Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Ileana Negrea este câștigătoarea ediției din acest an a Premiului Național de poezie „Mihai Eminescu”- OPUS PRIMUM

Publicat

Născută la Ploiești, acum 38 de ani, Ileana Negrea este câștigătoarea ediției din acest an, a XXIV-a, a #Premiului_național_de_poeziei_Mihai_Eminescu#OPUS_PRIMUM, cu volumul „Jumătate din viața mea de acum”!
Ileana Negrea a fost desemnată drept cel mai bun poet debutant de un juriu de profesori universitari: Alexandru Cistelecan (Universitatea Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca) şi Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu).
În competiție au intrat 42 de poeți debutanți, fiind cea mai mare concurență de la înființarea acestui premiu.
Decernarea premiului a fost precedată de un scurt Te Deum în bisericuța familiei Eminovici și de depuneri de jerbe de flori la statuia poetului din cadrul Memorialului Ipotești.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câți kilometri de drum județean au fost modernizați la Botoșani în ultimii trei ani. Pare ireal, dar chiar așa este

Publicat

În județul Botoșani au fost modernizați și reabilitați în ultimi trei ani mai mulți kilometri de drum județean decât s-au reabilitat sau modernizat în aproape toți ultimii 30 de ani. La baza acestor lucrări au stat programele finanțate la nivel național de statul român dar în primul rând cele finanțate de către Uniunea Europeană.

Deși la conducerea județului au fost în ultimii 34 de ani destul de mulți bărbați care s-au declarat puși pe treabă, practic, dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut cel mai amplu proces de dezvoltare din ultimii 30 de ani abia în mandatul actualului președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Din 2021 și până în prezent, nu mai puțin de o treime din drumurile județene au fost modernizate sau reabilitate, mai exact 210 kilometri din cei 652 ai județului.

“Consiliul Județean Botoșani este singurul din Regiunea de Nord-Est care a finalizat Drumul Strategic și a atras toți banii europeni. De asemenea, în acest mandat am asfaltat sectorul Prăjeni – Plugari, care asigură o alternativă mai rapidă drumului național spre Iași, am modernizat Drumul Mănăstirilor și toate celelalte sectoare finanțate prin PNDL 2. În prezent, se lucrează la modernizarea celor cinci sectoare de drum județean, pentru care s-au obținut finanțări prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Avem proiecte și pentru alte sectoare de drum, precum #Mileanca – #Codreni – #Coțușca, care se află în licitație, dar și Drumul Vămii pentru care avem Proiectul Tehnic gata și așteptăm ca ADR Nord-Est să dea drumul la linia de finanțare pentru a putea demara licitația de pentru execuția lucrărilor. Sunt și alte proiecte de viitor pe care sunt convinsă că senatorul Lucian Trufin, viitorul președinte al Consiliului Județean Botoșani, are capacitatea și puterea de a le implementa cu succes, și de a gândi noi proiecte pentru dezvoltarea județului”, a transmis președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Nou val de praf saharian deasupra României. Unde va putea fi observat. Anunțul meteorologilor

Publicat

Un al doilea val de praf saharian se propagă deasupra teritoriului României. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că praful se va depune în zonele unde sunt așteptate ploi, relatează alba24.ro.

”În perioada 16 aprilie ora 12.00 – 18 aprilie ora 00.00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marți (16 aprilie).

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.

În noaptea de miercuri spre joi masa de aer încărcată cu particule de praf se va deplasa spre Marea Neagră și Ucraina”, anunță ANM.

Unde vor fi ploi

Județul Botoșani și alte 23 de zone din țară intră de marți, 16 aprilie, ora 14.00, sub atenționare Cod Galben de furtuni și averse. Izolat vor fi vijelii și grindină.

Va ploua și vor fi condiții de instabilitate atmosferică și în alte județe, până joi, 18 aprilie, ora 20.00. La munte, la altitudini mari, va fi lapoviță și ninsoare.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: O femeie de lângă Dorohoi a ieșit singură din flăcările care i-au mistuit locuința

Publicat

O femeie, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Carasa, a suferit arsuri în urma unui incendiu care i-a cuprins casa. S-a întâmplat astăzi, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat după ajutor la ambulanță și la pompieri.

Trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi, cu trei autospeciale cu apă și spumă, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Corlăteni au ajuns, în cel mai scurt timp, la locul evenimentului. În timp ce cadrele medicale acordau primul ajutor proprietarei, pompierii au început acțiunea de stingere a incendiului care a cuprins întregul imobil.

Femeia a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Cauza probabilă, scăpări de gaze de la o butelie.

Informare preventivă

Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Putem să înlăturăm acest pericol din propria casă, prin respectarea următoarelor recomandări:

– nu folosiţi butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozităţi, crăpături sau deformări;

– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

– deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

– nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

– înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

– întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

– umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate.

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: Spectacolul „Vasilache și Mărioara”, în regia lui Ion Sapdaru

Publicat

Teatrul „Vasilache” invită botoșănenii șa premiera spectacolului „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐚𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐢 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚” după următorul program:

– joi, 18 aprilie 2024, de la ora 18:00;

– sâmbătă, 20 aprilie 2024, de la ora 11:00

– duminică, 21 aprilie 2024, de la orele 11:00 şi 12:30

Textul şi regia spectacolului „𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐚𝐜𝐡𝐞 𝐬𝐢 𝐌𝐚̆𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Adelina Cojocariu, Ioana Buta, Pavel Petraşi şi Cosmin Tanasă!

„Cea mai vestită poveste despre cel mai vestit cuplu românesc, Vasilache şi Mărioara. După mulți ani Vasilache, ctitorul teatrului pentru copii din Botoșani se întoarce în casa lui. Se întoarce pentru a-şi juca propria poveste, doldora de aventuri comice. Şi mai mereu se ceartă cu năbădăioasa lui nevastă, Marioara. Uneori conflictul ii aduce chiar la bastonade haioase, în care ambii soți nu se lasă bătuți, dar până la urmă se împacă pentru că se iubesc. Iar atunci când cineva încearcă sa-i dezbine, şi Vasilache şi Mărioara fac front comun împotriva dușmanului şi bineînțeles că-l înving. Vasilache şi Mărioara, poveste cu final fericit, muzica, dans şi voie bună. Acest spectacol este un omagiu celor care au creat această mișcare, a teatrului de bâlci, predecesorilor noștri din care s-au născut teatrele de păpuși. Este onorant pentru Teatrul Vasilache să aibă în repertoriu un spectacol cu personajul care a inspirat denumirea acestui teatru.” (Ion Sapdaru – regizor)

Preţul unui bilet este de 20 lei.

Biletele pentru spectacolele Teatrului „Vasilache” se pot achiziţiona on line https://www.entertix.ro/…/teatrul-pentru-copii-si…

sau accesând www.teatrulvasilache.ro secțiunea Cumpără Bilet, ori de la sediul instituţiei, de marţi şi până vineri, între orele 10:30 şi 12:30, dar şi înainte de începerea fiecărui spectacol, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacole se face cu o jumătate de oră înainte de începere spectacolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending