Connect with us

Eveniment

FOTO: Preot cu trei facultăți, noul paroh al BISERICII USPENIA Botoșani. „Mă rog Maicii Domnului să-mi dea păstorire rodnică”

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfintului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Parohia „Uspenia” din Botoșani, sâmbătă, 6 mai 2023, a avut loc instalarea preotului Babiuc Marius-Ciprian în calitatea de paroh.

Părintele protopop Fercal Petru l-a prezentat credincioșilor pe noul păstor de suflete, care a slujit timp de 19 ani în parohia Siliștea – Protopiatul Botoșani, unde a desfășurat o frumoasă activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, concretizată în renovarea bisericii și construirea casei parohiale, fapt pentru care s-a bucurat de aprecierea și afecțiunea credincioșilor.

„Cu adevărat moment de bucurie! Părintele paroh va sluji în această biserică, ducând mai departe tradiția și cultura; va face aici un loc deosebit unde creștinii să vină cu dragoste, să se roage Maicii Domnului, iar personalități din lumea întreagă să intre în acest locaș care este un obiectiv turistic, un monument istoric cu o încărcătură deosebită legat de poetul nostru național, Mihai Eminescu. Se deschide o ușă frumoasă spre nădejdea că Dumnezeu nu ne lasă, ne ocrotește, ne dă sens, ne întinde mâna Sa”, a spus în cuvântul său părintele protopop Fercal Petru.

În cuvântul rostit, preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru slujirea încredințată, părintelui protopop pentru cuvintele de încurajare, familiei și tuturor credincioșilor prezenți, care vizibil emoționați și-au primit păstorul cu mare bucurie: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru cei 19 ani  de slujire frumoasă  și mă rog Maicii Domnului să-mi dea puterea și înțelepciunea necesară, să-mi călăuzească pașii în această misiune, păstorire rodnică și cu folos duhovnicesc pentru credincioșii din Parohia Uspenia – Botoșani.”

Amintim că părintele Babiuc Marius-Ciprian a absolvit: Seminarul Teologic la Botoșani în anul 2002, Facultatea de Filosofie, Facultatea de Litere și Facultatea de Teologie, Masterul în Literatură comparată (Litere), cursul de Mobilitate „Erasmus” – Cambridge, în prezent fiind doctorand la Facultatea de Teologie – Iași (Teologie Morală).

Ca activitate la Protopopiatul Botoșani este responsabil cu următoarele: „Gazeta creștină” – din anul 2008 până în prezent, activitatea catehetică la nivel de Protopopiat – între anii 2018-2022, activitățile cu tinerii la nivel de Prootopopiat din anul 2021 și Moderator  TeleM – BT.

Publicitate

De asemenea tot la această parohie a fost numit ca preot co-slujitor părintele Constantin Andrei-Ionuț, care a slujit la Parohia „Sfântul Ilie” Manolești Vale, Protopiatul Botoșani între anii 2018-2023.

Despre părintele amintim: a terminat Seminarul Teologic  la Botoșani în anul 2006, a absolvit Facultatea de Teologie la Iași în anul 2010, Masterul în Teologie în anul 2012 și a fost hirotonit preot în anul 2015 pe seama Parohiei Borolea, Protopopiatul Săveni, unde a slujit 5 ani. În anul 2020 a fost transferat la Parohia Manolești Vale, unde a slujit trei ani.

În cele două parohii, pe lângă activitatea liturgică plină de responsabilitate, părintele Constantin Andrei-Ionuț a încercat să îndeplinească și partea cultural-misionară prin diferite activități: tabere, șezători, jocuri , excursii, cateheze, agape, dar și partea gospodărească:

  • La Parohia Borolea: a început o casă socială (nefinalizată) care cuprinde: locuință parohială, trapeză, un mic paraclis; a obținut titlul de proprietate a tuturor terenurilor confiscate (11 ha);
  • La Parohia Manolești Vale: a construit o casă de prăznuire (în curs de finisare); a pregătit un teren pentru un mic părculeț, unde mamele cu copii vor avea libertatea de a participa la Sfintele slujbe pe timpul verii fără a deranja pe cei aflați în Biserică.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Publicitate

Camere de supraveghere video, obligatorii în centrele de asistență socială. Înregistrările vor fi stocate cel puțin 30 de zile. Un proiect în acest sens a fost depus la Parlament, scrie alba24.ro.

Inițiativa vine în contextul în care, recent, în patru centre de îngrijire a copiilor cu dizabilități din Târgu Mureș au fost semnalate probleme grave.

Proiectul vizează o mai bună protecție și monitorizare a beneficiarilor și a angajaților, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de Uniunea Salvați România.

”E nevoie ca în toate centrele de asistență medico-socială din România care îngrijesc copii, adulți si vârstnici – atât de stat, cât și private – să fie amplasate obligatoriu camere video. Monitorizarea, care va respecta cu strictețe legislația GDPR, va oferi autorităților instrumente obiective de măsurare și supraveghere a calității îngrijirii beneficiarilor din aceste centre”, a precizat Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Proiectul modifică și completează Legea privind reforma în protecția și promovarea drepturilor copilului și Legea privind asistența socială în sensul introducerii obligației de instalare și menținere în stare de funcționare a unor sisteme de supraveghere video.

Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităților, dar fără a compromite intimitatea persoanelor, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile copiilor, se mai arată în comunicat.

Publicitate

Înregistrările video, stocate cel puțin 30 de zile

Înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, maximum 6 luni. Vor putea fi accesate doar de personalul autorizat și doar în scopul monitorizării calității activității, investigării unor incidente sau pentru asigurarea securității persoanelor.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 lei, în funcție de gravitatea abaterii și de impactul asupra securității și siguranței persoanelor.

Ungureanu a subliniat că ”marea problemă” a copiilor îngrijiți în aceste centre nu este atât ‘spațiul înghesuit unde supraviețuiesc, ci faptul că nu există personal specializat, multidisciplinar și aparatura aferentă” pentru tratarea bolilor lor extrem de grave.

Deputatul lucrează și la o propunere legislativă prin care să fie înființate centre medico-sociale pentru îngrijiri paliative pentru copiii cu afecțiuni grave, potrivit sursei citate.

Citeste mai mult

Cultura

Volumul semnat de Cătălin Mihai Alexa va fi lansat duminică, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 26 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea unui volum semnat de Cătălin Mihai Alexa. Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea ,,Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturalăˮ, prezentată de Traian Apetrei.

Actuala carte, cu titlul ,,Jurnalul unui călătorˮ, este urmarea firească a însemnărilor făcute de autor după vizitarea Greciei și a impresiilor deosebite pe care le are despre insula elenă Creta. Volumul se dorește a fi un omagiu adus de către autor tatălui său, acesta fiind cel care i-a sugerat atât vizitarea spațiului geografic deosebit, cât și consemnarea lucrurilor care îi vor atrage atenția în călătoria nu doar turistică, ci și spirituală. Cartea, apărută în ianuarie 2025, la Editura Quadrat din Botoșani, va fi prezentată de ziaristul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Cultura

Lansare de carte – Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 25 ianuarie 2025, ora 11.00, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, lansarea volumului ,,Eseul carnivorˮ, semnat de scriitorul botoșănean Constantin Iftime.

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumină asupra lumii românești de astăzi, punându-i în evidență detaliile cele mai ascunse.

De mare rafinament stilistic, cu tăietură necruțătoare, scrutând până în urzeală, cartea lui Constantin Iftime este un instrument de înțelegere profundă a realității din ziua de azi. O lectură incitantă, surprinzătoare de la o pagina la alta.

Cartea va fi prezentată de Viorel Ilișoi, alt botoșănean, în tripla sa calitate de prieten al autorului, editor și redactor de carte. Cei doi publiciști, ambii lansați în presă din Botoșani, în anii ’90, vor discuta cartea și vor analiza împreună situația presei de astăzi, locală și națională.

La stand se vor găsi și toate celelalte cărți ale Editurii GRI.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tentative de fraudă prin mesaje pe WhatsApp sau alte rețele. Atenționările polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii atenționează privind tentative de fraudă prin mesaje pe telefon, Whatsapp sau alte rețele. Au fost înregistrate cazuri în care persoane au primit mesaje, unele ce păreau să fie de la prieteni sau cunoștințe prin care li se cereau bani împrumut, scrie alba24.ro.

Cetățenii sunt atenționați să nu transfere bani în conturi suspecte și să verifice autenticitatea solicitărilor primite.

”La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare. Pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online.

Cum vă protejați?

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați!
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing.
  • nu introduceți coduri!
  • nu transferați bani în conturi suspecte!
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.
  • dacă ați fost victima unei astfel de fraude sau ați observat activități suspecte, contactați imediat autoritățile competente și sesizați incidentul.
  • educați-vă și educați-i pe alții.
  • Informați-vă despre tehnicile de fraudă și tacticile utilizate de autorii infracțiunilor informatice și fiți mereu vigilenți în mediul online. De asemenea, discutați cu familia și prietenii despre aceste tipuri de fraude pentru a-i ajuta să se protejeze.
  • folosiți autentificarea în doi pași, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate conturilor voastre online, solicitând o parolă suplimentară sau un cod de verificare înainte de a vă conecta.
  • fiți la curent cu cele mai recente amenințări cibernetice și cu modalitățile de protejare împotriva acestora!
  • fiți vigilenți, protejați-vă conturile” – transmite IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending