Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Înălțarea Domnului din municipiul Botoșani a fost împodobită cu cele mai alese flori, atât de prețioase și strălucitoare, credincioșii parohiei. Smeriți, luminoși, îmbrăcați cu frumoasele straie românești, unul și unul, creștinii s-au rugat împreună cu Înalt Preasfințitul Teofan care a săvârșit Sfânta Taină a Botezului pentru prunca Ariadna, cel mai tânăr vlăstar al comunității, care s-a aflat la primul său contact cu lumea cea nevăzută, dar nu mai puțin reală a puterii Sfântului și de Viață Făcătorului Duh. „Pecetea Darului Sfântului Duh”, „Pecetea Darului Sfântului Duh” a rostit ierarhul ungând trupușorul cu Sfântul și marele Mir , făcându-i semnul crucii: la frunte, pentru sfinţirea minţii şi a gândurilor, la ochi, nări, gură şi urechi, pentru sfinţirea simţurilor, la piept şi pe spate, pentru sfinţirea inimii şi a dorinţelor, la mâini şi pe picioare, pentru sfinţirea faptelor şi a căilor creştinului.
Straiele tradiționale, smerenia participanților și evlavia din sufletele credincioșilor au alcătuit o imagine care pare un instantaneu din alte vremuri, încremenit în timp tocmai pentru a aminti veșnic de valorile plăcute lui Dumnezeu.
ÎPS a adus un omagiu familiei creștine cu mulți copii
Publicitate
În contextul declinului demografic tot mai accentuat din România, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan încurajează nașterea de prunci și aduce un omagiu familiilor cu mulți copii prin acest gest care nu este unul singular. Părintele Mitropolit participă la botezul celui de-al cincilea copil și următorul, al fiecărui preot din Arhiepiscopia Iaşilor și a celor care fac parte din clerul inferior, cum ar fi, în cazul de față, al cântărețului bisericesc Ionuț Hamburda, din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru fetița Ariadna Hamburda, cel de-al șaselea copil al familiei cântărețului bisericesc.
Din soborul de clerici care au slujit împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte protopopul de Botoșani, Petru Fercal și numeroși preoți din oraș. Nu a lipsit părintele paroh Theodor Pețenchea, care păstorește peste o mie de familii din parohia amintită.
Publicitate
„De obicei, când este cineva nou botezat, se amintește faptul că pruncul a primit Taina Sfântului Botez și este adevărat. În același timp este bine de știut că sunt trei sfinte taine care sunt împărtășite celui botezat și anume: Sfânta Taină a Botezului, apoi sfânta taină a mirungerii, ungerea cu sfântul și marele mir, și în al treilea rând sfânta taină a împărtășirii cu trupul și sângele Domnului Hristos. Despre prima taină vorbim adesea, despre cea de a doua vorbim de asemenea destul de des sau cel puțin ne împărtășim atunci când este rânduit. Despre taina ungerii cu sfântul și marele mir vorbim mai puțin, dar această taină nu este cu nimic mai prejos decât taina Botezului și taina Împărtășirii. Astăzi fiind sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt se cuvine să subliniem pentru o clipă importantă din viața noastră, pentru viața pruncului nou botezat a tainei ungerii cu sfântului și marelui mir. Ați luat aminte că atunci când preotul unge trupușorul cu sfântul mir, rostește cuvintele: pecetea darului Sfântului Duh. Oare ce–o fi însemnând aceasta? Acest lucru înseamnă participarea pruncului la Pogorârea Sfântului Duh de ziua cincizecimii. Este deja primul său contact cu lumea cea nevăzută, dar nu mai puțin reală a puterii Sfântului și de Viață Făcătorului Duh…”, a rostit ÎPS în cuvântul de învățătură.
Părinții spirituali ai micuței Ariadna sunt George si Floarea Tomăscu, din Cajvana (Suceava), doi tineri credincioși și milostivi, dar și vrednici. George este inginer la Primăria Cajvana, activând într-un sector care implică multă răbdare și abilitate în a mânui dialogul cu oamenii. Floarea este studentă la Medicină, în anul VI și peste o vreme își va împlini un vis arzător, să devină medic stomatolog. Au primit cu bucurie această responsabilitate imensă, de a deveni nașii fetiței, convinși fiind că au un cuvânt de spus pe calea Ariadnei spre mântuire.
Părintele Mitropolit Teofan i-a oferit în dar copilului o Sfântă Scriptură.
Publicitate
Dintre zecile de credincioși prezenți la evenimentul de duminică, un chip frumos, luminat de emoție, s-a făcut repede remarcat. Andreea Hamburda este mama pruncuței botezate. În brațe ține o mogâldeață de vreo doi ani, Ecaterina, cu ie și catrință și basma îndoită peste urechi și legată pe sub bărbie. Nu scoate un sunet când ierarhul o scufundă trei ori în cristelniță pe sora ei, Ariadna. Vede cu sufletul său pur cum alai de îngeri participă în chip nevăzut la Taina Sfântă a Botezului. La câțiva pași, patru băieți, patru cruci de aur în Raiul familiei Hamburda, frații pruncuței încreștinate, stau ca sfinții, pierduți în rugăciunile rostite de ÎPS Teofan și în cântările de la strană care fac sufletul să vibreze. Andreea pare o altă Smărăndiță, desprinsă din vremurile în care mamele își permiteau să fie gingașe și feminine, să fie bune și dedicate. Să fie MAME.
În vâltoarea acestor vremuri, când femeile sunt nevoite să se jertfească pe altarul carierei sau pur și simplu au devenit întreținătoare de familie, vine o MAMĂ ca Andreea care a adus pe lume șase copii pe care i-a și educat în spirit creștin. De la mamă cere Dumnezeu socoteală pentru sufletele copiilor pe care i-a născut. Și Andreea știe. Așa, pur și simplu! Nu i-a predat nimeni lecția familiei și totuși cum a reuși să crească patru băieți responsabili și eminenți? A luminat-o Duhul Sfânt care îi cunoaște sufletul din perioada în care cânta la strană la Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiul Botoșani.
Toți cei patru băieți, Iustinian, Efrem, Serafim și Vladimir sunt copii de altar. Nu-i obligă nimeni, dar se întrec în a-L sluji pe Dumnezeu. „Aceștia trei mai mari dacă ați ști cum cântă Axionul la Sfânta Liturghie, ți se ridică părul pe mâini. Mă trec toți fiorii”, a spus o femeie care participă la slujbele bisericii. Sunt elevi la Școala 7 și ajutoare destoinice pentru mama lor, în condițiile în care tatăl lor, Ionuț Hamburda, student la Teologie, este plecat ziua întreagă. „Eu am fost coleg cu Rareș Prisacariu, dacă-l știți! La doamna învățătoare Orășanu sunt. Și acum scriu o carte și fratele meu, Serafim, se ocupă de ilustrație. Eu fac textul”, spune cu nonșalanță Efrem și ochișorii se mișcă ca două săgeți de foc și pătrund până în sufletul interlocutorului. Pur și simplu nu ai cum să nu-i îndrăgești pe acești copii. Seara, când lucrurile se așează, Andreea își leagănă pruncușorul să adoarmă și celorlalți le spune povești, îi provoacă să dezvolte idei, îi încurajează să viseze și să pună în nucleul proiectelor lor pe Dumnezeu și pe Preasfânta Sa Maică. „Mereu m-am rugat pentru ei. Le-am citit de când erau în burtică. Am făcut acatistele rânduite de duhovnic și puneam pricesne și muzică bisericească. Așa se linișteau”, a dezvăluit Andreea Hamburda.
Pentru mamele care se tem să aibă copii mulți și pentru cele îngrozite de contextul socio-economic sau de pericolele care pasc sufletele copilașilor lor, Andreea are câteva sfaturi.
„De copii trebuie să te ocupi îndeaproape și să le dai responsabilități după puterile lor. Mamele trebuie să comande ce văd copiii la televizor sau pe ecranele tabletelor și nu invers. Și pe cât posibil, să crească cu ambii părinți pentru că altfel pot apărea dezechilibre. E mult mai greu să reușești. Și femeile nu ar trebui să se teamă să aibă mulți copii pentru că, să știți, cu un copil, doi, e mult mai greu decât cu patru sau cu cinci. Cu fiecare copil care a venit pe lume a sosit și binecuvântarea peste toată familia noastră. Vin și hăinuțele și hrana și apoi vine și educația”, a transmis Andreea.
Am adus un omagiu mamei, dar și tatăl, Ionuț Hamburda, are un rol bine stabilit în familie. Tata este stâlpul, este puterea, este nădejdea. Pentru credincioșii din Parohia „Înălțarea Domnului din municipiul Botoșani familia Hamburda este un exemplu viu de familie creștină. Este un exemplu că se poate trece peste orice obstacol dacă ai nădejde și duci o viață curată. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ana, cea pururea pomenită care, mai toată viaţa ei nu a putut să nască copii, luând îndemn din sfintele cărţi la cele ce s-au petrecut cu cealaltă Ana, care şi ea nu putea naşte, maica proorocului Samuel, ruga împreună cu bărbatul ei, Ioachim, pe Stăpânul firii, să le dăruiască lor un prunc, făgăduind că, dacă le va împlini cererea, îndată îl vor dărui şi închina lui Dumnezeu.
Şi aşa a născut Sfânta Ana pe ceea ce s-a făcut pricina mântuirii neamului omenesc, pe Preasfânta şi de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Măria. Iar când ea a fost de trei ani, au luat-o părinţii ei şi au dus-o la Templul din Ierusalim şi au încredinţat-o preoţilor slujitori.
Deci, luând-o arhiereul cel de atunci, Zaharia, a dus-o în locul cel mai sfânt al Templului, numit Sfânta Sfintelor, unde, odată pe an, intra numai singur arhiereul. Şi aceasta a făcut-o din insuflarea lui Dumnezeu, Cel ce avea să se nască dintr-însa spre îndreptarea şi mântuirea lumii, stricată prin păcat. În templu a rămas Fecioara timp de 12 ani vieţuind în ascultare, post şi rugăciune.
Publicitate
Iar când s-a apropiat vremea dumnezeieştii Bunei vestiri, ieşind din Templu, Sfânta Fecioară a descoperit arhiereului şi preoţilor că ea, încă înainte de a se fi născut, a fost făgăduită lui Dumnezeu şi că ea însăşi a ales o viaţă de feciorie neîntreruptă. Drept aceea, la 15 ani, ea a fost logodită cu Dreptul Iosif, rudenia sa de 84 de ani, ca sub chipul căsătoriei, acesta să-i fie păzitor şi martor al fecioriei ei şi ca să slujească atât la naşterea ei cea mai presus de fire, cât şi la fuga ei cea în Egipt şi la întoarcerea de acolo în pământul lui Israel.
„ Iubiţi, aşadar, fraţilor, pe Maica Domnului, iubiţi-o cu inimă fierbinte şi plină de nădejde. Rămâneţi tari şi ţineţi învăţăturile pe care le-aţi primit de la Biserică, despre Maica Domnului. Cinstiţi pe Născătoarea de Dumnezeu. Respingeţi cu tărie minciunile rătăciţilor, care defăima pe Sfânta Fecioară. Să ştiţi că diavolul strigă prin gura hulitorilor. Diavolul o urăşte pentru că ea a născut pe Cel ce i-a surpat stăpânirea. Rămâneţi tari în tradiţiile sfinte ale Bisericii şi cinstiţi pe cea plină de dar şi mai ales slujiţi-o şi luaţi-o ca apărătoare şi sprijinitoare. Că mult poate rugăciunea Maicii, spre milostivirea Stăpânului şi nu este nimeni care să se încreadă în mila Preacuratei şi să nu fie ajutat şi mângâiat”, scrie ziarullumina.ro
Cândva considerată o perlă a economiei locale, industria textilelor din județul Botoșani a devenit o relicvă. Sute de oameni și-au pierdut locul de muncă pentru că politicile fiscale au falimentat fabricile cu tradiție. Șansa redresării este reducerea drastică a contribuțiilor de pe umerii firmelor și angajaților, o măsură majoră pe care doar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are voința și capacitatea să o implementeze.
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședintele AUR Botoșani, a ajuns miercuri în mijlocul lucrătorilor unei fabrici din Botoșani, cărora le-a prezentat planul de guvernare al liderului George Simion pentru reducerea taxelor pe muncă. Planul prevede diminuarea tuturor contribuțiilor, de la sistemul de pensii până la cel de asigurări sociale și de sănătate, astfel încât dările la stat să nu depășească 25% pentru primii 5.000 de lei din salariul brut.
„România a ajuns o țară în care munca a devenit cel mai scump produs: peste 40% din munca românilor intră în vistieriile statului, iar în schimb serviciile acestuia pentru cetățean au fie calitate îndoielnică, fie lipsesc cu desăvârșire. Statul a ajuns o povară pe spatele contribuabilului și nu un sprijin pentru acesta”, a atras atenția Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Senat.
Publicitate
Statisticile confirmă dezechilibrul dintre munca prestată de români și banii cu care rămân în buzunar, un raport care, mai departe, afectează companiile care încearcă să asigure salarii atractive. Salariul mediu net în România este de aproximativ 5.200 de lei, iar salariul mediu brut este de aproximativ 8.400 de lei, iar diferența este compusă numai din taxe și impozite.
Dintr-un salariu minim brut, adică 3.700 de lei, un angajat plătește la stat 1.340 de lei și rămâne în buzunar cu 2360 de lei, o sumă echivalentă cu condamnarea la sărăcie. De asemenea, statisticile arată că România are aproximativ 5,7 milioane de angajați, din care circa 1,3 milioane lucrează în administrația publică. Din totalul de angajați, aproximativ 1 milion de români primesc salariul minim.
Însă realitatea este ușor diferită de cifrele oficiale, pentru că suprataxarea muncii a determinat antreprenorii să găsească alternative pentru a supraviețui pe o piață distorsionată.
Publicitate
„Taxarea ridicată a muncii, corelată cu puterea redusă de cumpărare, determină mulți antreprenori să declare angajații cu salariul minim pe economie, preferând să plătească taxe și impozite mici și să scoată banii sub formă de dividende. Există de multe ori o casierie fictivă, pe care nu o pot niciodată închide în mod real, dacă vor ca firma lor să supraviețuiască. Prin politica fiscală a partidului AUR, aceste practici vor înceta de la sine”, a mai explicat Cătălin Silegeanu.
Pentru ca forța de muncă să nu mai plece în străinătate, pentru ca angajații să simtă rostul muncii în țara lor și pentru ca statul să nu mai fie inamicul mediului de afaceri, AUR trebuie să guverneze și să facă dreptate pentru fiecare cetățean.
CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT*) PE ECONOMIE ÎN LUNA
SEPTEMBRIE 2024 A FOST 8553 LEI ŞI CEL NET 5228 LEI
▪ În luna septembrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8553 lei, cu 110 lei (+1,3%) mai mare decât în
luna august 2024.
▪ Câştigul salarial mediu net a fost 5228 lei, în creştere cu 70 lei (+1,4%) față de luna august 2024.
▪ Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în
tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11626 lei), iar cele mai mici în
fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3016 lei).
Septembrie 2024 comparativ cu Septembrie 2023
▪ Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%**)
.
Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum
▪ Indicele câştigului salarial real1 a fost 108,8% în luna septembrie 2024 față de luna septembrie 2023.
▪ Indicele câştigului salarial real a fost 101,1% în septembrie 2024 față de luna august 2024.
▪ Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,2%, cu 2,5 puncte procentuale mai
mare decât cel înregistrat în luna august 2024.
Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete,
în perioada septembrie 2022 – septembrie 2024
În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor
anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).
Acestea influenţează creșterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din
urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.
Septembrie 2024 comparativ cu August 2024
În luna septembrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic2
, nivelul câştigului salarial mediu net a
crescut comparativ cu luna august 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale,
pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din
profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au
datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au
înregistrat după cum urmează:
• cu 13,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 12,7% în fabricarea produselor de cocserie şi
a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului;
• între 4,0% și 8,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, tăbăcirea şi finisarea pieilor
Publicitate
(inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea
blănurilor), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea altor mijloace
de transport, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, depozitare şi activităţi auxiliare pentru
transport, telecomunicaţii;
• între 1,5% și 4,0% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice),
fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea produselor farmaceutice
de bază şi a preparatelor farmaceutice, alte activităţi de servicii, industria construcţiilor metalice şi a produselor
din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de editare, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea
calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor textile, fabricarea
articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei,
inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea produselor din cauciuc şi
mase plastice.
Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna august 2024 au fost determinate de acordarea în lunile
precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri
(inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările
de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat
după cum urmează:
• 11,6% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;
• între 4,5% și 9,5% în extracţia minereurilor metalifere, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări
şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun;
• între 1,0% și 3,5% în transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia
celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, extracţia cărbunelui superior şi
inferior, fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene.
În sectorul bugetar3 s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în
învăţământ (+4,7%, ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administraţia publică.
După ce, vorba aia, și-au văzut sacii în căruță, nu i-a mai interesat de botoșăneni. Așa arată strada Bucium din Botoșani în secolul 21, sub conducerea celor care se lăudau că sunt profesioniști în administrație și știu ce înseamnă dezvoltarea. Da? Așa arată dezvoltarea? Să ne mai mire oare că oamenii nu mai au încredere în politicieni? Cu așa indiferență arătată după alegeri, cred și eu că botoșănenii privesc orice promisiune cu scepticism. Pe bună dreptate!
Pentru că eu nu pot să îi las pe oameni fără un răspuns, l-am sunat pe domnul primar să ne lămurească puțin cu situația în care se află strada și vedeți și voi care e atitudinea. “Fiecare cu treaba lui”, ne zice domnul primar. Dacă mie îmi spune să îmi văd de treaba mea, mă întreb ce le spune botoșănenilor când vin cu o sesizare…
Ceea ce nu înțelege primarul nostru „deranjat” este că o stradă care nu are rețea de apă și canalizare este exclusiv treaba Primăriei, adică a investitorului. Compania de apă intervine după ce aceste rețele sunt făcute. În cazul de față nu este nici apă, nici canalizare, iar dezastrul pe care îl vedeți pe strada Bucium este în sarcina Primăriei.
Publicitate
Nu mă mai miră nimic, însă un lucru este cert: nu voi lăsa sub nicio formă lucrurile la voia întâmplării, cum a făcut-o PSD! Voi face tot ce îmi stă în putință să îmbunătățim situația de pe strada Bucium, la fel cum îmi propun cu orice problemă pe care mi-o veți semnala de acum înainte!