An de an ne dorim să-l omagiem pe Mihai Eminescu într-un mod diferit, unic, nu numai pentru că a fost cel mai mare poet român, „poetul nepereche” cum l-a numit George Călinescu, dar și pentru că a reușit în mod excepțional să ridice pe culmi inegalabile vocația creatoare a poporului, a sondat ca nimeni altul din izvoarele frumuseților noastre spirituale și ne-am regăsit ca neam în poezia și proza lui nepieritoare.
Concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” inițiat și organizat de către Liceul tehnologic Bucecea în data de 14 ianuarie, la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Bucecea este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.
Spectacolul-concurs a fost moderat de doamna Valentina Tipa Lulciuc, artistă a poporului, împreună cu elevii Ioana Hemcinschi și Victor Dîngeanu. Invitații speciali ai evenimentului au fost Petronela Lorena Chhiribuță și Cezar Amitroaie, actori de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoșani cu spectacolul ,,Dialogurile iubirii”, recital de versuri eminesciene.
,,Sunt bucuros că alături de domnul viceprimar Daniel Avătămăniței, domnul Flavius Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, cadrele didactice de la Liceul tehnologic Bucecea și reprezentanții Asociației județene a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, am reușit să îi aducem și în acest an un omagiu marelui poet Mihai Eminescu, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat ” a declarat domnul Angel Gheorghiu, primar al orașului Bucecea.
Comisia de jurizare formată din doamnele Silvia Gușu, director al Liceului Tehnologic Bucecea, Avătămănței Oana, profesoară documentarist și Pavilic Daniela, profesoară de limba și literatura română, au desemnat câștigătorii concursului literar-artistic „Reverii eminesciene”, după cum urmează:
Secțiunea poezie: Scripcaru Fabio – ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”; Isabela Cojocel – ”Lacul”; Elena Huțu – ”Din valurile vremii”; Antonia Tărnăuceanu – ”Codrule, măria ta”; Ana Chiș – ”Odă în metru antic”; Marianela Mănăstireanu – fragment din „Scrisoarea III”; Amalia Iurcu – „Din străinătate”; Iustina Cucu și Anastasia Mărgean – fragment din poemul „Luceafărul”; Mădălina Buliga – „Ce te legeni”; Daria Amarei – „Pe aceeași ulicioară”; Iulia Mihai – „Și dacă…”; Diana Pădurariu – „De-aș avea…”; Elena Stoleru – ”Un farmec trist și neînțeles”; Narcisa Viniarschi – „O, rămâi…”; Paola Aprotosoaie – „Rugăciune”; Sara Florariu – „Ce suflet trist”; Teodora Bontea – „S-a dus amorul”; Elena Muscă – „Floare albastră”; Maria Nechifor- ”Oricare cap îngust”; Iustina Hîrtopanu – „De câte ori, iubito…”.
Publicitate
Secțiunea muzică: Ioana Năstase, Gabriela Popovici și Ștefan Caciuc pentru interpretarea cântecului „Revedere”; Gabriela Nechifor, Oana Negru și Iustina Cucu pentru transpunerea muzicală a poeziei „Sara pe deal”, acompaniați la pian de David Ilaș; Theodor Cojocariu – „Pe lângă plopii fără soț”; Ioana Năstase – ” Eminescu” cântec care exprimă valoarea incontestabilă a spiritului eminescian.
Echipa profesorilor coordonatori de la Liceul tehnologic Bucecea care au îndrumat și pregătit elevii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” este formată din următoarele cadre didactice: Gușu Silvia – director, prof. Avătămăniței Oana, prof. Condurachi Nicoleta, prof. Tudoraș Geanina, prof. Filote Simona, prof. Paviliuc Daniela, prof. Ursulean Mariana, prof. Arhiroaie Tatiana.
Fotografii acreditati pentru acest proiect sunt: Ionuț Iosub și Marius Boatcă.
Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.
Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, deasemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Aceşti sfinți au pătimit pe timpul lui Deciu împăratul, în insula Creta şi nu erau toţi din acelaşi oraş, ci din mai multe părţi. Din mitropolia Gortinei erau cinci: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie şi Evnichian; din Cnos, unul: Zotic; din Epinia Panormului, Agatopus; din Chionia Vasilide şi din Iraclia: Evarest şi Pompie.
Ei au fost daţi de necredincioşi ighemonului insulei, care a poruncit călăului să-i ducă la altarele idoleşti ca să jertfească. Vreme de treizeci de zile, Sfinţii au fost chinuiţi, batjocoriţi şi târâţi pe jos prin gunoaie, de necredincioşi, iar la 23 decembrie, au fost duşi la judecată. Au fost din nou bătuţi, loviţi cu pietre, pălmuiţi, scuipaţi, dar au rămas neînduplecaţi şi tari în credinţa Lui Hristos.
După ce au fost chinuiţi, dregătorul a dat osânda de moarte, prin sabie. Ei au făcut rugăciune şi ziceau: „Iartă Doamne, pe robii Tăi şi primeşte vărsarea sângelui nostru, pentru noi, pentru rudeniile şi prietenii noştri şi pentru toată ţara, ca să scape de întunericul nerecunoştinţei şi cu ochi curaţi să vadă credinţa cea bună şi să te cunoască pe tine, lumina cea adevărată, veşnice Împărat.
Aşa rugându-se i s-a tăiat fiecăruia capul, iar după tăiere, cunoscuţii au adunat Sfintele trupuri şi le-au îngropat cu cinste.
Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.
Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.
Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.
Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.
Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele
PSD va avea opt ministere, după cum urmează:
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
PNL va avea șase ministere, după cum urmează:
Publicitate
Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.
S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.
“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.