Casa aprinsă de un jar căzut din sobă pe materiale combustibile
În această după-amiază, pompierii botoșăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casa de pe strada Pod de Piatră din municipiul Botoșani.
La fața locului s-au deplasat salvatorii cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și un echipaj medical din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la două din cele patru camere ale locuinței, existând pericolul de propagare la acoperiș și la o anexă din gospodărie.
Pentru stingerea focului și inlaturarea efectelor, pompierii au intervenit aproximativ o oră.
Cel mai probabil, flăcările au fost generate de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
Publicitate
Pentru a preveni astfel de incendii, ISU Botoșani vă recomandă să:
▪️nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării.
▪️nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului.
▪️nu lăsați ușa sobei deschisă.
▪️nu supraîncălziți soba.
▪️montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri.
▪️nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere.
▪️stingeți focul pe timpul nopții.
▪️nu lăsați niciodată copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Într-o zi specială, în care oamenii își amintesc ce înseamnă dăruirea și bucuria, în ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae, în familia unui preot îndrăgit din Botoșani, Dumnezeu a picurat binecuvântare divină prin Sfânta Taină a Botezului celui de-al șaptelea copil, un băiat frumos și cuminte ca un înger.
Damian, copilul părintelui Constantin Bolohan și al prezbiterei Elena, a avut parte de slujire arhierească, la încreștinarea sa fiind prezent Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașului, care a oficiat slujba în fruntea unui sobor numeros de preoți de la parohiile din municipiul Botoșani, în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” de la Pacea. I-au devenit părinți sufletești și spirituali părintele Mihail Poleucă și preoteasa sa, Liliana, ambii extrem de emoționați pe parcursul evenimentului care a fost „garnisit” cu prezența a numeroși enoriași și membri de familie.
Smeriți, luminoși, îmbrăcați cu frumoasele straie românești, unul și unul, creștinii s-au rugat împreună cu Preasfințitul Nichifor care a săvârșit Sfânta Taină a Botezului pentru pruncul Damian, cel mai tânăr vlăstar al comunității, care s-a aflat la primul său contact cu lumea cea nevăzută, dar nu mai puțin reală a puterii Sfântului și de Viață Făcătorului Duh. „Pecetea Darului Sfântului Duh”, „Pecetea Darului Sfântului Duh”, a rostit ierarhul ungând trupușorul cu Sfântul și Marele Mir , făcându-i semnul crucii: la frunte, pentru sfinţirea minţii şi a gândurilor, la ochi, nări, gură şi urechi, pentru sfinţirea simţurilor, la piept şi pe spate, pentru sfinţirea inimii şi a dorinţelor, la mâini şi pe picioare, pentru sfinţirea faptelor şi a căilor creştinului.
Straiele tradiționale, smerenia participanților și evlavia din sufletele credincioșilor au alcătuit o imagine care pare un instantaneu din alte vremuri, încremenit în timp tocmai pentru a aminti veșnic de valorile plăcute lui Dumnezeu.
Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul a pus la inima celor prezenți un scurt cuvânt, insistând pe binecuvântarea pe care o aduce fiecare copil care se naște și este botezat. „Această zi este una de bucurie, nu numai pentru părinți, ci pentru toată familia lărgită a bisericii”, a spus ierarhul, iar întregul său mesaj poate fi regăsit în video-ul inserat în acest articol.
Emoționată și „cu grijă”, așa cum stă bine mămicilor adevărate, cu ochii pe eveniment, stătea prezbitera Elena, mama pruncului Damian. Firavă, delicată, dar hotărâtă, îmbrăcată în straiele tradiționale, preoteasa părea o altă Smărăndiță, ca o imagine a misiunii pe care o au româncele de când sunt, aceea de a aduce pe lume prunci pe care să-i crească cu iubire și să-i educe, pentru a da societății oameni vrednici. Ceilalți șase copilași au asistat la slujba arhierească, stând ca sfinții, nu că le-ar fi impus cineva, ci pentru că au învățat de la părinți ce este respectul, smerenia și iubirea. Părintele Constantin a spus în glumă cu diverse ocazii că o asemuiește pe Elena, preoteasa sa cu Albă ca zăpada și cei 7 pitici.
Publicitate
Părintele Constantin Bolohan, care a fost învestit ca preot II la Parohia Pacea, este îndrăgit de o întreagă comunitate, harnic și săritor ori de câte ori oamenii îi cer ajutorul. Și pașii săi duhovnicești lasă urme adânci pe unde trece, în sufletele creștinilor în care a aprins făclia credinței profunde, dar mai ales a încrederii în Dumnezeu.
Sâmbătă, comunitatea din Corlăteni s-a strâns la biserica din localitate pentru a aduce un omagiu părintelui Andrei Berbeci, care a trecut la cele veșnice în urmă cu 40 de zile, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească „cărămidă peste cărămidă” în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.
Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de 12 preoți , din care a făcut parte tatăl său, părintele paroh Constantin Berbeci, cel care l-a închinat lui Hristos încă din prima sa clipă de viață. Slujba a fost una emoționantă, trezind amintiri dureroase care au culminat cu tristețea din cuvântul de final al părintelui Constantin Berbeci. Au venit să îi aducă un omagiu și foști colegi și prieteni.
Părintele Andrei a lăsat în urmă două fetițe care mângâie sufletul preotesei sale, Iuliana. A fost înmormântat alături de mama sa, prezbitera Liliana, care a trecut la Domnul înainte ca băiatul său să fie hirotonit.
Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.
De când a prins a merge în piciorușe, tatăl său l-a dus în Sfântul Altar, unde a deprins a sluji lui Dumnezeu, fiind de timpuriu dascălul bisericii, oferind răspunsurile la strană mulți ani de zile. Comunitatea din Corlăteni îl regretă și îl pomenește în rugăciunile personale, descriindu-l ca fiind un om blând și sfătos, care a slujit oamenilor cu timp și fără timp, uneori peste puterile sale.
Dumnezeu să-l ierte și cu Drepții să-l numere.
Publicitate
În videoclipul de mai jos puteți urmări cântecul care îl reprezenta pe părintele Andrei, intrepretat chiar de el. În celelalte videoclipuri îl regăsiți pe părintele Andrei Berbeci( înainte de a primi Taina Preoției), alături de fratele său, Ciprian și tatăl lor, părintele Constantin Berbeci și la 40 de zile de la moartea mamei sale, pe care a iubit-o enorm. „Cântam pe trei voci. Tata tenor prim, frățiorul tenor secund și eu bas bariton”, își amintește Ciprian Berbeci.
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români care se află în Siria să părăsească ţara pe orice rută sigură existentă, în contextul escaladării din nord-vestul Siriei şi al perspectivei ca ofensiva militară să avanseze spre capitală.
„Există în continuare temeri legate de posibilitatea declanşării unor violenţe extreme, în special în zonele de sud, la graniţa cu Iordania. Capitala este în continuare ţinta unor explozii aleatorii, în special în suburbii. Singura rută de părăsire a ţării este cea terestră, spre Beirut, Liban, prin punctul de trecere a frontierei Masnaa. În prezent, nu există curse directe către România”, precizează MAE, sâmbătă, într-o alertă de călătorie.
Cetăţenii români sunt avertizaţi că există riscul ca autostrăzi importante (Tartous – Latakia, Latakia – Alep, Alep – Damasc, Homs – Alep şi Damasc – Iordania) să fie temporar închise.
Legăturile de comunicaţie în Siria pot suferi unele întreruperi sau limitări. Există, de asemenea, riscul de producere de atacuri armate în locuri publice, arată Ministerul de Externe în alerta de călătorie.
Cetăţenilor români care se află încă pe teritoriul acestui stat le este recomandat să părăsească imediat ţara şi să evite în totalitate deplasările în localităţile Alep, Daraa, Deir Ezzour, Hama, Homs şi Idlib.
De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Damasc şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Publicitate
MAE subliniază că cetăţenii români care ignoră avertismentele Ministerului de Externe şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale reprezentanţilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră. AGERPRES
Sfântul Nicolae, acest sfânt popular datorită blândeții, smereniei, milosteniei și iubirii pe care el le-a arătat în toată viața lui, atât în copilărie, cât și la maturitate, când a devenit arhipăstor al turmei cuvântătoare a lui Dumnezeu din provincia Lichia, din Asia Mică, a fost sărbătorit și în biserica din municipiul Botoșani care îl are ca ocrotitor spiritual.
Sărbătoarea a început de joi seară, cu slujba Vecerniei cu Litie. Lăcașul de cult a fost plin până la refuz, mulți dintre credincioșii veniți din toate colțurile orașului fiind nevoiți să asculte slujba în curte.
Un sobor impresionant de preoți din municipiul Botoșani, și nu numai, în frunte cu părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin și părintele protopop Petru Fercal, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, care a marcat începutul sărbătorii.
Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.
„Acum, acum, slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor…” a răsunat în lăcașul de cult închinat Sfântului Nicolae, din glasurile și din harul a zeci de preoți care au evlavie la acest sfânt ce s-a nevoit și a sfințit pustia Egiptului.
La finalul slujbei, prin rugăciunea Litiei, părintele arhimandrit Teodosie a binecuvântat pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.
Publicitate
Cuvântul de învățătură i-a aparținut protopopului Petru Fercal, care a pus la sufletul credicioșilor un mesaj mobilizator pe care îl puteți asculta în înregistrarea video din articol.
Si părintele paroh Marcel Asmarandei a mulțumit, într-o scurtă intervenție, pentru dragostea arătată Sfântului Nicolae și lăcășului care îl are ca ocrotitor.
La finalul slujbei Vecerniei, toți copilașii prezenți au primit câte un dar, mesagerul Sfântului Nicolae fiind Daniel, omul bun la toate în biserica de la marginea oraușului, fiind după spusele sale și dascăl și paracliser.
A doua zi, pe 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Nicolae, zeci de credincioși au participat la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, oficiată în sobor, cinstind astfel cum se cuvine acest casnic al lui Dumnezeu care este atât de iubit de oameni.
Istoricul Bisericii „Sfântul Nicolae” Botoșani
Biserica a fost construită în secolul XVIII, după cum se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn.
Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznuiește hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
La această biserică este o icoană păstrată din vechiul locaș, pe care este zugrăvit Sfântul Ilie şi împrejur viaţa lui, iar deasupra sunt reprezentați Sfinții Ierarhi: Atanasie, Chiril, Ioan cel Milostiv, Spiridon şi Nicolae.
Această icoană fost făcută odată cu biserica de lemn, pentru că este însemnată data: 1797, martie 27.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″.
Clopotniţa bisericii cât şi pridvorul actual s-au făcut în anul 1832. Aceasta se vede de pe inscripţia pusă pe clopotniţă: „Această clopotniţă a Bisericii Sf. Nicolae s-a făcut prin străduinţa şi miluirea pravoslavnicilor hristiani , şi prin silinţa slujitorilor Sfintei Biserici, din piatră, în zidire din nou 1832″.
În anul 1875 s-a făcut o reparaţie capitală a bisericii: s-a construit turn pe altar, s-a înălţat turnul de pe clopotniţă şi s-a acoperit peste tot cu tablă; s-a făcut din nou veşmântăria cu gropniţă dedesubtul ei.
De această biserică au aparţinut trei bresle: a pescarilor, a brânzarilor şi a ciubotarilor. În afară de aceste bresle au mai ajutat biserica familiile Borcea, Cerbu şi Urzică.
În anul 1906 această biserică avea numai trei case în cimitirul bisericesc, pentru locuinţa personalului.
Preoţi slujitori la această Biserică au fost: Pr. Vasile – 1808, Pr. Ilie – 1821, Pr. Atanasie Vasiliu – 1854, Pr. Ilie Urzică, Pr. Gheorghe Urzică, Pr. Alexandru Urzică, Pr. Constantin Budeanu, Pr. Constantin Ifrimescu, mort în 1904, Pr. Constantin D. Possa din 1906, Pr. Dan Irimia.
Reabilitarea lăcaşului de cult a început în anul 2003 şi s-a încheiat în anul 2011. Biserica a fost pictată de o echipă de pictori coordonată de Liviu Dumbravă, cel care a pictat şi biserica de la Mănăstirea Zosin.
Biserica „Sfântul Nicolae” a fost resfințită în data de 4 august 2019 de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În prezent, slujitor și păstor de suflete este Părintele Marcel Asmarandei.