Connect with us
Publicitate

Educație

FOTO: Liceenii de la Colegiul ,,A.T.Laurian” s-au arătat interesați de o carieră militară, la întâlnirea cu jandarmii

Publicat

Aula Magna a Colegiului Național ,,A.T. Laurian” Botoșani a reprezentat, ieri dimineață, cadrul propice desfășurării unei activități de informare a elevilor clasei a X-a B, cu privire la oportunitățile unei cariere militare în Jandarmeria Română.
Împreună cu dirigintă Elena Alecsa, elevii au avut prilejul să afle informații despre instituțiile militare de învățământ care școlarizează ofițeri și subofițeri jandarmi, respectiv Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Drăgășani.
Condițiile obligatorii pentru recrutare, desfășurarea probelor de examen, drepturile, dar și obligațiile în calitate de student sau elev jandarm și modul de efectuare a repartiției la absolvire au fost câteva dintre aspectele de interes prezentate în cadrul întâlnirii de reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
Sperăm ca peste doi ani, când porțile instituțiilor militare de învățământ se vor deschide pentru candidați, o parte din cei prezenți în Aula Magna să fie printre cei care, cu emoțiile firești, vor da examenul de admitere.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Botoșani: Regal muzical prepascal, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” din Constanța

Publicat

Ieri, 11 aprilie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani a avut loc un regal muzical prepascal, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” din Constanța. Concertul extraordinar a purtat numele de „La umbra crucii Tale”, având în mod real menirea de a aduce publicul mai aproape de atmosfera de sărbătoare, de patimile și suferința Mântuitorului nostru, dar și de bucuria Învierii. Atmosfera a readus în inimi nădejdea că România mai înseamnă ceva, că mai avem valori, tradiții, spiritualitate, identitate, pe care avem datoria sfântă să le păstrăm pentru generațiile ce vor veni.

Sute de botoșăneni au fost prezenți, încântați să se întâlnească cu membri binecunoscutei corale de la Constanța, înființată la inițiativa Părintelui Arhidiacon Lector Universitar Doctor Ion Iulian Dumitru, astăzi dirijor al Coralei, și cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului. Corala derulează, încă din anul 2004, proiecte și programe muzical-artistice menite să evidențieze melosul autohton păstrător al adevăratelor valori spirituale specifice poporului român. Prin prezența ei la cele mai importante Olimpiade Corale Mondiale, a reprezentat Romania și Biserica Ortodoxă Română, fiind într-o ascensiune de neegalat pe treptele excelenței până la obținerea trofeului suprem, de “CAMPIONI MONDIALI – CEL MAI BUN COR BĂRBATESC DIN LUME”, WORLD CHOIR GAMES, RIGA – LETONIA, 2014.

Printre lucrările ce i-au impresionat pe botoșăneni ieri seară s-au numărat: „Te slăvesc pe Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu), „Cămara Ta, Mântuitorule”, creație a compozitorului Ioan D. Chirescu și „Doamne, buzele mele” (Ioan Popescu Runcu), alături de alte lucrări muzicale și pricesne.

În deschidere a urcat pe scenă Loredana Călin, cunoscută publicului botoșanean în calitate de interpretă de muzică populară, solistă în cadrul Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, susținând de această dată un microrecital de pricesne. Evenimentul a fost prezentat de Bogdan Cărăușu, activist civic implicat în evenimentele păstrătoare de tradiții și promotoare de cultură românească.

 

Citeste mai mult

Administratie

Începe realizarea documentației tehnice pentru Drumul Expres Botoșani – Suceava

Publicat

Unul dintre cele mai importante și ambițioase proiecte pentru județul Botoșani, cel privind realizarea drumului expres Botoșani – Suceava, a intrat în linie dreaptă. Astăzi a fost semnat contractul pentru realizarea documentației tehnice în vederea construirii drumului de mare viteză Botoșani – Suceava cu reprezentanții asocierii conduse de firma Consitrans, cea care a fost declarată câștigătoare a licitației. Valoarea contractului este 14.277.760,16 lei fără TVA. Fondurile sunt asigurate din Programul de Transport 2021-2027 în proporție de 98%, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%.
Implementarea acestui proiect a unit într-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere administrațiile locale din cele două județe: consiliile județene și primăriile municipiilor reședință. La semnarea contractului, județul Botoșani a fost reprezentat de către Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, senatorul Lucian Trufin și consilierul de stat Florin Gavril.
„Ne bucurăm că acest proiect ambițios pe care l-am promovat alături de colegii de la Primăria Botoșani, Consiliul Județean Suceava și Primăria Suceava prinde contur. Este un proiect foarte important pentru regiunea noastră, un adevărat pașaport pentru dezvoltare. Chiar dacă la început puțini au fost cei care au crezut în el, am demonstrat că prin implicarea echipei de proiect am reușit să finalizăm o primă etapă importantă. Este mult de muncă, dar avem determinarea de a realiza cât mai repede documentația tehnică”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a mulțumit „celor ce au făcut ca proiectul să ajungă în acest stadiu și să nu fie uitat într-un sertar: echipei de proiect, domnului Cornel Ungureanu de la CJ Suceava, și colegii mei: Marius Ilincaru și Florin Gavril”.
Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate (14 luni), obținerea autorizației de construcție (3 luni), executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție (3 luni), întocmirea documentației suport și asistența acordată pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare, precum și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări (3 luni) și asistența tehnică în perioada execuției lucrărilor (24 de luni).
Reamintim că cele patru autorități locale, în parteneriat cu CNAIR, au preluat și execuția lucrărilor pentru ca proiectul să fie implementat cât mai repede.
Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani. „Vom continua demersurile ca, din documentația tehnică pe care o va realiza proiectantul, să reiasă clar că acest sector trebuie construit la nivel de autostradă așa cum s-a întâmplat și cu sectorul Pașcani – Suceava. De asemenea, am subliniat că se impune realizarea unei descărcări la Huțani care să asigure conectivitatea prin Bucecea și Dorohoi cu vămile Siret, respectiv Racovăț. Este imperios necesară realizarea acestei descărcări, dacă ținem cont de contextul geopolitic actual, mai ales de perspectiva asigurării facilităților de transport pentru Ucraina, atât cele militare, cât și cele civile”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum se recalculează pensiile românilor care au lucrat în străinătate. Ce trebuie să știe pensionarii

Publicat

În luna septembrie a acestui an va avea loc recalcularea pensiilor, moment în care veniturilor multor români ar trebui să crească. Mulți se întreabă cu se recalculează pensiile celor care au lucrat în străinătate, scrie playtech.ro.

Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, dar există câteva excepții atunci când vorbim despre cei care au lucrat în străinătate sau sunt pensionați pe caz de boală.

Șeful Casei de Pensii spune că românii care au lucrat în Diaspora nu ar trebui să aibă motiv de îngrijorare și că pensiile lor vor fi recalculate în mod corect, atât timp cât au lucrat în afara României în condiții legale.

Daniel Baciu spune că stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.

„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România. Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.

Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă.

Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România. Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară.

România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani. Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Cât de mult contează perioadele de necontributivitate la modificarea pensiilor
Atunci când vorbim despre perioade de necontributivitate ne referim la studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul și deportarea, detenția politică sau prizonieratul.

Simona Bucura Oprescu a explicat cât de mult contează acestea la modificarea pensiei, declarând că:

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.

Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.”

Citeste mai mult

Eveniment

Dan Șlincu: „Guvernul a aprobat autostrada care trece prin județul Botoșani”

Publicat

Sectorul de autostradă Pașcani – Suceava, care va trece prin comuna Tudora și care va asigura conectivitatea județului Botoșani cu Autostrada „Moldovei” (A7) și Autostrada „Unirii” (A8) a fost aprobat în ședința de aseară a Guvernului. Practic, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a dat undă verde realizării licitației pentru proiectarea și execuția acestui sector de autostradă.

 „Autostrada A7 este foarte importantă pentru dezvoltarea Moldovei, în general, și a județului Botoșani, în mod special. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada «Moldovei» să devină cât mai repede realitate. Noi, Partidul Social Democrat, am demonstrat și demonstrăm în fiecare zi, prin proiectele și investițiile majore pe care le facem, că suntem garantul dezvoltării accelerate a județului!”, a declarat Doina Federovici, președintele organizației PSD Botoșani și al Consiliului Județean Botoșani.

Autostrada Pașcani – Suceava, componentă a Autostrăzii „Moldovei”, are o valoare estimată de 9,25 miliarde lei cu tot cu TVA, fondurile fiind prevăzute în Programul de Transport 2021-2027. Termenul de implementare al proiectului este de 30 de luni, din care șase luni proiectarea și 24 de luni construirea.

„Prin realizarea acestei investiții se asigură o cale de comunicație modernă, realizându-se conexiunea între București și județul nostru, cu implicații majore în dezvoltarea regională și în fluidizarea traficului. De asemenea, acest sector de autostradă va crește siguranța participanților la trafic, concomitent cu scăderea timpilor de parcurs. Acestea sunt doar câteva dintre argumentele prin care echipa social-democrată a reușit să impună ca prioritate guvernamentală investițiile în infrastructura rutieră a Moldovei. PSD este garantul construirii Autostrăzii A7. În mandatul domnului ministru Sorin Grindeanu au fost lansați în execuție 320 de kilometri, 65 dintre aceștia urmând a fi finalizați în acest an”, a afirmat deputatul PSD Dan Șlincu.

  Tronsonul Pașcani – Suceava va avea o lungime totală de 62 de kilometri și va străbate trei județe, Iași – 12,3 kilometri, Botoșani – 6,5 kilometri și Suceava 42,2 kilometri. Acesta va fi împărțit în două loturi. Primul lot va avea o lungime de 33 de kilometri, și se întinde între Pașcani și Roșcani, unde va fi construit un nod rutier de legătură cu descărcare în DJ 208C, Joldești – Vorona – Botoșani. Al doilea lot, care va avea o lungime de 29 de kilometri, va începe de la Roșcani și se va finaliza la Suceava, unde va fi construit un nod rutier care va asigura conectivitatea cu Aeroportul Salcea și cu DN29, Botoșani – Suceava. 

Pe întreg sectorul au fost proiectate 72 de  pasaje, poduri, viaducte și cinci noduri rutiere, dintre care două asigură conectivitatea cu județul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending