ZILELE EMINESCU, o activitate unică în țară, organizată la Botoșani anual, în jurul datei de 15 ianuarie (ediția din iarnă) și în jurul datei de 15 iunie (ediția din vară), are peste 30 de ediții, iar Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a fost unul dintre actanții principali din momentul înființării sale, organizând manifestarea în parteneriat sau independent.
Ediția din iunie 2024 a Zilelor Eminescu s-a desfășurat în perioada 12-16 iunie, fiind organizată de Memorialul Ipotești, cu sprijinul Ministerului Culturii, prin programul Cultură scrisă, program Prioritar, și al Consiliului Județean Botoșani. Partenerii principali ai proiectului au fost Primăria Botoșani și Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani.
Pentru ediția din anul 2024, organizatorii au propus un nou concept, care a inclus: Festivalul de Debut, Târgul de Carte și Arte, gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. În cadrul acestor evenimente, au avut loc: lecturi de poezie, ateliere, mese rotunde, lansări de carte, vernisări de expoziții, dezbateri etc.
Publicitate
Festivalul de Debut s-a desfășurat în perioada 12-15 iunie la Memorialul Ipotești, cuprinzând ateliere de scriere și de lectură regizată, coordonate de poetul Cosmin Perța și artistul multimedia Iulian Morar. Zilnic, începând cu ora 20:30, pe esplanada Cinematografului Unirea, au avut loc spectacole-lectură la care poeții debutanți au citit poezii din propria creație și din opera lui Mihai Eminescu. Programul Festivalului de Debut a mai inclus dialogul „Cum îl recitim pe Eminescu?”, coordonat de Vasile Gribincea, redactor la Muzeul Național al Literaturii Române din București, și întâlnirea „Poezia la liceu” – lecturi și dialog cu poeții invitați la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani, la care au participat: Cosmin Perța, Claudiu Liviu Onișoară, Bogdan Alexandru Petcu, Augustina Visan, Andrei Vornicu.
Publicitate
Târgul de Carte și Arte a avut loc pe Pietonalul Unirii din Botoșani, fiind deschis zilnic, de joi, 13 iunie 2024, până duminică, 16 iunie 2024, între orele 10:00 și 21:00.
Element de noutate pentru Zilele Eminescu și pentru Botoșani, Târgul a întrunit 16 edituri din diferite orașe ale țării și din Republica Moldova: Amo (Suceava), Editura ARTES a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (Iași), CHARMIDES (Bistrița), Casa Editorială DEMIURG (Iași), EIKON (București), GRI (București), JUNIMEA (Iași), LEBĂDA NEAGRĂ (Iași), Casa de Editură MAX BLECHER (Bistrița), POLIROM (Iași), PRINCEPS MULTIMEDIA (Iași), PROSPEXI (Dorohoi), PRUT INTERNAȚIONAL (Chișinău-București), ȘCOALA ARDELEANĂ (Cluj-Napoca), EDITURA UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA“ (Iași), VINEA (București).
Zilnic, au avut loc prezentări, lansări de carte, recitaluri, pe esplanada cinematografului Unirea. Câteva mese rotunde au adunat pentru discuții poeți și editori: pe 13 iunie, la Ipotești – masă rotundă „Poetul și provincia. Poeți botoșăneni la Ipotești”, moderator – Georgică Manole; participanți – Victor Teișanu, Marius Irimia, Manon Pițu, Dan Sociu, Mihai Babei, Vasile Iftime; pe 14 iunie, pe esplanada Cinematografului Unirea – dezbaterea „Editorii de poezie. Ce publicăm? Cum publicăm?”, moderator – Lucia Țurcanu; participanți – Valentin Ajder, Gavril Țărmure, Ana Toma.
Publicitate
Târgul s-a încheiat pe 16 iunie cu proiecția și discutarea filmului de mediu-metraj „Elixir” (regia – Nicolae Mărgineanu; scenariul – Viorel Ilișoi; în disctribuție – Maria Ploae, Doru Ana, Teodor Suditu), accesul publicul fiind liber, și cu un recital de muzică: „Dialogurile dragostei” – Lieduri pe versuri semnate de Mihai Eminescu și Veronica Micle, interpretate de Lucia Deliu, Claudia Ichim,Iustina Bulimar, Consuela Radu-Țaga; la pian: Laura Turtă-Timofte (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași).
În perioada Zilelor Eminescu, atât în programul Festivalului de debut, cât și în cel al Târgului de Carte și Arte, au fost incluse diverse activități cu copii și tineri. În zona Târgului de Carte și Arte, profesorii Genoveva Dolhescu și Ciprian Andrușcă au ilustrat împreună cu copiii poezii de Mihai Eminescu. Copii interesați de carte au avut parte și de desene pe față, care au amintit de personajele din povești, și au confecționat semne de carte cu un ilustrator.
Elevii de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, coordonați de prof. Carmen Băleanu, au susținut un recital Poezie Eminescu – Micle, în apropierea lacului din Parcul Mihai Eminescu din Botoșani. Și tot elevii de la Colegiul Economic, dar și elevi de la Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, coordonați de prof. Iulia Șlincu, și clubul „Unde fugim de acasă”, în coordonarea prof. Dana Carcea, au propus lecturi de la edituri în zona Târgului de Carte și Arte.
Invitata Memorialului, scriitoarea Carmen Tiderle a avut 4 ședințe ale Clubului de poezie la diferite școli din Botoșani (Liceul de Artă George Enescu, Școala nr. 10, Școala Gimnazială nr. 8 „Elena Rareș”) și la Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Ipotești.
Lecturi de poezie și discuții cu poeții au fost organizate la Colegiul Național „A.T. Laurian”, activitatea fiind coordonată de prof. Gabriela Tănase. La Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, a avut loc un atelier „Cum îl recitim pe Eminescu?”, coordonat de Vasile Gribincea, redactor la Muzeul Național al Literaturii Române din București, și de prof. Alina Foca și Doina Oprișan.
Gala de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum a avut loc pe data de 15 iunie la Memorialul Ipotești. Laureatul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, care numără 26 de ediții, a fost desemnat, în baza deciziei juriului din care au făcut parte: Doris Mironescu (președinte), Al Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Andreea Pop, Simona Popescu, Adriana Stan, Andrei Terian, Lucia Țurcanu.
Poeții nominalizați la această ediție sunt: Daniel Coman, Polaroide, OMG; Alexandru Funieru, Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher; Vasile Gribincea, Coerența labirintică, Cartier; Mădălina Oprea, Curriculum: refrene ale recuperării memoriei, Fractalia; Alberto Păduraru, Cartea cu moace, Dezarticulat.
Laureatul ediției 2024, pentru debut în 2023, a fost desemnat Alexandru Funieru, cu volumul Candelabre în valul artificial, Casa de Editură Max Blecher.
Gala de acordare a premiului a fost precedată de lecturi ale poeților: Rita Chirian, Nichita Danilov, Ion Mureșan, Dan Sociu, Lucian Vasiliu, și masa rotundă „Poezia de debut în anul 2023”, la care au participat membrii juriului.
Memorialul Ipotești a avut numeroși parteneri în organizarea „Zilelor Eminescu, ediția iunie”: instituții de cultură – Muzeul Județean Botoșani, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Cinema Unirea, Muzeul Național al Literaturii Române București; instituții de învățământ – Colegiul Național „A.T. Laurian”, prof. Gabriela Tănase; Colegiul Economic „Octav Onicescu”, prof. Carmen Băleanu; Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, prof. Alina Foca, Doina Oprișanu; Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, prof. Iulia Șlincu, clubul „Unde fugim de acasă”, prof. Dana Carcea; Liceul de Artă George Enescu, Școala nr. 10, Școala Gimnazială nr. 8 „Elena Rareș”, Școala Gimnazială Mihai Eminescu din Ipotești; cluburi de creație – Trupa de Teatru Drama Club a Colegiului Național „A.T. Laurian”, coord. Ella Nistor, Casa de Poezie Light of ink, Suceava, coord. prof. Gheorghe Cîrstian
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Candidatul PSD Botoșani la Camera Deputaților, Florin Gavril, îi cere noului președinte al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, să îl retragă pe fiul său din poziția de conducere a Camerei de Comerț Botoșani și să renunțe la funcția de președinte de onoare al organizației.
Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun.
Publicitate
„V-ați început mandatul cu un act de NEPOTISM! Ați creat o funcție nouă la Camera de Comerț Botoșani, special pentru fiul dumneavoastră. Asta se numește NEPOTISM! I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis sau un amendament pentru pensia specială a lui Nicolae Ciucă”, a declarat Florin Gavril.
Publicitate
Social-democratul consideră că schimbările făcute de Valeriu Iftime în conducerea Camerei de Comerț arată „intenția sa clară” de a continua să facă afaceri prin interpuși, ceea ce intră în conflict de interese cu poziția de președinte al Consiliului Județean.
„Aceste mișcări, prin care domnul Iftime și-a asigurat controlul în continuare la Camera de Comerț, prin intermediul fiului său, ne arată că nu vrea să renunțe la titlu de „rege al achizițiilor publice” și la afacerile cu bani publici care i-au adus miliarde de euro în conturile firmelor sale. Subliniez, miliarde de EURO, nu lei! Asta explică de ce domnul Iftime a refuzat să răspundă la solicitarea noastră de a prezenta afacerile cu bani publici pe care le-a făcut anterior și cine sunt persoanele care controlează acum firmele sale”, a precizat Florin Gavril.
Publicitate
Potrivit informațiilor apărute în presa botoșăneană, în urma unor decizii luate cu puțin înainte ca Valeriu Iftime să-și preia mandatul de președinte al Consiliului Județean, la nivelul consiliului de conducere al Camerei de Comerț Botoșani s-a creat o nouă funcție, de vicepreședinte, în care a fost numit Vlad Iftime, fiul celui care a condus instituția. Acesta a preluat prerogativele de președinte de la tatăl său, care a preluat funcția de președinte de onoare, după ce a devenit oficial președintele Consiliului Județean.
Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la asistenţă juridică gratuită şi la compensaţii financiare, arată legea promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.
Este vorba de actul normativ care modifică şi completează Legea 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor.
Victimele au dreptul de a fi informate, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea în libertate în orice mod sau evadarea acestuia, conform Codului de procedură penală.
Publicitate
Potrivit actului normativ, victimele agresiunilor sexuale beneficiază, de asemenea, de asistenţă juridică gratuită.
Asistenţa juridică gratuită se acordă persoanelor asupra cărora a fost săvârşită o tentativă de omor, omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, o infracţiune de violenţă în familie, lipsire de libertate, viol, viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, determinare sau înlesnire a întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală, pornografie infantilă.
De această asistenţă beneficiază şi membrii de familie ai persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei.
Publicitate
Asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului şi în faza de executare silită a hotărârii privind despăgubirile civile acordate acesteia, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită.
În cazul în care complexitatea cauzei a crescut ca urmare a unor împrejurări care nu erau previzibile la momentul formulării primei cereri de asistenţă juridică gratuită ori de la data acordării asistenţei juridice gratuite s-a scurs mai mult de un an, iar procesul penal nu s-a încheiat, victima poate formula o nouă cerere pentru acordarea asistenţei juridice gratuite, fără ca prin cumularea sumelor obţinute să se poată depăşi dublul limitei prevăzute.
Fondurile necesare pentru acordarea asistenţei juridice gratuite se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei. AGERPRES
Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. În eveniment au fost implicate două mașini, în care erau trei persoane.
La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.
Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule.
Publicitate
Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.
Duminică, 3 noiembrie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrieˮ Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani , Protopopiatul Botoșani, părintele protopop Petru Fercal l-a instalat pe noul părinte paroh Petru Eduard Filip, care a fost hirotonit preot chiar de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mitropolie, pe data de 14 octombrie.
Părintele protoiereu, părintele inspector Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, fostul paroh părintele Mihail Istrate, dar și alți preoți veniți de la Iași sau din împrejurimi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii satului. După săvârșirea slujbei, părintele Petru Fercal a dat citire Deciziei de numire a noului preot, îndemnându-l să slujească cu dragoste și responsabilitate și să dea dovadă de jertfelnicie și ascultare pe tot parcursul misiunii, față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, față de Centrul Eparhial, să colaboreze cu preoții din parohiile învecinate și cu autoritățile locale.
„Să fiți uniți! Orice aveți pe suflet, veniți și vorbiți cu părintele. Destăinuiți-vă, spovediți-vă, cu toată încrederea, fără să vă îndoiți și atunci, dacă veți fi în comuniune și în frățietate, Dumnezeu vă va binecuvânta! La Dumnezeu toate sunt cu putință. Numai așa veți deveni cetățeni ai Raiului, prin ascultare, prin bunătate, prin smerenie, prin săvârșirea faptelor bune. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru harul care coboară asupra acestui loc, pentru toate realizările făcute și care trebuiesc continuate și,iată, cei doi preoți vor continua să colaboreze și pe viitor, să se ajute reciproc și să continue această lucrare frumoasă începută, cu sprijinul domnului primar, al consilierilor și al dumneavoastră, al creștinilor și în felul acesta, aici va fi mereu o flacără care arde, o candelă aprinsă care cu blândețea ei, cu căldura ei, cu nădejdea ei, va duce mai departe existența acestei localități. De noi depinde totul , să știți! Să rămânem în pace, în liniște și în binecuvântare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.
Noul părintele paroh este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu patru copii.