Duminică, 5 februarie 2023, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Botoșani, a avut loc susținerea catehezei cu tema „Modele de răbdare, dreptate și credință – Sfântul Simeon și Proorocița Ana”.
Cateheza s-a desfășurat prin implicarea doamnei Mirela-Corina Gheorghiu, profesor de religie la Școala Gimnazială „Octav Onicescu” din Botoșani și Mariana-Marcela Fortoeș, profesor de religie la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani. Scopul activității a fost atât punerea în valoare și promovarea relației de iubire și comuniune dintre tineri și vârstnici dar și dialogul între generații, se arată într-un comunicat remis redacției.
Această activitate s-a desfășurat în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în 2023.
Publicitate
Au participat 30 de copii și tineri din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”.
Competența generală activității a evidențiat manifestarea unui comportament moral-religios în viața personală și în societate, în acord cu valorile religioase, având ca modele identitare viețile Sfântului Simeon și Sfintei Proorocițe Ana.
Au urmat competențele specifice și anume: prezentarea unui material video despre viața Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu și Proorocița Ana, ca modele de răbdare, dreptate și credință; analiza acestor materiale video și a pasajelor din (Ev. Luca cap.2,25-38), identificarea unor cuvinte de mare folos duhovnicesc; desprinderea virtuților sfinților în urma analizei vieții lor, icoanelor și cântării „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne”și rezolvarea unor sarcini de lucru concrete pentru formarea și dezvoltarea cunoștințelor, abilităților și atitudinii de buni creștini;
Publicitate
Întrucât tema a vizat persoanele vârstnice, copiii din grupa de cateheză au rezolvat sarcini de lucru ( hărți conceptuale) fiind împărțiți în cinci grupe.
Prima grupă (7-11 ani) a identificat nevoile trupești ale vârstnicilor (hrană, sănătate, îmbrăcăminte, igienă,odihnă etc.) și sufletești (atenția sporită asupra acestora, afecțiune, rugăciune, spovedanie,împărtășanie etc.); a doua grupă (7-11 ani) a motivat cum acoperim slăbiciunile trupești ale vârstnicilor prin încurajarea acestora, întărirea în credință, dragoste, preocupări artistice: poezie, cântarea bisericească, blândețe, răbdare,gânduri pozitive; a treia grupă (12-18 ani) a identificat modurile în care biserica vine în sprijinul persoanelor vârstnice fie că sunt părinți, bunici, străbunici.
Prin preot – vizite pastorale, spovedanie și împărtășanie mai deasă, sfătuire, iar prin enoriași bătrânii beneficiază de vizite periodice, activități filantropice, suport emoțional, hrană, asistență medicală, cărți, etc;
Publicitate
A patra grupa (12-18 ani) tinerii au identificat datoriile și grija lor față de persoanele vârstnice: să arate respect, iubire, compasiune acestora, să păstreze credința, nădejdea, buna înțelegere, dragostea, să fie atenți la nevoile lor, să fie comunicativi și receptivi, să nu îi marginalizeze și să nu îi lase la voia întâmplării.
În încheiere au remarcat faptul că vârstnicii sunt darurile lui Dumnezeu pentru tineri, prin înțelepciunea vieții lor, prin calitățile dobândite de mulți ani și că nivelul de civilizație a unui popor și practicarea virtuților creștine sunt arătate de grija și respectul oferite vârstnicilor, de aceia trebuie de mici învățate și date mai departe ca deprinderi creștine.
La sfârșit copiii au intonat cântarea de la slujba vecerniei ,,Acum slobozește pe robul tău Stăpâne” iar ca semn de apreciere și dragoste au fost serviți cu dulciuri.
La parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” tot în cadrul acestui concurs, copiii și tinerii din grupa de cateheză participă în fiecare sâmbătă la cursul de muzică bisericească, unde învață cântările Sfintei Liturghii, noțiuni ale gramaticii muzicii psaltice, grupa de începători și grupa de intermediari.
De asemenea, în fiecare duminică după-amiază, ei merg în vizită la câte un vârstnic din parohie, unde le ascultă suspinele și nevoile, învață din poveștile lor de viață, cântă împreună pricesne și formează între ei legături strânse.
O altă activitate a fost prezentarea unei lecții de istorie, cu ajutorul unui videoproiector și materiale PPT, în data de 24 ianuarie 2023, cu tema „Unirea Principatelor”, susținută de profesorul de istorie Costea Bogdan de la Școala Gimnazială din Cristești, Botoșani. Copiii au intonat cântece patriotice iar la urmă, au primit dulciuri, ca dar al dragostei frățești din partea părintelui și enoriașilor implicați.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat astăzi, joi, ordinul pentru aprobarea ghidului de finanțare al programului Rabla pentru tractoare. Acesta va fi trimis spre publicare în Monitorul Oficial, relatează alba24.ro.
Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate (Rabla pentru tractoare) este derulat în premieră în acest an prin Administrația Fondului pentru Mediu.
Publicitate
Bugetul total alocat programului Rabla pentru tractoare este de 500 milioane lei.
„Îi ajutăm pe micii fermieri să-și crească producția și să rămână și cu mai mulți bani în buzunar. Cei care muncesc pentru ca noi să punem pe masă produse autohtone, gustoase și sănătoase, trebuie să aibă echipamente noi, moderne și mai puțin poluante. Este un program de mare ajutor micilor fermieri, așa că, imediat ce dăm startul la înscrieri, mă aștept să avem solicitări pe măsura entuziasmului pe care mi l-au transmis toți cei cu care am stat de vorbă.
Publicitate
Le vom plăti pe toate, avem 500 milioane lei care vor ajunge la cei care vor să producă mai mult și mai ecologic. Economia rurală are nevoie de tot sprijinul să fie competitivă și mă bucur că Ministerul Mediului vine cu un ajutor consistent, de până la 44.000 euro pentru fiecare producător agricol”, a precizat ministrul Mircea Fechet, într-un comunicat de presă.
Rabla pentru tractoare. Cheltuieli eligibile și procentul de finanțare
Sunt eligibile cheltuielile pentru achiziția de tractoare și mașini agricole autopropulsate, accesorii agricole, numai dacă sunt achiziționate împreună cu un tractor sau o mașină autopropulsată.
Pentru a accesa acest program, solicitantul trebuie să dețină un atestat de producător, să nu aibă datorii la bugetul de stat și cel local și să predea spre casare un autovehicul/tractor sau mașină agricolă uzată.
Publicitate
În ceea ce privește finanțarea, Administrația Fondului pentru Mediu acoperă 65% din valoarea de achiziție (36.750 euro) pentru echipamente eligibile.
Pentru tinerii fermieri (până la 40 de ani), procentul de finanțare se majorează la 80% (44.000 euro).
Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a valorii de 55.000 euro.
Pentru a accesa acest program, beneficiarii se vor înscrie la dealerii validați de Administrația Fondului pentru Mediu. Dealerii validați de Administrația Fondului pentru Mediu sunt cei prin care se va face achiziția echipamentelor.
Documentele necesare includ cererea de finanțare, certificatul de atestare fiscală și atestatul de producător.
Candidat PSD la Camera Deputaților, Florin Gavril: Premierul Ciolacu are cele mai bune proiecte pentru tineri, față de ceilalți de la alegerile prezidențiale (P)
Florin Gavril, candidat PSD pentru Camera Deputaților, a prezentat, astăzi, principalele măsuri din programul candidatului Marcel Ciolacu și a viitorului guvern pentru păstrarea tinerilor în țară și pentru revenirea acasă a celor plecați.
„Marcel Ciolacu va fi președintele tuturor studenților și tinerilor români! Este singurul candidat la Președinție care are în programul său măsuri pentru studenți! E vorba atât de soluții pentru creșterea accesului la studii superioare, cât și de suport la debutul pe piața muncii. Astfel, peste 250.000 de studenți vor beneficia de sprijin pentru a putea urma cursurile universitare și Bursa socială pentru studenți va ajunge la 50% din salariul minim. Statul va asigura 50% din costurile de cazare și masă ale acestora. Apoi este vorba de scutirea de la plata contribuției de asigurări de sănătate pentru studenții și masteranzii, cu vârsta mai mică de 26 de ani, care lucrează și acordarea de prime de stabilitate pe 2 ani pentru tinerii absolvenți, de 1.000 lei/lună în primele 12 luni și de 1.250 lei/lună în anul următor”, a anunțat Florin Gavril, candidat PSD Botoșani pentru Camera Deputaților.
PSD are, de asemenea, în programul de guvernare pentru următorii 4 ani o serie de măsuri pentru încurajarea tinerilor absolvenți să devină antreprenori.
Publicitate
Programul Student First Company reprezintă o măsură prin care se vor acorda finanțări pentru proiecte de afaceri în cuantum de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 4.000 de Start-Up-uri în 4 ani de către studenți și crearea a 8.000 de locuri de muncă stabile.
Continuarea Programului „Student Invest” prin care studenții, masteranzii și doctoranzii cu vârsta sub 40 de ani, pot obține împrumuturi de maximum 50.000 de lei, pe o perioadă de maximum 10 ani, iar guvernul oferă o garanție de 80% din valoarea creditului și subvenționează dobânda.
Programul Start-Up Revolution care susține tinerii cu vârsta de peste 16 ani să poată înființa un „SRL de exercițiu”, pentru o durată determinată de până la 2 ani, cu o cifră de afaceri de maximum 20.000 de euro.
Publicitate
Program privind construcția, vânzarea și închirierea de locuințe pentru tineri.
„Am fost și eu student și îmi era greu să mă deplasez la București, la studii. Odată cu venirea lui Cosmin Andrei la conducerea Primăriei Botoșani, care a fost sprijinit de parlamentarii PSD, s-a reușit să se deschidă la Botoșani o filială a unei universități de stat prestigioase cum este „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Așadar, tinerii botoșăneni nu mai trebuie să facă naveta și pot urma o facultate aici, la ei acasă. Am vorbit cu domnul primar și aceste programe de studii superioare vor fi extinse la nivelul orașului nostru. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți tineri din județul nostru să aibă posibilitatea să urmeze studii universitare și să se dezvolte profesional aici la Botoșani”, a subliniat candidatul social-democrat pentru Parlament.
În vederea efectuării lucrărilor de execuție a unui branșament de apă pentru hidranți interiori aferenți Cinematografului Unirea, situat pe strada Unirii nr. 2, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani, anunță întreruperea furnizării apei, mâine, 08 noiembrie 2024, în intervalul orar 07:30-10:00.
Sunt afectați de sistarea apei consumatorii ce locuiesc pe strazile: Pietonalul Unirii (integral), Cuza Vodă (de la intersecția cu Calea Națională, până la intersecția cu str. Marchian), Piața Revoluției nr.11,13, str. Marchian (de la intersecția cu Calea Națională, până la intersecția cu B-dul Mihai Eminescu), Calea Națională (de la intersecția cu str. Marchian, până la intersecția cu Pod de Piatră) și str. Teatrului.
De asemenea, este necesară oprirea temporară a furnizării apei către Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Județean Botoșani, A.N.A.F, respectiv către CEC Bank și BCR.
Publicitate
S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani își cere scuze față de abonații afectați și îi asigură că se va interveni cu operativitate pentru finalizarea lucrărilor, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus.
Tudora, 07 noiembrie 2024 – Un val de susținere puternică se conturează în comuna Tudora pentru George Simion și partidul AUR, pe măsură ce locuitorii își exprimă clar dorința de schimbare. Sătui de promisiunile nerespectate ale PSD și PNL, cetățenii își îndreaptă acum atenția către Ariadna Cîrligeanu și Cătălin Silegeanu, candidații AUR pentru Camera Deputaților și Senat.
În cadrul întâlnirii de astăzi cu locuitorii din Tudora, cei doi candidați au prezentat viziunea parlamentarilor AUR și detalii despre #PlanulSimion, care include măsuri concrete și sustenabile pentru dezvoltarea locală și îmbunătățirea condițiilor de viață ale comunității. Ariadna Cîrligeanu a subliniat importanța implicării active a comunității în procesul decizional și a promis că va reprezenta cu fidelitate interesele cetățenilor în Parlament.
Cătălin Silegeanu, candidat la Senat, și-a exprimat hotărârea de a promova inițiative legislative care să sprijine dezvoltarea infrastructurii și să stimuleze economia locală. El a menționat că prioritatea sa este să asigure condiții decente și oportunități egale pentru toți cetățenii județului Botoșani.
Publicitate
“Credem cu tărie că viitorul poate fi strălucitor și că, împreună, putem construi un viitor de AUR pentru toți,” a declarat Cătălin Silegeanu. “Cu sprijinul și implicarea comunității, ne propunem să transformăm această dorință de schimbare într-o realitate palpabilă.”
Locuitorii din Tudora au primit cu entuziasm mesajele candidaților, simțind că, în sfârșit, vocea lor este auzită. Ariadna Cîrligeanu și Cătălin Silegeanu se angajează să aducă o nouă eră politică și socială, în care cetățenii sunt cu adevărat pe primul loc. CMF 1240014