Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, implementează proiectul cu titlul ”Educație, egalitate, nediscriminare, normalitate” (E2N2), Cod SMIS 153321.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară-Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Apel POCU/717/5/1/Reducerea numărului de comunități marginalizate (roma și non-roma) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC și are valoarea de 3 808 186,50 lei. Perioada de implementare a proiectului este 15 septembrie 2021 – 31 decembrie 2023.
Obiectivul general este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune sociala în ZUM, prin dezvoltarea personală, dezvoltarea competențelor cognitive și culturale, cultivarea de valori și atitudini pentru creșterea performanțelor școlare, prin organizarea de activități de învățare formale și nonformale pentru 100 de elevi și 100 de părinți din teritoriul SDL (ZUM 1, ZUM 2 si ZUF) din municipiul Botoșani, complementare activităților didactice, pe o perioadă de 16 luni. Concret, în cadrul proiectului ne propunem să oferim sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație pentru minim 100 de persoane. Proiectul își propune valorizarea potențialului intelectual, cultural și artistic al elevilor, orientarea și consilierea lor pentru integrare socio-profesională adecvată, conștientizarea problemelor și riscurilor, precum și a stereotipurilor și prejudecăților care le sunt asociate, astfel încât toate aceste riscuri să se diminueze, să crească imaginea și stima de sine, precum și gradul de interacțiune si de toleranță interetnică, promovarea interculturalității și diversității.
Grupul țintă (beneficiarii direcți) al acestui proiect este constituit din: 100 de elevi din comunităţile marginalizate aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială din teritoriul SDL Botoşani (ZUM 1, ZUM 2, ZUF) din municipiul Botoşani și 100 de părinţi /tutori legali din comunităţile marginalizate aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială din teritoriul SDL Botoşani (ZUM 1, ZUM 2, ZUF) din municipiul Botoşani.
Campania de informare si recrutare a grupului țintă format din 100 de elevi si 100 de părinți a constat în organizarea unor evenimente de recrutare a grupului țintă, în unități de învățământ aflate pe teritoriul SDL, la care au participat managerul de proiect, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, coordonatorul grupului țintă, prof. Bogdan Gheorghe Suruciuc, coordonatorul implementare activități, prof. Cătălina Camelia Lupașcu, asistentul manager – consilier școlar, prof. Irina Mihaela Panainte și experții implementare, care au prezentat proiectul, obiectivele și avantajele implicării în activități părinților prezenți, profesorilor și directorilor școlilor. Elevii selectați pentru a face parte din grupul țintă aparțin următoarelor unități de învățământ: Școala Gimnazială ”Elena Rareș” Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșani, Școala Gimnazială Nr. 12 Botoșani, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Botoșani, Școala Gimnazială Nr.2 Botoșani, Liceul de artă ”Ștefan Luchian” și de la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani.
În urma realizării profilului aptitudinal standardizat, elevii fost îndrumați pentru a parcurge timp de 9 luni, 2 cursuri din oferta de 10 cursuri de inițiere ale proiectului: 3 cursuri muzică, respectiv: acordeon, canto muzică populară, canto muzică ușoară; 1 curs – arte plastice; 1 curs – dans modern; 2 cursuri sportive: 1 curs tenis și 1 curs fotbal; 1 curs – comunicare și jurnalism; 1 curs – gastronomie; 1 curs – actorie.
Publicitate
Grupe de 5-6 elevi desfășoară activități de consiliere de grup, iar o zi pe săptămână este alocată pentru activități de consiliere individuală pentru părinți sau elevi. Temele abordate în activitățile de consiliere și consultanță, în această perioadă sunt: Dezvoltare personală, Ora de fericire, Bune maniere. O activitate pe săptămână o reprezintă consilierea pentru educație juridică.
„Copiii participă la activitățile organizate pentru ei în cadrul proiectului, în afara orelor de curs, în timpul liber, dar manifestă entuziasm și se bucură de profesionalismul colegilor noștri profesori, dovadă fiind și fotografiile care surprind aceste trăiri.
Le mulțumim directorilor unităților de învățământ, echipei de implementare, colegilor profesori care susțin cursurile și activitățile, mai ales pentru modul în care reușesc să încurajeze și să motiveze elevii la activitățile pe care le proiectează și le desfășoară în cadrul proiectului, pentru empatia de care dau dovadă, pentru generozitate și altruism, pentru starea de bine pe care o generează și o întrețin, astfel încât prezența, implicarea și rezultatele învățării să fie optime”, a declarat managerul de proiect, prof. Dr. Macovei Ada Alexandrina.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a desfășurat astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Non-violenței în Școli, nu mai puțin de opt activități de prevenire a faptelor antisociale, la care au participat aproximativ 500 de elevi. Aceste acțiuni au avut ca scop educarea tinerilor în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței și al respectului reciproc, atât în mediul școlar, cât și în afara acestuia.
Jandarmii, împreună cu personalul didactic, au subliniat importanța unui climat sigur, în care educația să fie dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor. S-a pus accent pe prevenirea manifestărilor violente, care pot lăsa urme asupra dezvoltării armonioase a tuturor celor implicați.
De asemenea, elevii au fost informați despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale și despre impactul negativ al violenței în mediul școlar. În cadrul activităților, aceștia au primit pliante informative realizate cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani, care a asigurat fondurile necesare pentru achiziționarea acestora.
„Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani reiterează angajamentul său în asigurarea unui mediu educațional sigur și sănătos, prin colaborarea constantă cu instituțiile de învățământ și prin acțiuni de prevenire a faptelor antisociale”, a transmis IJJ Botoșani.
Polițiștii locali au anunțat astăzi că în perioada 23-30 ianuarie 2025 au desfășurat acțiuni de verificare și sancționare a persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public sau în coșurile stradale, precum și a celor care extrag ilegal deșeuri din pubelele amplasate la platformele de colectare.
Aceste acțiuni s-au derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 155/2010 privind Poliția Locală, în domeniul protecției mediului.
În urma controalelor efectuate pe străzile Săvenilor, Primăverii și Împărat Traian, polițiștii locali au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.100 lei, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 130/2020.
Un caz semnificativ a fost constatat pe 29 ianuarie 2025, în jurul orei 15:00, la platforma de colectare a deșeurilor menajere de pe Aleea Parcul Tineretului nr. 8. Polițiștii locali l-au surprins pe numitul H.G.E. aruncând dintr-un autovehicul deșeuri rezultate din construcții – moloz, bucăți de cărămizi, plăci de rigips, o ușă și obiecte sanitare uzate. Pentru această faptă, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei, conform Regulamentului de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare din municipiul Botoșani, aprobat prin H.C.L. nr. 130/2020.
“Reamintim că, potrivit dispozițiilor art. 76, alin. 2, lit. d din același regulament, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor rezultate din reamenajări interioare, a deșeurilor vegetale sau a celor animaliere în recipientele de colectare municipală constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 400 și 1.500 lei pentru persoane fizice și între 500 și 2.500 lei pentru persoane juridice.
Poliția Locală va continua acțiunile de monitorizare și sancționare pentru prevenirea și combaterea acestor fapte, în vederea menținerii unui mediu curat și sănătos în municipiul Botoșani”, a transmis Poliția Locală Botoșani.
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, introducerea stării de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei, reelatează agerpres.ro.
‘Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele trei săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei’, a informat ministerul.
Pentru prevenirea infecțiilor respiratorii, Ministerul Sănătății recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei tusei și a strănutului, aerisirea zilnică a încăperilor, evitarea locurilor aglomerate și a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare și vaccinarea antigripală cât mai rapidă).
La nivelul unităților școlare și preșcolare, ministerul recomandă triaj observațional zilnic, informarea părinților privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii, izolarea la domiciliu a copiilor cu astfel de simptome, asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și suprafețelor.