Maria Nectarie, Macrina, Teodor, Rafael, Matei, Daniel, Ioan, Luca, Sofia, Elisabeta, David…Sunt copii sănătoși, plini de viață, inteligenți și destoinici. Cu toții au nume de sfinți, dar se bucură de viață pentru că au avut îngeri minunați care le-au ocrotit venirea în această lume. Vrednice de sfințenie sunt mămicile lor, care au înfruntat obstacole aparent de netrecut, au dărâmat zidul ridicat de judecata oamenilor din jur și de bariera emoțională impusă chiar de către cei mai apropiați. Și au adus pe lume oameni minunați, copii care le-au dat o forță incredibilă cu fiecare zâmbet și cu fiecare moment în care strângeau în pumnul micuț degetul mamei.
Nu ar fi trecut, însă, singure prin poveștile de viață fără un sprijin de nădejde: PRO VITA Botoșani, o structură care militează de peste 11 ani pentru viață, indiferent care ar fi obstacolele.
După anii de pandemie, a venit vremea să se reunească minunile și bucuria să curgă. Preoteasa Ana Maria Macuc, coordonatoarea PRO VITA, o neobosită militantă pentru dreptul copiilor de a se naște, a avut ideea de a organiza o petrecere a copiilor sprijiniți de această structură, prima de altfel în cei 11 ani, și inițiativa a fost susținută de o mulțime de oameni.
Publicitate
„Nu vă pot exprima în cuvinte bucuria pe care am trăit-o aseară…Imaginați-vă, îi cunosc pe acești copii din burtica mamei, știu povestea fiecăruia dintre ei, i-am ținut în brate când erau bebeluși, iar acum cel mai mare copil are 11 ani, și cel mai mic urmează să se nască. Inițial am pornit de la ideea de a oferi o petrecere gratuită celor patru finuți Pro Vita care-și serbează ziua de naștere în aceasta perioadă, apoi mi-am dat seama ca de fapt sunt șase sărbătoriți Pro Vita și imediat m-am gândit și la ceilalți copii Pro Vita, de care îmi era tare dor și am decis să facem o reîntâlnire a acestora și a câtorva frățiori, în total vreo 50 de copii, pentru a ne bucura și juca cu toții într-un spațiu de joacă, a servi tort și pizza împreună”, a povestit preoteasa Ana Maria Macuc.
Este prima petrecere la care copiii PRO VITA s-au reunit și este demn de menționat că au fost botoșăneni cu suflet care nu au stat cu gânduri când au aflat de inițiativă.
„M-a impresionat bucuria, lumina și căldura transmisă de acești copii minunați si mamele lor, si numărul mare de oamenii cu suflet generos care s-au mobilizat atât de repede si frumos, in doar 5 zile de cand mi-a venit ideea, si ne-au OFERIT GRATUIT: 30 de pizza pe care copiii le-au savurat cu bucurie ( Ciprian Borfotina si fratii sai de la Magic Land), 2 torturi minunate si super delicioase/12 kg de tort ( Guliciuc Emilia-Irina din SV), sedinta foto ( Andreea Photography ), rochite de printesa ( Mihaela Aionitoaie), facepainting ( Năsturica-Animator Petreceri de Copii), iar credinciosi de la Parohia Pacea , de la parohii din Suceava si de la o parohie din Italia, le-au daruit tuturor copiilor: jucarii, rechizite, baloane personalizate cu numele si varsta lor, carti de rugaciuni, cruciulite, iconite… le multumesc din suflet tututor pe aceasta cale. De asemenea, multumesc din inima medicilor ginecologi, din Botosani, care din 2010 pana in prezent sprijina aceste mame oferindu-le consultatii gratuite, inclusiv la cabinetele particulare”, a spus preoteasa Ana Maria Macuc.
Publicitate
Lucrurile frumoase nu se opresc aici și, dincolo de misiunea frumoasă și nobilă de la PRO VITA, acești copii vor beneficia de excursii și de alte petreceri minunate, presărate cu surprize de neuitat. Coordonatorul PRO VITA Botoșani, preoteasa Ana Maria Macuc, îndeamnă femeile aflate în situații limită să se adreseze cu încredere și vor obține sprijinul de care au nevoie pentru a trece de punctul critic. Pot aduce copilașii pe lume în siguranță și fără teama că nu vor avea ce să le ofere. Toate mamele care nu au cedat presiunilor din jur și au adus pe lume minuni de copii recunosc acum că li s-a schimbat viața în bine și au primit putere și sprijin să treacă peste orice obstacol.
„Fiecare copil este un dar si merita o zi de nastere! Eu vreau sa cred ca aproape nici o mama nu ar renunta la pruncul ei, daca ar avea cine sa o sprijine in perioada dificila de sarcina, iar acest lucru putem sa-l facem fiecare dintre noi, in primul rand cu o vorba buna, care nu ne costa nimic. Sa stiti ca la marea majoritate a familiilor Pro Vita viata s-a schimbat in bine, pe mai multe planuri, dupa nasterea acestor copii. Unii mi-au zis: d-na preoteasa, ne-ati ajutat cand ne-a fost greu, acum ne descurcam foarte bine, si vrem si noi sa ajutam pe altii. Nici o mama PRO VITA nu regreta ca si-a nascut copilul, ci din contra multumeste lui Dumnezeu pentru darul pe care-l are. Daca pruncii sunt sprijiniti la timpul potrivit, crescuti si educati frumos, mai tarziu ne vom bucura cu totii de ei. Sunt si mame care au decis sa nu dea nastere pruncilor, dar sa nu deznadajduiasca, sa-si ridice privirea spre cer, sa caute mangaiere la Dumnezeu si sa faca bine cat pot de acum inainte”, a spus Ana Maria Macuc.
Dacă cunoașteți mame însărcinate, care din motive felurite se gândesc la avort, le puteți îndruma spre PRO VITA, coordonator preoteasa ANA MARIA MACUC de la Parohia Pacea, la numărul de telefon 0759 304 532, și vor fi sprijinite cu tot ce au nevoie ( consiliere, sprijin financiar și material, consultații medicale gratuite…), pentru a aduce pruncii pe lume în siguranță. „Este important ca aceste mame să știe că nu sunt singure”, ci sunt oameni care se gândesc la ele și la copilașii din burtica lor”, a adăugat coordonatorul PRO VITA.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Peste 10.000 de români au intrat în cursa pentru o funcție de parlamentar în cele 42 de circumscripții din țară cu scopul clarf de a intra în Parlamentul României. Este așadar o bătălie politică intensă pentru cele 466 de funcții de parlamentar: la fiecare loc în Camera Deputaților sau Senat, sunt aproximativ 21,5 candidați.
Europa Liberă a făcut un inventar al numărului acestora, pe partide, relatează alba24.ro.
Publicitate
Astfel, cei mai mulți candidați pentru Senat și Camera Deputaților vin de la PSD, SOS și PNL.
Situația candidaților, pe partide:
Publicitate
PSD – 639
SOS România – 636
PNL – 630
AUR – 621 de candidați,
Forța Dreptei – 619
UDMR – 596
USR – 589.
În total, au depus candidaturi 31 de formaţiuni politice, la Senat și 50 la Camera Deputaților.
În Camera Deputaților vor fi 330 de aleși, iar în Senat, 136.
Publicitate
Alegeri parlamentare 2024: de ce se bat politicienii pentru aceste funcții
Politicienii sunt extrem de interesați să ajungă în Parlament, din mai multe motive. Cel puțin 2: bani și influență.
Pe lângă puterea pe care o dobândesc în județele lor, este vorba și despre bani.
Salariul de bază pentru senatori și deputați este de peste 18.000 de lei brut pe lună, la care se adaugă numeroase beneficii: o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar, 4.600 de lei lunar pentru chirie, dar și 400 de lei/zi sub formă de diurnă.
Aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.
De asemenea, senatorii și deputații primesc un telefon de serviciu cu abonament și nu în ultimul rând pensie specială.
Parlamentarii au program de luni până miercuri, timp de câteva ore pe zi. În rest, joi și vineri merg în circumscripțiile lor.
De luni, 4 noiembrie, elevii din județul Botoșani și din toată România se întorc la școală și vor merge la cursuri până în data de 20 decembrie, când vine vacanța de iarnă.
Al doilea modul de cursuri începe luni și ține 7 săptămâni, potrivit structurii anului școlar curent.
Vacanța de iarnă va fi de două săptămâni, din 21 decembrie. Elevii se întorc la școală în 2025, în data de 8 ianuarie, relatează alba24.ro.
Publicitate
În funcție de deciziile școlilor, până în 30 mai pot fi organizate activități de tipul Școala altfel sau Școala verde, potrivit Ministerului Educației.
Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, elevii vor avea cursuri până la vacanța de iarnă, ce urmează să înceapă în a doua parte a lunii decembrie.
În această perioadă, școlile vor organiza activități educaționale și de evaluare, menținând în același timp oportunități pentru participarea elevilor la activități extracurriculare.
Publicitate
Aceste informații oferă un cadru general despre ce urmează în sistemul educațional după vacanța de toamnă. Elevii, părinții și profesorii pot astfel să își organizeze programul și să se pregătească pentru o perioadă de învățare activă până la următoarea pauză din calendarul școlar.
Odată cu revenirea la cursuri, elevii vor continua programele educaționale conform programei naționale. Pentru mulți, această perioadă va implica evaluări sumative, teze și activități de învățare aplicativă.
În funcție de nivelul de școlarizare, programa prevede obiective de învățare care vor fi acoperite până la finalul semestrului, urmând să fie evaluate prin teste și proiecte.
Publicitate
Calendar școlar 2024-2025. Cursuri și vacanțe
Cursuri: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024
Vacanță: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
Cursuri: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024
Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025,
după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București
în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025
Cursuri: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025
la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025
Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Calendar școlar 2024-2025 în BOTOȘANI
Cursuri: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024
Vacanță: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
Cursuri: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024
Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 21 februarie 2025
Vacanță: o săptămână, în perioada 24-28 februarie
Cursuri: de luni, 3 martie 2025
Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Calendar examene 2025
Calendar Evaluare Națională 2025
23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Pensiile românilor, mai exact al celor care le primesc prin poștă, vor veni cu o mică întârziere în penultima lună a anului, deși calendarul stabilit nu s-a modificat, după ce ziua de 1 noiembrie a picat într-o zi de vineri, relatează alba24.ro.
Teoretic, în cazul pensionarilor care primesc banii prin poștă, aceste pensii se plătesc „în intervalul 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor”, transmite Casa Națională de Pensii.
Publicitate
Întârzierile pot apărea din cauză că 1 noiembrie este vineri, iar 2 și 3 noiembrie este weekend. Așadar, pensiile vor intra cel mai probabil de luni, 4 noiembrie.
În cazul pensionarilor care încasează pensia prin card, aceasta se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.
Publicitate
Precizări Casa Națională de Pensii, pentru pensionarii care nu sunt găsiți acasă:
„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii, de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.
Publicitate
Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs”.
Reamintim că impozitul pentru pensiile mai mici de 3000 de lei a fost eliminat. De la 1 octombrie a intrat în vigoare noul prag de impozitare a pensiilor. Mai exact pragul a fost majorat de la 2000 de lei, la 3000 de lei.
Bugetul total alocat pensiilor din România este în 2024 de 136,3 miliarde de lei, cel mai mare din istoria României.
Astăzi, 3 noiembrie 2024, cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. În urma primului tur, desfăşurat pe 20 octombrie 2024, Maia Sandu (PAS) şi Alexandr Stoianoglo (PSRM) sunt cei doi candidaţi care s-au calificat pentru turul 2. Maia Sandu a obţinut 42,45% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a strâns 25,98% din totalul voturilor exprimate, relatează mediafax.ro.
Aproximativ 2,7 milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi la urne pentru a vota.
Acest al doilea tur este un moment decisiv pentru viitorul Republicii Moldova, în contextul presiunilor ruseşti intensificate după izbucnirea războiului din Ucraina şi al rezultatului strâns de la referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie.
La nivelul Republicii Moldova, sunt deschise 2.219 de secţii de votare, iar în diaspora au fost amenajate 231 de secţii în 37 de ţări, printre care şi România cu 16 secţii.
Secţii de Votare pentru Cetăţenii Moldoveni din România:
– Bucureşti – Autoritatea Electorală Permanentă, str. Stavropoleos nr. 6; două secţii la AEP, str. Eugeniu Carada nr. 1, sector 3.
– Bacău – Universitatea „Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti nr. 158.
– Braşov – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Memorandumului nr. 39.
– Cluj-Napoca – două secţii la Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3.
– Constanţa – Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124.
– Craiova – Universitatea din Craiova, str. A.I. Cuza nr. 13.
– Galaţi – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47.
– Iaşi – Casa de Cultură a Studenţilor, str. Vasile Conta nr. 30 şi Şcoala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt nr. 64.
– Oradea – Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române nr. 1F, Corp A.
– Sibiu – Şcoala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1.
– Suceava – Universitatea „Ştefan cel Mare Suceava”, str. Universităţii nr. 13.
– Timişoara – Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12.
Secţiile de votare vor funcţiona după următorul orar: 07:00 – 21:00, asigurându-se astfel că toţi cetăţenii au ocazia să îşi exercite dreptul la vot.
Acte Necesare pentru Votul din Republica Moldova, 3 Noiembrie 2024
– Pentru a participa la vot, cetăţenii moldoveni din ţară şi din străinătate trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:
– Buletin de identitate al Republicii Moldova, valid, confirmând domiciliul sau reşedinţa temporară;
– Buletin de identitate provizoriu cu menţiuni privind cetăţenia Republicii Moldova şi domiciliul/reşedinţa;
– Paşaport moldovenesc, inclusiv dacă termenul de valabilitate a expirat.
Cetăţenii care au optat pentru votul prin corespondenţă, dar nu au primit confirmarea despre recepţionarea plicurilor, sunt îndemnaţi să meargă la cea mai apropiată secţie de votare.
Candidaţii la preşedinţie în Republica Moldova 2024, Turul 2
Maia Sandu, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, candidează pentru un al doilea mandat, susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Sandu a fost prima femeie care a ocupat această funcţie, după ce în 2016 a încheiat pe locul doi.
Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, participă la scrutin ca reprezentant al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).