Connect with us

Actualitate

FOTO: Proiectarea modernizării Memorialului Ipotești, prin fonduri europene

Publicat

Publicitate

Un pas important făcut pentru modernizarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Comisia de achiziții a Consiliului Județean Botoșani a finalizat licitația pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare realizării investiției: întocmirea studiilor de specialitate, a expertizelor tehnice, a proiectului tehnic, a avizelor, dar și cele pentru verificarea tehnică de specialitate a documentației.

Licitația a fost adjudecată de firma bucureșteană Studio Art Construct. Contractul pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice a fost semnat astăzi iar în data de 15 iulie va fi dat ordinul de începere a lucrărilor.

Proiectul, în valoare totală de aproximativ 530.603,15 lei cu TVA, este finanțat, în proporție de 98%, prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020 – domeniul „Infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic”. Prin intermediul lui se deschide calea unei finanțări de peste patru milioane de euro pentru reabilitarea exterioară și a obiectivelor de patrimoniu din cadrul Memorialului Ipotești.

Reabilitarea exterioară va presupune un sistem modern de iluminat, amenajare peisagistică, reabilitarea aleilor, instalarea unui mobilier stradal și realizarea unei copertine pentru amfiteatrul exterior, în vederea creării condițiilor pentru atragerea vizitatorilor, a valorificării spațiilor Memorialului prin transformarea lor în zone de agrement.

Reabilitarea obiectivelor de patrimoniu presupune modernizarea sistemului de încălzire și anveloparea clădirii muzeului tematic. Astfel, se vor crea condiții optime pentru vizitare și se va reconstitui atmosfera din cea de a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX.

Firma câștigătoare va trebui să elaboreze, în trei luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, studiul de fezabilitate, iar ulterior, în alte trei luni să realizeze proiectul tehnic, detaliile de execuție și să obțină avizele necesare. De asemenea, pe toată durata contractului de execuție a lucrărilor proiectate și până la terminarea lucrărilor la obiectivul de investiție va trebui să asigure asistența tehnică.

Publicitate

„Acordăm importanța cuvenită culturii, care este parte a identității noastre ca neam, motiv pentru care ne dorim să investim sume importante în patrimoniul cultural al județului”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Trei decenii de excelență militară: Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” a împlinit 30 de ani de la înființare

Publicat

Publicitate

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, unitate emblematică a Forțelor Terestre Române, a sărbătorit astăzi împlinirea a 30 de ani de la înființare. Evenimentul marchează trei decenii de profesionalism, dăruire și implicare activă în apărarea și securitatea națională, dar și în viața comunității botoșănene.

Unitatea militară, cu sediul în municipiul Botoșani, este una dintre cele mai respectate structuri ale Armatei României, fiind cunoscută pentru performanțele obținute în exercițiile tactice, participarea la misiuni internaționale și formarea de cadre de elită în domeniul artileriei.

„La mulți ani, Batalionul 335 Artilerie «Alexandru cel Bun»! Mulțumim pentru tot ce faceți zi de zi și pentru că sunteți un exemplu de determinare și curaj”, a transmis, cu prilejul aniversării, senatorul PSD Doina Elena Federovici, care a subliniat că artileriștii botoșăneni reprezintă „garanția siguranței și liniștii noastre”.

De-a lungul timpului, militarii din cadrul batalionului au participat la numeroase exerciții și aplicații naționale și internaționale, iar unii dintre aceștia au fost prezenți în teatre de operații din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, contribuind la misiunile NATO și ONU.

Evenimentul aniversar este un moment de mândrie pentru întreaga comunitate militară din Botoșani, dar și pentru cetățenii județului care văd în această unitate un simbol al disciplinei, onoarei și devotamentului față de patrie.

Aniversarea celor 30 de ani vine într-un context în care România își consolidează rolul strategic în regiune, iar unitățile militare din țară joacă un rol tot mai important în arhitectura de securitate națională și internațională.

Publicitate

În cadrul festivităților organizate cu această ocazie, au fost aduse omagii veteranilor batalionului, s-au rememorat momente importante din istoria unității și au fost reafirmate angajamentele privind pregătirea și misiunile viitoare.

Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” rămâne un reper de excelență pentru Armata României și un punct de sprijin pentru comunitatea botoșăneană.

Citeste mai mult

Administratie

Start pentru Rabla pentru sobe 2025: Când începe, cine se poate înscrie și ce sume se acordă

Publicat

Publicitate

Luni, 31 martie, ora 10.00, va debuta Programul Rabla pentru sobe, a anunțat astăzi Ministerul Mediului. Primăriile pot depune cereri până în 11 aprilie. Rabla pentru sobe se adresează exclusiv locuitorilor din cele 27 de judeţe situate în zona montană a României, relatează alba24.ro.

Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Pentru fiecare localitate este alocată suma de maximum 560 000 lei, precizează ministerul.

Programul Rabla pentru sobe

Conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale.

După încheierea contractelor de delegare dintre Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.

Programul are caracter multianual şi se aplică în unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, incluse în Lista localităţilor din zona montană, stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.

Buget de 500 de millioane de lei

„Rabla pentru sobe înseamnă mai puține lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă așadar o economie și o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în același timp și un mediu mai curat. Discutăm despre sobe cu înaltă eficiență energetică și despre o reducere la aproape o treime a cantității de lemn de foc necesară în timpul iernii. Rabla pentru sobe are în acest an un buget de 500 milioane de lei”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet.

Publicitate

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de înscriere și documentația aferentă prin intermediul aplicației informatice, puse la dispoziție de AFM, până la data de 11 aprilie 2025, ora 23:59.

AICI, formulare și condiții.

Citeste mai mult

Eveniment

Locuitorii din Avrămeni și Coșula din județul Botoșani își vor alege noii primari pe 4 mai. Guvenul a validat data alegerilor

Publicat

Publicitate

Guvernul României a stabilit astăzi printr-o hotărâre recentă organizarea alegerilor locale parțiale în mai multe localități din țară, printre care se numără și două comune din județul Botoșani. Astfel, duminică, 4 mai 2025, locuitorii din Avrămeni și Coșula sunt chemați la urne pentru a-și alege noii primari.

Decizia vine ca parte a completării Hotărârii Guvernului nr. 5/2025, privind stabilirea datei alegerilor locale parțiale pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari în 19 circumscripții electorale din întreaga țară.

Potrivit documentului adoptat de Executiv, alegerile din comuna Avrămeni și comuna Coșula vor avea loc în aceeași zi cu scrutinul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Bihor, precum și pentru ocuparea funcției de primar în alte 17 localități din județele Dolj, Prahova, Sălaj, Maramureș, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Iași, Olt și Teleorman.

Organizarea alegerilor în cele două comune botoșănene vine în urma vacantării funcțiilor de primar, însă în comunicatul Guvernului nu se menționează dacă aceste posturi au rămas libere în urma unei demisii, a unui deces sau din alte motive.

Autoritățile urmează să stabilească, în perioada următoare, calendarul electoral, precum și măsurile organizatorice specifice procesului electoral. În contextul în care este vorba despre alegeri locale parțiale, se așteaptă o campanie electorală restrânsă ca durată, dar cu o miză importantă pentru comunitățile implicate.

Alegerile din Avrămeni și Coșula reprezintă un moment important pentru relansarea activității administrative la nivel local, în special în contextul în care proiectele de dezvoltare necesită o conducere legitim aleasă de cetățeni.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Eclipsă parțială de Soare vizibilă în emisfera nordică, sâmbătă. De unde se va putea vedea, în România

Publicat

Publicitate

O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă sâmbătă în emisfera nordică, inclusiv din România. Eclipsa de Soare va dura aproximativ patru ore, care. Deși nu va întuneca cerul, va trebui totuși să fie urmărită cu ajutorul unor dispozitive de protecție, scrie alba24.ro.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul va putea fi urmărit în partea de vest și de nord-vest a țării noastre.

Eclipsa parțială începe în România în jurul orei 13:00, va avea maximul în jurul orei 13:20 și se va termina la cel mult 20 de minute după ce atinge maximul.

Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT, transmite Agerpres.

”Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mauritania și din Maroc, iar ultimii vor fi cei din nordul Siberiei”, a declarat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

Ea va fi vizibilă și în Europa, iar faza sa de maxim va fi atinsă la ora 10:47 GMT deasupra nord-estului Canadei și Groenlandei, potrivit Laboratorului Timp-Spațiu din cadrul Observatorului din Paris.

Publicitate

 

O eclipsă solară se produce atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate. Când alinierea este aproape perfectă, conul de umbră al Lunii atinge suprafața Pământului și acoperă integral discul solar: în acest caz, eclipsa este totală.

 

Însă nu va fi cazul de această dată, iar cerul nu va deveni pe deplin întunecat.

În faza de maxim a eclipsei de sâmbătă, Luna va acoperi 90% din suprafața aparentă a Soarelui, însă doar la latitudini nordice.

Oamenii care trăiesc acolo vor fi singurii capabili să vadă ceea ce Florent Deleflie compară cu o ”lumină rece” emisă de Soare.

Eclipsă parțială de Soare vizibilă în emisfera nordică. Atenție la ochi
Pentru a vedea Luna acoperind astrul solar, oamenii vor trebui să își ia neapărat măsuri de precauție.

Fie că este vorba despre o eclipsă sau nu, privitul direct spre Soare poate provoca arsuri oculare și poate să ducă la pierderea iremediabilă a vederii.

”Echiparea cu ochelari speciali pentru eclipsă este o soluție, dar cel mai mic defect de pe suprafața ochelarilor, dacă aceștia nu sunt noi, chiar și o gaură microscopică, poate duce la arsuri oculare”, a avertizat același astronom francez, care le recomandă oamenilor să contacteze asociațiile de astronomie sau centrele de observare astronomică.

O eclipsă de Soare este un fenomen astronomic care are loc atunci când Luna se interpune între Soare și Pământ, blocând total sau parțial lumina solară într-o anumită regiune de pe Pământ.
”Ele dispun de instrumente de mărire dotate cu filtre perfect adaptate. Putem verifica precizia mecanicii celeste și ne putem minuna de detaliile interesante de pe suprafața Soarelui, cum ar fi petele solare sau protuberanțele, în deplină siguranță”, a explicat el.

În schimb, nu are rost să încercați să fotografiați eclipsa cu un simplu smartphone fără un sistem de filtre adecvat.

”Lumina este atât de intensă încât partea întunecată nu va apărea”, a explicat specialistul francez.

Eclipsa parțială de sâmbătă va fi cea de-a șaptesprezecea din secolul al XXI-lea și prima din acest an.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending