Astăzi, unul dintre cei mai iubiți duhovnici din municipiul Botoșani împlinește 60 de ani, iar enoriașii Parohiei Izvorul Tămăduirii, pe care o păstorește de peste 20 de ani, au prilejul să își arate recunoștința pentru atâtea bucurii trăite împeună cu „părintele Ionică”. Duminică, după Sfânta Liturghie, cu toții i-au cântat „La mulți ani” îndrăgitului duhovnic, mulțumind lui Dumnezeu că îl au în mijlocul lor.
Anul trecut părintele Ioan Alupoaiei a trecut prin cumpăna vieții sale. A învins COVID-ul, după o luptă grea. Atunci, preoții din județ și credincioși de pretutindeni s-au unit în rugăciune și au cerut lui Dumnezeu să se îndure și să-i salveze viața. „S-au făcut șapte slujbe de Sfântul Maslu, la care biserica era plină. La a șaptea slujbă și-a revenit. Dar erau credincioși care se rugau plângând”, își amintește o preoteasă.
Cu toate că este situată în Parcul Tineretului, biserica este plină la toate slujbele oficiate de părintele Ionică. Unii dintre fiii săi duhovnicești străbat jumătate de oraș ca să fie prezenți la Sfânta Liturghie, atrași de profunzimea rugăciunii și de cuvântul de învățătură rostit de părinte într-un stil unic. În predicile sale, îndrăgitul duhovnic știe să atingă coarda sensibilă a conștinței cu stilul tranșant, dar îmbinat cu iubire și cu nădejdea că nimic nu rămâne neiertat de Dumnezeu dacă omul se întoarce.
Preotul Ioan Alupoaiei, care păstorește cea mai săracă parohie din municipiul Botoșani, s-a născut la 5 septembrie 1962 în localitatea Costești. Este licențiat al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași din 1998, cu teza „Relația botez-convertire din perspectivă ortodoxă și neoprotestantă”. A fost hirotonit diacon și preot în anul 1998. A fost preot în localitățile Mihălășeni și Cătămărăști Vale. De la 1 decembrie 2001 este preot paroh la Biserica „Izvorul Tămăduirii” din municipiul Botoșani.
Parohia a fost înfiinţată în anul 1997 în baza Proiectului de reorganizare a parohiilor iniţiat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, parohia se află în partea de N-E a municipiului Botoşani. Căi de acces: rutieră şi feroviară (staţia fiind la 4 km). Număr de locuinţe: 49 blocuri şi 50 de case; 1200 de familii. Situată în cea mai săracă zonă a municipiului, parohia are o populaţie cu situaţie economică scăzută. Nu sunt firme, activităţile economice de bază sunt comerţul cu amănuntul, produse alimentare şi nealimentare. În parohie locuiesc 200 familii de rromi cu o situaţie materială precară şi probleme de sănătate.
Primul lăcaş de rugăciune
Publicitate
Cu fonduri obţinute prin colectă de la enoriaşi, de la societăţi comerciale şi de la persoane colaboratoare s-a amenajat un loc de rugăciune format dintr-un tramvai dezafectat şi un altar construit din lemn în prelungirea acestuia. „Biserica din tramvai”, cum s-a numit acest loc de rugăciune, a funcţionat între 13 martie – 25 noiembrie 2003.
P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul a recomandat în urma unei vizite canonice, construirea unei capele mai mari din scândura. Pe locul tramvaiului s-a prelungit construcţia de la altar şi în data de 25 noiembrie 2003 s-a realizat un locaş mare pentru rugăciune. Această capelă a fost împodobită în interior cu icoane şi dotată cu obiecte de cult, cărţi, alte obiecte şi accesorii pentru a se putea săvârşi toate slujbele bisericeşti. Timp de aproape 6 ani, în acest locaş s-au săvârşit botezuri, cununii, înmormântări, Sfânta Liturghie, Utrenia, Vecernia, Sfântul Maslu şi alte slujbe bisericeşti precum şi cateheze pentru copii şi credincioşi. În data de 1 aprilie 2009, capela a fost incendiată de o mână criminală şi a ars în totalitate, nemaiputându-se recupera nimic.
Biserica de zid
În data de 28 iulie 2004 s-au început săpăturile la fundaţia bisericii, iar la 15 noiembrie 2004 s-a turnat betonul. Sfinţirea temeliei din data de 29 iunie 2006, s-a săvârşit de către P.S. Episcop Vicar Calinic Botoşăneanul. Zidirea bisericii s-a efectuat în următoarele perioade: 13 mai – 23 noiembrie 2007, 3 martie – 10 octombrie 2008, 27 aprilie – 15 octombrie 2009. Acoperişul bisericii s-a realizat în următoarele perioade: 19 octombrie -18 decembrie 2009, 1 martie – 7 iunie 2010. În data de 8 iunie 2010, acoperişul a fost mistuit de un incendiu, nemaiputându-se recupera nimic.
Turnul actual al bisericii, zidit în formă octogonală şi acoperit cu tablă de cupru, s-a executat în perioada 11 iunie – 30 septembrie 2012.
Acoperişul actual s-a realizat în perioada 2 aprilie – 12 noiembrie 2012, iar învelirea cu tablă de cupru s-a finalizat în data de 8 septembrie 2013.
Fațada bisericii, însemnând tencuială drișcuită, profiluri la brâuri, solbancuri, cornișe și ancadramente, s-a realizat în perioada 2 – 17 mai 2015.
La această dată, obiectivele principale ale Bisericii „Izvorul Tămăduirii” sunt: pictura în interior, precum şi construirea complexului parohial (casa parohială, camera mortuară şi casa socială).
Preoteasa din spatele unui duhovnic bun
În spatele îndrgitului duhovnic stă de ani și ani preoteasa Eusebia, absolventă de Școală postliceală sanitară, hărăzită cu calități deosebte, printre acestea regăsindu-se prezența distinsă și o candoare pe care rar o mai întîlnim în astfel de vremuri. Sensibilă și totuși hotărâtă, prezbitera Eusebia a știut să-l ridice pe păstorul de suflete de fiecare dată când era îngenuncheat de ispite, de răutățile oamenilor, rugându-se și jertfindu-se, pentru ca astfel să rămână în urma părintelui Ionică un lăcaș de rugăciune construit cu lacrimile și devotamentul credincioșilor care au format biserica vie pe care duhovnicul s-a sprijinit întotdeauna.
Împreună au o fiică, Teofana, studentă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția asistență socială.
Membrii Consiliului parohial, Comitetului parohial și enoriașii parohiei „Izvorul Tămăduirii”, i-au transmis un mesaj emoționant: „Ziua de astăzi să vă fie plină de recunoștința și lumină față de darul vieții pe care l-ați primit de la Dăruitorul Ceresc. Anii trăiți să fie ani ai mântuirii și ai sfințirii vieții, căci timpul în care trăim este unul al mântuirii și sfințirii umanității. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să vă dăruiască în continuare râvnă sfântă pentru Sfânta Taină a preoției și multă credință față de Biserică și credincioșii ei. Întru mulţi şi fericiţi ani Sfinției Voastre și întregii familii”.
La mulți ani, părinte Ionică și din partea redacției Botoșani24.ro. Vă dorim alese slujiri cu „recompense” divine.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”.
În prezența primarului Cosmin Andrei, a șefilor instituțiilor de cultură județene și membrilor Unității de Implementare a Proiectului, s-a punctat asupra îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse de această investiție.
În cadrul amplului proiect de renovare au avut loc lucrări de:
-consolidare a structurii de rezistență și a elementelor structurale ale clădirii monument istoric;
-restaurare și amenajare a spațiilor interioare și a fațadelor exterioare;
-restaurare a componentelor artistice interioare și exterioare;
-reabilitare a instalațiilor și dotare a spațiilor interioare cu echipamente necesare pentru desfășurarea activităților specifice;
-digitalizare a teatrului.
Mulțumind tuturor celor implicați pentru contribuția semnificativă în realizarea investiției, primarul Cosmin Andrei a susținut că „obiectivul a generat un impact pozitiv în comunitate, pe plan cultural și economic. La această reușită, una din cele mai mari contribuții a avut-o constructorul care a livrat o lucrare peste așteptări. Avem privilegiul de a ne bucura de spectacole de teatru de calitate într-o clădire ce îmbină frumusețea arhitecturală de altădată cu tehnologia modernă”.
Cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, proiectul va aduce rezultate în special în zona promovării valorilor culturale, a cultivării identității proprii și a creșterii nivelului de atractivitate turistică a municipiului Botoșani.
„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, proiect cultural finanţat prin Ministerului Culturii. Memorialul Ipotești și-a asumat același generic, propunând anul acesta o serie de a activități care presupun o deschidere spre comunitatea largă.
În urma invitaţiei lansate de către Memorialul Ipoteşti privind acţiunea „Muzeograf, custode, conservator sau restaurator pentru o zi”, elevii au răspuns afirmativ invitaţiei noastre. În intervalul orar 09:00 – 19:00, personalul de specialitate va îndruma elevii pe parcursul desfăşurării activităţilor.
O vânătoare de carte va avea loc în aceeași zi. Copiii, dar și adulții sunt invitați să găsească indicii în spaţiul exterior/curtea Memorialului, iar aceste eforturi vor fi răsplătite. Cu indiciul găsit participantul se va prezenta la punctul de informare „Infoturistˮ pentru a-şi ridica „comoaraˮ. Ridicarea premiilor este condiţionată de rostirea unui vers/ strofă din creaţia eminesciană; interval orar 18:00 – 20:00. Indiciile sunt într-un număr limitat!
Un atelier de confecţionare a semnelor de carte se va desfăşura în mediateca instituţiei, interval orar 17:00 – 20:00.
Obișnuita colaborare a Memorialului Ipotești cu cafenelele și pub-urile din oraș va continua și în acest proiect: vor fi expuse 30 de copii din grafica lui Spiru Vergulescu în diferite locuri din Botoșani, creionând un traseu, care se finalizează la Ipotești. Copiile sunt însoțite de coduri QR, iar la accesarea acestora derulează un film despre un moment din viața lui Mihai Eminescu. Amintim, în acest context, că în 2024, Memorialul Ipotești a obținut finanțare externă, prin AFCN, pentru derularea proiectului „Tabloul povestește”. A fost organizată o tabăra de pictură în care elevii de la liceele de artă din țară au lucrat la detalierea unui tablou de Spiru Vergulescu, deținut de Memorialul Ipotești. Desenele elevilor, fotografii de epocă, fotografii actuale au fost folosite pentru digitalizarea, augmentarea a 101 desene de Spiru Vergulescu – Pe urmele lui Eminescu, acestea fiind însoțite de un text sonorizat. În prezent tablourile au un cod QR, care permite animarea, deschizându-se o povestire despre o etapă sau alta din viața lui Mihai Eminescu.
O altă expoziție – Patrimoniul Memorialului Ipotești – se va regăsi în spațiile de la Cornișa, cu care Memorialul Ipotești începe un parteneriat în vederea organizării în comun a unor activități culturale.
Publicitate
În data de 17 mai 2025, Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, va oferi vizitarea gratuită a obiectivelor de interes cultural cu expozițiile permanente şi temporare aferente în intervalul orar 17:00 – 22:00:
– Casa părintească, care reînvie atmosfera celor 30 de ani (1848-1878) în care familia Eminovici a locuit la Ipoteşti;
– Bisericuţa familiei Eminovici, lăcaşul de rugăciune al familiei, considerată biserică veche a satului, datând cu începutul secolului al XIX-lea;
– în spatele bisericii, mormintele a patru dintre membrii familiei: Raluca şi Gheorghe – părinţii poetului, Nicu şi Iorgu – fraţii săi;
– Casa Ţărănească de Epocă, construită în stil moldovenesc, proprietatea ultimei familii deţinătoare a moşiei de la Ipoteşti, familia Maria şi Constantin Papadopol, care adăposteşte Muzeul de Etnografie al Centrului Naţional de Studii Mihai Eminescu;
– Muzeul Tematic Mihai Eminescu, gândit ca un punct de convergenţă între spaţiul ca atare al Ipoteştilor – loc al copilăriei şi spaţiu familial, conturat şi întreţinut de atmosfera Casei Memoriale – axat pe viaţa şi opera poetului.
– Expoziţiile temporare: sala Portaluri/muzeul Mihai Eminescu – expoziţia „Galeria pictorilor botoşăneni la Ipoteşti – Teodor Valenciucˮ; Sala Horia Bernea – „Suflet, aer, animalˮ – expoziţia personală a Anei Maria Micu.
Spațiile de vizitare ale Memorialului Ipotești vor fi deschise pentru public în data de 17 mai în intervalul orar 9:00 – 22:00.
Fugărită de un câine, o pisică s-a refugiat într-un copac înalt de peste opt metri.
Proprietara a încercat din răsputeri să o salveze, însă fără succes. În cele din urmă, a cerut ajutorul pompierilor militari din Săveni, care au intervenit cu promptitudine și au reușit să o coboare în siguranță.
O misiune poate nesemnificativă pentru unii, dar importantă pentru cei care înțeleg că fiecare viață contează. Chiar și cea a unei ființe mici, cu ochi mari și suflet blând.
Publicitate
Respect infinit și recunoștință colegilor de la Stația de Pompieri Săveni! Ați fost eroii unei zile pe care cei care o iubesc pe pisicuța Cora nu o va uita niciodată!
Datoria externă a României a înregistrat o creștere de 514 milioane de euro în primele trei luni ale anului, ajungând la peste 205 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR), scrie alba24.ro.
„În perioada ianuarie – martie 2025, datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde euro.
În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde euro la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere faţă de 31 decembrie 2024; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2025 nivelul de 48,526 miliarde euro, în scădere faţă de 31 decembrie 2024”, arată datele INS.
În perioada ianuarie-martie 2025, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de peste 7 miliarde euro, comparativ cu aproximativ 4 miliarde euro în perioada ianuarie-martie 2024.