Connect with us

Actualitate

FOTO: Opt specii de păsări, din care trei amenințate la nivel european, au fost identificate pe Lacul Stânca-Costești

Publicat

Inclus în lista locațiilor unde se realizează 𝑹𝒆𝒄𝒆𝒏𝒔𝒂̆𝒎𝒂̂𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍 𝒂𝒍 𝑷𝒂̆𝒔𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝑨𝒑𝒂̆, 𝒍𝒂𝒄𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒄𝒖𝒎𝒖𝒍𝒂𝒓𝒆 𝑺𝒕𝒂̂𝒏𝒄𝒂 𝑪𝒐𝒔𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊 𝒅𝒊𝒏 𝒋𝒖𝒅𝒆𝒕̦𝒖𝒍 𝑩𝒐𝒕𝒐𝒔̦𝒂𝒏𝒊 se află pe cursul mijlociu al 𝒓𝒂̂𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑷𝒓𝒖𝒕, de-a lungul unei importante căi de migraţie, care face legătura dintre Europa nordică şi bazinul Mării Negre – 𝒅𝒓𝒖𝒎𝒖𝒍 𝒆𝒔𝒕-𝒆𝒍𝒃𝒊𝒄 𝒅𝒆 𝒎𝒊𝒈𝒓𝒂𝒕̧𝒊𝒆.
𝑨𝒓𝒊𝒂 𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒓𝒐𝒕𝒆𝒋𝒂𝒕𝒂̆ 𝑹𝑶𝑺𝑷𝑨0058 𝑳𝒂𝒄𝒖𝒍 𝑺𝒕𝒂̂𝒏𝒄𝒂 𝑪𝒐𝒔𝒕𝒆𝒔̦𝒕𝒊, în suprafaţă de 2192,8 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunelor #Manoleasa, #Ripiceni, respectiv oraşului #Ştefaneşti și reprezintă un 𝒊𝒎𝒑𝒐𝒓𝒕𝒂𝒏𝒕 𝒄𝒂𝒓𝒕𝒊𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝒊𝒆𝒓𝒏𝒂𝒓𝒆 al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut.
În total au fost observate 𝒑𝒆𝒔𝒕𝒆 15000 𝒅𝒆 𝒆𝒙𝒆𝒎𝒑𝒍𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒑𝒂̆𝒔𝒂̆𝒓𝒊 𝒅𝒊𝒏 25 𝒅𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒊, 96 % dintre acestea fiind reprezentate de rațe.
Dintre cele 59 de specii menționate în Formularul standard Natura 2000 al sitului, 17 au fost identificate în teren în cadrul vizitei de monitorizare (𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒆 – dominantă, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒊𝒄𝒂̆, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒑 𝒄𝒂𝒔𝒕𝒂𝒏𝒊𝒖, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒎𝒐𝒕̦𝒂𝒕𝒂̆, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒄𝒖 𝒄𝒂𝒑 𝒏𝒆𝒈𝒓𝒖, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒔𝒖𝒏𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆, 𝒍𝒆𝒃𝒂̆𝒅𝒂 𝒅𝒆 𝒗𝒂𝒓𝒂̆, 𝒍𝒆𝒃𝒂̆𝒅𝒂 𝒅𝒆 𝒊𝒂𝒓𝒏𝒂̆, 𝒍𝒊𝒔̦𝒊𝒕̦𝒂, 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂𝒔̦ 𝒎𝒊𝒄, 𝒇𝒆𝒓𝒆𝒔𝒕𝒓𝒂𝒔̦ 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒄𝒐𝒓𝒄𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒆𝒈𝒓𝒆𝒕𝒂 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒄𝒐𝒓𝒎𝒐𝒓𝒂𝒏 𝒎𝒂𝒓𝒆, 𝒑𝒆𝒔𝒄𝒂̆𝒓𝒖𝒔̦ 𝒑𝒐𝒏𝒕𝒊𝒄, 𝒔̦𝒐𝒓𝒆𝒄𝒂𝒓 𝒄𝒐𝒎𝒖𝒏, 𝒆𝒓𝒆𝒕𝒆 𝒗𝒂̂𝒏𝒂̆𝒕).
În plus, au mai fost identificate 8 specii de păsări, din care trei specii sunt amenințate la nivel european (𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒔𝒖𝒍𝒊𝒕̦𝒂𝒓, 𝒓𝒂𝒕̦𝒂 𝒇𝒍𝒖𝒊𝒆𝒓𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒔̦𝒊 𝒄𝒊𝒏𝒕𝒆𝒛𝒂 𝒅𝒆 𝒊𝒂𝒓𝒏𝒂̆).
Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic, valuri înalte și pod de gheață în zonele cu un nivel scăzut al apei), păsările erau condensate pe lacul de compensare și pe grindurile din coada lacului, pe teritoriul comunei Ripiceni.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Încă un sucevean prins cu mașina cu lemne fără acte la Botoșani. Materialul lemnos a fost confiscat

Publicat

Sucevenii care aduc lemne la Botoșani par a avea tot mai multe probleme din partea polițiștilor din județ. Dacă polițiștii suceveni stau cu ochii pe botoșăneni pentru depășirea limitelor de viteză în satele întinse pe kilometri întregi din județul Suceava, la Botoșani, polițiștii stau cu ochii pe cei care aduc lemne și au actele întocmite greșit sau nu le au deloc.

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au anunțat că la data de 2 iunie 2023 au oprit pentru control, pe drumul național DN 29 C, în orașul Bucecea, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 39 de ani, din județul Suceava, care transporta material lemnos.

Polițiștii au anunțat că în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos transportat nu corespundea cu cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.

“Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar cantitatea de peste 2,5 metri cubi de material lemnos a fost supusă confiscării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

11 sancțiuni contravenționale în câteva ore după ce polițiștii și ARR au verificat starea tehnică a autovehiculelor la Botoșani

Publicat

Nu mai puțin de 11 sancțiuni contravenționale au fost aplicate doar în câteva ore după ce polițiștii împreună cu inspectorii ARR au verificat starea tehnica a autovehiculelor la Botoșani.

Polițiștii rutieri, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au organizat la data de 2 iunie 2023, în intervalul orar 19:00 – 00:00, o acțiune, în municipiul Botoșani, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate 56 de autovehicule, printre care și motociclete, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei.

“Dintre sancțiuni, 5 au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, respectiv folii, sisteme de evacuare modificate și lumini neomologate, totodată fiind reținute și certificatele de înmatriculare” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noua “modă” între tineri la Botoșani: Mașină cu numerele de înmatriculare de la alt autoturism

Publicat

Un tânăr a fost prins conducând fără permis un autoturism neînmatriculat dar care avea numerele de înmatriculare de la un alt autoturism. Nu este pentru prima dată în ultima perioadă când polițiști dau peste un astfel de caz și pare o nouă “modă”, printre tineri.

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.3 Hlipiceni au descoperit cazul după ce au oprit ieri, 3 iunie 2023, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 19 ani, din comuna Todireni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În plus, numerele de înmatriculare aparțineau altui autoturism.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere a unui autovehicul neînmatriculat” a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Tradiții și Superstiții de Rusalii: Ce NU este bine să faci când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh

Publicat

Duminică 4 iunie creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile. Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, după cum mai este denumită, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor, relatează alba24.ro.

Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și 10 zile de la Înălțarea Domnului. Tot în ziua de Rusalii, zi cunoscută și drept Duminica Mare sau Pogorârea Sfântului Duh, se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Sfântului Duh. Luni, pe 5 iunie, în a doua zi de Rusalii se sărbătorește Sfânta Treime.

Obiceiuri şi superstiţii de Rusalii

De sărbătoarea Rusaliilor, credincioşii duc la biserică frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Ele sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor. Rusaliile au devenit, pe lângă Paşti, a doua sărbătoare rezervată botezurilor.

Credinţa populară arată că Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile de la Stratul de Rusalii până la Duminica Mare. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi să pună la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.

Ce este bină să dai de pomană de Rusalii

De Rusalii, se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.

La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinţi fiecare mormânt. Apoi, sătenii îşi oferă unii altora bucatele sfinţite sau le împart săracilor.

Unele ramuri de tei de la Rusalii sunt păstrate peste vară, ca să fie folosite în ritualuri de alungare a furtunilor şi a grindinii.

Obiceiuri de Rusalii din alte zone ale României: Udatul nevestelor și Împănatul boului

În Ardeal, se regăseşte “Împănatul boului”. Pe uliţele satului, se desfăşoară o procesiune în care personajul principal, boul împodobit cu flori, este dus la biserică, unde este sfinţit de preot. Animalul este la un moment dat eliberat şi o fată tânără va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Tradiția spune că tânăra se va căsători în anul ce urmează.

De Rusalii, se ţine “Udatul nevestelor”. Potrivit tradiţiei, femeile trebuie stropite cu apă, să rămână sănătoase şi frumoase tot anul.

Tot de Rusalii se întâlneşte obiceiul Dansul Căluşarilor, mai ales în Oltenia, un joc ce aduce sănătate şi noroc. În a doua zi de Rusalii, cete de feciori dansează din casă în casă, pentru a alunga spiritele malefice. Oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă, sare sau bani.

Ce nu este bine să faci de Rusalii

De la Rusalii, pentru nouă săptămâni, nu se mai culeg ierburi de leac. Un obicei moştenit de la evrei este împodobirea caselor cu flori şi ramuri verzi de nuc sau de tei.

În ziua de Rusalii nu se spală haine și nu se face curat.

Nu se lucrează în ziua de Rusalii, altfel poţi fi pedepsit de puterea Ielelor, nu e bine să mergi la câmp sau în vie, în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, pentru că rişti să te întâlneşti cu spirite rele

Nu e bine să te cerţi cu alţii, pentru că poţi fi pedepsit de zânele rele.

Nu este bine să spui mai departe un secret, altfel ai putea fi pedepsit.

Nu este bine să te urci în copaci, dar nici să pleci departe de casă, pentru că poți fi luat de Rusalii.

În ziua de Rusalii nu este bine să mergi la scăldat, altfel este pericol de înec.

Superstiţii de Rusalii

Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi „luat din Rusalii”.

În ce țări de Rusalii nu se lucrează

Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

Pentru români, luna iunie începe cu o minivacanță de 5 zile pentru angajații de la stat, întrucât se face punte între zilele libere legale 1 iunie – Ziua Copilului, și 5 iunie – Rusalii, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern la sfârșitul anului trecut.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending