Connect with us

Eveniment

FOTO: Parohia Ionășeni, în straie de sărbătoare. Clopotnița cea nouă a fost sfințită de IPS Teofan

Publicat

Publicitate

Duminica de 9 iunie a fost o zi cu totul aparte pentru comunitatea din satul Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani. O zi în care timpul parcă s-a oprit în loc, iar inimile s-au înălțat odată cu clopotele nou-sfințitei clopotnițe a Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

După o așteptare de un veac, bucuria a fost deplină, clopotnița visată de generații întregi a fost sfințită în prezența ÎnaltPreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a unui sobor impresionant de preoți și diaconi, și a unei mulțimi de credincioși, veniți să fie martori la împlinirea unui vis colectiv.

Construită între anii 2023 și 2025, clopotnița îmbină armonios tradiția cu funcționalitatea. Realizată sub forma unei zvonițe, ea adăpostește trei clopote restaurate, precum și o cameră muzeală ce păstrează memoria vie a satului și a credinței sale. Proiectul a fost realizat sub purtarea de grijă a părintelui paroh Claudiu-George Crupă, la inițiativa și cu jertfelnicia credincioșilor din Ionășeni, sprijiniți de binefăcători din afara comunității.

Anul 2025 nu este unul obișnuit pentru Ionășeni. Se împlinesc 100 de ani de la sfințirea bisericii parohiale, oficiată la 20 iulie 1925 de către Preasfințitul Grigorie Leu. Sfințirea clopotniței în acest an centenar nu este doar o coincidență, ci o potrivire providențială, o continuitate a harului și a dăruirii care a legat generațiile trecutului cu cele de azi.

„Este o zi pe care o vom purta mereu în inimă. Așa cum Sfântul Apostol Petru a dorit să rămână pe muntele Tabor, și noi am simțit astăzi că cerul a coborât pe pământ. Bucuria și emoția sunt de nedescris”, a mărturisit părintele Claudiu-George Crupă, vizibil emoționat.

În semn de prețuire, comunitatea i-a oferit ÎnaltPreasfințitului Teofan o icoană, simbol al recunoștinței și al legăturii duhovnicești dintre păstor și turmă. Cu cuvinte pline de dragoste și mulțumire, părintele paroh a adus prinos de recunoștință tuturor celor care au sprijinit această lucrare: părintele protopop, duhovnicul Iustin, „pentru blândețea și povățuirea sa”, preoții slujitori, dar mai ales credincioșii parohiei, „fără de care nimic nu ar fi fost posibil”.

Publicitate

„Tot ceea ce am realizat în acești șase ani, de când slujesc în Ionășeni, este rodul credinței, jertfei și dragostei acestei comunități. Le sunt recunoscător din inimă și le port în rugăciune, așa cum știu că și ei o fac pentru mine”, a adăugat părintele Claudiu.

Ziua de 9 iunie 2025 nu va fi uitată. Va rămâne întipărită în istoria locală ca o zi de lumină, de unitate și de binecuvântare. O zi în care comunitatea din Ionășeni a dovedit că temelia credinței este vie și trainică. Iar clopotele din noua clopotniță vor vesti, pentru generațiile viitoare, nu doar începutul slujbelor, ci și biruința unei comunități care a știut să împlinească.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cartierul Alfa Land, Lebăda și localitățile Zăicești, Bălușeni, Cristești, Coșula, Copălău, Frumușica, inclusiv orașul Flămânzi, au rămas fără apă

Publicat

Publicitate

În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii majore survenite pe conducta de aducțiune Botoșani-Flămânzi, situată în zona Lebăda, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei potabile, astăzi, 17 iunie 2025, în intervalul orar 08:00-18:00, către utilizatorii din Cartierul Alfa Land, Lebăda, localitățile Zăicești, Bălușeni, Cristești, Coșula, Copălău, Frumușica, inclusiv orașul Flămânzi.

Având în vedere că, umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat, pentru evitarea producerii unor eventuale avarii și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, informăm consumatorii că, reluarea furnizării apei va fi simțită diferențiat.

Nova Apaserv Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.

Citeste mai mult

Eveniment

Concedii 2025: Ce preferă turiștii români în materie de cazare și servicii. Ofertele cele mai căutate

Publicat

Publicitate

Atunci când își rezervă vacanțele, turiștii români optează, în general, pentru unități de cazare care oferă facilități precum accesul la piscină, micul dejun inclus și posibilitatea de plată cu vouchere de vacanță. Acestea se numără printre cele mai căutate oferte pentru sezonul 2025, scrie alba24.ro.

Cea mai căutată opțiune în 2025 rămâne acceptarea voucherelor de vacanță, relevă o analiză realizate de platforma de rezervări Travelminit.

Parcarea proprie este o altă cerință esențială pentru turiștii români, în special în cazul sejururilor cu mașina personală, în zone turistice aglomerate sau greu accesibile.

Accesul la piscină și facilitățile de tip SPA, precum sauna sau jacuzzi-ul, sunt tot mai căutate. Acestea pot crește șansele de rezervare cu până la 40%, în special în cazul sejururilor de weekend, a vacanțelor în cuplu sau a pachetelor de tip wellness.

Aproape 50% dintre turiștii care rezervă prin platforma hotelieră aleg unități care includ micul dejun în tariful camerei.

Concediu 2025: preferințele familiilor

Publicitate

Familiile reprezintă un segment tot mai important în turismul intern, iar camerele de tip family sau apartamentele spațioase sunt printre cele mai rezervate tipuri de cazare. Unitățile care oferă pătuțuri pentru copii mici, scaune speciale sau spații de joacă au un avantaj clar în atragerea acestei categorii de public.

La polul opus, există și facilități mai puțin solicitate, dar care fac diferența în nișe bine definite. Accesul cu animale de companie este menționat explicit de aproximativ 15% dintre turiști; acești clienți caută în mod constant unități pet-friendly și tind să revină acolo unde se simt bineveniți.

Unitățile care au restaurant propriu dar nu oferă mic dejun inclus sunt mai puțin atractive, turiștii români preferând experiențele complete. În plus, facilități precum sauna sau jacuzzi-ul, atunci când nu sunt integrate într-un concept coerent de relaxare, sunt mai rar luate în calcul în mod izolat.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail

Publicat

Publicitate

Aceşti trei fraţi erau din Persida, şi fiind trimişi de Valtan, împăratul perşilor, pentru pace, în zilele lui Iulian Paravatul (pe care-l văzuseră în Calcedon că aducea jertfa la idoli şi mulţi se trăgeau spre rătăcirea lui), fiind ei bine cinstitori şi crezând în Hristos, plângeau şi se rugau lui Dumnezeu să-i păzească în credinţa ce aveau într-Însul, şi să nu se facă părtaşi rătăcirii închinătorilor la idoli.

Deci, dacă s-au vădit şi au fost duşi la păgânul Iulian, au fost bătuţi şi pătrunşi cu piroane la glezne, şi arşi pe subţiori cu făclii. Însă aceste chinuri le-au suferit toţi împreună; dar apoi îndeosebi Sfântul Manuil, primind făgăduinţa de la necuratul împărat şi nevoind a aduce jertfă la idoli, l-au chinuit pe el în multe şi felurite chipuri. Şi aşa împreună cu cei doi fraţi ai lui, cu Savel şi Ismail, au fost duşi la zidul cel dinspre Tracia, numit al lui Constantin, la loc râpos, şi li s-au tăiat capetele.

Iar Iulian Paravatul a poruncit ca să li se ardă trupurile, dar îndată s-a deschis pământul şi a primit trupurile, din pricina cărei minuni mulţi au crezut în Hristos. Iar după aceasta nişte bărbaţi cucernici, cunoscând de la Domnul nostru Iisus Hristos unde se află trupurile sfinţilor, le-au îngropat cu miruri şi cu tămâieri.

Citeste mai mult

Eveniment

Burse școlare 2025: Plățile pentru luna mai se fac în iunie, diferențiat pe categorii

Publicat

Publicitate

Elevii vor primi bursele școlare aferente lunii mai în cursul lunii iunie, cel mai probabil în jurul datei de 20 iunie, conform metodologiei citate de Edupedu.ro. Plățile se efectuează diferențiat, în funcție de categoria bursei, scrie alba24.ro.

Valoarea burselor în anul școlar 2024–2025:

  • Bursa de excelență – 700 lei (tip II) sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 lei (tip I)

  • Bursa de merit – 450 lei/lună

  • Bursa de reziliență – 300 lei/lună

  • Bursa socială – 300 lei/lună

  • Bursa tehnologică – 300 lei/lună

    Publicitate
  • Pentru mamele minore – 700 lei/lună

Primele trei tipuri de burse (merit, reziliență și tehnologică) se calculează în funcție de cuantumul minim stabilit, zilele lucrătoare și cele de vacanță din luna respectivă. Bursa socială are o valoare fixă, neinfluențată de structura lunii.

Calendarul plăților:

  • În iunie, elevii primesc bursele pentru luna mai

  • În iulie, vor fi virate bursele aferente lunii iunie

Elevii care susțin Evaluarea Națională sau Examenul de Bacalaureat vor beneficia de burse inclusiv pentru zilele în care participă la examene, până la afișarea rezultatelor.

Posibilitatea suplimentării burselor:

Consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot decide majorarea cuantumului burselor în funcție de:

  • Fondurile alocate de autoritățile publice locale

  • Alte venituri obținute în conformitate cu legislația în vigoare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending