Connect with us
Publicitate

Educație

FOTO: Pompierii din Botoșani au fost alături de copii, în „Săptămână Verde”

Publicat

Publicitate

Copiii sunt atrași de meseria de pompier și, ori de câte ori au ocazia, vizitează subunitățile ISU Botoșani. Pe de altă parte și salvatorii vor ca ei să fie cât mai bine informați și de aceea organizează, periodic, acțiuni în școli, în parteneriat cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și cadrele didactice.

În această săptămână, în cadrul programelor „Săptămâna Verde” și „Școala Altfel”, peste 500 de elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Școala Gimnazială nr. 11 Botoșani, Școala Gimnazială nr. 1 Răchiți, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, Școala Gimnazială „Leon Dănăilă” Darabani, Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani, Școala Gimnazială nr. 2 Roșiori, Școala Gimnazială nr. 12 Botoșani și Asociația Academia „Cuib” Botoșani au venit în vizită la Detașamentele de Pompieri Botoșani și Doroho, dar și la Punctul de Lucru Darabani.

Au avut ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și au aflat informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență. Autospeciala pentru intervenție și salvare de la înălțime a fost unul dintre punctele de atracție, copiii demonstrând că nu au frică de înălțime. Aceștia au îmbrăcat haina de pompier, au urcat în autospecialele de intervenţie, iar cei mai îndrăzneți au testat presiunea furtunelor ca și când ar fi stins un incendiu.

Publicitate

Tot în această săptămână, elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, Școala Gimnazială nr. 1 Manoleasa și Școala Gimnazială nr. 1 Adășeni au fost vizitați de pompierii militari și voluntari. În total, peste 400 de copii.

Aceștia le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că e vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

Paramedicii SMURD le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică fie că vorbim de accident, hemoragie masivă, obstrucția căilor respiratorii, infarct sau accident vascular cerebral, respectiv să evalueze victima, să solicite ajutor specializat prin numărul unic de urgenţă 112 și să o supravegheze până sosirea primului echipaj de prim ajutor.

Publicitate

Pirotehnicienii le-au prezentat cele mai frecvente elemente de muniție, rămase neexplodate din timpul celor două conflicte armate, care sunt descoperite pe raza județului Botoșani, autospeciala pirotehnică, aparatura și echipamentele cu care intervin în astfel de situații.

Elevii și cadrele didactice de la Seminatul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani au fost angrenați și într-un exercițiu de evacuare în caz de cutremur.

Pe timpul acestor acțiuni, pompierii au oferit materiale de informare preventivă din cadrul campaniilor naționale “Nu tremur la cutremur”, „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale” și „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău.”

Publicitate

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Din nou cutremur în zona Vrancea, la Buzău. A avut magnitudinea de 3,9 grade

Publicat

Publicitate

Un nou cutremur cu magnitudinea 3,9, s-a produs joi seara, la ora 17:57, în judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează agerpres.ro.

Seismul a avut loc la adâncimea de 143,6 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 57 km vest de Focşani, 58 km nord-vest de Buzău, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 67 km est de Braşov şi 81 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 13 seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi VREMEA până la finalul lunii mai 2024. Variații mari de temperatură și fenomene meteo EXTREME

Publicat

Publicitate

După un început mai răcoros, lunii mai 2024, practic ultima lună de primăvară va avea o revenire la temperaturi mai ridicate. De asemenea, va continua trendul de lună caldă din ultimii ani.

Din punct de vedere al precipitațiilor, va fi mai degrabă o lună mai secetoasă, comparativ cu normalul perioadei. Vești proaste pentru agricultura românească, care se bazează mult pe ploile din mai și iunie, scrie prognozemeteo.ro.

Temperaturile revin la valori peste 20 de grade și apropiate de 30 de grade, în jurul datei de 18 mai.

Publicitate

Fenomene meteo severe

Vremea în luna mai poate trece de la accente de vară autentică, caniculară chiar, la vreme furtunoasă, cu fenomene severe. Pe crestele montane poate apărea chiar fenomenul de viscol.

Se va manifesta un regim de presiune ridicată în intervalul 13-19 mai. Acesta va continua și în săptămâna 20-26 mai, în special în zona Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Restul țării va fi sub un regim de presiune normală.

 Temperaturi

Luna mai a început cu temperaturi chiar sub normalul perioadei. Media primelor 8 zile a fost de 15 grade, cu 0,5 grade sub media multianuală 2000-2023, care este de 15,5 grade.

Publicitate

În săptămâna 13-19 mai, vor fi temperaturi normale în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. Abateri ușor pozitive vor fi în restul țării (+0,5 …+1 grad).

Intervalul 20-26 mai vine cu vreme mai caldă la nivelul întregii țări. Ultimele zile din mai (27-30 mai) vor fi cu temperatură peste medie. Doar în Crișana și Maramureș, temperaturile vor fi cele normale pentru această perioasă.

Precipitații

Luna mai, alături de luna iunie, reprezintă cele mai importante luni din an în ceea ce privește cantitățile de precipitații. Acestea reprezintă practic rezerva principală de apă atât pentru culturile care se pregătesc de ultimele faze înainte de recoltat, cât și pentru culturile de porumb, floarea soarelui, scrie sursa citată.

Publicitate

Din datele multianuale, cele mai mici cantități de precipitații din luna mai, sub 50 de l/mp le regăsim în Dobrogea, estul extrem al Câmpiei române și sudul Moldovei.

În Câmpia Română, Câmpia de Vest, Podișul Moldovei și vestul Transilvaniei se ajunge la valori peste 50 de l/mp, chiar spre 75 de l/mp.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureș, Podișul Sucevei, zonele subcarpatice și zonele montane vorbim de precipitații care ar trebui să ajungă la valori de la 75 spre 125 de l/mp.

Publicitate

Cele mai ridicate valori de precipitații se regăsesc pe crestele Meridionali și nordul Carpaților Orientali depășim 150 de l/mp, potrivit ANM.

 Perioada cu deficit de ploi

Ultimele estimări ale modelului european ECMWF arată că doar în sudul extrem al Munteniei, al Dobrogei, mare parte din Oltenia și Banat vor fi precipitații apropiate de normal sau chiar excedentare.

Intervalul 13-19 mai vine cu deficit de ploi în întreaga țară.

În săptămâna 20-26 mai, precipitațiile par a se apropia de normal în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, estului Munteniei și Dobrogei. Finalul lunii mai aduce tot un regim normal de precipitații.

Cantități estimate de modelul european (ECMWF):

  • 30-40 de l în sudul extrem al Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea
  • 50-60 de l/mp în Oltenia, Muntenia, nordul și centrul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei
  • 70-90 de l/mp înzonele montane, subcarpatice, Transilvania și Maramureș
  • posibil peste 100 de l/mp, pe crestele montane.vv

Citeste mai mult

Eveniment

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul județean Botoșani informează că începând de astăzi, 09 mai 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente, DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile, DR-04 – Agricultură ecologică – conversie, DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării, DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM), DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative și DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2024, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.

Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.

Publicitate

Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Publicitate

Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.

Publicitate

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

           APIA, mereu alături de fermieri!

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Patru copii răniți într-un accident la Suceava

Publicat

Publicitate

Potrivit anchetei polițiștilor, miercuri, la orele 13:40,  o femeie din Voitinel conducea un autoturism Hyundai Santa Fe pe DN 17A, pe raza localității Sucevița, având direcția de deplasare spre Pasul Palma.

La un moment dat, într-o curbă periculoasă la stânga, din cauza neadaptării vitezei de deplasare la condițiile de drum, femeia a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilă intrând în coliziune cu un arbore de pe marginea parții carosabile.

În urma impactului, a rezultat  rănirea ușoară a conducătorei auto cât și a unui număr de 4 copii minori ai săi, cu care sa afla în autoturism, motiv pentru care au fost transportați la Spitalul Municipal Rădăuți, toți fiind răniți ușor, fără a rămâne internati.

Publicitate

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiindu-i recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În acest caz s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă”.

Sursa: newsbucovina.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending