Maria Nectarie, Macrina, Teodor, Rafael, Matei, Daniel, Ioan, Luca, Sofia, Elisabeta, David…Sunt copii sănătoși, plini de viață, inteligenți și destoinici. Cu toții au nume de sfinți, dar se bucură de viață pentru că au avut îngeri minunați care le-au ocrotit venirea în această lume. Vrednice de sfințenie sunt mămicile lor, care au înfruntat obstacole aparent de netrecut, au dărâmat zidul ridicat de judecata oamenilor din jur și de bariera emoțională impusă chiar de către cei mai apropiați. Și au adus pe lume oameni minunați, copii care le-au dat o forță incredibilă cu fiecare zâmbet și cu fiecare moment în care strângeau în pumnul micuț degetul mamei.
Nu ar fi trecut, însă, singure prin poveștile de viață fără un sprijin de nădejde: PRO VITA Botoșani, o structură care militează de peste 11 ani pentru viață, indiferent care ar fi obstacolele.
După anii de pandemie, a venit vremea să se reunească minunile și bucuria să curgă. Preoteasa Ana Maria Macuc, coordonatoarea PRO VITA, o neobosită militantă pentru dreptul copiilor de a se naște, a avut ideea de a organiza o petrecere a copiilor sprijiniți de această structură, prima de altfel în cei 11 ani, și inițiativa a fost susținută de o mulțime de oameni.
„Nu vă pot exprima în cuvinte bucuria pe care am trăit-o aseară…Imaginați-vă, îi cunosc pe acești copii din burtica mamei, știu povestea fiecăruia dintre ei, i-am ținut în brate când erau bebeluși, iar acum cel mai mare copil are 11 ani, și cel mai mic urmează să se nască. Inițial am pornit de la ideea de a oferi o petrecere gratuită celor patru finuți Pro Vita care-și serbează ziua de naștere în aceasta perioadă, apoi mi-am dat seama ca de fapt sunt șase sărbătoriți Pro Vita și imediat m-am gândit și la ceilalți copii Pro Vita, de care îmi era tare dor și am decis să facem o reîntâlnire a acestora și a câtorva frățiori, în total vreo 50 de copii, pentru a ne bucura și juca cu toții într-un spațiu de joacă, a servi tort și pizza împreună”, a povestit preoteasa Ana Maria Macuc.
Este prima petrecere la care copiii PRO VITA s-au reunit și este demn de menționat că au fost botoșăneni cu suflet care nu au stat cu gânduri când au aflat de inițiativă.
„M-a impresionat bucuria, lumina și căldura transmisă de acești copii minunați si mamele lor, si numărul mare de oamenii cu suflet generos care s-au mobilizat atât de repede si frumos, in doar 5 zile de cand mi-a venit ideea, si ne-au OFERIT GRATUIT: 30 de pizza pe care copiii le-au savurat cu bucurie ( Ciprian Borfotina si fratii sai de la Magic Land), 2 torturi minunate si super delicioase/12 kg de tort ( Guliciuc Emilia-Irina din SV), sedinta foto ( Andreea Photography ), rochite de printesa ( Mihaela Aionitoaie), facepainting ( Năsturica-Animator Petreceri de Copii), iar credinciosi de la Parohia Pacea , de la parohii din Suceava si de la o parohie din Italia, le-au daruit tuturor copiilor: jucarii, rechizite, baloane personalizate cu numele si varsta lor, carti de rugaciuni, cruciulite, iconite… le multumesc din suflet tututor pe aceasta cale. De asemenea, multumesc din inima medicilor ginecologi, din Botosani, care din 2010 pana in prezent sprijina aceste mame oferindu-le consultatii gratuite, inclusiv la cabinetele particulare”, a spus preoteasa Ana Maria Macuc.
Publicitate
Lucrurile frumoase nu se opresc aici și, dincolo de misiunea frumoasă și nobilă de la PRO VITA, acești copii vor beneficia de excursii și de alte petreceri minunate, presărate cu surprize de neuitat. Coordonatorul PRO VITA Botoșani, preoteasa Ana Maria Macuc, îndeamnă femeile aflate în situații limită să se adreseze cu încredere și vor obține sprijinul de care au nevoie pentru a trece de punctul critic. Pot aduce copilașii pe lume în siguranță și fără teama că nu vor avea ce să le ofere. Toate mamele care nu au cedat presiunilor din jur și au adus pe lume minuni de copii recunosc acum că li s-a schimbat viața în bine și au primit putere și sprijin să treacă peste orice obstacol.
„Fiecare copil este un dar si merita o zi de nastere! Eu vreau sa cred ca aproape nici o mama nu ar renunta la pruncul ei, daca ar avea cine sa o sprijine in perioada dificila de sarcina, iar acest lucru putem sa-l facem fiecare dintre noi, in primul rand cu o vorba buna, care nu ne costa nimic. Sa stiti ca la marea majoritate a familiilor Pro Vita viata s-a schimbat in bine, pe mai multe planuri, dupa nasterea acestor copii. Unii mi-au zis: d-na preoteasa, ne-ati ajutat cand ne-a fost greu, acum ne descurcam foarte bine, si vrem si noi sa ajutam pe altii. Nici o mama PRO VITA nu regreta ca si-a nascut copilul, ci din contra multumeste lui Dumnezeu pentru darul pe care-l are. Daca pruncii sunt sprijiniti la timpul potrivit, crescuti si educati frumos, mai tarziu ne vom bucura cu totii de ei. Sunt si mame care au decis sa nu dea nastere pruncilor, dar sa nu deznadajduiasca, sa-si ridice privirea spre cer, sa caute mangaiere la Dumnezeu si sa faca bine cat pot de acum inainte”, a spus Ana Maria Macuc.
Dacă cunoașteți mame însărcinate, care din motive felurite se gândesc la avort, le puteți îndruma spre PRO VITA, coordonator preoteasa ANA MARIA MACUC de la Parohia Pacea, la numărul de telefon 0759 304 532, și vor fi sprijinite cu tot ce au nevoie ( consiliere, sprijin financiar și material, consultații medicale gratuite…), pentru a aduce pruncii pe lume în siguranță. „Este important ca aceste mame să știe că nu sunt singure”, ci sunt oameni care se gândesc la ele și la copilașii din burtica lor”, a adăugat coordonatorul PRO VITA.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Ministerul a transmis un set de instrucțiuni pentru inspectorate și școli privind organizarea activităților pentru elevi, în cele două programe, informează alba24.ro.
Recomandările privind aceste activități sunt pentru aprofundarea și consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul disciplinelor de studiu. De asemenea, trebuie să contribuie la atingerea competențelor specifice prevăzute în programele școlare, notează edupedu.ro.
Ministerul propune două abordări pentru desfășurarea acestor săptămâni:
forma educațională clasică, care presupune continuarea procesului de învățare cu focalizarea conținuturilor pe temele menționate;
Aaordări nonformale, care promovează învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale. Sunt încurajate atelierele practice, experimentele, proiectele interdisciplinare, vizitele de studiu și colaborările cu instituții, organizații sau specialiști din comunitate
Programul ”Școala altfel” – instrucțiuni
Publicitate
În programul educațional „Școala altfel”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline trebuie tratate cu extinderea și aplicabilitatea lor la viața cotidiană. Suplimentar, în programul educațional „Școala altfel” se vor aborda transversal teme legate de violență și consumul de droguri (și alte substanțe interzise), după instrucțiuni care vor fi prezentate la început de an școlar.
Acestea vor urmări mai ales implementarea eficientă a procedurii de management al cazurilor de violență școlară și al situațiilor corelate, inclusiv consumul de droguri/substanțe interzise, potrivit ministerului.
Programul ”Săptămâna verde”. Recomandări
În programul educațional „Săptămâna verde”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline se vor relaționa cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu accent pe cele relaționate direct de mediu.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi seară că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional. Dimpotrivă, ar trebui considerate ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.
Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.
În următorul an școlar, Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.
Un autoturism a luat foc în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești. Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate. Din fericire nu au fost persoane rănite. Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor.
Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;
✔ verificaţi instalaţia electrică;
✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;
Publicitate
✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;
✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.
Din acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a reluat campania de informare ,,Adolescență fără alcool, energizante și țigări!”, adresată atât personalului localurilor publice și vânzătorilor din unitățile comerciale, cât și tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani.
Prima activitate s-a desfășurat vineri seară, la debutul Zilelor municipiului Botoșani, iar campania va continua astăzi, la Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Traditionale organizat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor Popauți.
Ca și anul trecut, obiectivele urmărite în cadrul campaniei sunt prevenirea și combaterea vânzării/oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun către minori, precum și conștientizarea riscurilor consumului acestora de către minori asupra sănătății și dezvoltării fizice și psihice.
Activitățile de informare și de distribuire a pliantelor preventive vor fi organizate până la finalul lunii august, în zonele de competență ale structurilor operative ale inspectoratului, precum și la manifestările publice la care este permisă comercializarea băuturilor alcoolice, a energizantelor și țigărilor.
În conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice/energizante sau a produselor din tutun, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale acestora, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligații, pot fi sancționați cu amendă de la 10000 de lei la 30000 de lei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregăteşte să susţină, pentru prima dată, folosirea medicamentelor de slăbit în tratarea obezităţii. Studii clinice recente arată că unele substanţe încetinesc digestia, dau senzaţia că eşti sătul mai mult timp şi pot reduce astfel greutatea cu până la 20%. Medicamentele ar putea fi compensate inclusiv în România, aflată în topul Uniunii Europene la numărul de adulţi şi copii supraponderali.
Patru din 10 români sunt obezi, iar 7 din 10, supraponderali. Estimările arată că peste cinci ani, numărul lor va creşte catastrofal. Primul pas este recunoaşterea obezităţii ca boală.
„Foarte mulţi oameni cu care am vorbit nu cred că obezitatea este o boală, nu se gândesc la asta ca la o boală cronică, se gândesc cel mult că este o problemă estetică”, a explicat Arya Sharma, profesor emerit de Medicină la Universitatea Alberta, Canada.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un set de recomandări pentru prevenirea, îngrijirea şi tratarea obezităţii la copii, adolescenţi şi adulţi. Documentul va fi finalizat cel târziu în septembrie.
„Un medicament care are nişte studii în spate, care arată că este o soluţie pentru o astfel de afecţiune, pentru că obezitatea e o afecţiune. De multe ori ştiu că nu se pot rezolva doar printr-un stil de viaţă sănătos”, a explicat un farmacist.
România ar putea introduce compensarea medicamentelor
Publicitate
Tratamentul ar costa câteva mii de lei pe lună, iar unii pacienţi obezi ar trebui să ia medicamentele toată viaţa.
Obezitatea poate provoca boli letale, cu toate acestea puţini se duc la doctor când încep să crească în greutate.
„Trebuie să treacă ani de zile până când pacientul să îşi facă curaj să discute cu medicul curant despre problema obezităţii. Şi de multe ori când se întâmplă acest lucru deja există complicaţii care sunt comorbidităţi din sfera cardiovasculară, din sfera metabolică sau chiar cancere”, potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Peste un miliard de oameni suferă de obezitate la nivel mondial, iar 7 din 10 trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.