Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO: „Mărturisirea lui Dumnezeu pe Rețelele de Socializare: Oportunități și Provocări pentru Tinerii de Azi!”, activitate la Liceul „Demostene Botez” Trușești

Publicat

Publicitate

„Mărturisirea lui Dumnezeu pe Rețelele de Socializare: Oportunități și Provocări pentru Tinerii de Azi!” a fost activitatea de tip dezbatere, moderată de către preotul Andrei Ionuț Bodai, în cadrul proiectului CAER “Adolescenții, Biserica și provocarile lumii contemporane!” de la Liceul “Demostene Botez” Trușești.

În era digitală, rețelele de socializare joacă un rol central în viața tinerilor și adolescenților. Deși adesea percepute ca surse de distragere și superficialitate, aceste platforme pot fi utilizate și pentru a-l găsi și mărturisi pe Dumnezeu, oferind oportunități unice de a îmbogăți viața spirituală.

Temele abordate au fost:

1.Cum ne putem folosi de rețelele de socializare să îl găsim pe Dumnezeu? Rețelele de socializare pot deveni un loc de întâlnire spirituală. Prin urmărirea paginilor și grupurilor religioase, vizionarea conținutului edificator și participarea la discuții online, tinerii pot să-și aprofundeze credința.

Aceste platforme oferă acces la resurse religioase valoroase, cum ar fi predici, meditații zilnice și comunități de credință care inspiră și sprijină.

2.Găsirea timpului pentru a vorbi cu Dumnezeu prin rugăciune! În mijlocul agitației digitale, găsirea timpului pentru rugăciune poate fi provocatoare, dar esențială. Tinerii și adolescenții pot stabili un program zilnic de rugăciune, folosind alarmele și notificările smartphone-urilor pentru a-și reaminti de aceste momente sacre. Crearea unor spații de liniște și reflecție, departe de ecranele digitale, ajută la cultivarea unui dialog autentic cu Dumnezeu.

Publicitate

3.Să nu ne rușinăm de a ne mărturisi credința! Este important ca tinerii să nu se rușineze de credința lor. Exprimarea autentică a convingerilor și valorilor creștine pe rețelele de socializare poate inspira și influența pozitiv comunitatea online.

Postările cu versete biblice, reflecții personale și mărturii de credință pot aduce lumină și speranță într-un spațiu adesea dominat de negativitate.

4.Importanța rugăciunii în viața tânărului care folosește un smartphone! Rugăciunea joacă un rol vital în viața tinerilor utilizatori de smartphone-uri. Aceasta le oferă echilibrul necesar pentru a folosi telefonul ca unealtă de dezvoltare personală și spirituală, nu ca metodă de pierdere a viziunii realității. Aplicațiile de rugăciune și meditație pot transforma smartphone-ul într-un aliat al credinței, ajutând tinerii să rămână conectați cu Dumnezeu.

Publicitate

5.Rolul esențial al Familiei, Școlii și Bisericii! Familia, școala și Biserica au un rol fundamental în educația și creșterea tinerilor. Împreună, aceste instituții pot veghea ca tinerii să învețe cum să se cunoască pe sine, cum să evite dependențele virtuale și să caute sprijin în relațiile reale. Îndrumarea oferită de părinți, profesori și preoți este crucială pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor.

6.Aplicațiile și site-urile religioase! Aplicațiile și site-urile religioase joacă un rol important în atragerea tinerilor către o trăire autentică în Hristos. Aceste platforme oferă resurse valoroase, cum ar fi texte sacre, ghiduri de rugăciune și comunități de sprijin, ajutând tinerii să își aprofundeze credința și să rămână conectați cu valorile creștine. 7.O postare creștină pentru curajul de a mărturisi credința! O postare de tip creștin poate încuraja tinerii să își arate credința fără a se teme de bullying-ul din mediul social sau de judecata prietenilor virtuali. Mesaje simple și autentice, precum un verset biblic sau o reflecție personală, pot avea un impact profund și pot promova valori pozitive într-un spațiu digital adesea ostil.

8.Dumnezeu se descoperă și prin mijloace moderne de mărturisire? Dumnezeu ni se descoperă și prin mijloacele moderne de mărturisire. Rețelele de socializare pot deveni canale prin care tinerii descoperă lucrarea continuă a iubirii și chemării Sale. Tinerii pot învăța că, indiferent de tehnologia utilizată, Dumnezeu rămâne prezent și activ în viețile lor, oferindu-le sprijin și ghidare în fiecare moment.

Rețelele de socializare, utilizate corect, pot deveni instrumente puternice pentru a-l găsi și mărturisi pe Dumnezeu. Tinerii trebuie să fie încurajați să își exprime credința cu curaj și autenticitate, să găsească timp pentru rugăciune și să folosească tehnologia într-un mod care să le îmbogățească viața spirituală. Familia, școala și biserica au un rol esențial în ghidarea tinerilor, ajutându-i să navigheze provocările mediului digital și să își construiască o viață bazată pe valori solide și autentice.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Plan Roșu de intervenție la un centru de recuperare neuropsihiatrică, la Suceava. Aproape 150 de persoane, evacuate

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după amiaza, la acoperișul unei anexe ale Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică.

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a precizat că la fața locului intervin pompierii militari și civili pentru localizarea și lichidarea incendiului.

El a spus că apelul la 112 a fost efectuat în jurul orei 17:00, când s-a anunțat izbucnirea incendiului, informează newsbucovina.ro.

Deoarece Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică avea cazați 136 de beneficiari, pentru gestionarea optimă a misiunii, Inspectoratul pentru situații de urgență a declanșat Planul Roșu de Intervenție.

Astfel, spre locul intervenției au fost alocate, gradual, cinci autospeciale de stingere, o autoscară mecanică, o ambulanță SMURD, două ATPVM (autospecială de transport personal și victime multiple) și un microbuz de transport persoane. În sprijn, au fost trimise patru autospeciale de la SVSU Cornu Luncii (2), Mălini și Slatina și două echipaje SAJ.

De asemenea, au fost solicitate și câte un microbuz și un ATPVM de la ISU Botoșani și ISU Neamt.

Publicitate

La fața locului au ajuns, primele, echipajele pompierilor militari suceveni, care au localizat și lichidat incendiul, astfel că Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat, iar forțele solicitate în sprijin de la inspectoratele pentru situații de urgență învecinate au fost întoarse din drum. Flăcările s-au manifestat la astereala acoperișului de deasupra intrării secundare a unui spațiu de cazare pentru beneficiari.

Intervenția promptă a pompierilor militari a împiedicat propagarea incendiului la întregul corp al clădirii. Astfel, au fost afectați aproximativ 30 de metri pătrați de astereală din lemn, iar clădirea a fost inundată cu fum.

Concomitent cu lichidarea incendiului, fumul a fost evacuat cu ajutorul ventilatoarelor specializate, dar și natural, prin deschiderea ușilor și ferestrelor.

Publicitate

Cele 136 de persoane cazate au fost evacuate în siguranță de către personalul angajat al centrului, până la sosirea pompierilor.

După finalizarea acestor operațiuni, beneficiarii se vor putea întoarce în spațiile de cazare.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, prin efect termic, din cauza fumatului în locuri nepermise.

Citeste mai mult

Educație

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la Olimpiada Internaţională de Biologie

Publicat

Publicitate

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la cea de-a 35-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Biologie, care se desfăşoară, în perioada 6 – 14 iulie, la Astana, în Kazahstan.

Potrivit Ministerului Educaţiei, România a fost reprezentată de: Teodor Cârloanţă, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, medalie de bronz; Ioana-Noemi Munteanu, clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” Bacău, medalie de bronz; Ionuţ Dumitru Adrian Găvănescu, clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, menţiune; Mihai Manta, clasa a XII-a la “Colegiul Naţional I. L. Caragiale”, Ploieşti, diplomă de participare.

Pregătirea lotului pentru nivelul înalt al competiţiei a inclus sesiuni intensive de studiu teoretic, lucrări practice şi simulări de examene, sub îndrumarea cadrelor didactice de la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi al Ministerului Educaţiei.

”Felicitări tuturor”, au transmis reprezentanţii ministerului pe Facebook. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie de 44 de ani, din Știubieni, parcă a intrat în pământ. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii botoșăneni au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie 44 de ani, satul Negreni, comuna Știubieni a plecat de la domiciliu la data de 12 iulie 2024 fără a mai reveni până în prezent.

PÂRVU LUCIA-IONELA are următoarele semnalmente: 1,60 metri înălțime, aproximativ 40-45 kg, păr brunet, lung, ten măsliniu, sprâncene pronunțate.

Vestimentația: tricou culoare verde, pantaloni de culoare închisă, încălțăminte sport de culoare albă.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Sfânta Liturghie Baptismală, la Icușeni Vale. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul l-a botezat pe Rafail, fiul părintelui Dumitru Anușca

Publicat

Publicitate

Puține sunt momentele cu adevărat strălucitoare din viața unui om, mai cu seamă a unui creștin care trăiește în fiecare clipă după legea lui Dumnezeu, zidind în sufletul său și a altora credința, bunătatea, iertarea, iubirea. Un moment cu adevărat înălțător, cu adevărat memorabil și cu adevărat divin a trăit, sâmbătă, întreaga comunitate din Icușeni Vale, comuna Vorona, județul Botoșani. În mijlocul credincioșilor a poposit Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie baptismală, în cadrul căreia RAFAIL, fiul părintelui Dumitru Anușca, a primit Taina Sfântă a Botezului.

Rafail înseamnă „povățuitor dumnezeiesc” și misiunea cu care a venit în această lume este încă o mare taină a lui Dumnezeu. Dar chiar și așa micuț a reușit să strângă împreună un sobor impresionant de preoți și diaconi, printre aceștia regăsindu-se ieromonahi din județul Iași, zeci de enoriași din localitatea Icușeni Vale și din împrejurimi, prieteni, ctitori, cu toții devenind un glas prin care s-a cerut de la Dumnezeu să pogoare binecuvântări alese asupra pruncului Rafail și a tuturor celor prezenți.

Răspunsurile la strană au fost oferite de membri ai Corului „Chivotul” de la Catedrala Mitropolitană din Iași, despre care se știe că se primenește an de an cu cele mai bune voci care știu să înalțe frumusețea muzicii psaltice. Din acest minunat cor a făcut parte, în perioada studiilor teologice și părintele Dumitru Anușca, care nu a renunțat la practica cântării la strană și, de multe ori, la hramurilor bisericilor unde este invitat înfrumusețează slujba cu vocea sa.

Mihai și Anișoara, nașii pruncului Rafail, au venit tocmai din Dublin pentru botezul finului, aflându-se pentru a doua oară într-o Sfântă liturghie baptismală. Familia lor frumoasă, care numără cinci copilași, este un exemplu de viețuire creștină.

Prezența ierarhului, Taina Sfântului Botez,  cu emoția de neuitat pe care poartă intrinsec, ecteniile de la strană, toate la un loc i-au făcut pe credincioși să simtă că au inima în Rai.

După Taina Sfântului Botez și împărtășirea preoților, la care a luat parte și pruncul Rafail, la prima sa întâlnire cu Sfântul Potir, a urmat un moment solemn, de neuitat. Osteneala preotului paroh al Bisericii Sfântul Ilie Tesviteanul din Icușeni Vale, pr. Dumitru ANușca și aportul deosebit adus de fostul paroh, pr. Daniel Budeanu, care a primit între timp misiunea de a sluji la Orășeni Vale din 2020, au fost răsplătite de Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul cu rangul onorific de iconom stavrofor, care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională de către episcop. Iconomul stavrofor poartă ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roşu, iar la serviciile religioase, bederniţă.

Publicitate

Ierarhul prezent a înmânat două distincții deosebit de onorante unor familii care au avutun aport financiar substanțial la Biserica din Icușeni Vale. Membrii celor două familii au primit cu emoție din mâna PS Nichifor. Soții Dumitru Simion Binghiac (epitropul bisericii) si Adina Georgiana  au primit „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” și Chelariu Cristi și Anca au primit distincția de vrednicie „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”.

Printre cei recompensați de ierarhul prezent la evenimentul memorabil s-a aflat și preoteasa Alexandra Anușca care își susține soțul la fiecare pas. Printre activitățile de la biserică, care nu sunt puține, creșterea Nectariei și mai nou a lui Rafail, prezbitera Alexandra a terminat cu brio și un master în Litere.

Familia preotului Daniel Budeanu a oferit Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Bisericii din Orășeni Vale.

Publicitate

După Sfânta Liturghie a urmat sfințirea lucrărilor care s-au făcut la casa parohială și o agapă frățească.

 

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment10 ore ago

Lângă noi: Plan Roșu de intervenție la un centru de recuperare neuropsihiatrică, la Suceava. Aproape 150 de persoane, evacuate

Educație11 ore ago

Elevii români au obţinut două medalii de bronz şi o menţiune la Olimpiada Internaţională de Biologie

Eveniment11 ore ago

O femeie de 44 de ani, din Știubieni, parcă a intrat în pământ. Dacă aveți informații, sunați la 112

Eveniment12 ore ago

FOTO&VIDEO: Sfânta Liturghie Baptismală, la Icușeni Vale. Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul l-a botezat pe Rafail, fiul părintelui Dumitru Anușca

Eveniment14 ore ago

VIDEO: Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a resfințit, sâmbătă, casa parohială din Parohia Icușeni Vale

Eveniment17 ore ago

Încep înscrierile candidaţilor, pentru sesiunea din iulie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași

Eveniment21 de ore ago

Familie îndoliată la Ripiceni. Trupul neînsuflețit al bărbatului de 36 de ani, căutat în râul Prut, a fost recuperat de scafandri

Eveniment21 de ore ago

Rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanţele sub 40 de kilometri, începând de sâmbătă

Eveniment22 de ore ago

FOTO&VIDEO: Scafandri din trei județe îl caută pe bărbatul de 35 de ani, din Ripiceni, dispărut vineri în apele Prutului

Eveniment22 de ore ago

Județul Botoșani se află sub COD ROȘU de caniculă, pentru două zile. Temperatura maximă prognozată va fi de peste 41 de grade

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending