Duminică, 5 februarie 2023, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Botoșani, a avut loc susținerea catehezei cu tema „Modele de răbdare, dreptate și credință – Sfântul Simeon și Proorocița Ana”.
Cateheza s-a desfășurat prin implicarea doamnei Mirela-Corina Gheorghiu, profesor de religie la Școala Gimnazială „Octav Onicescu” din Botoșani și Mariana-Marcela Fortoeș, profesor de religie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani. Scopul activității a fost atât punerea în valoare și promovarea relației de iubire și comuniune dintre tineri și vârstnici dar și dialogul între generații, se arată într-un comunicat remis redacției.
Această activitate s-a desfășurat în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în 2023.
Au participat 30 de copii și tineri din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.
Competența generală activității a evidențiat manifestarea unui comportament moral-religios în viața personală și în societate, în acord cu valorile religioase, având ca modele identitare viețile Sfântului Simeon și Sfintei Proorocițe Ana.
Au urmat competențele specifice și anume: prezentarea unui material video despre viața Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu și Proorocița Ana, ca modele de răbdare, dreptate și credință; analiza acestor materiale video și a pasajelor din (Ev. Luca cap.2,25-38), identificarea unor cuvinte de mare folos duhovnicesc; desprinderea virtuților sfinților în urma analizei vieții lor, icoanelor și cântării „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne”și rezolvarea unor sarcini de lucru concrete pentru formarea și dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și atitudinii de buni creștini;
Publicitate
Întrucât tema a vizat persoanele vârstnice, copiii din grupa de cateheză au rezolvat sarcini de lucru ( hărți conceptuale) fiind împărțiți în cinci grupe.
Prima grupă (7-11 ani) a identificat nevoile trupești ale vârstnicilor (hrană, sănătate, îmbrăcăminte, igienă,odihnă etc.) și sufletești (atenția sporită asupra acestora, afecțiune, rugăciune, spovedanie,împărtășanie etc.); a doua grupă (7-11 ani) a motivat cum acoperim slăbiciunile trupești ale vârstnicilor prin încurajarea acestora, întărirea în credință, dragoste, preocupări artistice: poezie, cântarea bisericească, blândețe, răbdare,gânduri pozitive; a treia grupă (12-18 ani) a identificat modurile în care biserica vine în sprijinul persoanelor vârstnice fie că sunt părinți, bunici, străbunici.
Prin preot – vizite pastorale, spovedanie și împărtășanie mai deasă, sfătuire, iar prin enoriași bătrânii beneficiază de vizite periodice, activități filantropice, suport emoțional, hrană, asistență medicală, cărți, etc;
A patra grupa (12-18 ani) tinerii au identificat datoriile și grija lor față de persoanele vârstnice: să arate respect, iubire, compasiune acestora, să păstreze credința, nădejdea, buna înțelegere, dragostea, să fie atenți la nevoile lor, să fie comunicativi și receptivi, să nu îi marginalizeze și să nu îi lase la voia întâmplării.
În încheiere au remarcat faptul că vârstnicii sunt darurile lui Dumnezeu pentru tineri, prin înțelepciunea vieții lor, prin calitățile dobândite de mulți ani și că nivelul de civilizație a unui popor și practicarea virtuților creștine sunt arătate de grija și respectul oferite vârstnicilor, de aceia trebuie de mici învățate și date mai departe ca deprinderi creștine.
La sfârșit copiii au intonat cântarea de la slujba vecerniei ,,Acum slobozește pe robul tău Stăpâne” iar ca semn de apreciere și dragoste au fost serviți cu dulciuri.
La parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” tot în cadrul acestui concurs, copiii și tinerii din grupa de cateheză participă în fiecare sâmbătă la cursul de muzică bisericească, unde învață cântările Sfintei Liturghii, noțiuni ale gramaticii muzicii psaltice, grupa de începători și grupa de intermediari.
De asemenea, în fiecare duminică după-amiază, ei merg în vizită la câte un vârstnic din parohie, unde le ascultă suspinele și nevoile, învață din poveștile lor de viață, cântă împreună pricesne și formează între ei legături strânse.
O altă activitate a fost prezentarea unei lecții de istorie, cu ajutorul unui videoproiector și materiale PPT, în data de 24 ianuarie 2023, cu tema „Unirea Principatelor”, susținută de profesorul de istorie Costea Bogdan de la Școala Gimnazială din Cristești, Botoșani. Copiii au intonat cântece patriotice iar la urmă, au primit dulciuri, ca dar al dragostei frățești din partea părintelui și enoriașilor implicați.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturisme.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.
Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. O femeie a avut nevoie de ajutor medical, fiind reluată de echipajul SAJ și transportată la spital pentru îngrijiri de specialitate.
Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.
Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Publicitate
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play.
Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.
Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea identității apelantului, scrie Mediafax.
Decizia vizează limitarea fenomenului de „CLI Spoofing”, prin care infractorii apelează în numele unor instituții oficiale sau companii, afișând identități false.
Unele dintre aceste apeluri folosesc și tehnici de tip deepfake generate cu inteligență artificială.
ANCOM a stabilit măsura împreună cu furnizorii de telefonie și cu Poliția Română, pentru a reduce semnificativ astfel de fraude.
Totuși, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți: să verifice identitatea apelantului, să nu ofere date personale prin telefon și să raporteze apelurile suspecte către autorități.
Vara aceasta, copiii din Botoșani sunt invitați să îmbine distracția cu învățarea în cadrul BiblioVacanței 2025. Acest program educativ, intrat deja în tradiția Bibliotecii Județene ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, se va desfășura în perioada 7 Iulie 2025 – 1 August 2025.
Timp de patru săptămâni, copiii vor avea acces, în spațiile bibliotecii, la ateliere variate, susținute de oameni pasionați, voluntari și colaboratori cu experiență în lucrul cu cei mici. Activitățile sunt concepute pentru a stimula curiozitatea, creativitatea și învățarea prin metode nonformale.
Ateliere și cursuri pentru copii
Seria de activități a proiectului BiblioVacanța 2025 se va desfășura până pe 1 August, oferind copiilor ateliere și cursuri distractive și educative, adaptate tuturor grupelor de vârstă. Acestea se vor desfășura în spațiul Secției împrumut carte pentru copii (Calea Națională nr. 62), după următorul program:
* Luni:
10:00 – 11:00: Engleză II (9-10 ani)
11:30 – 12:30: Engleză I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Engleză III (peste 11 ani)
Publicitate
* Marți:
10:00 – 11:00: Tehnici de Lectură
11:30 – 12:30: Arte Plastice II (9-10 ani)
13:00 – 14:00: Matematică
* Miercuri:
10:00 – 11:00: Micii Reporteri II (peste 11 ani)
11:30 – 12:30: Croitorii de Povești
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (peste 11 ani)
* Joi:
10:00 – 11:00: Micii Reporteri I (sub 11 ani)
11:30 – 12:30: Arte Plastice I (7-8 ani)
13:00 – 14:00: Educație pentru Sănătate II (sub 11 ani)
Specificăm faptul că toate cursurile din cadrul proiectului sunt gratuite.
Pentru alte informații legate de BiblioVacanța 2025, vă invităm să consultați site-ul www.bibliotecabotosani.ro
Vacanța, altfel – dar tot vacanță
‘BiblioVacanța’ este o modalitate plăcută și utilă de a petrece o parte din binemeritata vacanță de vară. Aici, copiii au ocazia să învețe lucruri noi, să socializeze, să creeze și să se bucure de activități relaxante într-un cadru prietenos, alături de oameni dedicați și implicați. Așadar, nu ratați șansa unei veri pline de învățare și distracție la Biblioteca Județeană ‘Mihai Eminescu’ Botoșani, în cadrul BiblioVacanța 2025!
Un bărbat din comuna Lunca a fost amendat de jandarmi în această noapte cu 2000 de lei, pentru alertarea falsă prin numărul unic de urgență 112.
Bărbatul a sunat în jurul orei 03.00 și a solicitat sprijinul autorităților pentru a scoate doi șerpi din casă. Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat la adresa indicată, dar la capătul celor peste 50 de kilometri parcurși pentru a ajunge la destinație a constatat că șerpii erau doar în închipuirea apelantului, care se afla sub influența băuturilor alcoolice.
Aducem la cunoștința cetățenilor că scopul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 este de a asigura o reacție imediată, uniformă și unitară pentru soluționarea urgențelor, iar apelarea falsă a agențiilor specializate de intervenție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 2000 de lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 4000 de lei.
Apelarea numărului unic de urgență 112 se face în cazuri de urgență, cum ar fi accidente, incendii, boli grave sau alte situații care pun în pericol viața, siguranța sau bunurile unei persoane. Este important să fiți calmi, să transmiteți clar informațiile despre situația de urgență și locația evenimentului, și să urmați instrucțiunile operatorului 112.