Astăzi, unul dintre cei mai iubiți duhovnici din municipiul Botoșani împlinește 60 de ani, iar enoriașii Parohiei Izvorul Tămăduirii, pe care o păstorește de peste 20 de ani, au prilejul să își arate recunoștința pentru atâtea bucurii trăite împeună cu „părintele Ionică”. Duminică, după Sfânta Liturghie, cu toții i-au cântat „La mulți ani” îndrăgitului duhovnic, mulțumind lui Dumnezeu că îl au în mijlocul lor.
Anul trecut părintele Ioan Alupoaiei a trecut prin cumpăna vieții sale. A învins COVID-ul, după o luptă grea. Atunci, preoții din județ și credincioși de pretutindeni s-au unit în rugăciune și au cerut lui Dumnezeu să se îndure și să-i salveze viața. „S-au făcut șapte slujbe de Sfântul Maslu, la care biserica era plină. La a șaptea slujbă și-a revenit. Dar erau credincioși care se rugau plângând”, își amintește o preoteasă.
Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica este plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbat jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știe să atingă coarda sensibilă a conștinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.
Preotul Ioan Alupoaiei, care păstorește cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.
Parohia a fost înfiinţată în anul 1997 în baza Proiectului de reorganizare a parohiilor iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia se află în partea de N-E a municipiului Botoşani. Căi de acces: rutieră şi feroviară (staţia fiind la 4 km). Număr de locuinţe: 49 blocuri şi 50 de case; 1200 de familii. Situată în cea mai săracă zonă a municipiului, parohia are o populaţie cu situaţie economică scăzută. Nu sunt firme, activităţile economice de bază sunt comerţul cu amănuntul, produse alimentare şi nealimentare. În parohie locuiesc 200 familii de rromi cu o situaţie materială precară şi probleme de sănătate.
Primul lăcaş de rugăciune
Publicitate
Cu fonduri obţinute prin colectă de la enoriaşi, de la societăţi comerciale şi de la persoane colaboratoare s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat şi un altar construit din lemn în prelungirea acestuia. „Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcţionat între 13 martie – 25 noiembrie 2003.
P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul a recomandat în urma unei vizite canonice, construirea unei capele mai mari din scândura. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcţia de la altar şi în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaş mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane şi dotată cu obiecte de cult, cărţi, alte obiecte şi accesorii pentru a se putea săvârşi toate slujbele bisericeşti. Timp de aproape 6 ani, în acest locaş s-au săvârşit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu şi alte slujbe bisericeşti precum şi cateheze pentru copii şi credincioşi. În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală şi a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.
Biserica de zid
În data de 28 iulie 2004 s-au început săpăturile la fundaţia bisericii, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul. Sfinţirea temeliei din data de 29 iunie 2006, s-a săvârşit de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul. Zidirea bisericii s-a efectuat în următoarele perioade: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008, 27 aprilie – 15 octombrie 2009. Acoperişul bisericii s-a realizat în următoarele perioade: 19 octombrie -18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. În data de 8 iunie 2010, acoperişul a fost mistuit de un incendiu, nemaiputându-se recupera nimic.
Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală şi acoperit cu tablă de cupru, s-a executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.
Acoperişul actual s-a realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 septembrie 2013.
Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, solbancuri, cornișe și ancadramente, s-a realizat în perioada 2 – 17 mai 2015.
La această dată, obiectivele principale ale Bisericii „Izvorul Tămăduirii” sunt: pictura în interior, precum şi construirea complexului parohial (casa parohială, camera mortuară şi casa socială).
Preoteasa din spatele unui duhovnic bun
În spatele îndrgitului duhovnic stă de ani și ani preoteasa Eusebia, absolventă de Școală postliceală sanitară, hărăzită cu calități deosebte, printre acestea regăsindu-se prezența distinsă și o candoare pe care rar o mai întîlnim în astfel de vremuri. Sensibilă și totuși hotărâtă, prezbitera Eusebia a știut să-l ridice pe păstorul de suflete de fiecare dată când era îngenuncheat de ispite, de răutățile oamenilor, rugându-se și jertfindu-se, pentru ca astfel să rămână în urma părintelui Ionică un lăcaș de rugăciune construit cu lacrimile și devotamentul credincioșilor care au format biserica vie pe care duhovnicul s-a sprijinit întotdeauna.
Împreună au o fiică, Teofana, studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția asistență socială.
Membrii Consiliului parohial, Comitetului parohial și enoriașii parohiei „Izvorul Tămăduirii”, i-au transmis un mesaj emoționant: „Ziua de astăzi să vă fie plină de recunoștința și lumină față de darul vieții pe care l-ați primit de la Dăruitorul Ceresc. Anii trăiți să fie ani ai mântuirii și ai sfințirii vieții, căci timpul în care trăim este unul al mântuirii și sfințirii umanității. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să vă dăruiască în continuare râvnă sfântă pentru Sfânta Taină a preoției și multă credință față de Biserică și credincioșii ei. Întru mulţi şi fericiţi ani Sfinției Voastre și întregii familii”.
La mulți ani, părinte Ionică și din partea redacției Botoșani24.ro. Vă dorim alese slujiri cu „recompense” divine.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
România va beneficia de 60,2 miliarde de euro din fonduri europene în perioada 2028–2034, cu aproape 14 miliarde de euro mai mult decât în actualul buget UE.
Comisia Europeană a publicat recent propunerile defalcate de alocări de fonduri europene pentru statele membre în următorul buget multianual 2028-2034.
Potrivit documentului, țara noastră va primi de 60,2 miliarde euro. Cele mai multe fonduri vor fi alocate pentru Polonia (123,3 miliarde de euro), Franța (90,1 miliarde de euro), Spania (88,1 miliarde de euro), Italia (86,6 miliarde de euro), Germania (68,4 miliarde de euro).
Grecia va primi 49,2 miliarde de euro, Ungaria – 37,3 miliarde de euro și Portugalia – 33,5 miliarde de euro.
Publicitate
România va primi 60,2 miliarde de euro fonduri europene
Dintre din cele 60,2 miliarde de euro, 54,6 miliarde de euro reprezintă alocarea generală, un miliard de euro sunt fonduri pentru migrație, pentru securizarea frontierelor și pentru securitate internă, iar 4,6 miliarde de euro sunt alocate pentru Fondul Social pentru Climă.
În actualul buget multianual, România a avut alocate 46,8 miliarde euro, dintre care 15,8 miliarde au fost pentru agricultură.
Propunerea de buget înaintată de Comisia Europeană urmează să fie negociată cu statele membre și cu Parlamentul European.
O clădire a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București a fost puternic afectată de furtuna de cod roșu de joi după-amiaza. Vântul puternic a decopertat toată clădirea și a rupt mai mulți copaci din zonă. De asemenea, mai multe săli au fost inundate.
Sindicatul Europol a reacționat după furtuna violentă, acuzând public o „radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral” din interiorul celei mai importante instituții de formare a ofițerilor de poliție din România: Academia de Poliție.
Sindicatul Europol reclamă corupția și solicită anchete penale și demisii
„Așa arată dezastrul tolerat cu bună știință: corupția și incompetența au făcut praf Academia de Poliție. Imaginile apărute în urma furtunii violente din această seară sunt o radiografie brutală a dezastrului administrativ și moral care a domnit ani la rând în Academia de Poliție.
Acoperișuri „reabilitate” luate pe sus de vânt, fațade prăbușite și ape infiltrate în încăperi care ar fi trebuit să găzduiască viitorii ofițeri ai acestei țări – toate acestea nu sunt efectele unui fenomen meteo extrem, ci ale unui sistem putred.
Ne amintim foarte bine – și suntem convinși că și voi vă amintiți – de semnalele trase de Sindicatul EUROPOL încă din urmă cu aproape doi ani, când am publicat fotografii, documente și sesizări privind lucrările de mântuială făcute la Academia de Poliție pe zeci de milioane de lei. Am spus atunci că firmele „abonate” la bani publici și-au bătut joc de cea mai prestigioasă instituție a MAI, executând reabilitări de “fațadă” la propriu și la figurat. Am avertizat că vor veni consecințe. Iată-le!
Publicitate
Este revoltător că în tot acest timp, în ciuda dovezilor clare și repetate, nimeni nu a fost tras la răspundere. Cei care au permis – prin indolență, complicitate sau interes – ca astfel de lucrări să fie efectuate cu zilieri necalificați și materiale de proastă calitate au fost mutați în posturi călduțe, cu statut și influență.
Dacă nici acum nu vor exista consecințe penale și măsuri ferme împotriva celor responsabili, atunci putem spune fără echivoc că această instituție este sacrificată cu bună știință pe altarul interesului clientelei politice. Nu din lipsă de bani, ci din lipsă de onoare, de profesionalism și de voință de a reforma un sistem infestat de interese și impostură.
Academia de Poliție nu trebuie să fie un monument al eșecului, ci un simbol al integrității și excelenței. Cerem public demisia celor responsabili care au girat și validat aceste lucrări realizate și recepționate în 2023, precum și declanșarea imediată a unor anchete penale.
Până nu va exista o curățenie reală în sistem, orice discurs despre reformă în MAI rămâne o glumă proastă pe spatele contribuabililor și al viitorilor polițiști”, au transmis reprezentanții Europol, pe pagina de Facebook.
MAI a demarat o evaluare tehnică și administrativă la Academia de Poliție
MAI a demarat o evaluare tehnică și administrativă la Academia de Poliție din București, după avariile cauzate de vremea rea.
„Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, a informat public despre acest eveniment încă din momentul în care s-au desfășurat intervențiile operative, respectând obligațiile legale de comunicare și transparență. Informațiile transmise atunci au reflectat, cu acuratețe, situația de fapt. Ministerul Afacerilor Interne tratează cu maximă seriozitate orice semnal referitor la posibile disfuncționalități sau nereguli.
În acest sens, a fost demarată deja o evaluare tehnică și administrativă rapidă, cu scopul de a identifica exact cauzele care au condus la producerea incidentului, dar și eventualele responsabilități”, transmite MAI.
MAI menționează că vor fi făcute publice rezultatele imediat ce procesul de verificare va fi finalizat.
Ca urmare a confirmării unui focar de rabie la o bovină din comuna Hudești, prefectul județului, Dan Nechifor a convocat astăzi, o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Botoșani, în vederea aprobării, aplicării și implementării măsurilor și restricțiilor dispuse prin Planul de măsuri privind combaterea RABIEI pe teritoriul județului Botoșani
Acesta cuprinde următoarele măsuri ce trebuie luate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, unitățile administrativ-teritoriale și toate instituțiile cu atribuții în domeniu:
☑️stabilirea zonei cu potențial rabigen (8 km)
☑️identificarea și confirmarea cazurilor de rabie prin teste de laborator și depistarea originii bolii
Publicitate
☑️delimitarea de zone afectate în care se aplică măsurile de control ale bolii
☑️reducerea numărului de animale cu potențial ridicat de infectare și răspândire a bolii din zonele rabigene
☑️catagrafia câinilor și pisicilor din localități
☑️imunoprofilaxia antirabică prin vaccinarea carnivorelor domestice și sălbatice
☑️respectarea legislației în vigoare, precum și a regulilor de recoltare, ambalare și transport al probelor pentru diagnosticul rabiei.
Ministerul Sănătății a lansat recent prima listă oficială a medicamentelor care pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule. Această listă va fi actualizată periodic, pentru a ține pasul cu noile informații și medicamente de piață, notează alba24.ro.
Este vorba despre o selecție a medicamentelor autorizate în România ce conțin substanțe cu efecte psihoactive, cepot influența atenția, reflexele sau coordonarea șoferilor. Documentul a fost elaborat de comisii consultative și direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale.
Scopul acestei inițiative este să informeze corect populația despre riscurile legate de folosirea anumitor medicamente – eliberate atât cu, cât și fără prescripție medicală – care pot compromite siguranța în trafic, se arată în comunicatul ministerului.
Potrivit sursei citate, lista nu cuprinde substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri).
Publicitate
Recomandarea Ministerului Sănătății este de a evita conducerea vehiculelor după administrarea acestor substanțe și de a urma întocmai indicația medicului curant.
Medicamente uzuale care pot apărea la testele antidrog
Printre medicamentele uzuale care pot apărea la aparatele drugtest se regăsesc și medicamente folosite frecvent fără rețetă, pentru dureri, răceli, insomnii, anxietate sau probleme nervoase.
Astfel, persoane care urmează tratamente prescrise legal pot rămâne fără permis dacă sunt testate în trafic și rezultatul este pozitiv, chiar dacă nu au consumat droguri ilegale.
Analgezice și antigripale cu codeină (regim OTC cu evidență farmacologică)
Paragrip C – paracetamol + acid ascorbic + codeină
Ultracod – paracetamol + codeină
Paradoren – paracetamol + codeină
Extraveral – extract de valeriană + fenobarbital
Lista extinsa a medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule
Lista prezintă denumirile comerciale ale medicamentelor și substanțele active din produse, ce ar putea avea efect psihoactiv.
Este vorba despre anumite medicamente ce pot reduce atenția, timpul de reacție sau coordonarea, cu risc de producere a accidentelor rutiere. Printre produsele publicate se află medicamente pentru răceală și tuse, dureri sau antialergice.
Denumirea comună internaţională (substanță activă) / Denumirea medicamentului
Combinaţii (Oxicodonum + Naloxonum):
Dolnada 10 mg/5 mg
Dolnada 20 mg/10 mg
Dolnada 40 mg/20 mg
Esketaminum: Spravato 28 Mg
Fentanylum:
Fentanil Kalceks 50 micrograme/ml
Fentanyl Actavis 100 micrograme/h
Fentanyl Actavis 25 micrograme/h
Fentanyl Actavis 50 micrograme/h
Fentanyl Lavipharm 100 micrograme/h
Fentanyl Lavipharm 12 micrograme/h
Fentanyl Lavipharm 25 micrograme/h
Fentanyl Lavipharm 50 micrograme/h
Fentanyl Lavipharm 75 micrograme/h
Fentanyl Torrex 0,05 mg/ml
Fentanyl Tts Sandoz 100 Micrograme/h
Fentanyl Tts Sandoz 25 Micrograme/H
Fentanyl Tts Sandoz 50 Micrograme/H
Fentanyl Tts Sandoz 75 Micrograme/H
Lunaldin 100 micrograme
Lunaldin 200 micrograme
Lunaldin 300 micrograme
Lunaldin 400 micrograme
Lunaldin 600 micrograme
Lunaldin 800 micrograme
Pecfent 100 micrograme
Pecfent 400 micrograme
Tabfyl 100 micrograme
Tabfyl 200 micrograme
Tabfyl 300 micrograme
Tabfyl 600 micrograme
Tabfyl 800 micrograme
Ketaminum:
Calypsol 50 mg/ml
Ketamina Panpharma 50 mg/ml
Lisdexamfetaminum:
Lisdexamfetamina Stada 20 mg
Lisdexamfetamina Stada 30 mg
Lisdexamfetamina Stada 40 mg
Lisdexamfetamina Stada 50 mg
Lisdexamfetamina Stada 60 mg
Lisdexamfetamina Stada 70 mg
Levomethadonum: Lefisyo 5 mg/ml
Methadonum:
Metadon Bioeel 20 mg
Metadon Bioeel 20 mg
Metadon Bioeel 5 mg
Metadona Bioeel 10 mg
Metadona Bioeel 40 mg
Methasan 10 mg/ml
Misyo 10 mg/ml
Sintalgon 2,5 mg
Methylfenidatum:
Concerta 18 mg
Concerta 36 mg
Concerta 54 mg
Morphynum:
Morfina Zentiva 20 mg/ml
Sevredol 10 mg
Sevredol 20 mg
Vendal Retard 100 mg
Vendal Retard 30 mg
Vendal Retard 60 mg
Opium: Dropizol 10 mg/ml
Oxycodonum:
Oxicodona Sandoz 40 mg
Oxicodona Sandoz 60 mg
Oxicodona Sandoz 80 mg
Oxidolor 20 mg
Oxidolor 40 mg
Oxidolor 80 mg
Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule
Pethidinum: Mialgin 100 mg/2 ml
Remifentanilum: Remifentanil Kabi 1 mg
Sufentanilum Citratum:
Sofentil 5 micrograme/ml
Sofentil 50 micrograme/ml
Tapentadolum:
Dolten 100 mg
Dolten 50 mg
Dolten 75 mg
Alprazolamum:
Alprazolam Atb 0,25 mg
Alprazolam Atb 0,5 mg
Alprazolam Atb 1 mg
Alprazolam Lph 0,25 mg
Alprazolam Lph 0,5 mg
Alprazolam Lph 1 mg
Frontin 0,25 mg
Frontin 0,5 mg
Frontin 1 mg
Prazolex 0,25 mg
Prazolex 0,5 mg
Prazolex 1 mg
Xanax 0,25 mg
Xanax 0,5 mg
Xanax 1 mg
Xanax 2 mg
Alprazolam Grindeks 0,25 mg
Alprazolam Grindeks 0,5 mg
Alprazolam Grindeks 1 mg
Bromazepamum:
Bromazepam Arena 3 mg
Bromazepam Lph 1,5 mg
Bromazepam Lph 3 mg
Bromazepam Slavia 3 mg
Buprenorphinum: Sixmo 74,2 mg
Combinaţii (Buprenorphinum + Nalaxone):
Suboxone 2 Mg/0,5 mg
Suboxone 8 Mg/2 mg
Zubsolv 1,4 Mg/0,36 mg
Zubsolv 5,7 Mg/1,4 mg
Clobazamum: Frisium 10 mg
Clonazepamum:
Rivotril 0,5 mg
Rivotril 2 mg
Clonotril 0,5 mg
Clonotril 2 mg
Codeinum:
Codeina Fosfat Lph 15 mg
Codeina Fosfat Mcc 15 mg
Codeina Slavia 15 mg
Fosfat de codeină Bioeel 15 mg
Fosfat de codeină Sintofarm 15 mg
Combinaţii (Ibuprofenum + Codeinum)
Brufen Plus 400 mg/30 mg
Biofen Plus 200 mg/12,80 mg
Ibuvalen Duo 200 mg/12,8 mg
Nurofen Plus 200 mg/12,80 mg
Combinaţii (Paracetamolum + Codeinum):
Paradoren 500 Mg/30 mg
Paradoren 500 Mg/60 mg
Ultracod 500 Mg/30 mg
Combinaţii (Valerianae Extractum Siccum + Phenobarbitalum): Extraveral 80 mg/20 ml
Dihydrocodeinum:
DHC Continus 120 mg
DHC Continus 60 mg
DHC Continus 90 mg
Diazepamum:
Diazepam Desitin 10 mg/2,5 ml
Diazepam Desitin 5 mg/2,5 ml
Diazepam Laropharm 10 mg
Diazepam Terapia 10 mg
Diazepam Terapia 5 mg/ml
Diazepam Richter 10 mg
Phenobarbitalum:
Fenobarbital Arena 100 mg
Fenobarbital Zentiva 100 mg
Fenobarbital Zentiva 100 mg/ml
Luminal 219 mg/ml
Loflazepat de etil: Victan 2 mg
Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule
Lorazepamum:
Anxiar 1 mg
Temelor 4 mg
Medazepamum:
Medazepam Arena 10 mg
Medazepam Laropharm 10 mg
Medazepam Lph 10 mg
Midazolamum:
Buccolam 10 mg
Buccolam 2,5 mg
Buccolam 5 mg
Buccolam 7,5 mg
Midazolam Desitin 10 mg
Midazolam Desitin 2,5 mg
Midazolam Desitin 5 mg
Midazolam Desitin 7,5 mg
Midazolam Hameln 1 mg/ml
Midazolam Hameln 2 mg/ml
Midazolam Hameln 5 mg/ml
Midazolam Hypericum 5 mg/ml
Midazolam Kalceks 1 mg/ml
Midazolam Sun 1 mg/ml
Midazolam Sun 2 mg/ml
Nitrazepamum:
Nitrazepam – Richter 5 mg
Nitrazepam Lph 2,5 mg
Nitrazepam Lph 5 mg
Zolpidemum:
Edluar 10 mg
Edluar 5 mg
Stilnox 10 mg
Zadobra 10 mg
Zadobra 5 mg
Zolpidem Atb 10 mg
Zolsana 10 mg
Tramadolum:
Clorhidrat de Tramadol Bioeel 50 mg
Mabron 100 mg/2 ml
Mabron 50 mg
Mabron Retard 100 mg
Mabron Retard 150 mg
Mabron Retard 200 mg
Tramacalm 50 mg
Tramadol 100 mg/2 ml
Tramadol 50 mg/1 ml
Tramadol 50 mg
Tramadol Arena 50 mg
Tramadol Kalceks 50 mg/ml
Tramadol Retard 100 mg
Tramadol Retard 150 mg
Tramadol Retard 200 mg
Tramag 50 mg
Tramal Retard 100 mg
Tramal Retard 150 mg
Tramal Retard 200 mg
Combinaţii (Tramadolum + Dexketoprofenum):
Skudexa 75 mg/25 mg
Skudexa 75 mg/25 mg
Combinaţii (Tramadolum + Paracetamolum):
Doreta 37,5 mg/325 mg
Doreta 75 mg/650 mg
Doreta Ep 75 mg/650 mg
Tramadol/Paracetamol Gemax Pharma 37,5 mg/325 mg
Zaldiar 37,5 mg/325 mg
Lista medicamentelor ce pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule
Combinatii (Paracetamolum+Acidum Ascorbicum+Codeinum): Paragrip C 10 Mg
Combinatii (Paracetamolum+Codeinum+Cafeinum):
Codamin P 15 mg
Solpadeine 8 mg
Solpadeine 500 mg/8 mg/30 mg
Solpadeine Extra 500 mg/12,8 mg/30 mg
Gabapentinum:
Gabagamma 100 mg
Gabagamma 300 mg
Gabagamma 400 mg
Gabalept 300 mg
Gabalept 400 mg
Gabapentin Arena 100 mg
Gabapentin Arena 300 mg
Gabapentin Arena 400 mg
Gabaran 300 mg
Gabaran 400 mg
Gabaran 600 mg
Grimodin 100 mg
Grimodin 300 mg
Grimodin 400 mg
Grimodin 600 mg
Grimodin 800 mg
Pregabalinum:
Lusama 165 mg
Lusama 330 mg
Lusama 82,5 mg
Lyrica 150 mg
Lyrica 300 mg
Lyrica 75 mg
Pragiola 100 mg
Pragiola 150 mg
Pragiola 200 mg
Pragiola 225 mg
Pragiola 25 mg
Pragiola 300 mg
Pragiola 50 mg
Pragiola 75 mg
Pregabalin Accord 150 mg
Pregabalin Accord 300 mg
Pregabalin Accord 75 mg
Pregabalin Sandoz 100 mg
Pregabalin Sandoz 150 mg
Pregabalin Sandoz 200 mg
Pregabalin Sandoz 225 mg
Pregabalin Sandoz 25 mg
Pregabalin Sandoz 300 mg
Pregabalin Sandoz 50 mg
Pregabalin Sandoz 75 mg
Pregabalin Zentiva 150 mg
Pregabalin Zentiva 75 mg
Pregabalina Terapia 125 mg
Pregabalina Terapia 150 mg
Pregabalina Terapia 175 mg
Pregabalina Terapia 250 mg
Pregabalina Terapia 275 mg
Pregabalina Terapia 300 mg
Pregabalina Terapia 75 mg
Pregabalina Vivanta 150 mg
Pregabalina Vivanta 300 mg
Pregabalina Vivanta 75 mg
Siranalen 150 mg
Siranalen 20 mg/ml
Siranalen 300 mg
Siranalen 75 mg
Context
Publicarea listei cu medicamente vine în contextul în care sunt propuneri pentru înăsprirea legislației pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. Însă aceste medicamente nu sunt substanțe a căror utilizare este interzisă (droguri), ci care pot avea efecte psihoactive.
În cazul testării în trafic însă, există posibilitatea ca șoferii care au luat medicamente prescrise legal să rămână fără permis.
Potrivit Poliției, în legislația actuală:
Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal, conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului:
în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive
sau
la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.
În cazul retragerii/reținerii permisului de conducere pentru situațiile amintite, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale în care vor consemna:
opțiunea conducătorului auto cu privire la modul în care i se vor comunica informațiile conținând rezultatul analizei probelor biologice (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora)
opțiunea privind restituirea permisului de conducere, respectiv de la serviciul rutier pe raza căruia a fost dispusă măsura, orice alt serviciu rutier indicat de conducătorul auto sau, după împlinirea termenului de 72 de ore, prin poștă, la o adresă de corespondenta indicată de acesta.
Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.