Connect with us

Actualitate

FOTO: Opt specii de păsări, din care trei amenințate la nivel european, au fost identificate pe Lacul Stânca-Costești

Publicat

Publicitate
Inclus în lista locațiilor unde se realizează 𝑹𝒆𝒄𝒆𝒏𝒔𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒂𝒍 𝑷𝒂̆𝒔𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝑨𝒑𝒂̆, 𝒍𝒂𝒄𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒄𝒖𝒎𝒖𝒍𝒂𝒓𝒆 𝑺𝒕𝒂̂𝒏𝒄𝒂 𝑪𝒐𝒔𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒖𝒍 𝑩𝒐𝒕𝒐𝒔̦𝒂𝒏𝒊 se află pe cursul mijlociu al 𝒓𝒂̂𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑷𝒓𝒖𝒕, de-a lungul unei importante căi de migraţie, care face legătura dintre Europa nordică şi bazinul Mării Negre – 𝒅𝒓𝒖𝒎𝒖𝒍 𝒆𝒔𝒕-𝒆𝒍𝒃𝒊𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒈𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒆.
𝑨𝒓𝒊𝒂 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒓𝒐𝒕𝒆𝒋𝒂𝒕𝒂̆ 𝑹𝑶𝑺𝑷𝑨0058 𝑳𝒂𝒄𝒖𝒍 𝑺𝒕𝒂̂𝒏𝒄𝒂 𝑪𝒐𝒔𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊, în suprafaţă de 2192,8 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunelor #Manoleasa, #Ripiceni, respectiv oraşului #Ştefaneşti și reprezintă un 𝒊𝒎𝒑𝒐𝒓𝒕𝒂𝒏𝒕 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒊𝒆𝒓𝒏𝒂𝒓𝒆 al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut.
În total au fost observate 𝒑𝒆𝒔𝒕𝒆 15000 𝒅𝒆 𝒆𝒙𝒆𝒎𝒑𝒍𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒂̆𝒔𝒂̆𝒓𝒊 𝒅𝒊𝒏 25 𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒊, 96 % dintre acestea fiind reprezentate de rațe.
Dintre cele 59 de specii menționate în Formularul standard Natura 2000 al sitului, 17 au fost identificate în teren în cadrul vizitei de monitorizare (𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒆 – dominantă, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒊𝒄𝒂̆, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒑 𝒄𝒂𝒔𝒕𝒂𝒏𝒊𝒖, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒐𝒕̦𝒂𝒕𝒂̆, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒑 𝒏𝒆𝒈𝒓𝒖, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒔𝒖𝒏𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆, 𝒍𝒆𝒃𝒂̆𝒅𝒂 𝒅𝒆 𝒗𝒂𝒓𝒂̆, 𝒍𝒆𝒃𝒂̆𝒅𝒂 𝒅𝒆 𝒊𝒂𝒓𝒏𝒂̆, 𝒍𝒊𝒔̦𝒊𝒕̦𝒂, 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂𝒔̦ 𝒎𝒊𝒄, 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂𝒔̦ 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒄𝒐𝒓𝒄𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒆𝒈𝒓𝒆𝒕𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒄𝒐𝒓𝒎𝒐𝒓𝒂𝒏 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒑𝒆𝒔𝒄𝒂̆𝒓𝒖𝒔̦ 𝒑𝒐𝒏𝒕𝒊𝒄, 𝒔̦𝒐𝒓𝒆𝒄𝒂𝒓 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏, 𝒆𝒓𝒆𝒕𝒆 𝒗𝒂̂𝒏𝒂̆𝒕).
În plus, au mai fost identificate 8 specii de păsări, din care trei specii sunt amenințate la nivel european (𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒔𝒖𝒍𝒊𝒕̦𝒂𝒓, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒇𝒍𝒖𝒊𝒆𝒓𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒔̦𝒊 𝒄𝒊𝒏𝒕𝒆𝒛𝒂 𝒅𝒆 𝒊𝒂𝒓𝒏𝒂̆).
Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic, valuri înalte și pod de gheață în zonele cu un nivel scăzut al apei), păsările erau condensate pe lacul de compensare și pe grindurile din coada lacului, pe teritoriul comunei Ripiceni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Umbrărescu oprește lucrările pe Autostrada Unirii – A8, care unește Moldova de Transilvania

Publicat

Publicitate

Compania UMB va opri lucrările atât pe pe A8 – Autostrada Unirii, cât și pe Autostrada Transilvania, potrivit Libertatea, care a publicat mai multe mesaje ale muncitorilor implicați în proiecte. Potrivit acestor informații, șantierul de pe A8 va fi închis începând de săptămâna viitoare, relatează cluj24.ro. Mesajele angajaților, care confirmă această decizie, au fost făcute publice pe pagina de Facebook „Drum Expres Focșani Brăila Constanța” și au atras atenția celor care urmăresc îndeaproape stadiul lucrărilor de infrastructură rutieră din România.

Lucrările la Autostrada Transilvania, în aer. Umbrărescu a rămas fără bani?

În aceste mesaje se arată, de asemenea, că lucrările vor fi oprite și pe A3 – Autostrada Transilvania. Conform mesajelor, UMB, companie deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, ar fi blocat toate plățile pentru aceste șantiere.

„Din păcate, este adevărat, UMB închide șantierul Autostrăzii A8, începând cu săptămâna viitoare. Muncitorii au fost anunțați. Și A3 se oprește”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook amintită mai sus.

Acolo au fost postate și mesaje care circulă între cei care lucrează pe autostradă.

„Și A8, de sâmbăta viitoare, oprește… E sigur. Oamenii au fost anunțați”, este unul dintre mesaje.

Publicitate

„Și la Cluj au fost anunțați muncitorii că vor intra în liber săptămâna viitoare și nu se știe pe ce perioadă”, se arată într-un alt mesaj.

O altă persoană spune că știe doar faptul că, deocamdată, „s-a încetat orice plată… nu se mai fac comenzi… s-a blocat tot financiar”.

Reprezentanții UMB nu au emis încă o declarație oficială privind situația descrisă de angajați.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 11 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 11 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 11 mai 2025:

Loto 6/49: 8, 10, 18, 16, 31, 24

Noroc: 9 5 2 2 9 1 7

Joker: 43, 39, 35, 38, 31 + 1

Noroc Plus: 1 4 6 8 3 1

Publicitate

Loto 5/40: 31, 30, 37, 29, 21, 2

Super Noroc: 0 4 1 6 1 2

Citeste mai mult

Economie

Se dă startul Programului „Rabla pentru tractoare”! Fermierii pot depune cererile începând de luni, 12 mai

Publicat

Publicitate

Luni, 12 mai, de la ora 10:00, încep oficial înscrierile în mult-așteptatul program „Rabla pentru tractoare”. Potrivit președintelui Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, aplicația este gândită să fie simplă și ușor de utilizat pentru toți fermierii interesați, relatează alba24.ro. Programul oferă sprijin financiar substanțial: până la 65% din valoarea utilajelor achiziționate, iar în cazul tinerilor fermieri, sprijinul ajunge la 80%. Valoarea maximă eligibilă pentru achiziție este de 55.000 de euro (echivalent în lei, TVA inclus).

Cei care vor să beneficieze de acest sprijin pentru a-și cumpăra un tractor sau un utilaj agricol nou, trebuie să descarce din aplicația pusă la dispoziție de AFM cererea de finanțare, să o completeze și să încarce actul de identitate valabil, certificatele de atestare fiscală emise de autoritățile competente și atestatul de producător valabil.

„Ne-am asigurat că aplicația informatică pusă la dispoziție pentru Programul Rabla pentru Tractoare este ușor de utilizat, intuitivă și accesibilă tuturor fermierilor eligibili. Încurajăm toți producătorii agricoli interesați să se înscrie și să beneficieze de sprijinul oferit prin acest program național esențial.

Pentru a se înscrie, fermierii trebuie să descarce din aplicație cererea de finanțare, să o completeze și să încarce actul de identitate valabil, certificatele de atestare fiscală emise de autoritățile competente și atestatul de producător valabil. Cererea de finanțare se încarcă în aplicație completată, dar fără a fi semnată”, a spus președintele AFM, Florin Bănică, într-un comunicat.

AFM reamintește că sesiunea de înscriere pentru producătorii agricoli – persoane fizice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate începe pe 12 mai 2025, la ora 10:00, și se va derula până pe 19 mai 2025, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat, prin intermediul aplicației informatice disponibile pe site-ul www.afm.ro.

Încep înscrierile în Programul RABLA pentru tractoare – documente necesare

Înscrierea solicitantului persoană fizică – producător agricol se va face prin completarea cererii de finanţare descărcate din aplicaţia informatică şi încărcarea documentelor necesare.

Publicitate

Documentele pe care le încarcă solicitantul persoană fizică – producător agricol în aplicaţia informatică sunt:

  • cererea de finanţare;
  • actul de identitate al solicitantului, valabil la momentul înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie;
  • atestatul de producător, emis pe numele solicitantului, în termen de valabilitate la momentul înscrierii în aplicaţie.

Certificatele emise în format electronic vor fi încărcate în aplicaţie în acelaşi format în care au fost eliberate de autorităţile/instituţiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scanare/imagine după documentul emis în format electronic.

Cererea de finanțare va fi descărcată din aplicaţie, completată prin tehnoredactare şi, ulterior, încărcată fără a fi semnată.

Aplicaţia nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de solicitantul persoană fizică – producător agricol în sesiunea de înscriere.

Un solicitant se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru achiziţia unui singur tractor sau a unei maşini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente.

ATV-urile, UTV-urile și dronele agricole nu sunt eligibile.

Vezi – Instrucțiuni de înscriere în programul Rabla pentru tractoare – persoane fizice în format .pdf. 

Până la 55.000 de euro pentru un tractor nou

Valoarea ajutorului reprezintă 65% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, iar în cazul tinerilor fermieri, valoarea ajutorului este de 80% din valoarea de achiziţie a tractorului şi/sau maşinii agricole autopropulsate noi, inclusiv a accesoriilor agricole aferente.

Ajutorul de stat va fi acordat solicitantului care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, sub rezerva predării spre casare a unui autovehicul uzat şi achitării contribuţiei proprii.

Valoarea de achiziţie a tractorului/maşinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depăşească echivalentul în lei al valorii de 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Bugetul alocat programului este de 500 milioane de lei.

Rabla pentru tractoare 2025 – Lista dealerilor validați

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat astăzi lista dealerilor validați care au încheiat contracte cu instituția în vederea participării în cadrul Programului Rabla pentru tractoare.

Deși în urma etapelor de evaluare și de soluționare a contestațiilor au fost validați mai mulți dealeri, doar 121 au semnat contractele și sunt incluși oficial în program.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani, pe locul doi la nivel național în rândul pensionarilor AGRICULTORI care primesc indemnizație socială

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se află printre județele fruntașe la numărul de beneficiari ai indemnizației sociale pentru pensionari, în special în rândul celor proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna aprilie 2025, nu mai puțin de 5.594 de botoșăneni agricultori au beneficiat de acest sprijin financiar, ceea ce plasează județul pe locul al doilea la nivel național, după Iași.

În total, la nivel național, numărul celor care au primit indemnizație socială pentru pensionari a ajuns la 914.741 de persoane, în creștere cu peste 7.000 față de luna martie. Dintre aceștia, 828.358 provin din sistemul public de pensii, iar 86.383 din rândul agricultorilor, relatează agerpres.ro.

Pentru pensionarii din sistemul public, indemnizația medie plătită de la bugetul de stat a fost de 531 de lei, iar în cazul pensionarilor agricultori, media a fost de 341 de lei. Cele mai mari indemnizații în rândul agricultorilor au fost acordate în județele Ilfov (480 lei), Gorj (442 lei), Hunedoara (423 lei) și în Sectorul 2 al Capitalei (450 lei).

În ceea ce privește numărul total de beneficiari, cele mai multe cazuri se înregistrează în București (38.606 persoane), dar și în județele din nord-estul țării: Suceava (34.794), Iași (30.930) și Botoșani, care are un număr important și de pensionari din sistemul public aflați sub plafonul minim garantat.

Indemnizația socială pentru pensionari este acordată celor ale căror venituri din pensii și alte indemnizații nu depășesc suma de 1.281 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 196/2009. Această formă de sprijin are rolul de a asigura un venit minim garantat pentru persoanele vârstnice cu pensii mici.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending