Connect with us
Publicitate

Cultura

FOTO: La Memorialul Ipotești s-a încheiat Tabăra de scriere creativă

Publicat

Publicitate

În perioada 1-7 august 2022, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, s-a desfășurat o nouă ediție a Taberei de scriere creativă.

La cele zece ateliere, coordonate de Simona Popescu și Ștefan Manasia, tinerii poeți au avut posibilitatea să se familiarizeze cu un set de instrumente teoretice și să-și dezvolte abilitățile practice de scriere a unui text poetic, și-au citit propriile texte, au participat la discuții. Programul taberei a inclus și vizitarea ghidată a Memorialului Ipotești, o vizită de documentare în Botoșani, un atelier la Lacul cu nuferi.

La Tabăra de scriere creativă de la Ipotești au participat poete și poeți din Arad, Botoșani, București, Cluj, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara, care au debutat editorial în ultimii ani sau care urmează să debuteze: Daniela Bejinariu, Andrei-Codrin Bucur, Victor Nicolae Ciobanu, Ioan Coroamă, Irina-Roxana Georgescu, Alexandru Higyed, Daria Maruseac, Luca Ștefan Ouatu, Ana Paraschivescu, Ana Pasanciuc, Alberto Păduraru, Alexia Plăcintă, Alexandru Turculeț.

În perioada taberei, cei doi coordonatori – Simona Popescu și Ștefan Manasia – au acordat și un interviu postului local de televiziune TELE ‘M, care poate fi vizualizat pe: https://fb.watch/eN_aRtA_WR/

Programul educațional al Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” include două tabere de scriere. Pentru elevii între 10 și 18 ani, se organizează anual Incubatorul de lectură (ajuns, în 2022, la a cincea ediție), coordonat de poeta Svetlana Cârstean.

În 2019, a avut loc prima ediție a Taberei de scriere pentru tineri autori – Școala de vară „Gheorghe Crăciun” –, organizată în parteneriat cu Editura Paralela 45 și avându-i coordonatori pe scriitorii Florin Iaru, Marian Ilea, Cosmin Perța. La cea de-a doua ediție a taberei, în august 2021, la inițiativa criticului literar Al. Cistelecan, au participat poeți care au debutat în 2020 și au trimis volumele pentru concursul de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. Atelierele au fost coordonate de poeții Moni Stănilă și Cosmin Perța.

Publicitate

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Marius Budăi: „Botoșănenii sunt îngrijorați de direcția în care se îndreaptă județul, după ce schimbarea promisă de Iftime se dovedește a fi o mare țeapă”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, l-a pus la punct pe președintele ales al CJ Botoșani, Valeriu Iftime, după ce acesta a dat vina pe PSD invocând un sondaj de opinie în care 79% dintre botoșăneni spun că județul se îndreaptă într-o direcție greșită. Social-democratul a arătat că, de fapt, întrebarea din sondaj e despre viitor și că oamenii sunt îngrijorați de direcția în care se îndreaptă județul după ce au realizat că „marea schimbare” promisă de Iftime este de fapt „o mare țeapă”.

 

„Oamenii văd că nu este deloc un „om nou”, iar MAREA SCHIMBARE este de fapt o MARE ȚEAPĂ.

Oamenii au văzut că reperul său în politică este un politician cu plagiat și cu pensie specială cumulată cu salariul. Au văzut că îi cântă ode șefului de partid, la fel cum îi cântau politicienii comuniști lui Ceaușescu și au văzut că a susținut „Legea Iohannis” făcută exclusiv pentru „tătucul de partid”.

⁠Au văzut că s-a îmbogățit din contracte cu statul, în principal de la administrațiile PNL. Și au văzut că nu s-a angajat că nu va da niciun leu de la Consiliul Județean pentru firmele sale, luând-o deja pe urmele vechilor baroni locali.

Oamenii văd că are multe contracte cu primăriile din județul Botoșani și se gândesc că de acum banii județului se vor împărți după mărimea contractelor cu firmele sale.

Publicitate

Botoșănenii au văzut că nu a venit cu nicio soluție la problema apei când a fost invitat la Consiliul Județean să își pună în practică promisiunile din campanie.

⁠Deci da, oamenii încep să regrete votul pe care i l-au dat domnului Iftime și sunt îngrijorați că Botoșaniul se îndreaptă într-o direcție greșită!

Este despre dumneavoastră, domnule Iftime.”, a scris Marius Budăi.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Educația în siguranță, salvează o viață!”. Elevii de la Liceului „Demostene Botez” Trușești au aflat de la polițiști cum să se ferească de pericole

Publicat

Publicitate

„Educația în siguranță, salvează o viață!ʺ, a fost activitatea realizată în preajma Zilei Educației, de către reprezentanții Poliției Comunei Trușești, agent principal de poliție Lucian Coșman și agent de poliție Dorneanu Alexandru, cu elevii Liceului „Demostene Botez„ Trușești.

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității a avut în vedere prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să ia atitudine și să spună STOP Violenței! Au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Victoria obţinută prin violenţă este echivalentul unei înfrângeri!Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate delincvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate si în perioada următoare.

„Mulțumim reprezentanților Poliției Trușești pentru că sunt de fiecare dată, alături de copii, cadre didactice și părinți!”, a transmis profesoara Cătălina Gania de la Liceul „Demostene Botez” din Trușești.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Dosar penal pentru un bărbat din Ștefănești pentru „pescuit cu japca”

Publicat

Publicitate

În perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi, împreună cu cei din cadrul  Biroului Județean de Poliție Transporturi Neamț și Sectorului Poliției de Frontieră Stânca au acționat pentru prevenirea și combaterea oricăror fapte ilegale,  în domeniul piscicol.

 

Activitățile au avut loc în zona lacului de acumulare Stânca-Costești și s-au desfășurat  în baza planului de acțiune CLEAN WATERS 2024, fiind folosite două ambarcațiuni aparținând poliției transporturi și poliției de frontieră.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 50 de persoane, verificate 6 autovehicule și 6 agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 1.000 de lei

 

Publicitate

Totodată, au fost constatate doua infracțiuni.

 

 

Publicitate

Exemplu:

La data de 1 octombrie 2024, pe malul lacului de acumulare Stânca Costești a fost depistat în flagrant delict un bărbat, de 53 de ani, din orașul Ștefănești, în timp ce desfășura activități de pescuit cu unelte ilegale.

 

A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de pescuit cu japca prin greblare și harpoane, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de fapt.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Botoșăneni depistați lucrând „la negru”. Amenzi de 141.000 lei, aplicate de inspectorii de muncă, luna trecută

Publicat

Publicitate

În cursul lunii septembrie, în domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 109 controale. În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, în valoare totală de 88.000 lei.

În cadrul acestor controale efectuate, au fost depistate 4 persoane prestând muncă nedeclarată, care își desfășurau activitatea fără întocmirea contractului individiual de muncă, pentru care s-au aplicat 4 amenzi în valoare totală de 80.000 lei.

 

În domeniul securității și sănătății în muncă, în cursul lunii septembrie, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

– au fost efectuate controale la un număr de 45 agenţi economici, din care au fost sancționați 34, au fost constatate 50 neconformităţi şi au fost dispuse 54 de măsuri, fiind aplicate 7 amenzi în valoare de 53.000 de lei și 58 avertismente;

– Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani i-au fost comunicate 9 evenimente de

Publicitate

către angajatori;

–  6 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de

Muncă Botoșani;

Publicitate

– 2 evenimente au fost comunicate de ITM Botoșani către Inspecția Muncii;

– 1 eveniment a fost cercetat de ITM Botoșani și avizat de Inspecția Muncii;

– au fost înregistrate 3 persoane accidentate în accidente de muncă, toate cu

incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost:

–  nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor pentru stabilirea aptitudinii în

muncă;

–  necomunicarea evenimentelor;

–  nepurtarea echipamentului de protecție;

–  neactualizarea listei cu zonele cu risc ridicat și specific;

–  semnalizare de securitate și sănătate în muncă incompletă;

–  instalații electrice cu risc de electrocutare.

 

De asemenea, în luna septembrie, Compartimentul Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă a eliberat 228 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 43 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 17 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată, au fost preluate, la sediul inspectoratului de muncă, 170 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

 

                   Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoşani, în luna septembrie, în domeniile  de competență, este de 141.000 lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending