfășurată în cadrul Proiectului educativ ”Prietenii calculatorului sunt prietenii mei” își propune să vină în sprijinul elevilor care sunt doritori de a învăța ceva nou, de a desfășura activități extrașcolare în domeniul roboticii și a aplicației Autocad. În luna noiembrie elevi ai clasei a XI-a C, specializarea tehnician proiectant CAD,  de la Liceul ”Dimitrie Negreanu” Botoșani, coordonați de profesorul Gabriela Ungureanu, au răspuns invitației Colegiului Național ” A.T. Laurian” din Botoșani, adresată cu prilejul Zilelor Liceului și au luat cunoștință cu un nou domeniu al informaticii și anume, robotica. Sub atenta îndrumare a profesorilor Mihaela Tunea și Mihaela Liliana Pricope, dar și a elevului Vlad Timotei din clasa a XII-a C, elevii de la Liceul ”Dimitrie Negreanu” au reușit să programeze traiectorii pentru roboței și să transmită semnale luminoase pe placuțe cu leduri. Elevii au fost impresionați de aspectele prezentate și, mai ales, de rezultatele obținute de ei în programarea roboțeilor.

În replică, un grup de elevi din clasa a XII A de la Colegiul Național ”A. T. Laurian” a acceptat invitația de a participa la o lecție demonstrativă despre utilizarea aplicației Autocad la Liceul ”Dimitrie Negreanu”. Activitatea a fost coordonată de profesorul Camelia Alexa și s-a desfășurat cu elevi din clasele a XI-a C și a XII-a C de la specializarea tehnician proiectant CAD. Astfel, elevii de la Liceul ”Dimitrie Negreanu” și-au demonstrat abilitățile de lucru cu aplicația Autocad, învățându-i pe elevii musafiri principalele comenzi pentru reprezentarea pieselor și cotarea lor, pentru proiectarea în 2D, respectiv 3D, și realizarea secțiunilor. Elevii de la Colegiul Național “A.T. Laurian” au apreciat activitatea la care au participat, au fost interesați de aspectele prezentate, au colaborat cu elevii gazdă, adresându-le întrebări despre comenzile Autocad de bază necesare pentru reprezentarea pieselor.

În urma schimbului de experiență cadrele didactice de specialitate au schimbat impresii și au împărtășit nevoile unei ulterioare colaborări pe subiectele tratate în activitate, deoarece schimbul de experiență a fost un real succes.

 

Publicitate

Profesor Ungureanu Gabriela – Liceul “Dimitrie Negreanu”, Botoșani

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Poale-n brâu și alivenci preparate în Botoșani și vândute la Târgul de Florii, organizat în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Publicat

Publicitate

Producători și procesatori care dețin atestate de produse tradiționale și produse obținute conform unei rețete consacrate, montane sau sunt înregistrați pe sisteme de calitate europene vor participa, începând de joi, 10 aprilie, până sâmbătă, 12 aprilie, la Târgul de Florii, care se va desfășura în curtea MADR.

Evenimentul este organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

‘Târgul de Florii este mai mult decât un eveniment dedicat produselor tradiționale – este o celebrare a muncii și pasiunii producătorilor români care duc mai departe gustul autentic al României. Prin astfel de inițiative, ne dorim să aducem mai aproape de consumatori produsele locale, obținute cu grijă, respectând rețete moștenite și standarde de calitate europene. Invit toți bucureștenii să viziteze târgul și să susțină producătorii români, alegând cu încredere produse românești!’, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, citat într-un comunicat al ministerului.

Potrivit MADR, produsele care aplică politica de calitate europeană constituie o veritabilă carte de vizită pentru România, fiind promovate de producători din județele Alba, Argeș, Brăila, Buzău, Botoșani, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Mureș, Sibiu, Suceava, Vrancea și din municipiul București.

Printre exemplele relevante se numără Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată, apreciat pentru calitatea sa și pentru faptul că este un produs sănătos, fără adaos de zahăr, fără E-uri, conservanți sau aditivi, care a sărbătorit, pe 8 aprilie 2025, 14 ani de la recunoașterea primului sistem de calitate pentru România, se mai arată în comunicat. De asemenea, Telemeaua de Sibiu – Indicație Geografică Protejată este un produs tradițional realizat de membrii Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, care valorifică tradiția spațiului mioritic.

Vizitatorii târgului vor mai putea descoperi cașul afumat din Bucegi – produs tradițional obținut de membrii Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, iaurtul de oaie de Câlnic, din județul Alba, de la Ferma Bârsana, alături de alte sortimente de produse lactate din lapte de vacă sau oaie sau țuica Sordony de Horezu, din Pojogi-Cerna, comuna Stroești, județul Vâlcea, băutură spirtoasă pentru care România a depus documentația în vederea înregistrării ca Indicație Geografică în anul 2024.

Publicitate

Târgul oferă variante atât pentru cei care țin post, cât și pentru cei care doresc produse ‘de dulce’: legume și fructe proaspete, precum usturoi și ceapă (Buzău), mere și pere (Dâmbovița), miez de nucă și prune afumate sau deshidratate (Vizantea Livezi, Vrancea), produse procesate – gemuri, dulcețuri, zacuscă (cu vinete, ardei, hribi), tocănițe, siropuri și sucuri (Argeș, Caraș-Severin, Suceava), miere și produse apicole – miere de salcâm, rapiță, polifloră, polen, propolis – de la producători din Buzău, Suceava, Argeș și Sibiu, preparate din carne – produse fierte sau afumate din carne de vită, porc și oaie (Brăila, Brașov, Covasna, Sibiu), produse atestate tradițional sub brandul ‘Meșteșugari de Gusturi’: mușchi file de porc, ceafă de porc afumată, piept de porc, slănină, cârnați țărănești, caltaboș, tobă, drob, lebăr – toate fără aditivi și obținute cu condimente naturale, produse de la Măcelăria Kovacs, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, preparate premium din carne, inclusiv carne de vită Angus, de la Asociația Composesorală Tercs Ineu (comuna Cârța, Harghita), realizate exclusiv din ingrediente locale.

De la târg nu vor lipsi nici produsele lactate precum brânzeturi și produse din lapte de vacă, oaie sau capră (Ferma Istrate, Fundata), Sibiu (Sadu), Dâmbovița (Voinești), Olt (Icoana), Suceava (Pojorâta, Moldovița), produse de panificație și patiserie – pâine de casă cu cartofi (Mureș), cozonaci domnești, poale-n brâu, alivenci (Botoșani), prăjituri fără zahăr și ciocolată cu diverse umpluturi, pește și preparate din pește, produse tradițional sub marca ‘Victorița Pescărița’ – scrumbie marinată, zacuscă cu pește, salată de icre de crap și știucă, păstrăv, sturion, crap, somn, midii și rapane – preparate calde cu mămăliguță și mujdei, specialități din păstrăv de la producători din Bușteni și Valea Doftanei: păstrăv jăruit, tocană de păstrăv cu legume, păstrăv în zamă de roșii – toate din pește crescut natural, în apele râului Zamora.

Vinurile românești vor fi prezentate prin soiuri variate de Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Târgul de Florii din curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este deschis între 10 și 12 aprilie 2025, în intervalul 9:00 – 19:00.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Polițiștii rutieri, prezenți zilnic în trafic cu radarele din dotare. ROADPOL – SPEED – Săptămână dedicată combaterii vitezei excesive în trafic

Publicat

Publicitate

În perioada 7 – 13 aprilie 2025, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Poliției Române, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, împreună cu celelalte subunități de profil, acționează pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, în special a celor produse pe fondul vitezei excesive.

Activitățile sunt desfășurate conform Programului Operațiunilor Europene 2025 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), iar scopul acestor este prevenirea accidentelor rutiere generate de viteza excesivă sau neadaptată și creșterea siguranței pe drumurile publice din județ.

Astfel, polițiștii rutieri vor acționa zilnic, folosind aparatele radar din dotare.

De asemenea, astăzi, 9 aprilie, va avea loc SPEED MARATHON, o acțiune-maraton desfășurată timp de 24 de ore, la nivelul județului.

În cadrul acesteia, controalele privind respectarea vitezei legale vor fi intensificate, în special pe drumurile cu risc ridicat de accidente.

Prima victimă, la Vorona.  Conducătorul auto, un tanar de 24 de ani, a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de peste 2.000 de lei, iar permisul de conducere i-s fost reținut pentru 120 de zile.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din Buimăceni, comuna Albești

Publicat

Publicitate

O grenadă de mână defensivă a fost descoperită, seara trecută, într-o gospodărie din localitatea Buimăceni, în timpul executării unor lucrări pentru rețeaua de aducțiune a apei.

Proprietarul a anunțat imediat autoritățile, iar echipa pirotehnică a ISU Botoșani a intervenit de urgență. Pirotehnicienii au constatat faptul că grenada de mână defensivă, rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, reprezenta un real pericol, putând exploda la cel mai mic impact mecanic.

Muniția a fost ridicată în siguranță și transportată la poligonul militar de la Copălău, unde va fi distrusă într-un cadru controlat.

Reamintim populației:

În cazul în care descoperiți obiecte ce pot fi muniție neexplodată:

– nu le atingeți, mișcați sau loviți;

Publicitate

– nu încercați să le demontați;

– nu le transportați și nu le introduceți în locuințe;

– anunțați imediat autoritățile apelând 112.

Citeste mai mult

Administratie

„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani a cheltuit aproximativ 55.000 de euro pe laptopuri și abonamente de internet pentru consilierii județeni. Majoritatea acestora nu au fost utilizate la nicio ședință de aleși, mulți dintre ei antreprenori care nu aveau nevoie de astfel de dispozitive, scrie ADEVĂRUL.

Consiliul Județean (CJ) Botoșani practică o adevărată „laptopiadă” de aproximativ patru ani. Sau pentru a explica mai bine fenomenul putem preciza că din 2021 până în luna martie a anului 2025, CJ a cheltuit în jur de 55 de mii de euro pentru laptopuri și abonamente de trafic de date mobile. Laptopurile, dotate cu abonamentul de internet aferent sunt destinate consilierilor județeni. Culmea, o parte a acestora sunt oameni de afaceri sau persoane care își permit lejer propriul laptop. Ca să nu mai vorbim de faptul că la ședințele de Consiliul Județean, mare parte dintre laptopurile cumpărate de instituție, nu au fost utilizate niciodată.

Laptopurile din vremea pandemiei

Povestea laptopurilor de la Consiliul Județean începe în primăvara anului 2021. Mai precis, la începutul lunii martie, a acelui an, conducerea Consiliului Județean a decis să contracteze 33 de abonamente de internet cu trafic de date mobile, pachet care includea modem, dar și un laptop. Abonamentele erau valabile pentru 24 de luni și au costat aproximativ 30.000 de euro. Întregul pachet digital a fost oferit consilierilor județeni pentru a-l folosi la ședințele lunare. Șefii de la Consiliul Județean au motivat investiția prin faptul că ordinea de zi și toate materialele necesare consilierilor județeni, la ședințe, va fi trimisă în format electronic. „Consilierii judeţeni primesc tot ce înseamnă material pentru şedinţele de consiliu în format electronic. Practic, noi nu mai punem la dispoziţia consilierilor toate materialele în format letric”, preciza Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, în anul 2021.

Mai mult decât atât, laptopurile ar fi fost utile, fiind vreme de pandemie, pentru ședințe on-line, fiindcă pachetul conținea un soft pentru organizarea de ședințe în sistem de audioconferință. Consilierii județeni au primit însă laptopurile după ridicarea restricțiilor, când efectiv se putea întâlni în format fizic. Adică, erau inutile din acest punct de vedere. Investiția a stârnit stupoare în rândul multor aleși județeni. Și asta în condițiile în care o bună parte dintre aceștia erau oameni de afaceri, manageri în cadrul unor mari companii și chiar antreprenori în domeniul IT. „Cred eu că toţi consilierii judeţeni îşi permit un laptop sau orice dispozitiv pentru conectare”, spunea în 2021, consilierul județean Viorel Iliuţă. „Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? Nu!”, adăuga un alt consilier județean, care, la acea vreme avea o firmă în domeniul IT.

S-a schimbat conducerea Consiliului Județean, s-au schimbat și laptopurile

Publicitate

Au trecut patru ani de la investiția cu pricina. S-a schimbat și conducerea Consiliului Județean. În locul social-democratei Doina Federovici la șefia județului a venit liberalul Valeriu Iftime. Povestea cu laptopurile în schimb s-a repetat. Mai precis, în luna martie, au fost primite alte laptopuri, în locul celor de acum patru ani, cu tot cu cele peste 30 de abonamente și modemuri.

Toată povestea a costat aproximativ 25.000 de euro. Noua conducere a Consiliului Județean a motivat spunând că de fapt s-a prelungit contractul deja existent pentru cele 32 de abonamente la internet cu trafic de date mobile, ale consilierilor județeni. Iar laptopurile noi au venit și ele la pachet. „S-a reînoit contracul pentru internet și s-au încheiat pentru consilierii județeni 30 și ceva de contracte. Au venit la pachet alte laptopuri”, precizează vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Bursuc. La fel, nu se știe ce vor face cu respectivele abonamente.

„Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri”

Nici laptopurile noi, nici cele vechi, în majoritate, nu au fost utilizate de consilierii județeni la ședințe. Șefii de la Consiliul Județean spun că cele vechi au fost date funcționarilor instituției. La fel și dintre cele noi, care nu vor fi dorite de consilierii județeni, vor ajunge tot la angajații Consiliului Județean. „Cele vechi s-au dat către funcționarii noștri din Consiliul Județean. Acuma s-a încheiat alt contract și am avut posibilitatea ca pe astea sau o parte din cele noi, să le dăm funcționarilor noștri”, adaugă vicepreședintele Bursuc.

Sursa: ADEVĂRUL

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment6 minute ago

Poale-n brâu și alivenci preparate în Botoșani și vândute la Târgul de Florii, organizat în curtea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Eveniment52 de minute ago

Atenție, șoferi! Polițiștii rutieri, prezenți zilnic în trafic cu radarele din dotare. ROADPOL – SPEED – Săptămână dedicată combaterii vitezei excesive în trafic

Eveniment55 de minute ago

FOTO: Grenadă descoperită în gospodăria unui localnic din Buimăceni, comuna Albești

Administratieo oră ago

„Laptopiada” din județul fără apă curentă. Cum se aruncă degeaba zeci de mii de euro pe laptopuri și internet pentru consilierii județeni din Botoșani

Eveniment2 ore ago

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Eupsihie

Eveniment12 ore ago

Botezul focului. Prima intervenție a unei eleve pompier din Dorohoi, o lecție de viață: Nu mai eram doar o elevă. Eram pompier

Eveniment13 ore ago

800 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.574 lei. 2,6 milioane de români vor primi ajutor financiar înainte de Paști

Eveniment13 ore ago

Tribunalul Suceava a RESPINS arestările preventive ale primarilor acuzați de DNA de corupție. Au fost plasați sub control judiciar

Administratie13 ore ago

Balul Gospodarilor revine la Bucecea pe 1 Mai 2025. Înscrieri până pe 20 aprilie. Ținuta populară este obligatorie

Actualitate13 ore ago

Comercianții care refuză să înlocuiască produsele neconforme riscă amenzi de până la 25.000 de lei. Proiect înregistrat la Senat

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending