Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Meseria de salvator, prezentată elevilor din Blândești, Unțeni și Gorbănești

Publicat

Publicitate

De Ziua Internațională a Copilului, pompierii botoșăneni le-au dăruit elevilor de la Școlile Gimnaziale din Blândești, Gorbănești și Unțeni un cadou cu totul special: „model de urmat”. Aceștia au răspuns invitației de a participa la proiectul „Tabăra Prieteniei”, organizat de cele trei instituții de învățământ, pentru a-i ajuta pe tineri să-și aleagă o carieră. Pompierii le-au împărtășit experiențele trăite de-a lungul anilor, le-au vorbit despre avantajele și riscurile acestei meserii și le-au explicat pașii ce trebuie urmați pentru a putea îmbrăca haina de salvator.

A fost pus accent pe facilitățile asigurate elevilor, printre care se numără: școlarizare gratuită; condiții de cazare și hrănire, fără costuri; locul de muncă asigurat după absolvire, prin repartiţie și multe altele.

Iar pentru a-i familiariza cu ce trebuie să facă un salvator, le-au prezentat o autospecială de stingere și autospeciala pirotehnică și le-au arătat cu funcționează fiecare accesoriu, în parte. Totodată, i-au angrenat în exerciții demonstrative pentru a le testa rapiditatea, îndemânaerea, spiritul de echipă, rezistența fizică și psihică, calități de bază ale unui pompier. Nu au lipsit nici sfaturile legate de prevenirea situațiilor de urgență. Specialiștii ISU Botoșani le -au spus și ce trebuie să facă în cazul în care viața lor sau a celor dragi le este pusă în pericol.

Publicitate

La final, copiii au fost plimbați cu șenilata.

Mai multe detalii referitoare la admitere și procesul de formare în cadrul Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești și Facultății de Pompieri sunt disponibile pe site-urile instituțiilor: www.scoaladepompieri.ro și https://academiadepolitie.ro/facultatea-de-pompieri/ .

Informații suplimentare pot fi obținute de la Serviciul Resurse Umane al ISU Botoșani, de luni până vineri, între orele 09:00-15:00, telefonic, la numărul 0231/508 128.

Publicitate

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un șofer de 36 de ani a rămas fără permis, după ce a fost prins cu 116 km/h, pe strada Pacea din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Tânăr depistat cu viteză excesivă pe un sector de drum limitat la 40 de km/h

Un tânăr de 36 de ani a rămas fără permis de conducere după ce a fost depistat de polițiști circulând cu 116 km/h, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, pe un sector de drum în curs de reabilitare, unde există restricție temporară de viteză, de 40 de km/h.

 

Publicitate

Acesta afost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1650 de lei, iar ca măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 120 de zile.

Citeste mai mult

Eveniment

FOCUS ON THE ROAD- Acțiune pentru siguranța participanților la trafic

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului Rutier, împreună cu polițiștii de ordine publică și cei ai Biroului Județean de Poliție Transporturi au desfășurat o acțiune cu efective mărite, în municipiul Botoșani, pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru depsitarea conducătorilor auto care nu respectă normele rutiere.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat sâmbătă, 2 noiembrie, în intervalul orar 18:00-24:00, fiind instituite cinci filtre rutiere,  prilej cu care au fost controlate 72 de autovehicule, iar 38 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscopic, patru dintre aceștia fiind depistați sub influența alcoolului.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 15.000 de lei și au fost reținute patru permise de conducere și un certificat de înmatriculare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune BLITZ pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai subunităților de profil au organizat o acțiune de tip ”Blitz”, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare, consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 06:30-08:30, fiind vizate principalele artere rutiere din județ, prilej cu care au fost controlate 68 de autovehicule, iar 62 dintre conducătorii auto au fost testați alcoolscopic, unul dintre aceștia fiind depistat sub influența alcoolului.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Bacalaureat 2025: Noi cerințe la proba de Competențe Digitale. Model de subiect publicat de Ministerul Educației

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a publicat modelul de subiect pentru competențele digitale la Bacalaureat 2025.În cadrul acestei probe, elevii au 15 minute de acces la internet pentru a căuta informații despre „cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră” și trebuie să salveze pagina HTML. Acest exercițiu își propune să verifice capacitatea elevilor de a găsi și organiza informații online eficient, informează alba24.ro.

Proba continuă cu cerințe mai complexe, unde elevii trebuie să demonstreze cunoștințe teoretice și să lucreze cu documente digitale.

Printre sarcinile teoretice se numără descrierea componentelor BIOS și lucrul cu documente de tip text, tabelar și prezentare.

Publicitate

Conform modelului, proba este structurată în două fișe:

  • Fișa A: Elevii au la dispoziție 15 minute de acces la internet pentru a căuta informații despre „cel mai mare templu sculptat într-un singur bloc de piatră” și trebuie să salveze pagina HTML corespunzătoare.
  • Fișa B: Include cerințe teoretice și practice, precum descrierea a două caracteristici ale componentei BIOS și lucrul cu documente de tip text, tabelar și prezentare.

Potrivit edupedu.ro această structură urmărește să testeze atât capacitatea de a naviga și selecta informații online, cât și competențele de procesare și prezentare a datelor.

Scopul acestui format este de a testa atât abilitățile de bază de operare pe calculator, cât și capacitatea de a lucra cu date și de a sintetiza informații.

Publicitate

Acest examen de competențe digitale este important în contextul actual, în care majoritatea locurilor de muncă cer abilități de navigare online, organizare de date și securitate cibernetică de bază. România se aliniază astfel trendurilor internaționale în educația digitală, care promovează pregătirea elevilor pentru o piață a muncii digitalizată.

În plus, modelul de examen include și evaluarea modului de gestionare a documentelor, o abilitate esențială nu doar pentru bacalaureat, ci și pentru viața profesională.

De asemenea, accesul limitat la internet pentru a căuta informații relevante simulează scenarii reale în care angajații au la dispoziție resurse informatice limitate și trebuie să le folosească eficient.

Publicitate

Două etape pentru înscrierea la Bacalaureat 2025

Înscrierea pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se face în două etape

  • perioada 16-20 decembrie pentru probele de competențe
  • perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.

Evaluarea competențelor –  27 ianuarie – 7 februarie 2025

Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pe 5-7 februarie 2025

CALENDAR Simulare probe scrise BACALAUREAT 2025

  • 24 martie 2025 Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 25 martie 2025 Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 26 martie 2025 Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 27 martie 2025 Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 8 aprilie 2025 Comunicarea rezultatelor

Examenul de Bacalaureat 2025 va începe cu evaluarea de competențe lingvistice și digitale, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie. Detalii despre acestea pe siteul Ministerului Educației

Probele scrise vor fi în iunie.

CALENDAR Bacalaureat 2025

Sesiunea iunie 2025

  • 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Calendar BACALAUREAT sesiunea iulie – august 2025

  • 14-21 iulie 2025 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 12 august 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 13 august 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 14 august 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 august 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 august 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending