Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: „Pacea face natura să zâmbească!”, acțiune la Liceul „Demostene Botez″ Trușești

Publicat

Publicitate

″Pacea face natura să zâmbească!″, a fost activitatea desfășurată de către elevii Liceului „Demostene Botez″ Trușești, în parteneriat cu Ocolul Silvic Trușești, Primăria Trușești și Parohia Drislea, cu prilejul Zilei Mondiale a Păcii și a Zilei de Curățenie Națională.

Relațiile de simbioză dintre pace și natură, trebuie prețuite de către toți oamenii, mari și mici.Din acest motiv, copiii trebuie ajutați să înțeleagă că protejarea mediului înconjurător este esențială pentru a asigura un viitor durabil, iar participarea la acțiuni de curățenie și de îngrijire a mediului poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți viața noastră.

Pacea nu este totul, dar fără pace totul este nimic! Această logică se aplică și mai mult mediului înconjurător care asigură baza existenței noastre! Un mediu sănătos este esențial pentru securitatea umană. Grija pentru mediu este o necesitate și nu un lux. Destinele noastre și ale mediului înconjurător sunt strâns legate.

Noi, oamenii nu putem supraviețui, nici trăi în pace, fără un mediu sănătos.Mulțumim reprezentanților Ocolului Silvic Trușești, domnului inginer Cătălin Ciobanu, domnului primar Ailenei Petru Grișa, domnului inginer Gabriel Niță, elevilor și cadrelor didactice pentru toată dragostea arătată astăzi cu prisosință mediului!

Profesor Cătălina Gania

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea din Botoșani: ”Profesorul care a promis marea”

Publicat

Publicitate

𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬 𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 / El maestro que prometió el mar. Antonio pare un simplu învățător. Un om, ce a pătruns într-un sat mic, izolat, din Burgos, Spania, cu zâmbet larg așternut pe chip și dorința de a învăța copiii.

În realitate însă, învățătorul nu poartă în el nimic din ceea ce ar fi putut să fie comun celorlalți oameni din comunitatea în care încerca să se integreze, fără însă a se schimba pe sine. Fără a se supune rigorilor și fără a crede în lucruri, ce nu făceau parte din ființa lui creatoare și boemă.

 

Se întâmpla în 1935, când lumea cea mare nu exista pentru micile comunități închise într-o cochilie conservatoare, cu principii religioase puternice, în care preotul și primarul erau cele două voci care dictau.  Două trompete ale regimului, care stabileau calea pe care oamenii simpli și creduli, temători în a-și expune părerile, trebuiau să o urmeze, dacă nu doreau să atragă oprobriul mulțimii.

 

Pare că singurul scop a lui Antoni este acela de a-i învăța pe copii să viseze, să aștearnă pe hârtie gândurile, cu ajutorul unei tiparnițe, să valseze printre frunze uscate, în muzica pădurii și să-și imagineze cum arată marea. „Marea: imaginată de copiii, care nu au văzut-o niciodată: Marea cea mare și uriașă, dar mai presus de toate adâncă. Marea pe al cărei țărm trebuie să fie nisip. Marea lângă care trebuie să fie o colibă unde să te usuci când ieși din apă. Marea, cea care trebuie să fie limpede. Marea cu apă mai caldă decât a râurilor, cu merluciu și cod și tot felul de pești în ea. Eu nu am văzut niciodată marea. Profesorul a spus că ne va duce să vedem marea”.

Publicitate

 

Descoperă o poveste despre memorie și puterea revoluționară a educației.

 

Publicitate

PROFESORUL CARE A PROMIS MAREAdin 𝟒 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

Cinema Unirea Botosani

🎟️Bilete și program https://eventbook.ro/hall/cinema-unirea-botosani

☎️0722557556

Citeste mai mult

Eveniment

ROALERT: A fost semnalată prezența unui URS pe raza comunei VORONA

Publicat

Publicitate

Atenție! A fost semnalată prezența unui URS pe raza comunei Vorona, în pădure – zona”RUNC”.

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va transmite mesaj RO Alert pentru locuitorii din Vorona, Copălău, Coșula, Cristești, Flămânzi, Tudora și Frumușica.

 

Cetățenii sunt sfătuiți să:

– evite deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară;

Publicitate

– păstreze distanța față de animal.

 

‼️ Nu încercați să vă fotografiați sau să îl hrăniți!

Publicitate

 

Protejați animalele din gospodărie, fără să se expună pericolului.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Preot nou în Parohia Boscoteni. Preotul Mihai Cracană a fost hirotonit de PS Nichifor Botoșăneanul

Publicat

Publicitate

Credincioșii din Parohia ,,Schimbarea la față” din Boscoteni  au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Nichifor Botosaneanul..Ierarhul a slujit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, potrivit rânduielii, părintele Mihai Crăcană, care este și profesor de religie, a fost hirotonit pe seama parohiei amintite.

Părintele Mihai este absolvent al Facultății de Teologie din Iași și este profesor de religie de zece ani. Este căsătorit cu preoteasa Magdalena, fiică de preot și au împreună doi copii, Matei și Sara.

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rotația culturilor pe terenul arabil. Ce obligație au fermierii din Botoșani față de APIA

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reaminteste fermierilor obligatia  notificarii  APIA cu privire la aplicarea excepției de la regula generală privind rotația culturilor pe terenul arabil în vederea respectării obligațiilor GAEC 7, conform Ordinului nr. 54/570/32/2023, cu modificările și completările ulterioare, prin depunerea ANEXEI 4, nu mai târziu de data de 10 octombrie a anului de cerere.   

Respectarea cerintei GAEC 7 – rotația culturilor  pe terenuri arabile, cu excepția culturilor care cresc sub apă se verifică la nivel de parcelă agricolă, obiectivul principal constituindu-l păstrarea potențialului solurilor.

Rotația constă în schimbarea culturilor cel puțin o dată pe an (an de cultură) la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor plante furajere erbacee, a terenurilor lăsate pârloagă și a culturilor din spații protejate (sere și solarii) pentru care se consideră că standardul este respectat.

Rotația culturilor la nivelul exploatației agricole include culturile înfiintate în toamna anului precedent și culturile înființate în primăvara anului curent depunerii cererii de plată, inclusiv culturile secundare gestionate în mod corespunzător .

Întrucât obligațiile privind rotația culturilor pe terenul arabil GAEC 7 se aplică începând cu anul de cerere 2024, pentru verificarea respectării acestui standard, structura și amplasarea culturilor pe terenul arabil declarate de fermieri în anul de cerere 2023 constituie referință pentru verificarea rotației culturilor pe terenul arabil începând cu anul de cerere 2024.

Prin excepție de la regula generală, una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) poate fi cultivată pe aceeași suprafață de teren arabil (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației, astfel:

Publicitate
  1. –    o perioadă de cel mult 3 ani consecutivi, cu obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară diferită ca specie față de cultura principală;
  2. –  o perioadă de cel mult 2 ani consecutivi pe suprafețele pe care cultura principală:

–  s-a recoltat toamna târziu (după data de 1 noiembrie) ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile

–  înființarea culturii secundare nu mai este posibilă întrucât nu există condiții optime de răsărire și dezvoltare a plantelor.

 

Publicitate

Sunt exceptate de la obligația privind rotația culturilor pe terenul arabil, exploatațiile agricole care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  1. a)      peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte plante furajere erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări.
  2. b)      peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte plante furajere erbacee sau pentru cultivarea unor culturi aflate sub apă fie pentru o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;
  3. c)      exploatațiile cu o suprafață de teren arabil de până la 10 hectare;

Exploatațiile înregistrate și certificate în agricultura ecologică, conform Regulamentului (UE) nr. 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului, respectă  acest standard GAEC pe suprafețele aflate în conversie sau certificate pentru care se confirmă respectarea practicilor specifice agriculturii ecologice prin certificatul emis de Organismele de Control.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending