Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Preot nou într-o parohie din Protopopiatul Săveni. Părintele Ilie, primit cu bucurie și emoție de credincioși

Publicat

Publicitate

Parohia Bozieni din Protopopiatul Săveni, păstorită de un nou preot! Acesta a fost învestit în funcție.

Joi, 20 iunie 2024, credincioşii din parohia Bozieni şi-au primit noul păstor sufletesc, în persoana preotului Ilie Maftei.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, începând cu ora 10:00, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” Bozieni, de către Pr. Constantin Macuc, protopop de Săveni, înconjurat de un sobor de preoți. Un grup de cântăreți din orașul Săveni și împrejurimi au înfrumusețat  cântările de la Sfânta Liturghie. De asemenea, au participat zeci de credincioși din parohie și din oraș.

Din soborul de preoți au mai făcut parte: arhimandrit Melchisedec Sandu, starețul Mănăstirii „Sfânta Treime” Știubieni și preot Leonte Dumitru, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” Săveni, duhovnicul părintelui învestit. Dintre oficialități prezente, amintim cadre didactice de la școlile din orașul Săveni, consilieri locali și bineînțeles, Relu Târziorul,  primarul orașului.

La finalul Sfintei Liturghii, aşa cum este tradiţia, părintele protopop Constantin Macuc i-a înmânat noului paroh Sfânta Evanghelie spunându-i: „să propovăduiți cu timp și fără timp cuvântul lui Dumnezeu”. În momentul în care i-a înmânat crucea, protopopul Constantin Macuc i-a transmis preotului Ilie Maftei: „ca să vă fie steag și scut şi armă puternică împotriva tuturor ispitelor” şi cheia bisericii spunându-i: „cu ea mai mult să deschideţi uşa bisericii decât să o închideţi!”.

La final părintele paroh Ilie Maftei a adus cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu, familiei sale şi tuturor celor ce au contribuit la formarea sa. În mod deosebit a mulţumit credincioşilor pentru primirea călduroasă şi i-a asigurat că va fi alături de ei la bine şi la greu.

Publicitate

Amintim că în data de 14 aprilie 2024, la Catedrala Mitropolitană din Iași,  diaconul Ilie Maftei a dat citire Mărturisirii solemne publice rostite la hirotonie, iar după înconjurarea Sfintei Mese de trei ori, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul l-a hirotonit întru preot.

După o perioadă de pregătire, noul preot a fost prezentat acum comunității Parohiei Bozieni din Protopopiatul Săveni.

Bozieni este sat component al oraşului Săveni, situat la doi km jumătate sud-est de oraşul Săveni, 700 m nord-vest de satul Vlăsineşti, alipit în partea de est de satul Sârbi, pe stânga Pârâului Başeu.

Publicitate

„Mulțumesc Bunului Dumnezeu și Maici Domnului pentru această zi minunată în care am fost instalat oficial ca preot paroh al parohiei Bozieni. Mulțumesc din suflet tuturor colegilor, cadrelor didactice și tuturor enoriașilor pentru dragostea și atenția acordată în acest moment de frumoasă și împreună rugăciune. De asemenea mulțumiri cântăreților care au înfrumusețat cu glasurile lor cântările la Sfânta Liturghie. Să vă răsplătească Bunul Dumnezeu și Maica Domnului cu multă sănătate, multe bucurii și împliniri alături de cei dragi”, a spus părintele Ilie Maftei, parohul nou-învestit al comunității Parohiei Bozieni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Temperaturile se prăbușesc începând de duminică: De la 34 de grade la cel mult 15 grade. Vin ploile

Publicat

Publicitate

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, joi seară, că, începând de duminică, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi, de la 34 de grade, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, relatează agerpres.ro.

“Dacă astăzi, mâine, vineri, şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri, mâine, vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână cu 33 – 34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă 26 – 33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică când, de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a afirmat directorul ANM, la şedinţa convocată, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu pentru a analiza măsurile ce se impun în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti.

 

Elena Mateescu a explicat că acest lucru înseamnă că urmează fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

“Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a punctat ea.

Publicitate

Potrivit directorului general al ANM, pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării.

“La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod galben având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod galben, posibil toată ţara, şi chiar şi aereale de Cod portocaliu”, a explicat Elena Mateescu.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, a spus ea.

Publicitate

“Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a adăugat directorul general ANM.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 26 septembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 26 septembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 26 septembrie 2024:

Loto 6 din 49: 32, 15, 1, 39, 41, 40

Loto 5 din 40: 30, 2, 24, 32, 10, 27

Noroc: 5 7 9 3 8 1 2

Noroc Plus: 1 1 8 5 9 1

Publicitate

Super Noroc: 8 4 2 2 3 5

Joker: 29, 20, 27, 31, 36 + 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime continuă întâlnirile cu locuitorii din cartierele din Botoșani

Publicat

Publicitate

Noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, alături de candidații PNL la Parlamentul României, continuă întâlnirile cu botoșănenii în cartierele din municipiul reședință de județ Botoșani, iar astăzi, a transmis un nou mesaj către electorat.

“Astăzi vreau să vă pun și vouă aceeași întrebare pe care le-am pus-o botoșănenilor care au fost alături de mine, în stradă, zilele acestea. Voi ce așteptări aveți de la președintele Consiliului Județean? Ce ar trebui, concret, să facă un lider care ar trebui să vă reprezinte interesele?

Pentru mine, un președinte trebuie să fie constant printre oameni, pe stradă, de vorbă cu ei, la curent cu tot ce mișcă în comunitate. Ar trebui să dea dovadă de transparență, muncă lipsită de interese ascunse, onestitate și autenticitate, să încurajeze discuții și întâlniri cu botoșănenii înainte de luarea oricăror decizii.

Vreau să promovăm județul, să atragem atenția investitorilor asupra potențialului nostru și să facem din Botoșani un adevărat punct de interes pe harta României”, a transmis noul președinte ales al Consiliului Județean Botoșani,  Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

În sfârșit: Din anul școlar 2024-2025 și ELEVII din clasele PRIMARE vor putea primi PREMII

Publicat

Publicitate

O nouă prevederea inclusă în noul Statut al Elevului arată că și elevii din clasele primare vor putea primi premii, din anul școlar 2024-2025.  Condiția este ca acești elevi să aibă calificativul ”Foarte bine”, relatează alba24.ro.

 

Până acum, luau premii doar elevii claselor gimnaziale, liceale și profesionale, potrivit edupedu.ro.

”Elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional pot obține premii dacă:

  • au obținut primele medii generale pe clasă și acestea nu au valori mai mici de 9.00, respectiv calificativul Foarte bine — în cazul elevilor din ciclul primar; pentru următoarele medii se pot acorda mențiuni conform reglementărilor interne ale unității de învățământ
  • s-au distins la una sau la mai multe discipline/module de studiu
  • au obținut performanțe la concursuri, festivaluri, expoziții și la alte activități extrașcolare desfășurate la nivel local, județean/al municipiului București, național sau internațional
  • s-au remarcat prin fapte de înaltă ținută morală și civică”, se arată în document.

Excepție vor fi elevii din clasele pregătitoare, pentru că aceștia nu primesc calificative.

Cum se stabilesc calificativele

Potrivit ROFUIP 2024, la clasele I-IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu.

Publicitate

Se aleg două calificative cu frecvența cea mai mare, acordate în timpul anului școlar

În perioadele de recapitulare și de consolidare a materiei, în urma aplicării unor probe de evaluare sumativă, cadrul didactic poate opta pentru unul dintre cele două calificative, în baza următoarelor criterii:

  • progresul sau regresul elevului
  • raportul efort-performanță realizată
  • creșterea sau descreșterea motivației elevului
  • realizarea unor sarcini din programul suplimentar de pregătire sau de recuperare, stabilite de cadrul didactic și care au fost aduse la cunoștința părintelui/reprezentantului legal.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending