Connect with us

Actualitate

FOTO: Masa de Revelion, idei inedite și rapide de aperitive

Publicat

Publicitate

Ouă umplute cu brânza ceddar,cârnăcorii cu bacon, pateurile cu carne sau rulourile de somon cu brânză sunt doar câteva idei care pot da un gust bun petrecerii de Revelion 2022, recomandă alba24.ro. Musafirii sigur se vor aștepta la platouri cu mezeluri, legume și niște piftie, dar poți să îi surprinzi plăcut cu niște preparate delicioase care nu sunt greu de facut.

Tocmai de aceea trebuie să-i surprinzi plăcut și să le oferi altceva.

1. Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Publicitate

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

2. Cârnăciori înveliți în bacon, la cuptor

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata.

3. Pateuri cu carne

Ingrediente:

  • 2 foi de plăcintă
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 3/4 căni de lapte integral
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 piept de pui rotisat
  • 1/4 cană de parmezan ras
  • 1 cană de buchețele de broccoli tăiate mărunt
  • 1 ou

Mod de preparare:

Topește untul într-o cratiță la temperatura medie, adaugă făina și amestecă mixul timp de 1-2 minute. Adaugă treptat laptele și continuă să amesteci și să fierbi compoziția timp de 6 minute. Îndepărtează cratița de pe foc și incorporează sarea, piperul, parmezanul, pieptul de pui tăiat mărunt și bucățelele de broccoli, pe care le-ai pregătit dinainte într-un vas cu aburi.

Citește și IDEI pentru MASA de REVELION 2021. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Decupează foile de plăcintă astfel încât să le poți așeza în forme de brioșe și să ai și „căpăce” pentru fiecare. Unge o tavă compartimentată special pentru brioșe și tapeteaz-o cu făină. Așază foile de plăcintă în fiecare compartiment, umple-le cu amestecul de pui și broccoli și acoperă-le cu alte foi de plăcintă.

Bate oul cu o lingură de apă într-un bol mic, cu ajutorul unei furculițe și unge mini-pateurile cu amestecul obținut. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, până când se rumenesc.

4. Ciuperci umplute cu parmezan

Ingrediente:

  • aproximativ 20 ciuperci champignon, mari (proaspete)
  • 2 cepe albe, tocate mărunt
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel
  • 100 g parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Se curață ciupercile, se spală bine și se desfac piciorușele. Pălăriile se lasă într-un castron cu apă până la utilizare, iar picioarele acestora se toacă mărunt. Într-o tigaie se adaugă uleiul, ceapa, usturoiul și picioarele ciupercilor și se călesc împreună, până când se înmoaie și zeama lăsată de acesea se evaporă. Când sunt gata se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă la răcit aproximativ 15 minute.

Între timp se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul. Se adaugă peste compoziția preparată anterior și se amestecă bine. Se unge o tavă încăpătoare cu ulei. Se scurg pălăriile de apă și se asează în tavă. Se presară deasupra sare și piper, apoi se umple fiecare ciupercă cu compoziția de mai sus.

Se adaugă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30 minunte. Când sunt aproape gata se scoate tava și se presară parmezanul peste ciuperci. Se adaugă iar la cuptor până când parmezanul se topește și începe să se rumenească.

Sfat: Pentru a verifica dacă ciupercile s-au copt, se înțeapă marginea acestora cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în ele înseamnă că sunt gata.

Se servesc ca atare, cu pâine proaspăt preparată în casa, sau pot fi servite ca garnitură pentru fripturi.

5. Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

6. Frigărui cu piept de pui

Ingrediente:

  • 4 buc. piept de pui fără os și piele, tăiat cubulețe
  • 450 g bacon feliat
  • cca 100 g sos de barbecue

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 130 de grade Celsius. Învelește fiecare cub de carne în câte o felie de bacon, prinde-l cu o scobitoare sau bețișor de frigărui și cufundă în sosul de barbecue. Bagă frigăruile în cuptor. După 20 de minute scoate tava, toarnă sos barbecue peste frigărui și bagă-le înapoi în cuptor, tot pentru 20 de minute.

7. Aperitiv ușor cu paste tortellini

Ingrediente:

  • tortellini cu aromă de brânză (gătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj)
  • dressing italian
  • câteva roșii cherry
  • câteva măsine fără sâmburi
  • brânză tăiată cubulețe
  • 6 bețișoare de frigărui

Mod de preparare:

Pune tortellini în dressing și bagă vasul în frigider peste noapte. A doua zi înfige în frigărui pastele, măslinele, roșiile înjumătățite și brânza. Poți adăuga și alte ingrediente, după preferințe.

8. Mini-lasagna cu ciuperci și mozzarella

Ingrediente:

  • 340 g carne tocată de curcan
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper
  • 230 g ceapa tocată
  • 100 g ciuperci tocate
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • cca 400 g sos de tomate
  • 3 lingurițe oregano uscat
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • cca 350 g brânză ricotta semi-degresată
  • cca 350 g brânză mozzarella dată pe răzătoare
  • 24 bucățele de aluat

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Pune o tigaie la foc mediu, iar după ce s-a înfierbântat, pune în ea sarea, piperul, carnea, ciupercile și ceapa. Amestecă în compoziție în jur de 10 minute, până când carnea e gătită, după care pune usturoiul și amesteca încă 30 de secunde. Adaugă sosul de tomate și 2 lingurițe de oregano. Lasă să fiarbă la foc mic în jur de 10 minute, după care îndepărtează de foc. Într-un bol mare amestecă brânză ricotta cu sare și puțin piper, busuioc și restul de oregano. Lasă deoparte.

Pulverizează spray de gătit în hârtiile de brioșe, pune-le în forma specială, apoi pune câte o foaie de aluat în fiecare, umple pe jumătate cu ricotta și jumătate cu carne. Urmează alte foi de aluat, ricotta pe fiecare, apoi puțin sos de tomate (daca ți-a mai rămas) și mozzarella. Dă la cuptor pentru 10 minute sau până când brânza s-a topit de tot.

9. Foietaj cu măsline și lapte

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

10. Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

11. Brioșe cu carne, brânză și ceapă

Ingrediente:

  • 400 g carne de vită, tocată
  • 1/3 cană brânză Cheddar rasă
  • 1/2 cană sos barbeque
  • 1 pachet aluat de plăcintă sau aluat foietaj
  • 2 linguri ceapă tocată foarte mărunt
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu unt sau ulei o tavă pentru brioșe. Într-o tigaie încăpătoare pune carnea de vită și gătește-o până devine maronie. Adaugă ceapa și sosul barbeque și mai las-o câteva minute pe foc. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.

Tapetează cu aluat fiecare formă de brioșe și adaugă o linguriță din compoziția de carne în fiecare briosă. Adaugă tava la cuptor pentru 12 minute. Presară apoi brânza Cheddar peste brioșe și adaugă totul la cuptor pentru încă 3 minute, sau până când aluatul este copt.

Scoate tava din cuptor și lasă briosele să se „odihnească” timp de 5 minute. Scoate-le apoi pe un platou și servește-le imediat. Le poți servi atât ca aperitiv dacă ai musafiri, cât și ca fel principal.

12. Bezele din brânză cu busuioc

Ingrediente:

  • 60 g brânză Gruyere rasă
  • 60 g faină
  • 2 ouă
  • ¼ linguriță sare
  • 2 linguri cu parmezan ras
  • 60 g unt
  • 120 ml apă
  • ½ linguriță cu busuioc uscat
  • boia de ardei (dulce sau iute, după gust)
  • praf de usturoi

Mod de preparare:

Pune pe foc apa cu untul, busuiocul, un praf de usturoi și unul de boia și lasă să se înfierbânte. Pune făina dintr-o dată și amestecă vârtos. Ține pe foc până compoziția se desprinde de pe pereții vasului, apoi dă deoparte. Lasă 5 minute și incorporează, pe rând, ouăle, amestecând foarte bine după fiecare, apoi brânza Gruyere. Umple un cornet de patiserie cu această compoziție și formează bezele pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele.

Presară deasupra parmezan și coace-le la foc mai mare 10 minute, apoi redu flacăra și mai lăsa-le 10-12 minute sau până căpâtă bezelele de brânză o culoare aurie și apetisantă. Scoate-le și lasă-le 3-4 minute, apoi servește-le fierbinți.

13. Mini tarte cu telemea

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 1 ou
  • 300 g de făină
  • 150 g de unt
  • O lingură cu vârf de parmezan ras
  • 2-3 linguri de smântână lichidă
  • sare
  • cimbru uscat

Pentru umplutură:

  • 250 g de smântână
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • o linguriță de muștar de foarte bună calitate
  • 2 linguri de ulei
  • 100 g nuci
  • 2 ouă
  • 200 g de brânză sărată (telemea uscată)

Mod de preparare:

Untul și făina pentru blat se amestecă cu mâna. În aluatul nisipos se pune parmezanul, cimbul, sarea și oul. Se amestecă bine și se adaugă smântâna. Se framăntă puțin aluatul și se lasă la rece 30 de minute. Din aluat se întinde foaie care se pune în formele de mini tarte sau într-o forma clasică de tartă. Ceapa verde tocată mărunt se călește câteva minute în ulei încins. Adaugă usturoiul mărunțit și călește încă două minute. Dă deoparte.

Când ceapa s-a răcit bine se adaugă muștarul și smântâna. Amestecă bine. Adaugă brânza mărunțită cu furculița sau dată prin răzătoare. Bate ouăle și adaugă-le în compoziția de brânză. Omogenizează bine. Pune nucșoară măcinata și piper. Strivește cu sucitorul nucile până se mărunțesc cât să ajungă la dimeniunea boabelor de mazăre. Pune nucile în amestecul pentru umplutură și pune crema în găoacele de aluat.

Coace aceste mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde, în cuptorul bine încălzit, la foc moale pentru 25-30 de minute. În varianta de mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde se fac repede, dar într-o tava clasică coacerea durează cu circa 10-15 minute mai mult. Aceste mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde sunt la fel de bune și reci și calde.

14. Rulouri cu spanac și brânză

Ingrediente

  • 1 un pachet de foi pentru lasagna
  • spanac tocat (decongelat și bine scurs)
  • brânza ricotta
  • cca 100 g parmezan
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță usturoi zdrobit
  • 1/2 linguriță amestec italian
  • sos pentru pizza
  • cca 230 g mozzarella rasă
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Încige cuptorul la 176 grade Celesiu. Amestecă spanacul cu ricotta, parmezan, ou, usturoi și mix italian. Potrivește de piper și sare.

Șterge foile de lasagna cu prosoape absorbante de bucătărie, apoi întinde-le pe foi pergament. Înjumătățeste-le pe lățime. Pune pe fiecare câte 2-3 linguri din mixul cu ricotta, apoi rulează-le astfel încât să ajungă în partea în care nu este umplutura.

Taie apoi fiecare foaie în două și pune rulourile într-o tava gresată. Acoperă-le cu sosul pentru pizza și cu mozzarella. La final pune o folie peste tava și bag-o în cuptor pentru 18-20 de minute sau până când brânza s-a topit. Servește rulourile calde.

15. Chifteluțe de somon la cuptor

Ingrediente:

  • 300 g file de somon
  • 1 ou
  • 2 căței usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură pesmet
  • 2 linguri ulei de măsline
  • câteva fire ceapă verde
  • câteva fire pătrunjel verde
  • sare, piper

Mod de preparare:

Mai întâi desfacem pielea de pe file dacă aceasta există apoi tăiem fileul în bucăți mai mici și le punem în vasul robotului de bucătărie. Pornim robotul și mărunțim carnea de somon. Nu îl mixăm mult fiindcă se va face pastă.

Adaugăm oul, usturoiul pisat, sarea, piperul, sosul de soia, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt. Sare nu puneți foarte multă fiindcă și sosul de soia este sărat. Amestecăm până obținem o compoziție omogenă.

Cu mâinile unse cu puțin ulei de măsline modelăm chifteluțele și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Nu le faceți foarte mari fiindcă vor rămâne crude la mijloc.

16. Tartine cu pastă de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vremea până pe 6 iulie: Caniculă, ploi izolate și furtuni. Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni, pe regiuni din țară

Publicat

Publicitate

Vremea până în 6 iulie. Urmează o perioadă în care temperaturile vor crește semnificativ. Sunt anunțate maxime de până la 38 de grade Celsius. Vor fi și variații de la o zi la alta. însă valorile vor depăși 30 de grade, scrie alba24.ro.

Vor fi precipitații puține. Sunt prognozate câteva zile cu ploi sau furtuni.

Vremea până în 6 iulie: Transilvania

Până în data de 26 iunie, valorile termice diurne vor crește semnificativ. Vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară, cu o medie regională a temperaturilor maxime ce va ajunge la 34 de grade.

Media valorilor nocturne va fi în creștere de la 11-12 grade, până la 16 grade.

La finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 26 de grade și ale minimelor de 12 grade.

Publicitate

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi. Media valorilor diurne va avea variații între 28 și 32 de grade, iar a celor nocturne între 12 și 14 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie și la finalul intervalului de anticipație.

Vremea până în 6 iulie: La munte

În primele zile din interval, valorile termice vor crește semnificativ până la medii ale temperaturilor maxime în jurul a 25 de grade.

Media minimelor va fi în creștere de la 9-10 grade, până la 14-15 grade. Ulterior, la finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 17 grade și ale minimelor de 10 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi, media valorilor diurne va urca spre 22 de grade, iar a celor nocturne spre 12 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie și la finalul intervalului.

Vremea până în 6 iulie: Banat

Până în data de 26 iunie, valorile termice vor crește semnificativ. Va fi caniculă, iar media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 38 de grade.

Media valorilor nocturne va fi în creștere de la 13-14 grade, până la 19 grade.

La finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 29 de grade și ale minimelor de 16 grade.

În a doua săptămână, vremea se va încălzi, media valorilor diurne va oscila între 32 și 35 de grade, iar a celor nocturne se va apropia de 18 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie.

Vremea până în 6 iulie: Crișana

În primele zile din interval, valorile termice vor crește semnificativ, va fi caniculă. Media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 36 de grade.

Media minimelor va fi în creștere de la 13-14 grade, până la 18-19 grade. Ulterior, la finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 28 de grade și ale minimelor de 15 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi, media valorilor diurne va oscila între 31 și 34 de grade, iar a celor nocturne se va apropia de 17 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie.

Vremea până în 6 iulie: Maramureș

În primele zile din interval, valorile termice vor crește semnificativ, vremea va fi călduroasă. Media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 33 de grade.

Media minimelor va fi în creștere de la 12-13 grade, până la 16 grade. Ulterior, la finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 26 de grade și ale minimelor de 13 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi, media valorilor diurne va oscila între 30 și 32 de grade, iar a celor nocturne între 13 și 15 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie.

Vremea până în 6 iulie: Muntenia

Până în data de 27 iunie, valorile termice diurne vor crește semnificativ, va fi caniculă.

Media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 37-38 de grade.

Media valorilor nocturne va fi în creștere de la 14-15 grade, până la 19 grade.

La finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 29-30 de grade și ale minimelor de 16 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi din nou, media valorilor diurne va ajunge în jurul a 34 de grade, dar a celor nocturne va avea ușoare variații tot în jurul a 16 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie și la finalul intervalului.

Vremea până în 6 iulie: Dobrogea

Până spre finalul primei săptămâni, valorile termice diurne vor crește semnificativ, vremea va fi călduroasă, local caniculară.

Media regională a temperaturilor maxime ce oscila între 32 și 34 de grade.

Media valorilor nocturne va fi în creștere de la 16-17 grade, până la 20 de grade.

După data de 27 iunie, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 29-30 de grade și ale minimelor de 17 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi ușor, media valorilor diurne va ajunge la 31 de grade, iar a celor nocturne la 18 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie.

Vremea până în 6 iulie: Oltenia

În primele zile din interval, valorile termice vor crește semnificativ, va fi caniculă. Media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 36 de grade.

Media minimelor va fi în creștere de la 13-14 grade, până la 18-19 grade.

Ulterior, la finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 28 de grade și ale minimelor de 15 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi, media valorilor diurne va oscila între 31 și 34 de grade, iar a celor nocturne se va apropia de 17 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie.

Vremea până în 6 iulie: Moldova

Până în data de 27 iunie, valorile termice diurne vor crește semnificativ, vremea va fi călduroasă, caniculară în sudul regiunii.

Media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 33 de grade.

Media valorilor nocturne va fi în creștere de la 14-15 grade, până la 17 grade.

La finalul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere până la medii ale maximelor de 26 de grade și ale minimelor de 14 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea se va încălzi din nou, media valorilor diurne va ajunge la 31 de grade, iar a celor nocturne la 16 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare în zilele de 28 și 29 iunie și la finalul intervalului.

Citeste mai mult

Eveniment

Sânziene 2025: Farmecul verii românești. Tradiții, vise și ritualuri misterioase în noaptea magică a ursitului

Publicat

Publicitate

Pe 24 iunie, românii celebrează Sânzienele (Drăgaica), o sărbătoare populară cu rădăcini precreștine, legată de solstițiul de vară, și suprapusă peste Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, scrie alba24.ro.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, tradiția spune că se deschid cerurile, iar forțele nevăzute ale naturii devin mai puternice ca oricând. Este momentul în care Sânzienele – zânele blânde ale verii – coboară pe pământ și dansează prin luminișuri, aducând fertilitate, noroc și vindecare.

Tot atunci, fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar plantele culese înainte de răsărit capătă puteri tămăduitoare. Oamenii aprind focuri, împletesc cununi din flori galbene și rostesc dorințe, în speranța că magia acestei nopți le va împlini.

Sânzienele aduc fertilitate, sănătate și iubire, dar și vijelii sau grindină

Legenda spune că Sânzienele — zâne frumoase și binevoitoare — aduc fertilitate, sănătate și iubire; însă cine nu le respectă poate atrage vijelii sau grindină.

Prin ritualul cu busuioc și vise de Ursit, Sânzienele devin o punte între dorințe și realitate. Este o noapte în care magia tradițiilor, credința în puterile plantelor sfințite și natura vie se împletesc în tradiția românească veche.

Pe 24 iunie, indiferent unde ești, poți păstra farmecul bătrânesc: adună flori, sfințește un fir de busuioc, spune o rugăciune și visează. Poate în acea noapte, Sânzienele îți vor arăta ce-ți place să visezi.

Publicitate

Cum sunt descrise Sânzienele în tradiție

  • Sunt văzute ca fete frumoase, îmbrăcate în alb, cu părul despletit, care dansează în cercuri pe câmpii și în păduri.
  • Au rol de zâne bune, aducătoare de noroc, sănătate, dragoste și belșug.
  • Dar dacă nu sunt respectate sau sunt invocate greșit, devin zâne răzbunătoare, asemenea Ielelor.

Ritualul cu busuioc sub pernă: vise care spun povești

În noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemăritate strâng flori de sânziene și busuioc sfințit, spun o rugăciune și fac nouă mătănii înainte de a pune aceste plante sub pernă. Scopul? Ca viitorul lor soț să le apară în vis, ghidat de puterea simbolică și sacră a busuiocului, care reprezintă puritate, protecție și dragoste.

Varianta clasică prevede:

  • Adunarea plantelor dimineața pe rouă, păstrate cu grijă până seara.
  • Busuioc sfințit de preot, pentru a amplifica harul.
  • Flori de sânziene și busuioc sub pernă, rugăciune și mătănii.
  • Rezultatul: vise premonitorii relevante pentru viitorul marital.

Semnificația viselor de Sânziene

În noaptea specială, se spune că granița dintre lumea spirituală și lumea reală se subțiază. Astfel:

  • Visul în care apare viitorul soț, după ritual, este considerat prevestitor.
  • Dorințele gazduite în acea noapte (scrise, plasate în foc sau sub pernă) au șanse mari să se împlinească.
  • Visele pot duce mesaje din viitor, sfaturi sau avertismente divine.

Sânzienele în credința populară

  • Activează puterea magică a plantelor – în noaptea de Sânziene, plantele medicinale sunt considerate mai puternice decât în orice altă zi.
  • Pot influența visele – fetele care pun busuioc sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie cred că își vor visa ursitul.
  • Apără sau pedepsesc – oamenii care le respectă pot fi binecuvântați; cei care ignoră tradițiile, pot suferi accidente, boli sau ghinion.

Tradiții populare: de la zâne la rouă

  • Dansul Sânzienelor: zânele dansează prin codri, dăruind putere plantelor și naturii.
  • Roua de dimineață: fetele culeg flori, apoi se spală în rouă în ziua de Sânziene pentru sănătate și farmec.
  • Coroane și protecție: coroane de flori de sânziene puse pe acoperiș sau porți alungă spiritele rele și aduc prosperitate.
  • Focuri ritualice: aprinderea focurilor simbolice alungă bolile, spiritele malefice și celebrează soarele.

Superstiții și interdicții în ziua de Sânziene

  • Nu se muncește; ziua este considerată sacră și vecină cu magie.
  • Nu se ies singuri; zânele pot fermeca sau rătăci pe cei neînțeleși.
  • Dacă o coroană aruncată rămâne pe acoperiș, grădina va fi binecuvântată cu nuntă.
  • Spălatul în rouă și mersul desculț prin iarbă ude aduce sănătate și spor tot anul.
  • Animalele “vorbesc” în această noapte; cine le ascultă poate descoperi secrete.

Citeste mai mult

Administratie

Start la modernizare: A început asfaltarea străzii Aluniș din cartierul Tulbureni

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani informează că au început lucrările de asfaltare pe strada Aluniș, din cartierul Tulbureni. În această etapă se aplică stratul de binder, primul strat al sistemului rutier ce asigură rezistența și stabilitatea drumului.

Pe lângă asfaltare, sunt în curs și lucrări de amenajare a trotuarelor, precum și de realizare a acceselor către proprietăți, în vederea creșterii siguranței și confortului utilizatorilor.

Această intervenție face parte dintr-un program amplu de modernizare a infrastructurii rutiere, care va continua și în alte cartiere periferice ale municipiului. Pe parcursul anului curent, vor fi asfaltate și alte străzi cu necesități urgente de reabilitare și îmbunătățire.
Conștientizăm că lucrările pot genera unele disconforturi temporare și vă mulțumim pentru răbdarea și înțelegerea de care dați dovadă. Ne angajăm să desfășurăm toate intervențiile cu maximă responsabilitate, pentru a asigura un oraș cu străzi moderne, sigure și durabile, care să contribuie la creșterea calității vieții botoșănenilor.

Citeste mai mult

Eveniment

Recomandările RAR în privința sistemelor de climatizare ale autovehiculelor. Există două tipuri de freon, care nu sunt compatibile

Publicat

Publicitate

Recomandările RAR în privința sistemelor de climatizare ale autovehiculelor. Reprezentanții Registrului Auto Român au transmis luni o serie dea informații legate de folosirea aerului condiționat în sezonul cald și întreținerea instalațiilor de climatizare:

”Este bine de știut că și instalația de climatizare este un element important al autovehiculului, care trebuie să beneficieze de atenție pentru a fi evitate probleme spontane sau care ar putea implica anumite costuri nedorite.

Există două tipuri de freon, și anume tip R-1234YF, care se folosește la mașinile fabricate după anul 2017, un gaz sigur și prietenos cu mediul, reglementat printr-o directivă europeană, și tip R-134A folosit pentru autovehiculele produse între 1995 și 2017, gaz care se va elimina din folosință odată cu schimbarea parcului auto.

Cele două tipuri de freon NU sunt compatibile!

Verificați instalația de climatizare o dată pe an, recomandabil înaintea începerii sezonului cald, doar în serviceuri autorizate și care au personal specializat. Solicitați verificarea cantității de freon.

Verificați filtrul care concură la buna funcționare a climei. Dacă neglijați aceste aspecte riscați îmbâcsirea filtrului de polen, depuneri de praf sau pietricele, încărcarea cu bacterii și mirosuri nedorite care pot avea efecte nocive asupra căilor respiratorii.

Publicitate

Verificările și reumplerea cu freon a climei auto, în funcție de serviceul ales, variază între 300 și 1000 de lei.

Ca și utilizare a aerului condiționat, este recomandat să-l mențineți pornit la o temperatură cuprinsă între 20 și 24 de grade Celsius, pentru ca diferența între temperatura de afară și cea din interior să nu fie exagerat de mare, și pe modul ”auto”, pentru a evita creșterea consumului de combustibil” au precizat reprezentanții RAR.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending