Connect with us

Actualitate

FOTO: Micii filantropi din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” au oferit o lecție despre iubirea aproapelui

Publicat

Publicitate

Duminică, 5 februarie 2023, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Botoșani, a avut loc susținerea catehezei cu tema „Modele de răbdare, dreptate și credință – Sfântul Simeon și Proorocița Ana”.

Cateheza s-a desfășurat prin implicarea doamnei Mirela-Corina Gheorghiu, profesor de religie la Școala Gimnazială „Octav Onicescu” din Botoșani și Mariana-Marcela Fortoeș, profesor de religie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani. Scopul activității a fost atât punerea în valoare și promovarea relației de iubire și comuniune dintre tineri și vârstnici dar și dialogul între generații, se arată într-un comunicat remis redacției.

Această activitate s-a desfășurat în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în 2023.

Au participat 30 de copii și tineri din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Competența generală activității a evidențiat manifestarea unui comportament moral-religios în viața personală și în societate, în acord cu valorile religioase, având ca modele identitare viețile Sfântului Simeon și Sfintei Proorocițe Ana.

Au urmat competențele specifice și anume: prezentarea unui material video despre viața Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu și Proorocița Ana, ca modele de răbdare, dreptate și credință; analiza acestor materiale video și a pasajelor din (Ev. Luca cap.2,25-38), identificarea unor cuvinte de mare folos duhovnicesc; desprinderea virtuților sfinților în urma analizei vieții lor, icoanelor și cântării „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne”și rezolvarea unor sarcini de lucru concrete pentru formarea și dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și atitudinii de buni creștini;

Publicitate

Întrucât tema a vizat persoanele vârstnice, copiii din grupa de cateheză au rezolvat sarcini de lucru ( hărți conceptuale) fiind împărțiți în cinci grupe.

Prima grupă (7-11 ani) a identificat nevoile trupești ale vârstnicilor (hrană, sănătate, îmbrăcăminte, igienă,odihnă etc.) și sufletești (atenția sporită asupra acestora, afecțiune, rugăciune, spovedanie,împărtășanie etc.); a doua grupă (7-11 ani) a motivat cum acoperim slăbiciunile trupești ale vârstnicilor prin încurajarea acestora, întărirea în credință, dragoste, preocupări artistice: poezie, cântarea bisericească, blândețe, răbdare,gânduri pozitive; a treia grupă  (12-18 ani) a identificat modurile în care biserica vine în sprijinul persoanelor vârstnice fie că sunt părinți, bunici, străbunici.

Prin preot – vizite pastorale, spovedanie și împărtășanie mai deasă, sfătuire, iar prin enoriași bătrânii beneficiază de vizite periodice, activități filantropice, suport emoțional, hrană, asistență medicală, cărți, etc;

A patra grupa (12-18 ani) tinerii au identificat datoriile și grija lor față de persoanele vârstnice: să arate respect, iubire, compasiune acestora, să păstreze credința, nădejdea, buna înțelegere, dragostea, să fie atenți la nevoile lor, să fie comunicativi și receptivi, să nu îi marginalizeze și să nu îi lase la voia întâmplării.

În încheiere au remarcat faptul că vârstnicii sunt darurile lui Dumnezeu pentru tineri, prin înțelepciunea vieții lor, prin calitățile dobândite de mulți ani și că nivelul de civilizație a unui popor și practicarea virtuților creștine sunt arătate de grija și respectul oferite vârstnicilor, de aceia trebuie de mici învățate și date mai departe ca deprinderi creștine.

La sfârșit copiii au intonat cântarea de la slujba vecerniei ,,Acum slobozește pe robul tău Stăpâne” iar ca semn de apreciere și dragoste au fost serviți cu dulciuri.

La parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” tot în cadrul acestui concurs, copiii și tinerii din grupa de cateheză participă în fiecare sâmbătă la cursul de muzică bisericească, unde învață cântările Sfintei Liturghii, noțiuni ale gramaticii muzicii psaltice, grupa de începători și grupa de intermediari.

De asemenea, în fiecare duminică după-amiază, ei merg în vizită la câte un vârstnic din parohie, unde le ascultă suspinele și nevoile, învață din poveștile lor de viață, cântă împreună pricesne și formează între ei legături strânse.

O altă activitate a fost prezentarea unei lecții de istorie, cu ajutorul unui videoproiector și materiale PPT, în data de 24 ianuarie 2023, cu tema „Unirea Principatelor”, susținută de  profesorul de istorie Costea Bogdan  de la Școala Gimnazială din Cristești, Botoșani. Copiii au intonat cântece patriotice iar la urmă, au primit dulciuri, ca dar al dragostei frățești din partea părintelui și enoriașilor implicați.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani: Incendiu izbucnit la centrala termică

Publicat

Publicitate

O femeie din municipiul Botoșani a trecut prin clipe de groază, în această după-amiază, după ce un incendiu a izbucnit în apartamentul său. Aflată în bucătărie, proprietara a observat că centrala termică a luat foc în urma unui scurtcircuit. S-a evacuat imediat și a solicitat ajutor.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, care au reușit să împiedice extinderea flăcărilor la celelalte bunuri din locuință. Proprietara, în vârstă de 61 de ani, a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale de la echipajul medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, aflat la fața locului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

 

✔verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;

 

Publicitate

✔nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

✔nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;

 

✔nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;

 

✔nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;

 

✔nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și „Săptămâna verde” dedicate elevilor. Care sunt instrucțiunile ministerului

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru activitățile ”Școala altfel” și ”Săptămâna verde”. Ministerul a transmis un set de instrucțiuni pentru inspectorate și școli privind organizarea activităților pentru elevi, în cele două programe, informează alba24.ro.

Recomandările privind aceste activități sunt pentru aprofundarea și consolidarea cunoștințelor dobândite în cadrul disciplinelor de studiu. De asemenea, trebuie să contribuie la atingerea competențelor specifice prevăzute în programele școlare, notează edupedu.ro.

Ministerul propune două abordări pentru desfășurarea acestor săptămâni:

forma educațională clasică, care presupune continuarea procesului de învățare cu focalizarea conținuturilor pe temele menționate;

Aaordări nonformale, care promovează învățarea prin experiență și rezolvarea de probleme reale. Sunt încurajate atelierele practice, experimentele, proiectele interdisciplinare, vizitele de studiu și colaborările cu instituții, organizații sau specialiști din comunitate

Programul ”Școala altfel” – instrucțiuni

Publicitate

În programul educațional „Școala altfel”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline trebuie tratate cu extinderea și aplicabilitatea lor la viața cotidiană. Suplimentar, în programul educațional „Școala altfel” se vor aborda transversal teme legate de violență și consumul de droguri (și alte substanțe interzise), după instrucțiuni care vor fi prezentate la început de an școlar.

Acestea vor urmări mai ales implementarea eficientă a procedurii de management al cazurilor de violență școlară și al situațiilor corelate, inclusiv consumul de droguri/substanțe interzise, potrivit ministerului.

Programul ”Săptămâna verde”. Recomandări

În programul educațional „Săptămâna verde”, conținuturile educaționale specifice fiecărei discipline se vor relaționa cu cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, cu accent pe cele relaționate direct de mediu.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi seară că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional. Dimpotrivă, ar trebui considerate ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară până în 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare. Planificarea este la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

În următorul an școlar, Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 8 septembrie 2025 – 3 aprilie 2026.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mașină în flăcări pe un drum din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc în această dimineață, în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Prelipca, comuna Văculești. Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate. Din fericire nu au fost persoane rănite. Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

Publicitate

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Campania „Alcoolul, energizantele și țigările nu te fac mare”! Prima activitate s-a desfășurat, vineri seară, în debutul Zilelor municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

Din acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a reluat campania de informare ,,Adolescență fără alcool, energizante și țigări!”, adresată atât personalului localurilor publice și vânzătorilor din unitățile comerciale, cât și tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani.

Prima activitate s-a desfășurat vineri seară, la debutul Zilelor municipiului Botoșani, iar campania va continua astăzi, la Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Traditionale organizat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor Popauți.

Ca și anul trecut, obiectivele urmărite în cadrul campaniei sunt prevenirea și combaterea vânzării/oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun către minori, precum și conștientizarea riscurilor consumului acestora de către minori asupra sănătății și dezvoltării fizice și psihice.
Activitățile de informare și de distribuire a pliantelor preventive vor fi organizate până la finalul lunii august, în zonele de competență ale structurilor operative ale inspectoratului, precum și la manifestările publice la care este permisă comercializarea băuturilor alcoolice, a energizantelor și țigărilor.

În conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice/energizante sau a produselor din tutun, membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale acestora, iar în cazul neîndeplinirii acestei obligații, pot fi sancționați cu amendă de la 10000 de lei la 30000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending