Connect with us

Eveniment

FOTO În atenția șoferilor: Restricții pe strada Marchian din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Luni, 27.05.2024, începând cu ora 19.00, una din cele mai intens circulate artere din oraș, strada Marchian, va avea restricții de circulație pe fondul lucrărilor de reabilitare.
Intervențiile vor demara pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu Bulevardul Mihai Eminescu și strada Cuza Vodă și vor continua până la intersecția cu Calea Națională.
Vor fi efectuate lucrări de frezare și asfaltare, în termen de 6 zile lucrătoare.
Pentru a diminua aglomerația din trafic și pentru a respecta termenul impus, se va interveni și pe timpul nopții, doar dacă va fi necesar.
„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și rugăm șoferii să circule pe rute alternative și să nu mai parcheze autoturismele pe strada Marchian. Vă mulțumim pentru înțelegere”, este mesajul primarului municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BNR lansează în circuitul numismatic o monedă cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei

Publicat

Publicitate

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic, începând de luni, o monedă din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei.

Conform unui comunicat al BNR, moneda are valoarea nominală de 100 lei, forma rotundă, diametrul de 21 mm şi greutatea de 6,452 grame.

Aversul monedei prezintă Mănăstirea Probota unde s-a călugărit Mitropolitul Dosoftei, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă portretul Sfântului Ierarh, Mitropolitul Dosoftei şi inscripţia „400 DE ANI DE LA NASTEREA MITROPOLITULUI DOSOFTEI”.

Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar preţul de vânzare pentru moneda din aur este 4.200 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Publicitate

Monedele din aur cu tema 400 de ani de la naşterea Mitropolitului Dosoftei au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului de Urgență „Mavromati” își sărbătorește hramul. Programul slujbelor

Publicat

Publicitate

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie alături de Sfinții Grigorie Teologul și Ioan Gura de Aur. Este prilej de bucurie și în municipiul Botoșani unde Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului de Urgență „Mavromati” își sărbătorește hramul, un moment deosebit atât pentru credincioșii parohiei, cât și pentru bolnavii și angajații unității spitalicești.

Medicii mărturisesc că, de multe ori, credința în Dumnezeu le dă putere să meargă mai departe. De asemenea, pacienții sunt încredințați că prin mila Celui Preaînalt pot trece peste momentele de boală și de criză.

Botoșănenii care vor să participe la slujbele rânduite cu prilejul sărbătorii Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” sunt așteptați în Ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie, la Slujba Vecerniei cu Litie, care va începe la ora 16.00 și va fi săvârșită de un sobor numeros de preoți, după cum a precizat preotul paroh Petru Chirvase.

În aceeași zi, la ora 23.00, credincioșii sunt așteptați din nou în biserică pentru rugăciuni rânduite în noaptea dintre ani, slujba Utreniei, și rugăciuni pentru diferite trebuințe.

Miercuri (1 ianuarie) 08:00-11:00 – acatist, Sfânta Liturghie, molitfe, alte rugăciuni și polihroniu.

Tedeumul este o slujbă de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu în anumite ocazii festive din viaţa personală sau din cea socială a credincioşilor. Este o ierurgie de origine mai nouă și se numeşte aşa, pentru că, între alte cântări care alcătuiesc rânduiala acestei slujbe intră şi vechiul imn „Te Deum Laudamus…” („Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”).

Slujba aceasta se mai numește și Doxologie (cuvânt sau cântare de slăvire), pentru că ea are un pronunţat caracter doxologic, adică exprimă îndeosebi sentimentele noastre de recunoștință, de mulțumire, de laudă și de slăvire față de Dumnezeu, pentru binefacerile primate de la El. De astfel, în însăși rânduiala slujbei este inserată și cunoscuta cântare bisericească numită doxologie (slavoslovie) „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu…”, care uneori se înlocuiește cu cântarea amintită, „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm…”, după cum precizează Preot Prof. Dr. Ene Braniște, în Liturgica specială,

Fiind în incinta Spitalului Județean Botoșani, Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” răspunde necesității unui spațiu în care să se poată oficia, în condiții adecvate, serviciul religios pentru cei care-și poartă ”crucea suferinței”, dar și pentru ceilalți credincioși din parohie.

Potrivit informațiilor de pe site-ul parohiei, planeitatea este o combinație a planului central cu deambulator și a planului cruce greacă înscrisă complexă – planimetrii de bază ale cultului creștin ortodox, adaptat și în țara noastră prin influență bizantină. Crucea greacă este mai mult prezentă în expresia exterioară prin marcarea puternică a celor două axe principale: N-S și E-V. Imaginea interioară duce mai mult spre plan central cu cupolă unică pe naos. Intrarea este precedată de un pridvor deschis sub formă de portic (exonartex), iar acesta are la nivelul etajului funcția de cafas. Spre sud, altarul, proscomidiarul și diaconicul sunt marcate volumetric printr-un triptic de trei jumătăți de octogon inegale.

Publicitate

La cumpăna dintre ani prăznuim hramul bisericii de pe strada Arhimandrit Marchian (incinta spitalului Mavromati) după următorul program:

Marți (31 decembrie) 16:00-18:00 – vecernie cu litie
23:00-01:00 – miezonoptică, utrenie

Miercuri (1 ianuarie) 08:00-11:00 – acatist, Sfânta Liturghie, molitfe, alte rugăciuni și polihroniu

Citeste mai mult

Eveniment

O bombă de aruncător, calibru 82 mm, în perfectă stare de funcționare, a fost găsită în pădurea Poenița, din Dracșani

Publicat

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit ieri, în pădurea Poenița, din localitatea Dracșani, de un bărbat pasionat de detecția metalelor. Realizând pericolul, acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

Echipa pirotehnică a constatat că este vorba de o bombă de aruncător, calibru 82 mm, în perfectă stare de funcționare și care putea exploda la orice atingere mecanică.

Elementul de muniție a fost ridicat și transportat în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

 

Informare preventivă

 

Publicitate

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniţie neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

✅ să nu le desfaceți şi să nu le predați operatorilor economici;

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuinţe;

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați şi să nu le demontați;

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Protest al poliţiştilor din penitenciare în ultima zi din an: „Suntem determinați să încetăm activităţile în luna ianuarie 2025”

Publicat

Publicitate

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a anunţat că, în cursul zilei de luni, declanşează centralizarea de semnături pentru blocarea activităţilor din Poliţia Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31 decembrie, începând cu ora 6,30, informează alba24.ro.

„În cadrul unei reacţii unitare la nivelul întregului sistem penitenciar, faţă de dispreţul cu care guvernanţii tratează poliţiştii de penitenciare, SNPP a centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activităţii prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări: menţinerea în anul 2025 a tuturor drepturilor aflate în plată cel puţin la valoarea din luna decembrie 2024, eliminarea din „OUG privind măsurile bugetare 2025″ a prevederilor care generează diminuări salariale pentru poliţiştii de penitenciare”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES, semnat de Ştefan Teoroc, preşedintele SNPP.

Protest al polițiștilor din penitenciare: ”Suntem determinaţi să încetăm activităţile total în luna ianuarie 2025”

Conform comunicatului, „acţiunea din 31 decembrie va demonstra o dată în plus (prima acţiune de acest tip având loc pe 31 mai 2023) că Poliţia Penitenciară se menţine funcţională doar pentru că poliţiştii de penitenciare acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum uriaş, unic în România”.

„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus chiar şi pe o perioadă scurtă de timp generează blocaje în special în sectorul operativ. La data menţionată personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unităţi. Prin urmare, turele operative aflate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate în dimineaţa zilei de 31 decembrie, apelul deţinuţilor nu se va efectua, iar o serie lungă de structuri şi activităţi se vor bloca (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanţe etc). (…)

Acţiunea din 31 decembrie reprezintă un avertisment pentru guvernanţi, precum şi dovada că suntem determinaţi să încetăm activităţile total în luna ianuarie 2025. Guvernul va trebui să identifice soluţii alternative pentru misiunile de pază, escortare şi supraveghere din penitenciare. Acţiunile de refuz al muncii suplimentare vor fi susţinute cu proteste în faţa tuturor penitenciarelor din România”, afirmă sindicaliştii.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending