Connect with us

Actualitate

FOTO: Olimpiada Națională de religie de RELIGIE, la Botoșani. Deschiderea oficială a avut loc în a treia zi de Paște

Publicat

Publicitate

Ieri, în a treia zi de Paște, a avut loc deschiderea oficială a a unui eveniment care face cinste județului și anume Olimpiada Națională de religie de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe.

Cei mai buni elevi de seminarii şi licee teologice din întreaga ţară, dar şi a unor cadre didactice, directori ai acestor unităţi, inspectori şcolari, profesori universitari, inspectori generali din Ministerul Educaţiei precum şi consilieri ai ministrului educaţiei, membri ai Comisiei centrale a olimpiade au participat la biserica „Vovidenia” din Botoșani la ceremonia de deschidere a competiției.

Eevenimentul este susţinut de către Arhiepiscopia Iaşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca preşedinte de onoare şi al Preasfinţitului Nichifor Botoşăneanul, Episcop Vicar.

Entităţi religioase s-au alăturat susţinerii evenimentului precum Protopopiatul Botoşani şi Protopopiatul Săveni, Parohia Vovidenia, dar şi Primăria Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, precum şi alte persoane apropiate vieţii religioase botoşănene.

În cadrul concursului vor participa aproximativ 100 de elevi de seminar sau licee teologice, din clasele IX-XII, care vor concura pe patru discipline: Dogmatică Ortodoxă, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Studiul biblic al Vechiului Testament, dar şi al Noului Testament. Lucrările vor fi corectate de către o comisie aprobată de Ministerul Educaţiei.

Miercuri, 27 aprilie 2022, începând cu ora 10:00, se va susţine proba scrisă pentru cele patru discipline de concurs, iar afișarea rezultatelor, eventualele contestaţii şi premierea se vor desfăşura în ziua de vineri, 29 aprilie 2022.

Publicitate

„Bine ați venit la Botoșani, dragi elevi, dragi profesori și iubiți părinți! După doi ani în care au fost anulate din cauza pandemiei, olimpiadele școlare pentru elevii din România s-au reluat. Și ce bucurie putea fi mai mare pentru noi decât organizarea fazei naționale a Olimpiadei pentru Seminarii si Licee Teologice Ortodoxe la Botoșani?
Județul Botoșani este unul din leagănul ortodoxismului românesc, este locul care a dat trei sfinți în Calendarul Ortodox – Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul), Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona și Sfântul Cuvios Sila (Schit Orășeni) –, este locul de unde au plecat mari duhovnici, precum Părintele Paisie Olaru, Părintele Cleopa Ilie şi Părintele Dionisie cel Orb de la Colciu, pentru care Sfântu Sinod a demarat procesul de canonizare, dar și la care încă românii găsesc alinare, este locul natal al Patriarhului Teoctist, precum și locul unde se găsesc mănăstiri și biserici cu mare încărcătură istorică și religioasă.
Acum, voi, dragi elevi, veți avea ocazia de a vă testa cunoștințele religioase într-un astfel de tărâm. Vă doresc mult succes și Doamne Ajută!”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani Doina Federovici.

În program sunt cuprinse vizite culturale pentru cunoașterea municipiului și a zonei Botoșaniului, precum și pelerinaje la mănăstiri din județul ce a oferit României personalități religioase, culturale și academice marcante, dar și sfinți ai Bisericii și neamului nostru.

Sursa foto: facebook Doina Federovici

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Campanie DECLIC: Tăiați subvenția partidelor acum, nu la rectificarea bugetară! Peste 100.000 de români au semnat deja petiția pentru Bolojan

Publicat

Publicitate

Organizația Declic a lansat o campanie prin care cere Guvernului să elimine imediat subvențiile uriașe acordate partidelor politice, în contextul măsurilor dure de austeritate impuse populației.

Petiția, adresată premierului Ilie Bolojan, solicită ca tăierea fondurilor să nu fie amânată până la rectificarea bugetară, ci să fie aplicată acum, odată cu restul măsurilor anti-criză. „Solidaritatea trebuie să înceapă cu politicienii”, subliniază inițiatorii, criticând faptul că sutele de milioane de lei folosiți de partide pentru propagandă scapă de orice reducere.

Campania a mobilizat deja peste 100.000 de semnatari, semn că tema trezește un puternic interes public și nemulțumire față de privilegiile politice.

În timp ce Guvernul taie bursele elevilor, introduce plata contribuției la sănătate pentru pensionari și reduce sporurile bugetarilor, subvențiile partidelor politice rămân neatins. Premierul a declarat că o eventuală reducere va fi discutată abia la rectificarea bugetară.

În 2024, partidele au încasat 380 de milioane de lei de la bugetul de stat – o sumă uriașă comparativ cu cei 14,5 milioane de lei alocați în 2016. Cei mai mulți bani au ajuns la PSD și PNL. Un raport Expert Forum arată că 57,8% din aceste fonduri au fost folosite pentru publicitate electorală mascată și atacuri în presă la adresa criticilor.

Semnatarii campaniei cer ca aceste sume să fie redirecționate către bugetul de stat, pentru a arăta că solidaritatea nu se aplică doar cetățenilor obișnuiți.

Publicitate

Cei care vor să susțină campania pot semna petiția aici:

https://facem.declic.ro/campaigns/taiati-subventia-partidelor

Citeste mai mult

Educație

Fetele de la C.S. Unirea Săveni, victorie de poveste la Eurofest Koper! Trei succese la un turneu de neuitat în Slovenia

Publicat

Publicitate

Ultima zi a Turneului Internațional Eurofest Koper din Slovenia a adus o nouă bucurie uriașă pentru fetele de la C.S. Unirea Săveni, care au reprezentat România la acest turneu final, și care au încheiat competiția cu o victorie muncită și plină de caracter împotriva unei echipe locale, scor 15-11.

Deși adversarele au fost mai robuste fizic, micile handbaliste de la Săveni au demonstrat din nou că inima, ambiția și munca în echipă fac diferența. Apărarea a fost de netrecut, iar rezultatul le încununează efortul: trei victorii la un turneu internațional!

Nici băieții de la echipa din Săveni nu s-au lăsat mai prejos. Deși au evoluat pe un teren îmbibat de apă după ploaie, au oferit un meci spectaculos, cu faze care au smuls aplauze. Ambele echipe au demonstrat ce înseamnă să lupți până la capăt și să joci cu bucurie, indiferent de obstacole.

„Nu vreau să scot pe cineva în evidență. Toți au muncit enorm și s-au autodepășit. Au jucat cu sufletul și ca o echipă adevărată! Sunt mândră de ei. Pleacă de aici mai buni nu doar ca jucători, ci și ca oameni, cu amintiri unice și prietenii frumoase”, a transmis emoționată antrenoarea Gabriela Răducanu.

Antrenoarea le-a mulțumit și părinților pentru susținerea necondiționată și pentru felul în care își cresc copiii, remarcând că, oriunde merg, acești tineri lasă o impresie minunată și sunt mereu apreciați.

„A fost obositor, dar sunt fericită că am făcut parte din această poveste frumoasă a copiilor din orașul meu natal, Săveni. Cu toții, împreună, am fost o echipă minunată!”, a încheiat Gabriela Răducanu, cu un mesaj plin de recunoștință și mândrie.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Grav accident rutier la Dorobanți: Trei persoane, printre care un adolescent, transportate la spital

Publicat

Publicitate

Salvatorii botoșăneni au intervenit în această după-amiază la un accident rutier produs în localitatea Dorobanți, în care au fost implicate două autovehicule. 

La fața locului au fost mobilizați pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de descarcerare și una de stingere, un echipaj SMURD de prim ajutor, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă SMURD și o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță.

Patru persoane au fost evaluate medical la locul evenimentului, iar trei dintre ele – două femei și un minor de 16 ani – au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au intervenit și pentru înlăturarea pericolului de incendiu, deconectând bornele bateriilor celor două vehicule implicate.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani reamintește șoferilor să manifeste prudență la volan și să respecte regulile de circulație, pentru siguranța lor și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Economie

Surprizele lui Bolojan: Ce prețuri ar putea avea motorina și benzina la pompă, de la 1 august

Publicat

Publicitate

Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 august, după ce prețurile medii la pompă de marți, 8 iulie 2025, sunt de 7,10 lei/litru pentru benzină și 7,40 lei/litru pentru motorină, relatează alba24.ro.

Așadar, prețul combustibilului va crește începând cu 1 august, ca urmare a majorării accizei cu 10%. Măsura face parte dintr-un pachet de creșteri fiscale adoptat de guvernul Bolojan, care include și majorarea TVA-ului de la 19% la 21%, cu scopul de a crește veniturile la buget, scrie Mediafax.

Majorările vizează, pe lângă carburanți, și alte produse accizabile, precum alcoolul, tutunul și produsele cu conținut ridicat de zahăr.

Creșterea accizei la carburanți va avea un impact direct asupra prețului la pompă, cu posibile efecte în lanț asupra costurilor de transport și asupra prețurilor de consum.

Carburanții se scumpesc de la 1 august: Prețul se va apropia de pragul de 8 lei/litru

Scumpirea va avea un impact direct asupra prețurilor la pompă. Marți, 8 iulie, prețul mediu al benzinei standard era de 7,10 lei/litru, iar al motorinei standard, de 7,40 lei/litru.

După aplicarea noilor taxe, estimările arată că litrul e combustibil s-ar scumpi cu aproximativ 70 de bani.

Publicitate

Prețurile exacte de la 1 august depind și de alți factori, precum cotațiile internaționale ale petrolului, cursul valutar sau evoluțiile cererii și ofertei din sectorul energetic.

Pentru a atenua impactul asupra companiilor de transport, premierul Ilie Bolojan a anunțat că Guvernul va introduce o schemă de restituire parțială a accizei majorate, destinată firmelor care efectuează transport de mărfuri și persoane pe teritoriul României.

Ce este acciza la carburanți și care este nivelul ei

Acciza la carburanți în România reprezintă un impozit indirect aplicat asupra combustibililor (benzină, motorină, LPG, etc.), care este inclusă în prețul de vânzare al acestora.

Acest impozit este reglementat de legislația europeană și națională și are scopul de a contribui la veniturile bugetului de stat, dar și de a încuraja utilizarea mai eficientă a energiei și de a reduce emisiile de carbon.

În România, acciza la carburanți este reglementată de Codul Fiscal și este calculată pe litru de combustibil.

Sumele percepute variază în funcție de tipul de carburant. În general, accizele sunt ajustate periodic, fie pentru a ține cont de inflație, fie pentru a se conforma reglementărilor europene.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending