Connect with us

Eveniment

FOTO: Mihai Eminescu, omagiat la Bucecea cu prilejul a 172 de ani de la nașterea sa

Publicat

Publicitate

An de an ne dorim să-l omagiem pe Mihai Eminescu într-un mod diferit, unic, nu numai pentru că a fost cel mai mare poet român, „poetul nepereche” cum l-a numit George Călinescu, dar și pentru că a reușit în mod excepțional să ridice pe culmi inegalabile vocația creatoare a poporului, a sondat ca nimeni altul  din izvoarele frumuseților noastre spirituale și ne-am regăsit ca neam în poezia și proza lui nepieritoare.

Concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” inițiat și organizat de către Liceul tehnologic Bucecea în data de 14 ianuarie, la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Bucecea este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.

Spectacolul-concurs a fost moderat de doamna Valentina Tipa Lulciuc, artistă a poporului, împreună cu elevii Ioana Hemcinschi și Victor Dîngeanu. Invitații speciali ai evenimentului au fost Petronela Lorena Chhiribuță și Cezar Amitroaie, actori de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoșani cu spectacolul ,,Dialogurile iubirii”, recital de  versuri eminesciene.

,,Sunt bucuros că alături de domnul viceprimar Daniel Avătămăniței, domnul Flavius Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, cadrele didactice de la Liceul tehnologic Bucecea și reprezentanții Asociației județene a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, am reușit să îi aducem și în acest an un omagiu marelui poet Mihai Eminescu, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat ” a declarat domnul Angel Gheorghiu, primar al orașului Bucecea.

Comisia de jurizare formată din doamnele Silvia Gușu, director al Liceului Tehnologic Bucecea, Avătămănței Oana, profesoară documentarist și Pavilic Daniela, profesoară de limba și literatura română, au desemnat câștigătorii concursului literar-artistic „Reverii eminesciene”, după cum urmează:

Secțiunea poezie: Scripcaru Fabio – ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”; Isabela Cojocel – ”Lacul”; Elena Huțu – ”Din valurile vremii”; Antonia Tărnăuceanu – ”Codrule, măria ta”; Ana Chiș – ”Odă în metru antic”; Marianela Mănăstireanu – fragment din „Scrisoarea III”; Amalia Iurcu – „Din străinătate”; Iustina Cucu și Anastasia Mărgean – fragment din poemul „Luceafărul”; Mădălina Buliga – „Ce te legeni”; Daria Amarei – „Pe aceeași ulicioară”; Iulia Mihai – „Și dacă…”; Diana Pădurariu – „De-aș avea…”; Elena Stoleru – ”Un farmec trist și neînțeles”; Narcisa Viniarschi – „O, rămâi…”; Paola Aprotosoaie  – „Rugăciune”; Sara  Florariu – „Ce suflet trist”; Teodora Bontea – „S-a dus amorul”; Elena Muscă – „Floare albastră”; Maria Nechifor- ”Oricare cap îngust”; Iustina Hîrtopanu – „De câte ori, iubito…”.

Publicitate

Secțiunea muzică: Ioana Năstase, Gabriela Popovici și Ștefan Caciuc pentru interpretarea cântecului „Revedere”; Gabriela Nechifor, Oana Negru și Iustina Cucu pentru transpunerea muzicală a poeziei „Sara pe deal”, acompaniați la pian de David Ilaș; Theodor Cojocariu – „Pe lângă plopii fără soț”; Ioana Năstase – ” Eminescu” cântec care exprimă valoarea incontestabilă a spiritului eminescian.

Echipa profesorilor coordonatori de la Liceul tehnologic Bucecea care au îndrumat și pregătit elevii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din următoarele cadre didactice: Gușu Silvia – director, prof. Avătămăniței Oana, prof. Condurachi Nicoleta, prof. Tudoraș Geanina, prof. Filote Simona, prof. Paviliuc Daniela, prof. Ursulean Mariana, prof. Arhiroaie Tatiana.

Fotografii acreditati pentru acest proiect sunt: Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, deasemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

11 comune botoșănene vor fi traversate de noua linie electrică dintre România și Republica Moldova

Publicat

Publicitate

11 comune din sudul județului Botoșani vor fi traversate de Linia Electrică Aeriană (LEA) de 400 kV Suceava – Bălți. Este vorba de localitățile: Vlădeni, Corni, Curtești, Bălușeni, Blândești, Gorbănești, Trușești, Sulița, Albești, Românești și Santa Mare. Din cei 93,3 kilometri cât măsoară noua linie electrică pe teritoriul României, aproximativ două treimi se află pe teritoriul județului Botoșani.

Traseul LEA 400 kV Suceava – Bălți a fost făcut public de CNTEE Transelectrica în urma interpelării formulate de senatorul social-democrat Doina Federovici. „Este un proiect foarte important pentru județul Botoșani, care poate contribui la dezvoltarea regiunii noastre, după ce va fi realizată și stația pentru racordarea centralelor electrice din surse regenerabile”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

În privința noii stații, conducerea Transelectrica susține că acest obiectiv de investiții este într-un stadiu incipient, și anume că „în perioada următoare va fi aprobată Nota conceptuală pentru construcția stației Botoșani, în conformitate cu prevederile HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiții finanțate din fondurile publice”. După realizarea Notei Conceptuale, Transelectrica va trebui să elaboreze Tema de Proiectare, Studiul de Fezabilitate, Documentația Tehnică pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiectul Tehnic și, ulterior, execuția propriu-zisă a stației, care este prevăzută în Planul de Dezvoltare a Rețelelor Electrice de Transport pentru perioada 2024–2033.

Proiectul LEA 400 kV Suceava – Bălți constă în construirea liniei propriu-zise, cu o lungime totală de 142 km, între cele două localități, dintre care 93 km pe teritoriul României (302 stâlpi metalici în România, 157 în Republica Moldova), a unei celule de linie de 400 kV în stația de la Suceava și a unei stații de sistem de 400/330 kV Bălţi, în Republica Moldova, lângă stația existentă Bălți.

CNTEE „Transelectrica” a semnat contractul pentru proiectarea și execuția acestei linii de interconectare pe 11 martie și urmează să emită Ordinul Administrativ de Începere a Activităţii de Proiectare. Durata de realizare a contractului este de 52 de luni de la data emiterii Ordinului: 16 luni sunt alocate proiectării și obținerii autorizațiilor necesare, iar 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Angajările în învățământ, deblocate: Concursurile pentru posturi vacante încep din 30 aprilie

Publicat

Publicitate

După o perioadă de blocaj instituită de „ordonanța trenuleț”, Guvernul deblochează angajările în învățământ. Începând cu 30 aprilie, școlile și alte instituții educaționale pot relua organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor disponibile, informează alba24.ro.

În anul 2025, începând cu data de 30 aprilie, pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice de predare din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și instituțiile de învățământ superior de stat, care devin vacante sau temporar vacante în cursul anului.

Angajările se fac cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2025, nr.9/2025, potrivit proiectului  de OUG.

În anul școlar 2025-2026 urmează a fi ocupate 62.514 posturi didactice de predare, care se vacantează ca urmare a încetării de drept a contractelor individuale de muncă la data de 31 august 2025.

Din totalul de 229.119 posturi didactice de predare ocupate în anul școlar 2024-2025, sunt ocupate:

  • 32.385 posturi, pe perioadă determinată de un an școlar
  • 30.129 posturi în regim de plata cu ora

Pentru acestea, contractele individuale de muncă încetează de drept până la data de 31 august 2025, respectiv la data finalizării cursurilor.

Publicitate

Guvernul deblochează angajările în învățământ și Titularizarea 2025

Prin ordonanța de urgență se asigură și cadrul legal clar pentru organizarea concursului de Titularizare 2025.

Se asigură ocuparea posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în baza rezultatelor obținute de candidați la concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare, sesiunea 2025.

Pentru învățământul universitar, prin organizarea concursurilor, se vor asigura standardele minimale privind calitatea academică a programelor de studii pentru licență, master, doctorat, învățământ la distanță, învățământ dual, formare psihopedagogică, potrivit actului normativ.

Concursurile pot fi organizate în:

  • unități de învățământ preuniversitar de stat
  • instituții de învățământ superior de stat
  • .unități de educație extrașcolară
  • centrele județene de resurse și asistență educațională.

Citeste mai mult

Eveniment

La volan, dar cu permis nerecunoscut de legea română. Bărbat de 43 de ani, oprit la Frontiera Rădăuți Prut

Publicat

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un cetățean din Republica Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere nerecunoscut de statul român.

În data de 23 aprilie a.c., în jurul orei 18.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut–ITPF Iași s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 43 de ani, la volanul unui autoturism înmatriculat în Polonia.

Bărbatul a prezentat la control un permis de conducere eliberat de către autorităţile din regiunea Transnistria, având imprimate datele și fotografia sa, document ce nu este recunoscut de statul român.
Colegii noștri au efectuat verificări specifice în urma cărora a rezultat că cetățeanul în cauză nu deține permis de conducere.
Polițiștii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizarea cercetărilor, urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 18 ani, pericol public! S-a îmbătat și a ridicat praful din Lunca cu ATV-ul

Publicat

Publicitate

Joi, polițiștii din  Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Lunca, un autovehicul (ATV) condus de un tânăr de 18 ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar ATV-ul pe care îl conducea nu era înmatriculat.

 

Mai mult decât atât, în urma testării cu aparatul alcooltest, valoarea rezultată a fost de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis, conducere a unui autovehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending