Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: ISU Botoșani: 24 de soldați au depus Jurământul Militar

Publicat

Publicitate

Prima serie de soldați gradați profesioniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a depus jurământul militar, devenind astfel parte din echipa pompierilor militari botoșăneni.

Ziua de 2 mai reprezintă pentru cei 24 de soldați gradați profesioniști admiși în urma promovării concursurilor de recrutare la ISU Botoșani, un moment memorabil din viața lor – depunerea jurământului militar.

Într-o atmosferă plină de emoție, noii colegi ai pompierilor militari botoșăneni au rostit jurământul militar, luându-și astfel angajamentul de a sluji cu credință patria și de a respecta constituția, legile țării și regulamentele militare. Depunerea Jurământului Militar este un act individual, solemn, cu înaltă încărcătură patriotică și civică.
Alături de ei, la acest moment unic, au fost prefectul județului Sorin Cornilă, șefii structurilor MAI, dar și familiile acestora.

Publicitate

Noii pompieri militari au început cursurile de formare în cadrul cărora desfășoară activități de instruire specifice pregătirii militare generale, își însușesc cunoștințe teoretice în domeniul situațiilor de urgență și își formează deprinderi practice, astfel încât să fie pregătiți pentru misiunile de salvare și să își facă datoria față de semeni, ca adevărați salvatori, punând pe primul plan viața, integritatea și siguranța celor de lângă ei.
Noilor pompieri le urăm “Bun venit!”, să aibă mereu în suflet deviza “Curaj și devotament”, mult succes în activitate și o carieră militară plină de realizări!

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Nectarie din Eghina, grabnic ajutător în boli și în primejdii

Publicat

Publicitate

Nicolae Vasilievici Tihonov, după numele său de mirean, s-a născut în anul 1853, în localitatea Elit, din regiunea Orlov. Părinții săi, oameni simpli, nu aveau o situație materială deosebită. Tatăl său, care lucra la moara, a trecut la cele veșnice pe când Nicolae era încă mic. Mama sa, care i-a dăruit o educație deosebită, a trecut și ea la cele veșnice, nu după multa vreme. Rămânând orfan, copilul s-a angajat ca ajutor în prăvălia unui negustor din oraș. De fiecare dată, în timpul liber, el se îndeletnicea cu citirea cărților bisericești și cu participarea la sfintele slujbe.

În anul 1873, pe când avea doar 20 de ani, canarul Nicolae a pășit pe poarta Mănăstirii Optina, având în mana doar Sfânta Scriptura. După o convorbire cu starețul sihăstriei, anume Cuviosul Ambrozie, el nu a mai părăsit vreodată locul sfințit în care Dumnezeu i-a îndrumat pașii. A fost rânduit, ca ascultare, lângă Cuviosul Anatolie, iar ca duhovnic și l-a păstrat pe Cuviosul Ambrozie. După o perioada în care s-a ocupat de florile din gradina mănăstirii, fratele Nicolae a fost rânduit în slujirea de paracliser.

Chilia lui, în care se va nevoi mai bine de douăzeci de ani, se află în apropierea bisericii. Din pricina îndelungilor privegheri, fratele Nicolae întârzia adesea la biserica, iar ceilalți frați se plângeau de el. Cuviosul Ambrozie, însă, obișnuia să zică tuturor celor din obște: “Aveți răbdare, acest Nicolae va fi de folos multora!” Astfel, în data de 14 martie 1887, fratele Nicolae a fost tuns în monahism, primind numele “Nectarie”, iar în data de 19 ianuarie 1894 a fost hirotonit intru slujirea de ierodiacon. Mai apoi, în anul 1898, cuviosul a fost hirotonit intru ieromonah de către arhiereul din orașul Kaluga. Cuviosul Nectarie de la Optina a primit încă de la început mari daruri duhovnicești de la Dumnezeu. Între acestea, ceilalți frați au deosebit darul discernământului, al cunoașterii inimilor și al tămăduirii bolnavilor. Pe toate acestea, însă, cuviosul le ascundea cu o smerenie nebunească. În anul 1912, pe când avea 59 de ani, obștea din sihăstrie a hotărai să fie pus stareț.

Publicitate

Aflând aceasta, Sfântul Nectarie de la Optina a refuzat categoric, zicând: “Nu, părinți și frați! Am puțină minte și nu pot duce o astfel de povară.” În cele din urmă, după multe insistențe, primind canon de ascultare, cuviosul a acceptat stăreția. Câta vreme a fost stareț, sfântul a fost foarte cercetat de pelerinii care au venit în sihăstrie, el având pentru fiecare suflet medicamentul său mângâierea potrivită. Toți erau uimiți de înțelepciunea și cunoașterea sa, neputând crede că toate aceste daruri veneau doar din Sfânta Scriptură. În anul 1923, după închiderea mănăstirii, de către autoritățile atee, Cuviosul Nectarie a fost arestat și aruncat în închisoare. După eliberarea din închisoare, sfântul a locuit la un om simplu din satul Holmscina.

În ciuda tuturor greutăților vremii, mulți dintre fiii săi duhovnicești au continuat să-l viziteze, pentru îndrumare și pentru întărire. Sfântul Cuvios Nectarie a trecut la cele veșnice în data de 29 aprilie 1928, pe când avea 75 de ani, fiind înmormântat în cimitirul local. În data de 3 iulie 1989, după redeschiderea mănăstirii, cinstitele sale Moaște ale Sfântului Nectarie au fost aduse și așezate în biserica mare a Mănăstirii Optina. Haina în care a fost înmormântat sfântul era neputrezită, iar cinstitul său trup împrăștia o mireasma plăcuta.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

VIDEO: Ansamblul folcloric „Floare Albastră” din Joldești a obținut TROFEUL Festivalului pentru Copii și Tineret „Curcubeul Artelor” Pașcani 2024

Publicat

Publicitate

Ansamblul folcloric „Floare Albastră” din Joldești, unitate arondată Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, a reprezentat cu mândrie județul Botoșani la cea de-a VII-a ediție a Festivalului pentru Copii și Tineret „Curcubeul Artelor”, desfășurat la Pașcani, pe data de 19 octombrie 2024 și a câștigat marele trofeu al festivalului.

Evenimentul, care a avut loc la Casa Municipală de Cultură „Mihail Sadoveanu”, a fost dedicat promovării tradițiilor și artei populare în rândul tinerilor și copiilor.

Ansamblul a participat la secțiunea de dans popular românesc, destinată categoriei de vârstă 7-10 ani, unde a reușit să impresioneze publicul și juriul prin autenticitatea și energia dansurilor prezentate.

Publicitate

La competiție au participat 27 de formații din diverse județe, precum Pașcani, Bacău, Suceava, Neamț și Botoșani, fiecare încercând să pună în valoare frumusețea și specificul zonei folclorice din care provine.

Datorită pregătirii intense și talentului micilor dansatori, ansamblul „Floare Albastră” a reușit să obțină Trofeul festivalului, cea mai înaltă distincție, marcând astfel o nouă reușită pentru cultura și tradițiile din Joldești.

Acest succes este rezultatul muncii dedicate a întregii echipe, ansamblul fiind coordonat de învățătorul Mihalache Mitică și de instructorul Axinte Anton, care s-au ocupat cu grijă de pregătirea artistică a copiilor.

Publicitate

Trofeul câștigat la Pașcani adaugă o nouă recunoaștere la palmaresul ansamblului și este o dovadă a talentului și pasiunii acestor copii, dar și a importanței păstrării și transmiterii tradițiilor populare autentice către generațiile tinere.

Iată și câteva imagini de la acest festival:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Ioan de la Mănăstirea Popăuți va sluji, sâmbătă, la Biserica „Sfântul Nectarie” Botoșani, cu prilejul hramului

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, prilej deosebit pentru biserica micuță, dar încăpătoare duhovnicește și sufletește, din curtea Spitalului de Pediatrie din municipiul Botoșani să-și sărbătorească ocrotitorul spiritual.

„Am vorbit ieri de dimineață cu părintele Ioan și spunea că nu poate veni la hram pentru că este  sinaxă monahală și că a fost și astăzi. Și mi-a zis: Părinte, este mare minune că pot veni la hram. Și cu mila lui Dumnezeu, părintele Ioan de Popăuți va veni să slujească în această biserică. Niciodată nu am încetat a spus că această biserică este rodul binecuvântării părintelui, așa cum preoția mea este rodul binecuvântărilor părintelui. De aceea îl așteptrăm cu atât de mult drag și atât de mult dor în biserica aceasta pentru a sluji împreună și vor mai fi câțiva preoți alături de părintele. Programul este acesta: la ora  7.00 este mezonoptica, la ora 7 jumătate Ceasurile, la ora 8.00 Utrenia, la ora 8.50 vom săvârși Sfânta Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Apoi mâine după amiază , vecernia”, a spus părintele paroh Marius Ciobanu.

 

Publicitate

Scurt istoric

În februarie 2009 după îndelungi stăruințe mai ales pentru obținerea aprobărilor necesare s-au început săpăturile pentru zidirea unei noi biserici în curtea Spitalului de Copii Botoșani. În anul 2010 biserica a fost sfințită. S-a reușit aducerea la biserică a unei părticele din Sfintele Moaște ale Sf. Ier. Nectarie din Eghina, în anul 2012, care acum se află la închinare așezate într-o raclă din argint

Paroh al acestei biserici este părintele Marius Ciobanu, hirotonit diacon la 31 decembrie 2000, iar de la 1 ianuarie 2001 preoțit pe seama Parohiei Deleni I, Protopopiatul Vaslui, Episcopia Hușilor. În iulie 2006 a fost numit preot de caritate la Spitalul Sf. Cuv. Parascheva Botoșani Protopopiatul Botoșani. În data de 1 februarie 2011 a fost numit în funcția de preot paroh la parohia nou-înființată cu aceeași dată.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Decizie majoră în piața de energie: statul trebuie să returneze companiilor sume estimate la 27 miliarde de lei

Publicat

Publicitate

Curtea Constituțională a decis, pe data de 7 noiembrie, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, hotărâtă prin OUG 27/2022, este neconstituțională, scrie alba24.ro.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că statul ar fi încasat cca. 27 miliarde lei în ultimii 2 ani (5,43 mliarde de euro), la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă cca. 3 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro).

CCR: Suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituțională
„Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a țării”, a transmis Dumitru Chisăliță.

Publicitate

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, se precizează în decizia CCR.

Președintele AEI susține că această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care „se taie” o importantă sursă de finațare a bugetului și a acoperirii subvențiilor la gaze și electricitate.

„Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai este de achitat cca 2 miliarde de lei, subvenții restante din anul 2023, începând din această toamnă creșterile de preț de pe piața de gaze și energie face necesară din nou plata de subvenții la gaze și energie pentru furnizori. Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenții la gaze și energie în următoarele 5 luni și a celor istorice după decizia Curții?

Publicitate

Deschiderea unor procese în instanță de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curții Constituționale), probabil vor duce la necesitatea plății acestor sume, dar mai ales la necesitatea obținerii resurselor necesare.

Creșterea prețurilor la gaze și energie este una din puținele moduri de a obține aceste fonduri. Deciziile populiste de ieri, reprezintă cauza creșterii prețului de mâine”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending