Connect with us

Eveniment

FOTO: Momente pline de emoție şi de bucurie, la Mănăstirea Sihăstria Voronei

Publicat

Publicitate

Momente pline de emoţie, dar şi de bucurie, la Mănăstirea Sihăstria Voronei. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba de sfințirea 𝘿𝙧𝙪𝙢𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙈𝙖𝙣𝙖𝙨𝙩𝙞𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧.

„𝘾𝙚 𝙗𝙪𝙘𝙪𝙧𝙞𝙚 𝙨𝙞 𝙘𝙚 𝙗𝙞𝙣𝙚𝙘𝙪𝙫𝙖𝙣𝙩𝙖𝙧𝙚!
Infrastructura rutieră este cheia dezvoltării județului! La începutul mandatului, când am afirmat că ne vom ocupa în mod deosebit dezvoltarea infrastructurii rutiere, mulți au zâmbit superior și s-au arătat neîncrezători. Acum, când am intrat în cea de a doua parte a mandatului, începem să culegem roadele muncii noastre. Printre acestea este și acest frumos Drum al Mănăstirilor care pune în valoarea un tărâm cu o mare încărcătură ecumenică așa cum este arealul comunelor Vorona, Cristești și Coșula.
Prin inaugurarea de astăzi a Drumului Mănăstirilor, continuăm, de fapt, campania noastră de conștientizare a valorilor ecumenice și culturale date de acest ținut binecuvântat de Dumnezeu: 𝘽𝙤𝙩𝙤𝙨𝙖𝙣𝙞 – 𝙏𝙖𝙧𝙖𝙢𝙪𝙡 𝙨𝙛𝙞𝙣𝙩𝙞𝙡𝙤𝙧.
Mulțumesc tuturor celor care au susținut demersul nostru și în special celor care-l vor continua și-l vor dezvolta, astfel încât „Botoșani – Tărâmul Sfinților” să rivalizeze de la egal la egal cu Ținutul Bucovinei. Avem mănăstiri încărcate de istorie, lăcașe de cult cu o mare încărcătură duhovnicească pe care vă invit să le vizitați, să participați la sfintele liturghii și sunt convinsă că aici vă veți regăsi liniștea sufletească și vă veți reîncărca bateriile pentru a face față zbuciumului cotidian”, a notat președintele Consiliului Județean Botoșani pe pagina de facebook.
Doina Federovici a insistat pe ideea că acest tărâm este binecuvântat și nu este o întâmplare că de aici au plecat sau au viețuit doi dintre cei trei sfinți dați de județul nostru în calendarul ortodox. Nu este o întâmplare că de aici a pornit în monahism preasfântul părinte Teoctist, întâistătătorul Bisericii noastre Ortodoxe.
„Nu este o întâmplare că aici viețuiesc duhovnici cu mult har, care propovăduiesc cu multă căldură și bucurie învățătura creștină. Pe acest tărâm găsiți biserici și mănăstiri frumoase, încărcate de istorie.
Modernizarea Drumului Mănăstirilor, pe care îl inaugurăm astăzi, a fost o provocare pentru Consiliul Județean Botoșani, pentru Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, pentru constructor și pentru toți cei care au fost implicați într-o mai mare sau mai mică măsură în acest proiect, care foarte mulți ani a fost blocat. Împreună am reușit să găsim soluții și să realizăm unul dintre cele mai frumoase drumuri din regiune. Lucrările de modernizare a celor 12,7 kilometri s-au ridicat la o valoare de 37,2 milioane lei (adică 7,5 milioane de euro), din care 30,6 milioane de lei o reprezintă finanțarea atrasă prin PNDL II, iar 6,6 milioane de lei este aportul Consiliului Județean din bugetul propriu.
Astăzi se cuvine să mulțumesc tuturor celor implicați în modernizarea Drumului Mănăstirilor, specialiștilor Direcției Județene de Drumuri și Poduri, ai Consiliului Județean, constructorului, dirigintelui de șantier și nu în ultimul rând părintelui Ghedeon, care a supravegheat îndeaproape acest proiect.
În final reiterez că noi, atât conducerea executivă, cât și aparatul tehnic de la Consiliul Județean și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, formăm o echipă unită, bine sudată care are ca principal obiectiv alinierea județului la cele mai dezvoltate ale țării.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
𝙄𝙢𝙥𝙧𝙚𝙪𝙣𝙖 𝙛𝙖𝙘𝙚𝙢 𝙘𝙖 𝙅𝙪𝙙𝙚𝙩𝙪𝙡 𝘽𝙤𝙩𝙤𝙨𝙖𝙣𝙞 𝙨𝙖 𝙛𝙞𝙚 𝙙𝙚𝙨𝙘𝙤𝙥𝙚𝙧𝙞𝙩 𝙨𝙞 𝙖𝙥𝙧𝙚𝙘𝙞𝙖𝙩!” a mai scris Doina Federovici

Detalii tehnice modernizare drum:
Lungime drum modernizat: 12,7 km,
Platforma drumului: 8 metri (6 metri carosabil și acostamente de 1 metru),
Suprafața totală a drumului: 67.285 mp,
Sistemul rutier:
12 cm balast,
12 cm împietruire,
geotextil anticontaminator,
30 cm balast,
16 cm de piatră spartă,
trei straturi de asfalt care totalizează 18 cm;
Podețe: 18 podețe noi,
Poduri: lucrări de întreținere la 3 poduri existente,
Ziduri de sprijin: 723,5 metri,
Șanțuri betonate: 22 km,
Rigole betonate: 314 metri,
Drenuri: 2,2 km,
Amenajări drumuri laterale: – 26 ,
Podețe dalate acces proprietăți: 160,
Parapet metalic: 2 km,
Marcaje longitudinale axiale și marginale,
Amenajări treceri pietoni,
Semnalizare pe verticală.
Lucrările au o garanție de 60 de luni

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ceața persistă în județul Botoșani. Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Accident! Un tânăr de 21 de ani s-a dat peste cap cu mașina, la Mănăstireni

Publicat

Publicitate

Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu autoturismul, pe un drum din localitatea Mănăstireni. S-a întâmplat noaptea trecută. Alarma a fost dată puțin după miezul nopții. În momentul producerii evenimentului, în mașină se aflau, în total, trei persoane.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat faptul că mașina era răsturnată pe o parte și că toate persoanele erau ieșite din interior. Tânărul rănit a fost preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

 

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, fiind deconectate bornele bateriei.

 

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Meteorologii au anunțat COD GALBEN de ceață. Pe alocuri, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 09:00, pentru o parte din județul Botoșani.

 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Hănești, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni, Adășeni și Bucecea se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

 

Publicitate

✅️ Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

 

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinţii 10 Mucenici din Creta

Publicat

Publicitate

  Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.

Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.

După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.

Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending