Connect with us

Eveniment

FOTO: Părintele Ovidiu Rodu a slujit, vineri, cu emoție și bucurie, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

„Spală, Doamne, păcatele celor ce s-au pomenit aici, cu cinstit Sângele Tău, pentru rugăciunile Sfinților Tăi. Amin „, se aude în fiecare zi din Altarul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din municipiul Botoșani, unde timp de 40 de zile, potrivit rânduielii de după sfințire, se slujește Sfânta Liturghie.

Dintre toate slujbele care se fac la biserică, cea mai folositoare și mai puternică este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care reprezintă jertfa și răscumpărarea lumii întregi. Și în această perioadă, chiar în inima municipiului, credincioșii au prilejul să primească binecuvântare divină timp de șase săptămâni.

Zilnic, câte un slujitor de la o altă parohie se învrednicește să săvârșească rânduiala, alături de părintele paroh, Dumitru Mateciuc. Vineri, credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut ocazia să se roage alături de părintele Ovidiu-Constantin Rodu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea botoșăneană Roșiori. Rareori poți avea avea ocazia să vezi atâta bucurie și emoție la un slujitor cu aproape treizeci de ani de experiență. În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei, părintele Ovidiu a dezvăluit „secretul” emoției. „Să dăm slavă lui Dumnezeu că am reușit astăzi, în această zi de vineri, să participăm la Sfânta Liturghie în această biserică frumoasă care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Gheorghe, care fost ostaș, la fel ca și sfinții pomeniți astăzi care au fost ostași ai Mântuitorului, primind cununa muceniciei pentru credința lor. Să ne răsplătească Dumnezeu osteneala din această dimineață și să îl rugăm pe Sfântul Gheorghe să ne fie ocrotitor”, și-a exprimat bucuria și emoția părintele Ovidiu. Slujirea sa i-a impresionat pe cei prezenți, astfel că la sfârșitul Liturghiei, când părintele Ovidiu a interacționat cu enoriașii, a fost rugat să revină și la altă slujbă în Biserica „Sfântul Gheorghe”.

Rânduiala celor 40 de liturghii continuă  sâmbătă la ora 8.00, după care vor fi pomeniți într-o slujbă specială cei adormiți.

Părintele Ovidiu-Constantin este fiul lui Adrian și al Elenei Rodu și este născut pe 12 octombrie 1975 în municipiul Botoșani. A absolvit Seminarul Teologic „Veniamin Costache”, Mănăstirea Neamț, după care și-a definitivat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Iași, pe care a absolvit-o în 2007.  Este căsătorit din anul 1996 cu Adriana Paramanov, și are doi copii: Alexandru-Theodor și Anastasia.

Din data de 1 iunie 1996, preot paroh al Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului” Roșiori, Protopopiatul Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 ianuarie 2025:

Loto 6/49: 44, 36, 4, 45, 48, 12

Loto 5/40: 37, 29, 38, 5, 32, 16

Joker: 14, 24, 30, 18, 37 + 8

Noroc: 1 4 9 3 8 9

Publicitate

Noroc Plus: 1 1 9 8 5 7

Super Noroc: 9 7 5 6 1 9

Citeste mai mult

Eveniment

30 Ianuarie – Ziua Internațională a Non-violenței în Școli, marcată și de jandarmii botoșăneni prin activități educative

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a desfășurat astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Non-violenței în Școli, nu mai puțin de opt activități de prevenire a faptelor antisociale, la care au participat aproximativ 500 de elevi. Aceste acțiuni au avut ca scop educarea tinerilor în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței și al respectului reciproc, atât în mediul școlar, cât și în afara acestuia.

Jandarmii, împreună cu personalul didactic, au subliniat importanța unui climat sigur, în care educația să fie dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor. S-a pus accent pe prevenirea manifestărilor violente, care pot lăsa urme asupra dezvoltării armonioase a tuturor celor implicați.

De asemenea, elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale și despre impactul negativ al violenței în mediul școlar. În cadrul activităților, aceștia au primit pliante informative realizate cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani, care a asigurat fondurile necesare pentru achiziționarea acestora.

„Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani reiterează angajamentul său în asigurarea unui mediu educațional sigur și sănătos, prin colaborarea constantă cu instituțiile de învățământ și prin acțiuni de prevenire a faptelor antisociale”, a transmis IJJ Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Moloz, bucăți de cărămizi și plăci de rigips: Poliția Locală aplică sancțiuni pentru abandonarea ilegală a deșeurilor la containere

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 23-30 ianuarie 2025 au desfășurat acțiuni de verificare și sancționare a persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public sau în coșurile stradale, precum și a celor care extrag ilegal deșeuri din pubelele amplasate la platformele de colectare.

Aceste acțiuni s-au derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală, în domeniul protecției mediului.

În urma controalelor efectuate pe străzile Săvenilor, Primăverii și Împărat Traian, polițiștii locali au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.100 lei, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 130/2020.

Un caz semnificativ a fost constatat pe 29 ianuarie 2025, în jurul orei 15:00, la platforma de colectare a deșeurilor menajere de pe Aleea Parcul Tineretului nr. 8. Polițiștii locali l-au surprins pe numitul H.G.E. aruncând dintr-un autovehicul deșeuri rezultate din construcții – moloz, bucăți de cărămizi, plăci de rigips, o ușă și obiecte sanitare uzate. Pentru această faptă, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei, conform Regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare din municipiul Botoșani, aprobat prin H.C.L. nr. 130/2020.

Reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 76, alin. 2, lit. d din același regulament, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din reamenajări interioare, a deșeurilor vegetale sau a celor animaliere în recipientele de colectare municipală constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 400 și 1.500 lei pentru persoane fizice și între 500 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

Poliția Locală va continua acțiunile de monitorizare și sancționare pentru prevenirea și combaterea acestor fapte, în vederea menținerii unui mediu curat și sănătos în municipiul Botoșani”, a transmis Poliția Locală Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ministerul Sănătății introduce STAREA DE ALERTĂ epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei

Publicat

Publicitate

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei, reelatează agerpres.ro.

Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei’, a informat ministerul.

Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare și vaccinarea antigripală cât mai rapidă).

La nivelul unităților școlare și preșcolare, ministerul recomandă triaj observațional zilnic, informarea părinților privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu astfel de simptome, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending