Connect with us

Eveniment

FOTO: Mihai Eminescu, omagiat la Bucecea cu prilejul a 172 de ani de la nașterea sa

Publicat

An de an ne dorim să-l omagiem pe Mihai Eminescu într-un mod diferit, unic, nu numai pentru că a fost cel mai mare poet român, „poetul nepereche” cum l-a numit George Călinescu, dar și pentru că a reușit în mod excepțional să ridice pe culmi inegalabile vocația creatoare a poporului, a sondat ca nimeni altul  din izvoarele frumuseților noastre spirituale și ne-am regăsit ca neam în poezia și proza lui nepieritoare.

Concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” inițiat și organizat de către Liceul tehnologic Bucecea în data de 14 ianuarie, la Casa de cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului local a orașului Bucecea este cuprins în calendarul de activități și evenimente a proiectului – Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” realizat anual de către de către Asociația județeană a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Botoșani, Asociația culturală ,,Arlechin” și Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, având ca scop principal sustinerea, descoperirea și promovarea elevilor și tinerilor cu aptitudini în domeniul literar-artistic și dorința acestora de a creea și realiza lucrări, materiale și momente artistice, având ca izvor de inspirație opera poetului nostru național Mihai Eminescu: poezie, proză scurtă, eseu, critică & creaţie literară, teatru, desen, fotografie şi film.

Spectacolul-concurs a fost moderat de doamna Valentina Tipa Lulciuc, artistă a poporului, împreună cu elevii Ioana Hemcinschi și Victor Dîngeanu. Invitații speciali ai evenimentului au fost Petronela Lorena Chhiribuță și Cezar Amitroaie, actori de la Teatrul ,,Mihai Eminescu” Botoșani cu spectacolul ,,Dialogurile iubirii”, recital de  versuri eminesciene.

,,Sunt bucuros că alături de domnul viceprimar Daniel Avătămăniței, domnul Flavius Damean, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, cadrele didactice de la Liceul tehnologic Bucecea și reprezentanții Asociației județene a profesorilor de limba și literatura română Botoșani, am reușit să îi aducem și în acest an un omagiu marelui poet Mihai Eminescu, ca semn de mulțumire și recunoștință pentru tezaurul lăsat ” a declarat domnul Angel Gheorghiu, primar al orașului Bucecea.

Comisia de jurizare formată din doamnele Silvia Gușu, director al Liceului Tehnologic Bucecea, Avătămănței Oana, profesoară documentarist și Pavilic Daniela, profesoară de limba și literatura română, au desemnat câștigătorii concursului literar-artistic „Reverii eminesciene”, după cum urmează:

Secțiunea poezie: Scripcaru Fabio – ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”; Isabela Cojocel – ”Lacul”; Elena Huțu – ”Din valurile vremii”; Antonia Tărnăuceanu – ”Codrule, măria ta”; Ana Chiș – ”Odă în metru antic”; Marianela Mănăstireanu – fragment din „Scrisoarea III”; Amalia Iurcu – „Din străinătate”; Iustina Cucu și Anastasia Mărgean – fragment din poemul „Luceafărul”; Mădălina Buliga – „Ce te legeni”; Daria Amarei – „Pe aceeași ulicioară”; Iulia Mihai – „Și dacă…”; Diana Pădurariu – „De-aș avea…”; Elena Stoleru – ”Un farmec trist și neînțeles”; Narcisa Viniarschi – „O, rămâi…”; Paola Aprotosoaie  – „Rugăciune”; Sara  Florariu – „Ce suflet trist”; Teodora Bontea – „S-a dus amorul”; Elena Muscă – „Floare albastră”; Maria Nechifor- ”Oricare cap îngust”; Iustina Hîrtopanu – „De câte ori, iubito…”.

Secțiunea muzică: Ioana Năstase, Gabriela Popovici și Ștefan Caciuc pentru interpretarea cântecului „Revedere”; Gabriela Nechifor, Oana Negru și Iustina Cucu pentru transpunerea muzicală a poeziei „Sara pe deal”, acompaniați la pian de David Ilaș; Theodor Cojocariu – „Pe lângă plopii fără soț”; Ioana Năstase – ” Eminescu” cântec care exprimă valoarea incontestabilă a spiritului eminescian.

Echipa profesorilor coordonatori de la Liceul tehnologic Bucecea care au îndrumat și pregătit elevii pentru concursul literar-artistic „Reverii eminesciene” și etapa națională a concursurilor din cadrul Festivalului Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu”  este formată din următoarele cadre didactice: Gușu Silvia – director, prof. Avătămăniței Oana, prof. Condurachi Nicoleta, prof. Tudoraș Geanina, prof. Filote Simona, prof. Paviliuc Daniela, prof. Ursulean Mariana, prof. Arhiroaie Tatiana.

Fotografii acreditati pentru acest proiect sunt: Ionuț Iosub și Marius Boatcă.

Toate momentele și lucrările realizate în cadrul concursului literar-artistic ,,Reverii eminesciene” vor fi promovate în cadrul Platformei internaționale ,,Eminescu fără frontiere”.

Informații și detalii despre regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru copii și tineret realizate în cadrul proiectului- Festivalul Național de poezie și proză ,,Mihai Eminescu” le găsiți pe blog-ul: www.concureminescu.wordpress.com și pe site-ul: www.arlechinromania.ro, deasemenea aceste pot fi solicitate și de la coordonatorii regionali ai proiectului.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CUTREMUR de peste 5 grade pe scara Richter în România. A avut loc la adâncimea de 6.4 kilometri

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 24kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.

„Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

Citeste mai mult

Administratie

Începe construirea noii creșe de la Bucecea. Amplasamentul a fost predat constructorului

Publicat

Liderii administrației publice de la Bucecea au anunțat astăzi că s-a făcut un nou pas pentru construirea noii creșe de la Bucecea.

Anunțul a fost făcut de Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, care a explicat că a predat amplasamentul constructorului pentru obiectivul “Construire creșă mică” în orașul Bucecea.

Noua investiție va fi realizată cu finanțare europeană prin PNRR de la Compania Națională pentru Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea investiției actualizate este de 5.500.000 lei ( 1.100.000 euro ), clădirea fiind pe model NZEP cu eficientă ridicată energetică ( Pompe de căldură, panouri fotovoltaice, etc), termenul de execuție fiind de 12 luni.

“Constructorul va demara efectiv lucrările de săptămâna viitoare, până atunci începe organizarea de șantier. Construcția va avea o amprenta la sol de aproximativ 1244 mp, și va avea spații de joacă pentru copii atât în interior cât și în exterior, camere pentru îngrijitori, bucătărie, spații recreative, spații de odihnă, spălătorie etc.”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Citeste mai mult

Educație

Se stinge GREVA profesorilor? Zece mii de cadre didactice s-au întors la cursuri. Profesorii din Botoșani, în top 5

Publicat

Peste 10.000 de cadre didactice din România s-au întors la catedră. Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice, relatează alba24.ro.

Situația la nivel național

Potrivit Ministerului Educației, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, situația la nivel național se prezintă astfel:

În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, în 6 iunie se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.

Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

Întâlnire între sindicate, părinți și Ministerul Educației

Referitor la întâlnirea desfășurată marți, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale.

De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă, a anunțat ministerul, într-un comunicat.

Citeste mai mult

Administratie

Hlipiceni: Un nou MONUMENT dedicat EROILOR neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial

Publicat

Un nou monument dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial va fi inaugurat la mijlocul aceste săptămâni în județul Botoșani, mai exact în comuna Hlipiceni, un monument care a fost realizat Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru și autoritățile din România cu sprijinul unui sculptor din Soroca, Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a condus astăzi cea de-a doua ședință de organizare a festivității de dezvelire și sfințire a ”Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” din comuna Hlipiceni.

Ceremonialul militar și religios va avea loc joi, 8 iunie 2023, la ora 11:00.

”Monumentul dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” a fost edificat în centrul comunei Hlipiceni, cu rol de obiectiv comemorativ și memorial, prin strădania Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei și cu sprijinul primăriei Hlipiceni, în memoria ostașilor din satul Hlipiceni, care și-au jertfit viața pentru țară și credință, a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending