Connect with us
Publicitate

Educație

FOTO: O primă ediţie a Memorialului Mihai Diaconu s-a desfăşurat la Colegiul A.T.Laurian

Publicat

Publicitate

Profesorul care şi-a dedicat întreaga carieră formării copiilor valoroşi prin şah, câştigând alături de ei nenumărate medalii la competiţii naţionale şi internaţionale, are acum un concurs memorial. Mihai Diaconu a fost profesor în cadrul Casei Corpului Didactic, dar a coordonat şi lotul naţional de şah, plecând dintre noi în urmă cu doi ani.

Pe 27 mai, la Colegiul Național „A. T. Laurian”, s-a desfășurat prima ediție a concursului de șah „Memorialul Mihai Diaconu„, activitate inclusă în cadrul proiectului Sporturile/jocurile minții în spațiu outdoor, realizat prin Asociația de Tineret 2010 EUROPA, finanțat de asociație și de către Fundația Comunitară, Iași din „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități @Botoșani”.

Activitatea a reunit 90 de elevi și adulți, în noul spațiu, creat special în curtea interioară a corpului B a colegiului botoşănean, participanţii jucând 7 runde, în sistem elvețian, pe categorii de vârstă. Arbitrajul a fost asigurat de profesorii Elena Alecsa, organizatorul activității, și Alin Apostol din Iași.

Publicitate

La festivitatea de deschidere a memorialului au fost prezenți Silvia Diaconu, soţia regretatului profesor şahist, profesorul Ioan Onofrei, coordonatorul proiectului și directorul colegiului, profesorul dr. Mihaela Prăjinariu, directorul adjunct, Mihai Baltă, maestru al sportului, implicat în activitatea federației, Ana Țepeș, inspector la Direcția de Sport a județului Botoșani, Andrei Amos, director adjunct la Clubul Sportiv Botoșani, Cristina Breșug, precum și profesorul Alin Apostol și Alexandru Andrei Breșug, foști membri ai lotului național de șah, coordonat de profesorul Mihai Diaconu.

Organizatorii au oferit tuturor participanților diplome de participare, iar câștigătorii primelor 4  locuri pe fiecare categorie de vârstă au primit diplome, medalii, rucsacuri, garnituri de șah și brelocuri.

Proiectul „Sporturile/jocurile minții în spațiu outdoor”, va continua, într-o primă etapă, până în luna iulie, prin organizarea unui mare simultan de șah și a altor activități destinate pasionaților.

Publicitate

„Prin proiect, activități, amenajarea spațiului și dotările realizate, am încercat să aducem șahul și alte jocuri ale minții cât mai aproape de tinerii laurieni, dar și de restul comunității botoșănene, pentru a contribui, astfel, la dezvoltarea armonioasă a noii generaţii.”, a explicat  Ioan Onofrei, coordonatorul proiectului, director al Colegiului Naţional ,,A.T Laurian” Botoșani.

„M-am bucurat foarte tare să particip la această activitate, deoarece rar găsim tineri interesați de șah si sunt sigur că dl. profesor Diaconu s-ar fi bucurat și el!”, sunt cuvintele lui Cosmin  Vacariu, elev în clasa IX- a G, Colegiul Național ,,A.T Laurian” Botoșani.

„Memorialul domnului profesor de șah Diaconu, din 27 mai, a fost și o oportunitate de a ne aduce aminte, cu bucurie, de dl. profesor, despre ce a făcut el bun și frumos și, în același timp, a fost un moment în care am jucat șah aducându-ne aminte că șahul este mai mult decât un joc. El face mult mai mult decât să îmbunătățească memoria sau abilitățile strategice. Șahul  poate forma prieteni buni și legături puternice de lungă durată.”, a declarat şi Emilia  Cuciureanu, elevă în clasa XI- a G, Colegiul National ,,A.T Laurian” Botoșani.

Publicitate
 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Profesoara de română Ana Ciubotaru, directorul liceului din Trușești, a trecut în veșnicie la 48 de ani

Publicat

Publicitate

Directoarea Liceului ,,Demostene Botez” din Trușești a pierdut lupta pentru viață, miercuri dimineață. Cu toate că medicii nu îi acordau prea multe șanse de supraviețuire, oamenii au sperat într-o minune. A trecut în veșnicie pe patul de spital, cu toate că i s-a acordat tot suportul medical. 

În urma sa rămâne o fiică în clasa a opta, dar și urmele pașilor săi care au lăsat doar lumină pe unde a trecut. Profesoară de română, Ana Ciubotaru a insuflat elevilor săi dragostea pentru țară și pentru tradițiile strămoșești, iar colegilor să-i le-a alungat de multe ori umbra de tristețe care venea din oboseală, neputință sau boală.

„Am sperat într-o minune. LA început chiar nici nu am vrut să cred că e adevărat! A rămas fetița ei care este în clasa a opta. Vorbea așa de frumos cu noi și era așa de optimistă…O mare pierdere”, a spus o profesoară din cadrul Liceului Trușești.

Publicitate

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, profesoara Ana Ciubotaru a căzut ca secerată în mijlocul mai multor persoane care participau la o pomenire.

Ana Ciubotaru avea 48 de ani.

Dumnezeu s-o ierte!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 57 de ani, din Răchiți, s-a urcat beat criță la volan. Pe o stradă din municipiul Botoșani a dat peste ghinion

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat în trafic, pe strada Săvenilor, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din comuna Răchiți.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcooluluie

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Autoturism furat, descoperit şi indisponibilizat la frontieră

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni au descoperit la controlul de frontieră şi indisponibilizat pentru continuarea cercetărilor un autoturism care figura în bazele de date ca fiind furat din România.

În data de 26 noiembrie 2024, în jurul orei 09.20, în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare trecerii frontierei, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 30 de ani, care conducea un autoturism, înmatriculat în R. Moldova.
Existând suspiciuni cu privire la situaţia juridică a autoturismului, colegii noștri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că acesta figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, semnalare introdusă de către autoritățile din România.
Cu privire la aspectele constatate, bărbatul a declarat că i s-a defectat autoturismul și a împrumutat mașina unui prieten, fără a avea cunoștință că este declarată furată sau implicată în vreun litigiu.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, iar autovehiculul, în valoare de 7.500 de lei, a fost reținut în vederea continuării cercetărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

,,România votează”, campanie de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, derulată de polițiști

Publicat

Publicitate

În perioada 4 noiembrie – 8 decembrie a.c., Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității desfășoară, la nivel național, campania de informare, prevenire și conștientizare a cetățenilor, privind legislația în contextul electoral ,,România votează”!

Campania vizează creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului cu privire la importanța respectării cadrului legal în perioada premergătoare alegerilor, precum și pe tot parcursul zilelor de desfășurare a procesului electoral.

Inspectoratul de Poliție Județean Botoşani, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, dar și prin polițiștii celorlalte structuri, s-au alăturat demersului, în vederea asigurării cadrului legal de organizare și desfășurare a alegerilor.

Publicitate

Reamintim pe această cale cetățenilor, următoarele prevederi legale, în context electoral:                  

-Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv!

-Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților!

Publicitate

-Fiecare alegător își exprimă votul personal! Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă!

-Votul exercitat în cadrul alegerilor este secret!

-Nu au drept de vot persoanele cărora li s-a interzis dreptul de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă!

Publicitate

-Constituie infracțiunea de fraudă la vot:

–        fapta de a vota fără a avea acest drept;

–        fapta de a vota de două sau mai multe ori;

–        introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, decât are dreptul un alegător;

–        folosirea unui act de identitate fals, sau a unui buletin fals.

–        constituie infracțiunea de corupere a alegătorilor fapta de a oferi sau a da bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending