Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Proiectil perforant descoperit de pirotehnicienii ISU Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire

Publicat

Publicitate

Un proiectil perforant a fost descoperit, astăzi, pe un câmp de la marginea localității Răchiți. Muniția a fost găsită chiar de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, pe timpul unei ședințe de pregătire, ce presupune efectuarea unor operațiuni de cercetare, detectare, dezgropare, identificare, ridicare, transport și depozitare.

Aceasta era îngropată în pământ, la aproximativ 30 de centimetri, fiind detectată cu aparatura specifică. Pirotehnicienii au stabilit că este vorba despre un proiectil perforant, calibru 23 mm, în perfectă stare de funcționare. Acesta a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost prilej nou de tristețe. Parastas la nouă zile de la plecarea în veșnicie a îndrăgitului duhovnic Ioan Alupoaiei

Publicat

Publicitate

Au trecut nouă zile de când vestea că îndrăgitul duhovnic Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume a căzut ca trăsnetul pentru comunitate. Acum, lucrurile par să intre pe făgașul firesc, oamenii s-au întors la stresul cotidian, iar anunțul potrivit căruia se caută preot nou a fost deja publicat. Însă pentru familie și cei apropiați, care au făcut parastasul de  nouă zile, dar și pentru fiii săi duhovnicești, a fost prilej nou de tristețe și lacrimi. După tradiția veche și generală a Bisericii Ortodoxe, se face pomenire la nouă zile pentru ca răposatul să se învrednicească de părtășia cu cele nouă cete îngerești sau cele nouă cete ale sfinților, și în amintirea Ceasului al nouălea, când Domnul, înainte de a muri pe cruce, a făgăduit tâlharului Raiul.

Părintele Ioan Alupoaiei, un preot cuminte și curat ca un sfânt, i-a îndreptat pe cei căzuți, pe cei în deznădejde i-a mângâiat, pe cei slabi i-a încurajat, pe cei aflaţi pe calea cea bună i-a întărit, pe cei bogaţi i-a învăţat milostenia, pe cei în nevoi i-a învăţat răbdarea. Pe toți i-a strâns ca într-un mănunchi la Sfânta Liturghie în sfânta biserică, îndemnându-i să se împărtășească cât mai des. Era atât de prietenos în relație cu lumea încât dădea impresia că se cunoștea cu toți, deși pe mulți dintre ei îi vedea pentru prima dată.

Părintele a zidit doar o biserică, nu a pus doar cărămidă peste cărămidă, ci a pus suflete peste suflete, inimi peste inimi, lacrimi peste lacrimi și lasă în urmă biserică de zid atât de frumoasă și o biserică vie, a credincioșilor, de care se va îngriji și după moarte din postura de rugător la Tronul împărătesc.

„ASTAZI se implinesc 9 ZILE de cand PR. IOAN, un preot, un duhovnic, un fiu, un sot, un tata si un frate minunat, dupa multe incercari, s-a mutat la ceruri, unde ” nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit”.
Sa nu-l uitam, ci sa ne rugam pentru sufletul parintelui Ioan si pentru mangaierea familiei sale, asa cum si dansul s-a rugat de sute de ori pentru noi si pentru cei dragi noua, aflati in suferinta!
Sa-i pastram vie amintirea si sa-i urmam exemplu!
Sa ne straduim sa fim cat mai buni si cat mai placuti inaintea lui Dumnezeu!
Viata aceasta este scurta si trecatoare, dar faptele bune vor merge cu noi si dincolo de moarte!
Sa nu-i uitam predicile si invataturile despre Imparatia lui Dumnezeu!
Tot timpul si-a dus crucea cu rabdare, credinta si nadejde in Dumnezeu!
A avut multe incercari in viata, dar cu toate acestea i-a incurajat si mangaiat mereu pe cei de langa el, aflati in suferinta si s-a rugat cu credinta si cu dragoste pentru noi toti!
Vesnica lui pomenire!”, a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria Macuc, fina de cununie a părintelui Ioan Alupoaiei.
Începând de marți, până la împlinirea a 40 de zile, în fiecare zi se oficiază sfânta liturghie în biserica ctitorită de părintele Ioan ALupoaie.

Citeste mai mult

Eveniment

Remiză spectaculoasă între FC Botoşani şi Gloria Buzău (3-3), în Superligă

Publicat

Publicitate

FC Botoşani şi Gloria Buzău au terminat la egalitate, 3-3 (0-1), vineri seara, la Botoşani, într-o remiză spectaculoasă din etapa a 10-a a Superligii de fotbal.

Oaspeţii au deschis scorul prin Constantin Budescu (40), cu un şut din marginea stângă a terenului, care l-a păcălit pe portarul Eduard Pap.

FC Botoşani a egalat prin Jaly Mouaddib (69), care a beneficiat de respingerea greşită a lui Dragoş Albu şi a marcat cu un şut la colţul scurt. La scurt timp, gazdele au trecut în avantaj, angolezul Aldair Ferreira surprinzându-l pe portarul Davis Lazar cu un şut din cercul de la centrul terenului (74).

Gloria a egalat prin autogolul lui Patricio Matricardi (80), care a deviat în propria poartă mingea centrată de Budescu din lovitură liberă.

Echipa antrenată de Liviu Ciobotariu a trecut din nou în avantaj prin golul din voleu al lui Hervin Ongenda (89), care a profitat de o minge respinsă greşit de Grigore Turda.

Alexandru Işfan (90+1) a închis tabela cu un şut din marginea careului.

Publicitate

Oaspeţii au avut o bară, prin Budescu (4), din corner.

Gloria este la a doua remiză consecutivă, ambele cu Eugen Neagoe pe banca tehnică.

FC Botoşani venea după trei eşecuri consecutive.

Publicitate

AFC Botoşani – Gloria Buzău 3-3 (0-1), Stadion Municipal – Botoşani
Au marcat: Jaly Mouaddib (69), Aldair Ferreira (74), Hervin Ongenda (89), respectiv Constantin Budescu (40), Patricio Matricardi (autogol, 80), Alexandru Işfan (90+1).
Arbitru: Radu Petrescu; arbitri asistenţi: Radu Adrian Ghinguleac, Ionuţ Traian Neacşu; al patrulea oficial: Andrei Antonie (toţi din Bucureşti)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Ovidiu Artene (Vaslui)
Observatori: Cristian Nica (Ploieşti) – CCA, Marin Barbu (Bixad/Satu Mare) – LPF
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Fotbal Club Botoșani / Facebook.com

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească, săptămâna viitoare. PS Nichifor va sfinți casa socială, lumânărarul şi altarul de vară

Publicat

Publicitate

A mai rămas o săptămână până când credincioșii din Ungureni vor avea parte de o slujbă arhierească. În Parohia „Sfinţii Voievozi” – Ungureni, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul va săvârşi Sfânta Liturghie şi va sfinţi casa socială, lumânărarul şi altarul de vară amenajate în cadrul complexului parohial.

„Înainte de a se demola biserica din lemn, la Ungureni a început construcţia locaşului de biserică cu ziduri din cărămidă, pe temelie de piatră, cu cheltuiala fraţilor Iordache şi Alexandru Isăcescu, din anul 1885. această biserică, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, s-a sfinţit în 1895 la 28 mai, preot fiind Dimitrie Misiu din 1892[19], pr. Lazăr Dănilă din 1923, când satele Ungureni, Ciulieni, Sapoveni şi Vicoleni făceau parte din Parohia Epureni, apoi pr. Gh. Vâlcu, din aprilie 1941, pr. Neculai Lazăr, pr. Constantin Ştefan, pr. Toader Hanchievici iar din 1989 pr. Ilie Drochioi”,  se .arată în monografia comunei Ungureni

Citeste mai mult

Eveniment

Patru cercuri pastorale vor avea loc, duminică, în Protopopiatul Botoşani. „Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale”

Publicat

Publicitate

În această zi, în Protopopiatul Botoşani vor avea loc întâlnirile a patru cercuri pastorale:

– Biserica Parohiei Cucuteni va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Nicolae” Trușești, în cadrul căreia părintele Marcel Terciu va susține conferința cu tema: Sfinții doctori fără de arginți, propovăduitori ai mântuirii;

– Biserica Parohiei „Sfânta Treime” Tudora va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Vovidenia” Vorona, în cadrul căreia părintele Vasile Cocoreanu va susține conferința cu tema: Sfinții Tămăduitori fără de arginți;

– Biserica Parohiei „Sfinţii Arhangheli” Draxini va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfinţii Ioan Iacob Hozevitul” Cristești, în cadrul căreia părintele Ovidiu Lungu va susține conferința cu tema: Sfinți tămăduitori în istoria Bisericii;

– Parohia Blândești va găzdui întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Nașterea Maicii Domnului” Sulița, în cadrul căreia părintele Mihai Apătăchioaie va susține conferința cu tema: Uitarea și indiferența, boli ale societății actuale.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending