Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, implementează proiectul cu titlul ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), Cod SMIS 153321.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (roma și non-roma) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC și are valoarea de 3 808 186,50 lei. Perioada de implementare a proiectului este 15 septembrie 2021 – 31 decembrie 2023.
Obiectivul general este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM, prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni. Concret, în cadrul proiectului ne propunem să oferim sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație pentru minim 100 de persoane. Proiectul își propune valorizarea potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională adecvată, conștientizarea problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune si de toleranță interetnică, promovarea interculturalității și diversității.
Grupul țintă (beneficiarii direcți) al acestui proiect este constituit din: 100 de elevi din comunităţile marginalizate aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială din teritoriul SDL Botoşani (ZUM 1, ZUM 2, ZUF) din municipiul Botoşani și 100 de părinţi /tutori legali din comunităţile marginalizate aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială din teritoriul SDL Botoşani (ZUM 1, ZUM 2, ZUF) din municipiul Botoşani.
Campania de informare si recrutare a grupului țintă format din 100 de elevi si 100 de părinți a constat în organizarea unor evenimente de recrutare a grupului țintă, în unități de învățământ aflate pe teritoriul SDL, la care au participat managerul de proiect, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, coordonatorul grupului țintă, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, coordonatorul implementare activități, prof. Cătălina Camelia Lupașcu, asistentul manager – consilier școlar, prof. Irina Mihaela Panainte și experții implementare, care au prezentat proiectul, obiectivele și avantajele implicării în activități părinților prezenți, profesorilor și directorilor școlilor. Elevii selectați pentru a face parte din grupul țintă aparțin următoarelor unități de învățământ: Școala Gimnazială ”Elena Rareș” Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Botoșani, Școala Gimnazială Nr.2 Botoșani, Liceul de artă ”Ștefan Luchian” și de la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani.
În urma realizării profilului aptitudinal standardizat, elevii fost îndrumați pentru a parcurge timp de 9 luni, 2 cursuri din oferta de 10 cursuri de inițiere ale proiectului: 3 cursuri muzică, respectiv: acordeon, canto muzică populară, canto muzică ușoară; 1 curs – arte plastice; 1 curs – dans modern; 2 cursuri sportive: 1 curs tenis și 1 curs fotbal; 1 curs – comunicare și jurnalism; 1 curs – gastronomie; 1 curs – actorie.
Publicitate
Grupe de 5-6 elevi desfășoară activități de consiliere de grup, iar o zi pe săptămână este alocată pentru activități de consiliere individuală pentru părinți sau elevi. Temele abordate în activitățile de consiliere și consultanță, în această perioadă sunt: Dezvoltare personală, Ora de fericire, Bune maniere. O activitate pe săptămână o reprezintă consilierea pentru educație juridică.
„Copiii participă la activitățile organizate pentru ei în cadrul proiectului, în afara orelor de curs, în timpul liber, dar manifestă entuziasm și se bucură de profesionalismul colegilor noștri profesori, dovadă fiind și fotografiile care surprind aceste trăiri.
Le mulțumim directorilor unităților de învățământ, echipei de implementare, colegilor profesori care susțin cursurile și activitățile, mai ales pentru modul în care reușesc să încurajeze și să motiveze elevii la activitățile pe care le proiectează și le desfășoară în cadrul proiectului, pentru empatia de care dau dovadă, pentru generozitate și altruism, pentru starea de bine pe care o generează și o întrețin, astfel încât prezența, implicarea și rezultatele învățării să fie optime”, a declarat managerul de proiect, prof. Dr. Macovei Ada Alexandrina.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Sfântul Nicolae s-a arătat într-o noapte unui preot care locuia în cetatea Bari şi i-a zis: „Mergi şi spune poporului acestuia şi la tot soborul bisericesc ca, ducându-se în Mira, cetatea Lichiei, să ia de acolo moaştele mele şi, aducându-le aici, să le pună în această cetate a Varului, pentru că nu pot să fiu în acel loc pustiu, aşa voind Domnul Dumnezeul meu“.
Preotul a mers în biserică şi a povestit vedenia pe care o avusese. Cei din cetatea Var au luat trei corăbii şi, îmbrăcându-se în haine de negustori, pentru a nu întâmpina probleme pe drum, au mers în Lichia, în cetatea Mirelor. Ajungând acolo şi intrând în biserică, au întrebat de moaştele sfântului, spunând că vor să se închine la ele. Atunci li s-a arătat mormântul, în biserică, unde, sub, pardoseală, în pământ, erau adăpostite moaştele Sfântului Nicolae.
Dând la o parte pardoseala bisericii şi săpând pământul, au găsit racla sfântului, iar când au descoperit-o, au văzut-o plină de mir binemirositor, care izvorâse din cinstitele sale moaşte. Strângând mirul în vase şi luând moaştele sfântului, preoţii le-au dus la corăbiile lor şi au plecat spre Italia, ajungând la Bari într-o zi de duminică. Poporul din Bari, înştiinţat fiind de venirea cinstitelor moaşte ale sfântului, a ieşit în întâmpinarea lor. Moaştele au fost aşezate în biserica Sfântul Ioan Botezătorul, care era lângă mare.
Oamenii care au adus preţiosul odor au făcut legământ să construiască o catedrală în care acestea să-şi găsească odihna veşnică. Cripta a fost finalizată în octombrie 1089 de papa Urban al II-lea. Apoi au mutat cinstitele moaşte ale făcătorului de minuni Nicolae din Biserica Sf. Ioan Botezătorul în biserica cea nouă.
De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin-ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin acestă sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, şi cea din Biserica Sfântului Ioan Botezătorul în biserica cea nouă.
Cardinalii reuniți în conclav la Vatican au ales noul papă iar începând de astăzi Biserica Catolică are un nou lider spiritual.
Joi seară, pe coșul instalat deasupra Capelei Sixtine de la Vatican a ieșit fum alb, semn că un nou Papă a fost ales. Cardinalul protodiacon a ieșit la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a face anunțul „Habemus Papam!” și pentru a dezvălui lumii numele noului suveran pontif.
Cei 133 de cardinali cu vârste sub 80 de ani au început miercuri procesul de vot pentru Suveranul Pontif, închiși în totală izolare pentru a alege un succesor al Papei Francisc.
După fiecare rundă de vot, aceștia ard buletinele și le amestecă cu substanțe chimice pentru a arăta dacă a fost ales un nou Papă.
Negru semnalează că nu a fost încă ales un papă, iar alb care anunță alegerea unui nou Suveran Pontif.
Noul papă, cardinalul american Robert Francis Prevost, va fi cunoscut ca Papa Leon al XIV-lea, potrivit BBC.
Publicitate
Noul Papă a fost întâmpinat cu ovații și aplauze de miile de credincioși reuniți în Piața Sfântul Petru. ‘Trăiască Papa!’, au strigat credincioșii, în timp ce mulți dintre ei se fotografiau la Capela Sixtină cu telefoanele lor mobile.
Primarul comunei Bălușeni, Claudiu Doroftei, a anunțat marți, 7 mai, că a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de asfaltare a drumului comunal DC50, care leagă satele Buzeni și Zăicești.
Contractul a fost atribuit firmei S.C. VULTURII S.R.L., în urma unei licitații publice.
„Facem apel către cetățenii care locuiesc pe tronsonul de asfaltare să se branșeze la rețeaua de apă și canalizare, deoarece în următoarele săptămâni va începe execuția lucrărilor!”, a transmis edilul pe o rețea de socializare.
Acesta a subliniat importanța finalizării lucrărilor de utilități înainte de turnarea asfaltului, pentru a evita intervențiile ulterioare care ar putea afecta noua infrastructură rutieră.
Asfaltarea acestui tronson este parte a strategiei administrației locale de modernizare a infrastructurii rutiere din comună. Investiția este una așteptată de locuitori, întrucât va îmbunătăți semnificativ condițiile de trafic și va contribui la dezvoltarea zonei.
„Continuăm dezvoltarea!”, a conchis primarul Claudiu Doroftei.
Polițiștii botoșăneni au anunțat în această seară că efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, care la data de 30.04.2025 ar fi părăsit domiciliul pentru a se deplasa la o fermă de animale, din comuna Dângeni.
Acesta a ajuns la locația respectivă, însă, ulterior a părăsit-o și nu a revenit, iar familia nu a mai fost contactată de către acesta.
Sararu Adrian Emanoil are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 50 de kg, ochi albaștri, păr șaten, poartă barbă.
Vestimentația cunoscută: pantaloni albaștri, tricou portocaliu pălărie de culoare galbenă.
Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!