Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Masa de Revelion, idei inedite și rapide de aperitive

Publicat

Ouă umplute cu brânza ceddar,cârnăcorii cu bacon, pateurile cu carne sau rulourile de somon cu brânză sunt doar câteva idei care pot da un gust bun petrecerii de Revelion 2022, recomandă alba24.ro. Musafirii sigur se vor aștepta la platouri cu mezeluri, legume și niște piftie, dar poți să îi surprinzi plăcut cu niște preparate delicioase care nu sunt greu de facut.

Tocmai de aceea trebuie să-i surprinzi plăcut și să le oferi altceva.

1. Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate. Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

2. Cârnăciori înveliți în bacon, la cuptor

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata.

3. Pateuri cu carne

Ingrediente:

  • 2 foi de plăcintă
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 3/4 căni de lapte integral
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 piept de pui rotisat
  • 1/4 cană de parmezan ras
  • 1 cană de buchețele de broccoli tăiate mărunt
  • 1 ou

Mod de preparare:

Topește untul într-o cratiță la temperatura medie, adaugă făina și amestecă mixul timp de 1-2 minute. Adaugă treptat laptele și continuă să amesteci și să fierbi compoziția timp de 6 minute. Îndepărtează cratița de pe foc și incorporează sarea, piperul, parmezanul, pieptul de pui tăiat mărunt și bucățelele de broccoli, pe care le-ai pregătit dinainte într-un vas cu aburi.

Citește și IDEI pentru MASA de REVELION 2021. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

Decupează foile de plăcintă astfel încât să le poți așeza în forme de brioșe și să ai și „căpăce” pentru fiecare. Unge o tavă compartimentată special pentru brioșe și tapeteaz-o cu făină. Așază foile de plăcintă în fiecare compartiment, umple-le cu amestecul de pui și broccoli și acoperă-le cu alte foi de plăcintă.

Bate oul cu o lingură de apă într-un bol mic, cu ajutorul unei furculițe și unge mini-pateurile cu amestecul obținut. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, până când se rumenesc.

4. Ciuperci umplute cu parmezan

Ingrediente:

  • aproximativ 20 ciuperci champignon, mari (proaspete)
  • 2 cepe albe, tocate mărunt
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel
  • 100 g parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Se curață ciupercile, se spală bine și se desfac piciorușele. Pălăriile se lasă într-un castron cu apă până la utilizare, iar picioarele acestora se toacă mărunt. Într-o tigaie se adaugă uleiul, ceapa, usturoiul și picioarele ciupercilor și se călesc împreună, până când se înmoaie și zeama lăsată de acesea se evaporă. Când sunt gata se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă la răcit aproximativ 15 minute.

Între timp se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul. Se adaugă peste compoziția preparată anterior și se amestecă bine. Se unge o tavă încăpătoare cu ulei. Se scurg pălăriile de apă și se asează în tavă. Se presară deasupra sare și piper, apoi se umple fiecare ciupercă cu compoziția de mai sus.

Se adaugă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30 minunte. Când sunt aproape gata se scoate tava și se presară parmezanul peste ciuperci. Se adaugă iar la cuptor până când parmezanul se topește și începe să se rumenească.

Sfat: Pentru a verifica dacă ciupercile s-au copt, se înțeapă marginea acestora cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în ele înseamnă că sunt gata.

Se servesc ca atare, cu pâine proaspăt preparată în casa, sau pot fi servite ca garnitură pentru fripturi.

5. Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

6. Frigărui cu piept de pui

Ingrediente:

  • 4 buc. piept de pui fără os și piele, tăiat cubulețe
  • 450 g bacon feliat
  • cca 100 g sos de barbecue

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 130 de grade Celsius. Învelește fiecare cub de carne în câte o felie de bacon, prinde-l cu o scobitoare sau bețișor de frigărui și cufundă în sosul de barbecue. Bagă frigăruile în cuptor. După 20 de minute scoate tava, toarnă sos barbecue peste frigărui și bagă-le înapoi în cuptor, tot pentru 20 de minute.

7. Aperitiv ușor cu paste tortellini

Ingrediente:

  • tortellini cu aromă de brânză (gătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj)
  • dressing italian
  • câteva roșii cherry
  • câteva măsine fără sâmburi
  • brânză tăiată cubulețe
  • 6 bețișoare de frigărui

Mod de preparare:

Pune tortellini în dressing și bagă vasul în frigider peste noapte. A doua zi înfige în frigărui pastele, măslinele, roșiile înjumătățite și brânza. Poți adăuga și alte ingrediente, după preferințe.

8. Mini-lasagna cu ciuperci și mozzarella

Ingrediente:

  • 340 g carne tocată de curcan
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper
  • 230 g ceapa tocată
  • 100 g ciuperci tocate
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • cca 400 g sos de tomate
  • 3 lingurițe oregano uscat
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • cca 350 g brânză ricotta semi-degresată
  • cca 350 g brânză mozzarella dată pe răzătoare
  • 24 bucățele de aluat

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Pune o tigaie la foc mediu, iar după ce s-a înfierbântat, pune în ea sarea, piperul, carnea, ciupercile și ceapa. Amestecă în compoziție în jur de 10 minute, până când carnea e gătită, după care pune usturoiul și amesteca încă 30 de secunde. Adaugă sosul de tomate și 2 lingurițe de oregano. Lasă să fiarbă la foc mic în jur de 10 minute, după care îndepărtează de foc. Într-un bol mare amestecă brânză ricotta cu sare și puțin piper, busuioc și restul de oregano. Lasă deoparte.

Pulverizează spray de gătit în hârtiile de brioșe, pune-le în forma specială, apoi pune câte o foaie de aluat în fiecare, umple pe jumătate cu ricotta și jumătate cu carne. Urmează alte foi de aluat, ricotta pe fiecare, apoi puțin sos de tomate (daca ți-a mai rămas) și mozzarella. Dă la cuptor pentru 10 minute sau până când brânza s-a topit de tot.

9. Foietaj cu măsline și lapte

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

10. Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

11. Brioșe cu carne, brânză și ceapă

Ingrediente:

  • 400 g carne de vită, tocată
  • 1/3 cană brânză Cheddar rasă
  • 1/2 cană sos barbeque
  • 1 pachet aluat de plăcintă sau aluat foietaj
  • 2 linguri ceapă tocată foarte mărunt
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu unt sau ulei o tavă pentru brioșe. Într-o tigaie încăpătoare pune carnea de vită și gătește-o până devine maronie. Adaugă ceapa și sosul barbeque și mai las-o câteva minute pe foc. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.

Tapetează cu aluat fiecare formă de brioșe și adaugă o linguriță din compoziția de carne în fiecare briosă. Adaugă tava la cuptor pentru 12 minute. Presară apoi brânza Cheddar peste brioșe și adaugă totul la cuptor pentru încă 3 minute, sau până când aluatul este copt.

Scoate tava din cuptor și lasă briosele să se „odihnească” timp de 5 minute. Scoate-le apoi pe un platou și servește-le imediat. Le poți servi atât ca aperitiv dacă ai musafiri, cât și ca fel principal.

12. Bezele din brânză cu busuioc

Ingrediente:

  • 60 g brânză Gruyere rasă
  • 60 g faină
  • 2 ouă
  • ¼ linguriță sare
  • 2 linguri cu parmezan ras
  • 60 g unt
  • 120 ml apă
  • ½ linguriță cu busuioc uscat
  • boia de ardei (dulce sau iute, după gust)
  • praf de usturoi

Mod de preparare:

Pune pe foc apa cu untul, busuiocul, un praf de usturoi și unul de boia și lasă să se înfierbânte. Pune făina dintr-o dată și amestecă vârtos. Ține pe foc până compoziția se desprinde de pe pereții vasului, apoi dă deoparte. Lasă 5 minute și incorporează, pe rând, ouăle, amestecând foarte bine după fiecare, apoi brânza Gruyere. Umple un cornet de patiserie cu această compoziție și formează bezele pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele.

Presară deasupra parmezan și coace-le la foc mai mare 10 minute, apoi redu flacăra și mai lăsa-le 10-12 minute sau până căpâtă bezelele de brânză o culoare aurie și apetisantă. Scoate-le și lasă-le 3-4 minute, apoi servește-le fierbinți.

13. Mini tarte cu telemea

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 1 ou
  • 300 g de făină
  • 150 g de unt
  • O lingură cu vârf de parmezan ras
  • 2-3 linguri de smântână lichidă
  • sare
  • cimbru uscat

Pentru umplutură:

  • 250 g de smântână
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • o linguriță de muștar de foarte bună calitate
  • 2 linguri de ulei
  • 100 g nuci
  • 2 ouă
  • 200 g de brânză sărată (telemea uscată)

Mod de preparare:

Untul și făina pentru blat se amestecă cu mâna. În aluatul nisipos se pune parmezanul, cimbul, sarea și oul. Se amestecă bine și se adaugă smântâna. Se framăntă puțin aluatul și se lasă la rece 30 de minute. Din aluat se întinde foaie care se pune în formele de mini tarte sau într-o forma clasică de tartă. Ceapa verde tocată mărunt se călește câteva minute în ulei încins. Adaugă usturoiul mărunțit și călește încă două minute. Dă deoparte.

Când ceapa s-a răcit bine se adaugă muștarul și smântâna. Amestecă bine. Adaugă brânza mărunțită cu furculița sau dată prin răzătoare. Bate ouăle și adaugă-le în compoziția de brânză. Omogenizează bine. Pune nucșoară măcinata și piper. Strivește cu sucitorul nucile până se mărunțesc cât să ajungă la dimeniunea boabelor de mazăre. Pune nucile în amestecul pentru umplutură și pune crema în găoacele de aluat.

Coace aceste mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde, în cuptorul bine încălzit, la foc moale pentru 25-30 de minute. În varianta de mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde se fac repede, dar într-o tava clasică coacerea durează cu circa 10-15 minute mai mult. Aceste mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde sunt la fel de bune și reci și calde.

14. Rulouri cu spanac și brânză

Ingrediente

  • 1 un pachet de foi pentru lasagna
  • spanac tocat (decongelat și bine scurs)
  • brânza ricotta
  • cca 100 g parmezan
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță usturoi zdrobit
  • 1/2 linguriță amestec italian
  • sos pentru pizza
  • cca 230 g mozzarella rasă
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Încige cuptorul la 176 grade Celesiu. Amestecă spanacul cu ricotta, parmezan, ou, usturoi și mix italian. Potrivește de piper și sare.

Șterge foile de lasagna cu prosoape absorbante de bucătărie, apoi întinde-le pe foi pergament. Înjumătățeste-le pe lățime. Pune pe fiecare câte 2-3 linguri din mixul cu ricotta, apoi rulează-le astfel încât să ajungă în partea în care nu este umplutura.

Taie apoi fiecare foaie în două și pune rulourile într-o tava gresată. Acoperă-le cu sosul pentru pizza și cu mozzarella. La final pune o folie peste tava și bag-o în cuptor pentru 18-20 de minute sau până când brânza s-a topit. Servește rulourile calde.

15. Chifteluțe de somon la cuptor

Ingrediente:

  • 300 g file de somon
  • 1 ou
  • 2 căței usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură pesmet
  • 2 linguri ulei de măsline
  • câteva fire ceapă verde
  • câteva fire pătrunjel verde
  • sare, piper

Mod de preparare:

Mai întâi desfacem pielea de pe file dacă aceasta există apoi tăiem fileul în bucăți mai mici și le punem în vasul robotului de bucătărie. Pornim robotul și mărunțim carnea de somon. Nu îl mixăm mult fiindcă se va face pastă.

Adaugăm oul, usturoiul pisat, sarea, piperul, sosul de soia, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt. Sare nu puneți foarte multă fiindcă și sosul de soia este sărat. Amestecăm până obținem o compoziție omogenă.

Cu mâinile unse cu puțin ulei de măsline modelăm chifteluțele și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Nu le faceți foarte mari fiindcă vor rămâne crude la mijloc.

16. Tartine cu pastă de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat din Darabani vindea țigări de contrabandă într-un bar din oraș

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, angrenate în acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale și a consumului de substanțe psihoactive, au aplicat 68 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 41000 de lei.

Tulburarea ordinii și liniștii publice, provocarea de scandal, adresarea de injurii, consumul de băuturi alcoolice în spațiul public și refuzul de legitimare au reprezentat cele mai frecvente fapte de încălcare a legislației constatate de jandarmi pe timpul executării misiunilor de ordine și siguranță publică, independent sau în cooperare cu polițiștii botoșăneni, atât în mediul urban, cât și în cel rural.
Cea mai mare amendă, în valoare de 20000 de lei, a fost aplicată unui bărbat care oferea spre comercializare țigări de contrabandă într-un bar din orașul Darabani, cele aproximativ 75 de pachete de țigări neaccizate găsite asupra sa fiind confiscate.
Comercializarea unei cantități mai mici de 10000 de țigarete fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20000 de lei la 10000 de lei.
De asemenea, conform prevederilor Codului Fiscal, deținerea în afara antrepozitului fiscal de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a mai mult de 10000 de țigarete, într-un an calendaristic, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, constituie infracțiune, pedeapsa pentru această faptă fiind închisoarea de la 2 ani la 7 ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Cursuri de prim ajutor la biserică, după Sfânta Liturghie, la Iași

Publicat

Enoriaşii care merg duminica la biserică cer tot mai des preoţilor să organizeze cursuri de prim ajutor, pentru că vor să înveţe să se descurce în situaţii de urgenţă şi catastrofe naturale.

Directorul Departamentului SSM şi Protecţia Datelor din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, Marius Burghelea, a spus că enoriaşii au solicitat organizarea de cursuri de prim ajutor în timpul cărora să înveţe să se descurce în situaţii de urgenţă, mai ales să acorde primul ajutor “cu mâinile goale” până la sosirea echipajelor de intervenţie ale pompierilor sau a cadrelor medicale.

“E ceva succint. Nu poţi să predai un curs de prim ajutor în doar 30 de minute. E destul de complicat. Dar e important să înveţe normele de bază, cum să foloseşti un stingător, cum acorzi prim ajutor în cazul în care cineva se îneacă cu un bol alimentar sau face un stop cardio-respirator. Măcar să înveţe chestiunile de bază care pot fi acordate până vine SMURD-ul, Ambulanţa. Poţi salva viaţa unui om. Asta ne interesează, să educăm oamenii în spiritul acesta. Cel puţin, enoriaşii mei din parohie, mai ales tineretul, îmi cer să îi chem pe cei de la SMURD să facă o prezentare”, a declarat pentru AGERPRES preotul Marius Burghelea.

Potrivit sursei citate, astfel de cursuri vor fi organizate şi duminică, în mai multe biserici din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, cu sprijinul salvatorilor de la Inspectoratul Situaţii de Urgenţă.

“Duminică, 3 martie, după oficierea Sfintei Liturghii, în mai multe unităţi de cult din cadrul Arhiepiscopiei noastre preoţii parohi vor prezenta enoriaşilor o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. În cadrul acestor prezentări, la care am adresat invitaţia şi reprezentanţilor ISU pentru sprijin, se vor face referinţe cu prevedere la caracterul preventiv ce trebuie adoptat înaintea, în timpul, respectiv, după producerea unor situaţii de urgenţă precum incendii, cutremure, inundaţii, dar şi în cazul descoperirii de muniţie neexplodată”, a declarat preotul Marius Burghelea.

Acesta a menţionat că în baza unui protocol de colaborare privind prevenţia, încheiat între Arhiepiscopia Iaşilor şi ISU Iaşi, Neamţ şi Botoşani, anual, în cadrul taberelor organizate de parohii, preoţii şi salvatorii învaţă tinerii şi copiii cum să se comporte în situaţii de urgenţă. De asemenea, astfel de cursuri sunt organizate şi cu prilejul “Săptămânii Protecţiei Civile”.

“Anul trecut, în 2023, astfel de activităţi au fost desfăşurate atât în “Săptămâna Protecţiei Civile”, dar şi pe parcursul întregului an, în 13 parohii şi unităţi de învăţământ arondate direct Arhiepiscopiei Iaşilor. Cu precădere, în “Săptămâna Protecţiei Civile”, 70 de parohii s-au alăturat demersului ISU. În aceste tabere se fac exerciţii cu privire la modul şi de evacuare dar şi de gestionare a situaţiei de urgenţă. Încercăm să implementăm cât mai mult aceste modalităţi de evacuare, adăpostire, comportament, astfel încât să se poată salva în situaţii dificile”, a declarat preotul Marius Burghelea. AGERPRES

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un grătar la Cornișa s-a transformat într-un scandal potolit cu jandarmii. Isprava a doi prieteni puși pe harță

Publicat

Sâmbătă seară, jandarmii botoșăneni i-au întocmit unui bărbat în vârstă de 23 de ani acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu.

Bărbatul, împreună cu un prieten, venise în păduricea din apropierea șantierului în lucru al zonei de agrement Cornișa pentru a face grătar. O persoană care a observat focul a solicitat intervenția pompierilor, având în vedere că zona nu este destinată momentan agrementului, însă bărbații au fost nemulțumiți și au făcut scandal, motiv pentru care a fost necesară prezența jandarmilor.
Vorbirea greoaie, incoerentă și mersul sinuos al celor doi au atras atenția jandarmilor, existând suspiciuni de consum a unor substanțe cu efect psihoactiv.
La controlul autovehiculului parcat pe șoseaua dezafectată de lângă șantier, jandarmii au găsit două folii de staniol în care se aflau substanțe vegetale cu miros înțepător, dar și un dispozitiv de mărunțit (grinder), pe care le vor înainta în vederea continuării cercetărilor către Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu actele procedurale întocmite.
De asemenea, jandarmii i-au amendat pe fiecare dintre cei doi cu amendă în valoare de 2400 de lei, atât pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.54/3012 privind desfășurarea activităților de picnic, cât și pentru faptele contravenționale care au adus atingere normelor legale privind ordinea și liniștea publică.
Conform prevederilor Legii Picnicului, persoanele fizice pot desfășura astfel de activități doar în zone special amenajate și în care aprinderea focului este permisă, iar nerespectarea legislației constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2000 de lei la 5000 de lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Babele din martie aduc vreme capricioasă. Se anunță temperaturi neobișnuite

Publicat

Vreme deosebit de caldă în țara noastră, și pe final de iarnă calendaristică. Ce surprize rezervă vremea, de zilele Babelor? 

BANAT

Iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menține la o medie de 18 grade și minime ce vor oscila între 6 și 9 grade. În primele doua zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16 grade, va reveni la 18 grade în 3 și 4 martie, apoi sunt estimate valori în jurul a 13 grade. Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5…7 grade, însă spre finalul primei decade, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 2…3 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci regimul pluviometric se va menține deficitar, ploile urmând a fi slabe și pe arii restrânse.

 

CRIȘANA

Iarna calendaristică se va încheia cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime ce se vor menține la o medie zilnică de 19…20 de grade și minime ce vor oscila între 5 și 7 grade. În primele zile din martie, media zilnică a temperaturii maxime va fi de 16…17 grade, iar după 5 martie sunt estimate valori în jurul a 13 grade. Temperaturile minime la început de martie vor fi în medie de 5…6 grade, însă spre finalul primei decade, la fel ca și în cazul temperaturilor maxime, se remarcă o scădere până la valori de 1…2 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai rdicată după data de 5 martie. Până atunci regimul pluviometric se va menține deficitar, ploile urmând a fi slabe și pe arii restrânse.

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne se vor menține cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (3 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 15 și 18 grade. Ulterior tendința va fi de scădere treptată, astfel la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade, însă și aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă față de normalul perioadei. Media temperaturilor minime va fi de 3…4 grade în prima noapte, va scădea la 0 grade în 28 februarie, iar la început de martie va crește la 2…3 grade. După 5 martie sunt estimate temperaturi minime în medie de 0 grade.

Până pe 1 martie nu sunt prognozate precipitații. Ulterior, sunt posibile precipitații, cu o probabilitate mai ridicată, după data de 6 martie.

MARAMUREȘ

Extrem de caldă va fi vremea și în această regiune, unde maximele termice prognozate până pe 1 martie se vor situa în jurul a 18 grade. Ulterior tendința va fi de scădere treptată, de la valori în medie de 16 grade în perioada 2 – 4 martie, până la 12 grade la finalul primei decade. Media temperaturilor minime va fi de 4…5 grade în primele două nopți, va scădea la 2…3 grade în 28 și 29 februarie, iar la început de martie va crește la 5…6 grade. Până la finalul primei decade, ca și în cazul temperaturilor maxime, este estimată o scădere a temperaturilor și pe timpul nopților, până spre o medie regională de 0 grade.

Până pe 1 martie nu sunt prognozate precipitații. Ulterior, probabilitatea pentru apariția precipitațiilor va fi în creștere.

MOLDOVA

Pe parcursul întregului interval valorile termice se vor menține peste normalul climatologic al perioadei. În perioada 26 februarie – 3 martie, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 13…14 grade, apoi sunt prognozate valori în general de 9…10 grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de la o zi la alta, media acestora, urmând a fi cuprinsă între 0 și 3 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar. Probabilitate de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 6 martie.

DOBROGEA

Pentru prima săptămână de prognoză, media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 12…13 grade, iar pentru a doua se va situa în jurul a 10 grade, valori ce se vor caracteriza o vreme în continuare caldă pentru această perioadă. Media temperaturilor minime va scădea ușor în primele nopți, până la valori de 2…3 grade, în 29 februarie, 1 și 2 martie va fi de 4…5 grade, apoi va reveni la 2…3 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar. Probabilitate de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 6 martie.

MUNTENIA

Pe 26 februarie, media regională a temperaturii maxime va fi de 18 grade, iar în zilele următoare (până în data de 4 martie) se va situa în jurul a 15 grade. Între 5 și 10 martie sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute, la o medie a acestora de 11…12 grade. Media temperaturilor minime va scădea ușor în primele nopți, până la valori de 1…3 grade, în 29 februarie, 1 și 2 martie va crește la 4…5 grade, apoi va fi 1…2 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după data de 6 martie. În restul intervalului ploile sunt posibile doar pe arii restrânse.

OLTENIA

Valorile termice diurne se vor menține cu mult peste normalul climatologic până la începutul lunii martie (4 martie), cu o medie zilnică a temperaturii maxime cuprinsă între 14 și 17 grade. Ulterior tendința va fi de scădere treptată, astfel la finalul primei decade se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade, însă și aceste valori vor caracteriza o vreme mai caldă față de normal. Media temperaturilor minime va fi de 5…6 grade în prima noapte, va scădea la 3 grade în 28 februarie, iar la început de martie (1 și 2 martie) va reveni la 5…6 grade. După 3 martie sunt estimate temperaturi minime în medie cuprinse între 2 și 4 grade.

În această regiune, probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată pe 1 și 2 martie și între 6 și 9 martie.

LA MUNTE

Media zilnică a temperaturilor maxime până la finalul lunii februarie se va menține la 8 grade. Primăvara calendaristică va debuta cu valori termice diurne ușor mai scăzute, respectiv o medie pentru întreaga zonă de 6 grade, iar după data de 5 martie va scădea treptat până la valori în jurul a 2 grade. Evoluția va fi asemănătoare și în cazul temperaturilor minime, acestea urmând a avea o medie de 0…2 grade în prima săptămână și cu o tendință de scădere treptată până spre -4 grade în a doua săptămână.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată după data de 5 martie. Până atunci precipitațiile vor fi slabe și se vor semnala pe arii restrânse.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending