Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Înălțarea Domnului din municipiul Botoșani a fost împodobită cu cele mai alese flori, atât de prețioase și strălucitoare, credincioșii parohiei. Smeriți, luminoși, îmbrăcați cu frumoasele straie românești, unul și unul, creștinii s-au rugat împreună cu Înalt Preasfințitul Teofan care a săvârșit Sfânta Taină a Botezului pentru prunca Ariadna, cel mai tânăr vlăstar al comunității, care s-a aflat la primul său contact cu lumea cea nevăzută, dar nu mai puțin reală a puterii Sfântului și de Viață Făcătorului Duh. „Pecetea Darului Sfântului Duh”, „Pecetea Darului Sfântului Duh” a rostit ierarhul ungând trupușorul cu Sfântul și marele Mir , făcându-i semnul crucii: la frunte, pentru sfinţirea minţii şi a gândurilor, la ochi, nări, gură şi urechi, pentru sfinţirea simţurilor, la piept şi pe spate, pentru sfinţirea inimii şi a dorinţelor, la mâini şi pe picioare, pentru sfinţirea faptelor şi a căilor creştinului.
Straiele tradiționale, smerenia participanților și evlavia din sufletele credincioșilor au alcătuit o imagine care pare un instantaneu din alte vremuri, încremenit în timp tocmai pentru a aminti veșnic de valorile plăcute lui Dumnezeu.
ÎPS a adus un omagiu familiei creștine cu mulți copii
În contextul declinului demografic tot mai accentuat din România, Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan încurajează nașterea de prunci și aduce un omagiu familiilor cu mulți copii prin acest gest care nu este unul singular. Părintele Mitropolit participă la botezul celui de-al cincilea copil și următorul, al fiecărui preot din Arhiepiscopia Iaşilor și a celor care fac parte din clerul inferior, cum ar fi, în cazul de față, al cântărețului bisericesc Ionuț Hamburda, din Parohia „Înălțarea Domnului” Botoșani.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru fetița Ariadna Hamburda, cel de-al șaselea copil al familiei cântărețului bisericesc.
Din soborul de clerici care au slujit împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au făcut parte protopopul de Botoșani, Petru Fercal și numeroși preoți din oraș. Nu a lipsit părintele paroh Theodor Pețenchea, care păstorește peste o mie de familii din parohia amintită.
Publicitate
„De obicei, când este cineva nou botezat, se amintește faptul că pruncul a primit Taina Sfântului Botez și este adevărat. În același timp este bine de știut că sunt trei sfinte taine care sunt împărtășite celui botezat și anume: Sfânta Taină a Botezului, apoi sfânta taină a mirungerii, ungerea cu sfântul și marele mir, și în al treilea rând sfânta taină a împărtășirii cu trupul și sângele Domnului Hristos. Despre prima taină vorbim adesea, despre cea de a doua vorbim de asemenea destul de des sau cel puțin ne împărtășim atunci când este rânduit. Despre taina ungerii cu sfântul și marele mir vorbim mai puțin, dar această taină nu este cu nimic mai prejos decât taina Botezului și taina Împărtășirii. Astăzi fiind sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt se cuvine să subliniem pentru o clipă importantă din viața noastră, pentru viața pruncului nou botezat a tainei ungerii cu sfântului și marelui mir. Ați luat aminte că atunci când preotul unge trupușorul cu sfântul mir, rostește cuvintele: pecetea darului Sfântului Duh. Oare ce–o fi însemnând aceasta? Acest lucru înseamnă participarea pruncului la Pogorârea Sfântului Duh de ziua cincizecimii. Este deja primul său contact cu lumea cea nevăzută, dar nu mai puțin reală a puterii Sfântului și de Viață Făcătorului Duh…”, a rostit ÎPS în cuvântul de învățătură.
Părinții spirituali ai micuței Ariadna sunt George si Floarea Tomăscu, din Cajvana (Suceava), doi tineri credincioși și milostivi, dar și vrednici. George este inginer la Primăria Cajvana, activând într-un sector care implică multă răbdare și abilitate în a mânui dialogul cu oamenii. Floarea este studentă la Medicină, în anul VI și peste o vreme își va împlini un vis arzător, să devină medic stomatolog. Au primit cu bucurie această responsabilitate imensă, de a deveni nașii fetiței, convinși fiind că au un cuvânt de spus pe calea Ariadnei spre mântuire.
Părintele Mitropolit Teofan i-a oferit în dar copilului o Sfântă Scriptură.
Dintre zecile de credincioși prezenți la evenimentul de duminică, un chip frumos, luminat de emoție, s-a făcut repede remarcat. Andreea Hamburda este mama pruncuței botezate. În brațe ține o mogâldeață de vreo doi ani, Ecaterina, cu ie și catrință și basma îndoită peste urechi și legată pe sub bărbie. Nu scoate un sunet când ierarhul o scufundă trei ori în cristelniță pe sora ei, Ariadna. Vede cu sufletul său pur cum alai de îngeri participă în chip nevăzut la Taina Sfântă a Botezului. La câțiva pași, patru băieți, patru cruci de aur în Raiul familiei Hamburda, frații pruncuței încreștinate, stau ca sfinții, pierduți în rugăciunile rostite de ÎPS Teofan și în cântările de la strană care fac sufletul să vibreze. Andreea pare o altă Smărăndiță, desprinsă din vremurile în care mamele își permiteau să fie gingașe și feminine, să fie bune și dedicate. Să fie MAME.
În vâltoarea acestor vremuri, când femeile sunt nevoite să se jertfească pe altarul carierei sau pur și simplu au devenit întreținătoare de familie, vine o MAMĂ ca Andreea care a adus pe lume șase copii pe care i-a și educat în spirit creștin. De la mamă cere Dumnezeu socoteală pentru sufletele copiilor pe care i-a născut. Și Andreea știe. Așa, pur și simplu! Nu i-a predat nimeni lecția familiei și totuși cum a reuși să crească patru băieți responsabili și eminenți? A luminat-o Duhul Sfânt care îi cunoaște sufletul din perioada în care cânta la strană la Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiul Botoșani.
Toți cei patru băieți, Iustinian, Efrem, Serafim și Vladimir sunt copii de altar. Nu-i obligă nimeni, dar se întrec în a-L sluji pe Dumnezeu. „Aceștia trei mai mari dacă ați ști cum cântă Axionul la Sfânta Liturghie, ți se ridică părul pe mâini. Mă trec toți fiorii”, a spus o femeie care participă la slujbele bisericii. Sunt elevi la Școala 7 și ajutoare destoinice pentru mama lor, în condițiile în care tatăl lor, Ionuț Hamburda, student la Teologie, este plecat ziua întreagă. „Eu am fost coleg cu Rareș Prisacariu, dacă-l știți! La doamna învățătoare Orășanu sunt. Și acum scriu o carte și fratele meu, Serafim, se ocupă de ilustrație. Eu fac textul”, spune cu nonșalanță Efrem și ochișorii se mișcă ca două săgeți de foc și pătrund până în sufletul interlocutorului. Pur și simplu nu ai cum să nu-i îndrăgești pe acești copii. Seara, când lucrurile se așează, Andreea își leagănă pruncușorul să adoarmă și celorlalți le spune povești, îi provoacă să dezvolte idei, îi încurajează să viseze și să pună în nucleul proiectelor lor pe Dumnezeu și pe Preasfânta Sa Maică. „Mereu m-am rugat pentru ei. Le-am citit de când erau în burtică. Am făcut acatistele rânduite de duhovnic și puneam pricesne și muzică bisericească. Așa se linișteau”, a dezvăluit Andreea Hamburda.
Pentru mamele care se tem să aibă copii mulți și pentru cele îngrozite de contextul socio-economic sau de pericolele care pasc sufletele copilașilor lor, Andreea are câteva sfaturi.
„De copii trebuie să te ocupi îndeaproape și să le dai responsabilități după puterile lor. Mamele trebuie să comande ce văd copiii la televizor sau pe ecranele tabletelor și nu invers. Și pe cât posibil, să crească cu ambii părinți pentru că altfel pot apărea dezechilibre. E mult mai greu să reușești. Și femeile nu ar trebui să se teamă să aibă mulți copii pentru că, să știți, cu un copil, doi, e mult mai greu decât cu patru sau cu cinci. Cu fiecare copil care a venit pe lume a sosit și binecuvântarea peste toată familia noastră. Vin și hăinuțele și hrana și apoi vine și educația”, a transmis Andreea.
Am adus un omagiu mamei, dar și tatăl, Ionuț Hamburda, are un rol bine stabilit în familie. Tata este stâlpul, este puterea, este nădejdea. Pentru credincioșii din Parohia „Înălțarea Domnului din municipiul Botoșani familia Hamburda este un exemplu viu de familie creștină. Este un exemplu că se poate trece peste orice obstacol dacă ai nădejde și duci o viață curată. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.
Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.
După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.
Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.
Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.
Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.
Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.
Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.
Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele
PSD va avea opt ministere, după cum urmează:
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
PNL va avea șase ministere, după cum urmează:
Publicitate
Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.
“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.