Connect with us

Actualitate

FOTO: Opt specii de păsări, din care trei amenințate la nivel european, au fost identificate pe Lacul Stânca-Costești

Publicat

Inclus în lista locațiilor unde se realizează 𝑹𝒆𝒄𝒆𝒏𝒔𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒂𝒍 𝑷𝒂̆𝒔𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝑨𝒑𝒂̆, 𝒍𝒂𝒄𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒄𝒖𝒎𝒖𝒍𝒂𝒓𝒆 𝑺𝒕𝒂̂𝒏𝒄𝒂 𝑪𝒐𝒔𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒖𝒍 𝑩𝒐𝒕𝒐𝒔̦𝒂𝒏𝒊 se află pe cursul mijlociu al 𝒓𝒂̂𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑷𝒓𝒖𝒕, de-a lungul unei importante căi de migraţie, care face legătura dintre Europa nordică şi bazinul Mării Negre – 𝒅𝒓𝒖𝒎𝒖𝒍 𝒆𝒔𝒕-𝒆𝒍𝒃𝒊𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒈𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒆.
𝑨𝒓𝒊𝒂 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒓𝒐𝒕𝒆𝒋𝒂𝒕𝒂̆ 𝑹𝑶𝑺𝑷𝑨0058 𝑳𝒂𝒄𝒖𝒍 𝑺𝒕𝒂̂𝒏𝒄𝒂 𝑪𝒐𝒔𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊, în suprafaţă de 2192,8 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunelor #Manoleasa, #Ripiceni, respectiv oraşului #Ştefaneşti și reprezintă un 𝒊𝒎𝒑𝒐𝒓𝒕𝒂𝒏𝒕 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒊𝒆𝒓𝒏𝒂𝒓𝒆 al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut.
În total au fost observate 𝒑𝒆𝒔𝒕𝒆 15000 𝒅𝒆 𝒆𝒙𝒆𝒎𝒑𝒍𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒂̆𝒔𝒂̆𝒓𝒊 𝒅𝒊𝒏 25 𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒊, 96 % dintre acestea fiind reprezentate de rațe.
Dintre cele 59 de specii menționate în Formularul standard Natura 2000 al sitului, 17 au fost identificate în teren în cadrul vizitei de monitorizare (𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒆 – dominantă, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒊𝒄𝒂̆, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒑 𝒄𝒂𝒔𝒕𝒂𝒏𝒊𝒖, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒐𝒕̦𝒂𝒕𝒂̆, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒑 𝒏𝒆𝒈𝒓𝒖, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒔𝒖𝒏𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆, 𝒍𝒆𝒃𝒂̆𝒅𝒂 𝒅𝒆 𝒗𝒂𝒓𝒂̆, 𝒍𝒆𝒃𝒂̆𝒅𝒂 𝒅𝒆 𝒊𝒂𝒓𝒏𝒂̆, 𝒍𝒊𝒔̦𝒊𝒕̦𝒂, 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂𝒔̦ 𝒎𝒊𝒄, 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂𝒔̦ 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒄𝒐𝒓𝒄𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒆𝒈𝒓𝒆𝒕𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒄𝒐𝒓𝒎𝒐𝒓𝒂𝒏 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒑𝒆𝒔𝒄𝒂̆𝒓𝒖𝒔̦ 𝒑𝒐𝒏𝒕𝒊𝒄, 𝒔̦𝒐𝒓𝒆𝒄𝒂𝒓 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏, 𝒆𝒓𝒆𝒕𝒆 𝒗𝒂̂𝒏𝒂̆𝒕).
În plus, au mai fost identificate 8 specii de păsări, din care trei specii sunt amenințate la nivel european (𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒔𝒖𝒍𝒊𝒕̦𝒂𝒓, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒇𝒍𝒖𝒊𝒆𝒓𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒔̦𝒊 𝒄𝒊𝒏𝒕𝒆𝒛𝒂 𝒅𝒆 𝒊𝒂𝒓𝒏𝒂̆).
Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic, valuri înalte și pod de gheață în zonele cu un nivel scăzut al apei), păsările erau condensate pe lacul de compensare și pe grindurile din coada lacului, pe teritoriul comunei Ripiceni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Două incendii la Crasnaleuca și Flămânzi, în ultimele 24 de ore. Pompierii fac din nou apel la responsabilitate

Publicat

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.

În ultimele ore, aceștia au acționat pentru stingerea a două incendii și acordarea primului ajutor și transportul la spital a unui număr de zece de persoane care aveau probleme medicale.

La aceste evenimente se adaugă două activități de verificare a secției ATI de la Spitalul de Urgență Județean „Mavromati” Botoșani, două misiuni în sprijinul refugiaților din Ucraina și două misiuni de recunoaștere în teren.

 

▪ stingerea a două incendii

 

Pompierii botoșăneni au fost solicitați, ieri după-amiază, să intervină pentru stingerea a două incendii, la Flămânzi și Crasnaleuca.

Acestea au fost stinse înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Evenimentul de la Crasnaleuca s-a produs ca urmare a utilizării unei sobe defecte, iar la Flâmânzi din cauza unui coș de fum necurățat de funingine.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani vă reamintește câteva măsuri de prevenire:

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

– nu așezați materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete;

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

– nu puneți hainele la uscat, pe sobă;

– în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă;

– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor;

– stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

– depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mai mulți elevi de la Colegiul „A.T.Laurian” au ales un mod inedit pentru a marca Ziua Internațională a Cititului Împreună

Publicat

Mai mulți elevi de la Colegiul Național „A.T.Laurian”, din clasa a IX-a B, la inițiativa profesoarei Elena Alecsa, sau ales un mod inedit pentru a marca  Ziua Internațională a Cititului Împreună, lecturarea făcându-se în sala de sport, în timpul orei de educație fizică. Au fost îndemnați să-și aleagă o poziție comodă, o carte interesantă și să înceapă să-și citească unii altora.

Cum un trup sănătos nu vine decât cu o minte sănătoasă, laurienii au acceptat invitația, dar și-au făcut și câteva fotografii pentru a surprinde ineditul momentului.

Ziua Internațională a Cititului Împreună / World Read Aloud Day (WRAD) a fost inițiată de LitWorld, o organizație nonprofit fondată în anul 2007. Această inițiativă reunește într-o singură zi copii, tineri și adulți din peste o 160 de țări ale lumii pentru a celebra puterea cuvintelor.

Este deja un fapt cunoscut că citirea cu voce tare are un rol foarte important în dezvoltarea copiilor. Copiii cărora li se citește zilnic pot avea un avans de aproape un an, comparativ cu acei copii cărora nu li se citește cu voce tare în fiecare zi. Printre beneficiile cititului se numără dezvoltarea creativității, a empatiei și a gândirii critice. De asemenea, cei care citesc sunt capabili să comunice mai bine atât verbal, cât și în scris.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Prețul unui alt aliment de bază va exploda în 2023. Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar

Publicat

Nu este o noutate pentru nimeni că prețul alimentelor a crescut considerabil, iar scumpirile nu se vor opri aici. Prețul unui aliment de bază va exploda în următoarea perioadă. Anunțul a fost făcut chiar de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Astfel, din cauza gripei aviare, ouăle vor ajunge un produs de lux în lunile ce urmează, scrie romania24.ro.

Gripa aviară aruncă în aer prețul la ouă
Se profilează o nouă criză mondială, după ce multe păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare, în urma unor focare apărute, se estimează ca prețul ouălor va creste în medie între 10 și 15%.

Până în prezent, aproximativ 50 de milioane de păsări au ajuns să fie sacrificate, iar fermierii vor suporta costuri mult mai mari ca și până acum pentru creșterea și îngrijirea celor rămase.

”În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat pentru TVR Leonard Stafie, reprezentat Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi.

Numai în 2022, preturile alimentelor au crescut enorm. Zaharul s-a scumpit cu 62%, ulei cu 37%, făina este mai scumpă cu 33%, iar laptele și produsele lactate au suferit majorări cu 30%.

Și specialiștii de la Banca Centrală Europeană ne dau vești proaste. Ei avertizează că preţurile alimentelor pentru consumatorii din zona euro vor continua să crească în ritmuri aproape record timp de încă un an cel puţin, în pofida autosuficienţei ridicate a sectorului agriculturii din regiune,

Citeste mai mult

Eveniment

Trei funcții noi lansate de WhatsApp. Actualizările vizează ștergerea mesajelor individuale și postările din grupuri

Publicat

WhatsApp aduce trei funcții noi în chat. Mesajele trimise se pot șterge timp de două zile, utilizatorii pot părăsi grupurile fără să lase urme și pot selecta contactele cărora să le afișeze ultima accesare.

Pentru următoarele săptămâni, specialiștii au anticipat 3 actualizări care vor fi prezente atât pe cele mai recente smartphone-uri Android, cât și pe noile modele iPhone, anunță cei de la tecnoandroid citat de Mediafax.

Prima modificare se referă la ștergerea mesajelor trimise. De acum înainte, utilizatorii vor avea la dispoziție două zile pentru a șterge un mesaj dacă destinatarul nu l-a văzut.

Această noutate va fi valabilă atât conversațiile individuale, cât și conversațiile de grup.

Tot în virtutea garantării intimității, dezvoltatorii WhatsApp vor oferi în curând utilizatorilor posibilitatea de a părăsi un grup fără a lăsa cea mai mică urmă, adică fără ca notificarea să-i informeze pe ceilalți membri ai grupului.

În cele din urmă, confidențialitatea va juca, de asemenea, un rol principal, odată cu o reformă a normelor privind ultimul acces.

Spre deosebire de ceea ce a fost prevăzut până acum pe piața de mesagerie virtuală, utilizatorii de pe WhatsApp vor putea în curând să selecteze contactele cărora să le afișeze ultima accesare pe platformă, fără ca informațiile să fie șterse definitiv și general pentru toate contactele din agendă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate